De Poelstem

 

IN DIT NUMMER,  december 2007, nummer 2

 

 

Voorwoord                                                          

 

Tee Cee talk

Mededelingen van de technische commissie 

 

Rondje 325                                                          

 

Wedstrijduitslagen                                             

 

IJsbaan Stadshart A’veen                                 

 

Nieuws uit Friesland                                          

 

Marktplein Poelster                                            

 

Kalender 2007/2008                                          

 

KNSB 125 jaar                                                    

 

Blessure Informatie Systeem                            

 

Schaatsen voor lucht                                         

 

Het volgende nummer van De Poelstem verschijnt in februari. Kopij voor dit nummer kan tot uiterlijk(!)woensdag 23 januari worden aangeleverd bij de redactie.

 

Houd ook regelmatig de website in de gaten; www.poelster.nl is steeds actueel!


 

 

Voorwoord  
 
 

 
 

   

 

 

 

 

 

 

 

Beste schaatsliefhebbers!

 

De eerste schaatsweken van dit schaatsseizoen zitten er alweer op en ik hoop dat jullie, net zoals ik, tot dusver genoten hebben van de wekelijkse schaatsuren op de Edenbaan. Het is weer heerlijk om daar te zijn en te genieten van het ijs, de buitenlucht, de omgeving en natuurlijk het schaatsen en de schaatser(-sters).

 

En als ik ons dan zo daar zie schaatsen dan komt bij mij dat trotse gevoel naar boven dat we inmiddels een mooie, brede vereniging zijn geworden. In alle disciplines zijn we aanwezig, we staan er met vele (enthousiaste) trainers en op divers bestuurlijk niveau zijn wij ook aanwezig. ‘Breedtesport’ in optima forma, iets wat wij als schaatsvereniging graag nastreven en waarop mijn inziens ons bestaansrecht rust.

 

Want, o mensen wat is en gebeurt er nog ontzettend veel meer in ons cluppie. Eerst het allerbelangrijkste, ons bestuurslid Aije Simons is zo’n twee weken geleden geopereerd aan zijn hart en is nu herstellende van de ingreep. Aije herstelt boven verwachting en hoopt weer zo snel mogelijk zijn gezicht te kunnen laten zien op de baan en bij de club. Aije, namens ons allen een voorspoedig herstel gewenst en tot gauw weer op de baan!

 

En dan … Zoals jullie ongetwijfeld (niet?) gemerkt zullen hebben ont-vangen jullie dit seizoen voor het eerst minder ‘Poelstemmen’. Het digitale tijdperk doet ook zijn intrede bij ons, onze website wordt steeds meer het platform waarop en waarover wij met elkaar communiceren en elkaar informeren. Zo zijn we met de nieuwsbrieven gestart, is de beroemde en veel gelezen/bekeken rubriek ‘Rondje 32,5’ van Rinus naar de website verplaatst (en nu dus zeer actueel!) en is er voor de jeugd een eigen website ontwikkeld (en wat voor één!). Natuurlijk blijven we de ‘Poelstem’ houden (dat blijft toch de binding met de club), maar met een veel lagere frequentie en informatie over een wat langere periode. Kijk maar goed naar de inhoud van deze ‘Poelstem’, dan zien jullie dat vanzelf.

 

Daarnaast hebben wij de afgelopen weken een prachtig nieuw hekwerk geplaatst rondom ons clubhuis. Bijna te mooi voor woorden. Maar o, wat was dat nodig…. Ook de oude ‘koek-en-zoop’ moest eraan geloven en daar gaan we nog een alternatief voor bedenken. Dank aan al die leden die zo ontzettend goed geholpen hebben bij dit grote karwei. Grote klasse!

Ja, en nu staan we aan de vooravond van de maanden december/ja-nuari en februari, Traditiegetrouw de topmaanden voor ons en onze club wat betreft de activiteiten op en rond het ijs. Op. zaterdag de 24ste november de eerste clubavond in Hoorn. En dan na Sinterklaas, zo om en nabij 7/8 december de ijsbaan op het Stadsplein. Opnieuw gaan we ons daar weer voor inzetten, Johan heeft het draaiboek alweer uit de kast gehaald en dan gaan we daar hopelijk weer een ontzettend leuke, gezellige en mooie ijsperiode van maken. Wat betreft de ondersteuning van en door ons allen willen we graag zo weinig mogelijk wijzigen, waardoor we het succes van vorig jaar zo hopen door te kunnen trekken naar dit jaar (met wat kleine aanpassingen natuurlijk). Dat wordt weer genieten en ik zie jullie daar uiteraard graag. We rekenen op jullie geweldige steun!

 

En omdat er nu voor de kerst en oud en nieuw geen ‘Poelstem’ meer uitkomt, moet ik eigenlijk nu al mijn Kerst- en Nieuwjaarsgroet gaan doen. Veel te vroeg dus en dat ga ik dus ook maar niet doen. Ik stel voor dat ik dat maar bewaar voor onze nieuwsjaarsreceptie (wellicht op de ijsbaan op het Stadsplein, dat lijkt me namelijk een heel aardig moment en plek).

 

Ik wens jullie heel fijne, gezellige en sportieve wintermaanden!

 

Met veel schaatsgroeten,

 

Ton Post,

voorzitter ‘A.S.V. De Poelster’

 


Tee Cee Talk

Mededelingen van de technische commissie

 

 

Overdekt hardrijden

De belangstelling voor de eerste overdekte wedstrijd op 24 november te Hoorn, was weer geheel op peil. “Gelukkig” moesten meerdere traditionele deelnemers het dit keer af laten weten, anders hadden we tot een aantal afwijzingen moeten overgaan. De inschrijving is voornamelijk via de Poelsite verlopen, ook hier rukt het elektronische wereldje steeds verder op.

De uitslagen staan in deze Poelstem en natuurlijk vrijwel direct na de wedstrijd op de Poelsite en de baancommissiesite.

De tweede ‘Hoorn-overdekte’ van dit seizoen zal plaatsgrijpen op zaterdag 8 maart. We hebben geprobeerd een hele avond te bekomen, maar dat is helaas niet gelukt. We verwachten dan enerzijds nog meer belangstelling, maar anderzijds zal dit weer uitgedempt worden doordat we aan het einde van de Krokusvakantie zitten (andere data waren niet mogelijk).Rond februari zullen we laten weten hoe de inschrijving gaat verlopen; blijf de Poelsite ook hiervoor volgen!

 

Trainers

Als je nu nog niet op de hoogte bent van het tijdelijk uitstapje van Aije, leef je kennelijk in de niet-Poelster-zone. Gelukkig gaat het nu weer goed met hem en hebben de overige trainers, aangevuld met Els Koopman, deze leemte “gewoon” maar even opgevuld. Een schouderklopje voor ons corps is hier op zijn plaats. Ook de getrainden gedragen zich overigens voorbeeldig….

 

Jeugdtoernooi in Thialf

Hij is weer binnen, de uitnodiging voor het best bezette jeugdtoernooi in Nederland. Op donderdagmiddag 27 december mag een aantal Poelster-junioren rijden op het heilige ijs van Thialf. De wedstrijden staan open voor meisjes en jongens C en B. Er is geen vrije inschrijving. Als je belangstelling hebt, geef dat dan aan bij Petra of Erik.

Selectie vindt plaats op basis van de gereden tijden, de snelsten gaan voor.

 

Clubkampioenschappen

Op de clubkampioenschapskalender is voor de Poelster zondag 17 februari ingeruimd. Dit seizoen zijn alle clubkampioenschappen buiten de Krokusvakantie gepland. We hebben twee uur ijs helemaal voor onszelf. Het is alleen jammer dat we het tweede blok hebben, dus erg laat voor de pupillen. Er wordt nog naar een mogelijkheid gezocht om de pupillen op een vroeger tijdstip aan de slag te laten gaan.

 

Jaap Eden, uitvaldagen in het seizoen 2007-2008

Het valt dit seizoen erg mee; uitval is beperkt tot de grote feestdagen.

Voor de Poelster abonnementhouders zijn de volgende data van belang:

 

Dinsdag  25-12-2007

Eerste Kerstdag

Jaap Edenbaan

Baan vandaag open tussen 11:00 en 18:00

 

Woensdag

26-12-2007

Tweede Kerstdag

Jaap Edenbaan

Baan vandaag open tussen 09:20 en 18:00

 

Dinsdag

1-1-2008

Nieuwjaardag

Jaap Edenbaan

Baan vandaag open tussen 11:00 en 18:00

 

Marathonners, let ook op 5 december; er is dan geen wedstrijd, maar wel vrije training.

 

Wedstrijdbezoek

De marathonners doen hun ding, net zoals de junioren en pupillen.

Voor de combinatiewedstrijders is er dit seizoen voor de Poelster een hoger aantal inschrijvingen toegestaan, namelijk 12. Dit hebben we verdiend met het toegenomen wedstrijdbezoek in het seizoen 2006-2007. Tot nu toe blijven we onder dit maximum, dus er het is zeer aan te bevelen dat er nog wat meer wedstrijddeelnemers komen.

Komt, en gaat voort in de strijd om het behoud van het Poelster-contingent!

 

En dan nog maar een keer een geheven vinger wat betreft afmeldingen. Afmelden is alleen aanvaardbaar als er een gegronde reden voor is, maar het moet echt een uitzondering blijven.

Opgeven=komen!

 

Wedstrijdrooster Jaap Edenbaan

Zie het Baaninfo boekje en de bekende websites.

Daar vind je alle wedstrijdinformatie.

Op de website van de baancommissie Jaap Eden (www.baancommissieamsterdam.nl) kun je ook uitpluizen wie zich voor een bepaalde wedstrijd heeft ingeschreven, en zijn de uitslagen in te zien. Natuurlijk ook bereikbaar via onze eigen Poelsite.

Elders in deze Poelstem is het rooster voor de maanden december en januari opgenomen.

 

De Jaap Edenbaan wedstrijden

Marathons:

Woensdag = marathondag. Voor de jeugd om de week en voor (jong) volwassenen elke week, dat wil zeggen per categorie elke veertien dagen.

 

De absolute top rijdt regelmatig in de strijd om de Essent cup op Jaaps ijs. In december nog twee wedstrijden: Zondag 16 december en maandag 31 december (de finale). Na afloop vrij schaatsen!

 

De combinaties (Lange baan (neo)senioren-veteranen):

Er zijn dit seizoen voor de Poelster zes combinatiewedstrijden gepland.

We zijn inmiddels alweer op de helft, dus nog drie te gaan.

Voor deze wedstrijden heeft de Poelster recht op twaalf plaatsen.

Als we dit aantal hebben bereikt, dan hangt het van de deelname van de andere verenigingen af of er nog extra plaatsen zijn. Als er plaats is, kan je ook met de wedstrijden van andere combinaties meedoen. Opgaven uiterlijk dinsdagmiddag voorafgaand aan de betreffende wedstrijd.

 

Dit seizoen twee achtervolgingsavonden, en wel op de zondagen 20 januari en 16 maart.

 

En let ook eens op de speciale 3000m avond, op zaterdag 26 januari.

 

Bob Schrage

 

Jaap Edenbaan: Wedstrijdrooster december en januari.

 

wd

dag

datum

van

tot

 

Naam

039

za

1-dec

19:20

21:00

 

HCA

040

za

1-dec

21:20

23:20

 

Combinatie 4 – 4

5 Dorpen/Amstelland/Poelster/NGW 

041

zo

2-dec

7:00

9:00

 

Junioren A/B 

042

zo

2-dec

19:40

21:10

 

Selectie

043

zo

2-dec

21:20

23:20

 

Combinatie 2 - Centrum/Jaap Eden/Skits/Zaanstreek

044

wo

5-dec

16:30

17:35

 

*** Baancommissie ***

 

wo

5-dec

21:00

23:20

 

Marathon Senioren - geen wedstrijd, wel vrije training

045

za

8-dec

19:20

23:20

 

* Inter Universitair Toernooi - Skits *

046

zo

9-dec

7:00

9:00

 

Pupillen A/B 

047

zo

9-dec

19:40

21:10

 

* Gewestelijk Kampioenschap Veteranen *

 

zo

9-dec

21:20

23:20

 

* op uitnodiging GTCL ogv SARA 03-12-2007 *

 

wo

12-dec

16:30

17:35

 

Jeugdmarathon

 

wo

12-dec

21:00

23:20

 

Marathon Senioren D3 - V3 -V1 - V2

048

za

15-dec

19:20

21:00

 

ASC Jaap Eden

049

za

15-dec

21:20

23:20

 

Com1- Abco/Abocht/Almere/Baambr/ Diem/Gein/Viking

050

zo

16-dec

7:00

9:00

 

Junioren C

 

zo

16-dec

10:30

14:30

 

Marathon ESSENT-Cup

051

zo

16-dec

19:40

21:10

 

Selectie

052

zo

16-dec

21:20

23:20

 

Combinatie 3 - HCA/HGI/Hogerop/Waterland

 

wo

19-dec

16:30

17:35

 

Jeugdmarathon

 

wo

19-dec

21:15

23:20

 

Marathon Senioren D2 - C3 - D1/C2/B/C1 

053

za

20-dec

19:20

21:00

 

HCA

054

za

20-dec

21:20

23:20

 

Junioren A/B

055

zo

23-dec

7:00

9:00

 

*** Baancommissie ***

056

zo

23-dec

19:40

21:10

 

Selectie

057

zo

23-dec

21:20

23:20

 

Combinatie 2 - Centrum/Jaap Eden/Skits/Zaanstreek

 

wo

26-dec

16:30

23:20

 

2e Kerstdag baan gesloten

058

za

29-dec

19:20

21:00

 

Pupillen A/B

059

za

29-dec

21:20

23:00

 

*** Baancommissie ***

060

zo

30-dec

7:00

9:00

 

Junioren C

061

zo

30-dec

19:40

21:10

 

Selectie

062

zo

30-dec

21:20

23:20

 

Com1- Abco/Abocht/Almere/Baambr/ Diem/Gein/Viking

 

ma

31-dec

10:30

14:30

 

Marathon Finale ESSENT-Cup

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari

wd

dag

datum

van

tot

 

Naam

063

wo

2-jan

16:30

17:35

 

Pupillen C/D/E 100-300-500

 

wo

2-jan

21:00

23:20

 

Marathon Senioren D3 - V2 - V3 - V1

064

za

5-jan

19:20

21:00

 

Junioren A/B

065

za

5-jan

21:20

23:20

 

Combinatie 4 – 5

5 Dorpen/Amstelland/Poelster/NGW

066

zo

6-jan

7:00

9:00

 

*** Baancommissie ***

067

zo

6-jan

19:40

21:10

 

* 3 Banen wedstrijd Pupillen op uitnodiging 

068

zo

6-jan

21:20

23:20

 

Combinatie 3 - HCA/HGI/Hogerop/Waterland

 

wo

9-jan

16:30

17:35

 

Jeugdmarathon

 

wo

9-jan

21:00

23:20

 

Marathon Senioren D2 - C3 - D1/C2/B/C1

069

za

12-jan

19:20

21:00

 

Pupillen A/B

070

za

12-jan

21:20

23:20

 

Hogerop

071

zo

13-jan

7:00

9:00

 

Junioren C

072

zo

13-jan

19:40

21:10

 

Selectie

073

zo

13-jan

21:20

23:20

 

Com1 Abco/Abocht/Almere/Baambr/Diem/Gein/Viking

074

wo

16-jan

16:30

17:35

 

Pupillen C/D/E 100-300-500

 

wo

16-jan

21:00

23:20

 

6 Banen Toernooi Marathon Senioren D - C - V

075

za

19-jan

19:20

23:20

 

* 3e Willem Augustin Bokaal - HCA *

076

zo

20-jan

7:00

9:00

 

Junioren A/B

077

zo

20-jan

19:40

23:20

 

* Ploegenachtervolging * 

 

wo

23-jan

16:30

17:35

 

Jeugdmarathon

 

wo

23-jan

21:15

23:20

 

Marathon Senioren D3 - V2 - V3 - V1

078

za

26-jan

19:20

21:00

 

ASC Jaap Eden

079

za

26-jan

21:20

23:20

 

3000 meter

080

zo

27-jan

7:00

9:00

 

* A.IJ.C. Bokaal Jun C-1 / Pup A op uitnodiging *

081

zo

27-jan

19:40

21:10

 

Selectie

082

zo

27-jan

21:20

23:20

 

Combinatie 3 - CA/HGI/Hogerop/Waterland

083

wo

30-jan

16:30

17:35

 

Pupillen C/D/E 100-300-500

 

wo

30-jan

21:00

23:20

 

Marathon Senioren D1/C2/B/C1 - D2 - C3

 

 


 

Rondje 325

 

 

Rhian Ket in actie bij WB 1500m

Sandra Burgerhout 3e bij Gew. Kampioenschap Supersprint

Baanrecords voor Pieter Bosse en Boy Kramer

René van Zessen verbetert 100e Poelster pr van het seizoen

Jan Oliemans en Derk Abel Beckeringh aan kop bij baanmarathons

 

Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt/gelezen verschijnen er nog maar 4 afleveringen per seizoen van de Poelstem en is besloten om een digitale versie van        Rondje 325         op de Poelsite te zetten. De Poelstem is er vooral om terug te blikken op de achterliggende periode. Natuurlijk wordt er, als die zich voordoen, aandacht besteed aan actuele onderwerpen. Zo staan er in deze aflevering een verslag van de Interclubwedstrijd van 24 november in Hoorn en de uitslagen van deze wedstrijd.

 

Langebaan

 

Rhian Ket in actie bij WB 1500m

Tijdens het NK afstanden, gehouden van 26 tot 28 oktober in Thialf, eindigde Rhian op de 1500 m met een tijd van 1:48.50 op plaats 5 en bemachtigde daarmee een plaats voor de 1e twee wedstrijden van de Wereldbeker 1500 m die in Salt Lake City en Calgary werden gehouden.

 

In Salt Lake City kwam Rhian uit tegen Samuel Schwarz die helaas in de 2e bocht onderuit ging en rakelings voor Rhian langs in de kussens verdween. Of dit invloed gehad heeft op zijn eindtijd weet ik niet, maar Rhian moest het in ieder geval verder alleen doen en eindigde op plaats 22 met een tijd van 1:46.64, zijn tweede tijd ooit. Het was een vlakke race, zoals uit onderstaand schema blijkt, maar niet snel genoeg om hoog in het klassement te eindigen. De 1:46.64 was wel voldoende voor een nieuw clubrecord 1500m HSA.

 

Rhian had zich voorgenomen om in Calgary beter voor de dag te komen. De 22e plaats was onvoldoende om zich in de A-groep van de wereldbeker te handhaven en Rhian moest al vroeg in de ochtend het ijs op. Dit maal was Jeff Kitura (Can) zijn tegenstander. Wat er precies aan de hand was, weet ik niet maar Rhian eindigde op een teleurstellende 21e plaats in 1:48.04. Na 1100 m lag hij nog gelijk met zijn tijd van Salt Lake City, maar zijn slotronde van 30.0, wellicht een moeilijke wissel, wierp hem ver terug in het klassement. Zijn tegenstander eindigde op plaats 6. De wedstrijd in de B-groep werd gewonnen door Samuel Schwarz.

 

Rhian KET(NED)                   Jeff KITURA(CAN)   

300m.    24.15     24.1            24.50     24.5  

700m.    50.64     26.4            50.33     25.8  

1100m. 1:18.04 27.4            1:17.33 27.0  

1500m. 1:48.04 30.0            1:45.75 28.4

 

Sandra Burgerhout 3e bij Gewestelijk kampioenschap Supersprint

Tijdens het Gewestelijk kampioenschap Supersprint dat op 11 november ’07 in Amsterdam werd gehouden, heeft Sandra Burgerhout beslag gelegd op plaats 3 bij de DSA.

Zij deed dat met de volgende serie op 2 x 100 en 2 x 300m: 12.58 (pr), 12.51 (pr), 31.02 (pr) en 31.64 (3) Puntentotaal : 87.750. Frank v.d. Pijl en Leon Schrage kwamen tijdens deze wedstrijd ook in actie, maar konden, mede door hagel en diskwalificatie, niet imponeren.

 

Baanrecords voor Pieter Bosse en Boy Kramer

Op 4 november was het ijs kennelijk snel op de Jaap Edenbaan, want er werden in ieder geval twee baanrecords gereden. Boy Kramer kwam op de 500 m tot 39.34 en Pieter op de 300 m tot 27.30. Geen pr’s, beide waren ze al sneller geweest. Boy heeft inmiddels het baanrecord 500 m nog verder aangescherpt. Op 18 november kwam hij uit op 39.00 een evenaring van zijn pr.

 

René van Zessen verbeterd 100e Poelster pr van het seizoen.

Er wordt ook dit seizoen weer hard gereden en er sneuvelen pr’s bij bosjes. René van Zessen (H50), voor het tweede jaar bij de Poelster verbeterde op 18/11 het 100e Poelster pr van dit seizoen. Op de 500m kwam hij tot 51.50.

 

24 november: interclubwedstrijd Poelster/NGW .

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de, inmiddels, traditionele, interclubwedstrijd met NGW. Een goed gevuld deelnemersveld met behoorlijk wat toppers aan de start, dus grote kans op snelle tijden en veel pr’s, mits het weer een beetje meewerkt. Ook op overdekte banen heeft het weer invloed op de tijden. Er staat dan wel geen wind, maar de Westfries heeft geen volledig gesloten dak en als het regent, blijft het ijs minder lang goed.

 

Het regende behoorlijk toen ik met Johan de Weerdt naar Hoorn reed en toen wij daar aankwamen hoorden we van de club die bezig was, dat het ijs niet langer dan 30 minuten goed bleef en er maar weinig pr’s gereden werden.

In overleg tussen de scheidsrechter, Jan Depping (NGW) en de ijsmeesters werd besloten om het oorspronkelijk geplande dweilschema aan te passen en al halverwege de 500 m een dweil in te lassen. Tevens werd besloten om, gezien het overvolle programma, de ijsverzorging met twee machines uit te voeren.

 

Al na de eerste rit tussen Boy Kramer en Kevin Regelink bleek dat het ijs inderdaad niet snel was. Boy kwam handgeklokt, de ET liet het de eerste twee ritten afweten, tot 39.84, terwijl de kenners er stiekem op hadden gehoopt dat hij, na op de Jaap Edenbaan in 39.00 een baanrecord Jun. B te hebben gereden, voor het eerst onder de 39.00 zou rijden.

 

Toch werden er op de 500 m door de Poelsterrijders en -rijdsters nog 10 pr’s gereden. De meest opvallende prestatie was die van Wiebe Stassen (HPC), die zijn pr van 58.15 verbeterde tot 56.01 en ook Renata Velthuijsen (DC1) haalde bijna 1 seconde van haar pr af met haar tijd van 53.37. Laurens Stam kwam hoofdschuddend over de streep, kennelijk niet tevreden over zijn rit, maar hij bleek wel een pr te hebben gereden, 1:03.72.

 

Bij de senioren alleen een pr voor Maarten Lindeboom, 49.73. René van Zessen, dit jaar goed op dreef, lag op schema voor verbetering van zijn pr op de 500 m, maar zo’n 20 meter voor de finish kwam hij ten val, we pr. Er was natuurlijk wel mooie strijd bij veel ritten, met als hoogtepunt de rit tussen Frank v.d. Pijl (HSA) en Pieter Bosse (H40), die door Pieter met 3/100 in zijn voordeel werd beslist, 42.57 om 42.60.

 

Op de 1000 m opnieuw een pr voor Renata Velthijsen 1:48.79 en ook Chris van Bijlert pakte weer een pr mee, 1:34.77. Op de 300 m verbeterden bijna alle pupillen hun pr, Snelste meisje Lisa Leinse, 35.80 en snelste jongen Wiebe Stassen, 35.26.

 

Ook op de 1500 m werden er een behoorlijk aantal pr’s verbeterd. Bij de jeugd waren Sander van Iersel (HB1) 2:38.81 en Jan van den Berg van Saparoea (HA1) 2:21.45 sneller dan ooit. Opmerkelijk was het aantal pr’s bij de masters, maar liefst 4 pr’s op 7 deelnemers. Harry van der Scheur was de snelste met een nieuw pr van 2:15.55. In de onderlinge strijd bleef Harry zoon Tommy nog ruim voor.

 

 

Marathon

De Poelsterleden doen het goed bij de baanmarathons. Bij de V1 staat er geen maat op Jan Oliemans, hij won tot nu toe alle drie de baanmarathons en staat dan ook met 50,3 punten ruim bovenaan. Ook Derk Abel Beckering is dit seizoen goed bezig met drie eerste plaatsen en een tweede plaats en ook op de 1e plaats in het tussenklassement.

Bij de pupillen hebben Stijn Karst en Wiebe Stassen inmiddels hun eerste punt te pakken. Ook Nel Bolt, Sandra Burgerhout, Chris van Bijlert en Arie Blijleven zijn dit jaar weer van de partij en pakken regelmatig hun punten. Michiel Asbeck, dit seizoen gepromoveerd naar de V1, heeft kennelijk zijn draai nog niet gevonden bij de snelle veteranen, vorig jaar hoog geëindigd bij de V2, maar dit seizoen bij de V1 pas 1 puntje.

Nieuwe gezichten bij de marathon zijn dit jaar Jan van den Berg van Saparoea en Harry v.d. Scheur en ook zij hebben inmiddels hun eerste punten binnengehaald.

 

Tussenklassement

 

Nr

Naam

Cat.

Wedstrijden

Punten

 

 

 

 

 

14

Stijn Karst

Pup.

4

1

15

Wiebe Stassen

 

 

1

16

Mathew Overste

 

 

0

 

 

 

 

 

1

Derk Abel Beckeringh

Jun. C.

4

39

 

 

 

 

 

11

Sandra Burgerhout

D2

3

11

6

Nel Bolt

D3

3

23

 

 

 

 

 

18

Jan v.d. Berg van Saparoea

C3

3

6

19

Chris van Bijlert

 

 

6

 

 

 

 

 

1

Jan Oliemans

V1

3

50,3

22

Michiel Asbeck

 

 

1

 

 

 

 

 

14

Harry v.d. Scheur

V2

3

10

 

 

 

 

 

8

Arie Blijleven

V3

3

19

 

 

 

 

Rinus Nieuwstad

 


 

Wedstrijduitslagen

 

 

Hier staan de laatste wedstrijduitslagen

Rinus Nieuwstad

 

 

IJsbaan Stadshart A’veen

 

 

Van 10 dec t/m 6 jan 2008 ijspret op de schaatsbaan in het Stadshart

 

Een sfeervol winterfeest, met in de hoofdrol een schitterende kunstijsbaan zorgde er vorig jaar voor dat Stadshart Amstelveen vier weken lang uitgebreid in de schijnwerpers stond. Jong en oud, uit de regio Amstelveen en ver daarbuiten, kwam naar het winkelcentrum om te schaatsen en te genieten van de oergezellige oud-Hollandse sfeer, compleet met koek-en-zopie. Vanwege dit enorme succes organiseert Stadshart Amstelveen in de maand december opnieuw een spetterend winterevenement.

 

Van 10 december t/m 6 januari wordt er op het Stadsplein een kunstijsbaan geplaatst. De prachtig verlichte ijsbaan, van 20 x 20 meter groot, is iedere dag geopend van 13.00 tot 21.00 uur (op zaterdag tot 22.00 uur). Op zaterdag 15, 22 en 29 december is er discoschaatsen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Op 24, 31 december en 1 januari is de ijsbaan geopend van 12.00 tot 17.00. Eerste kerstdag is de ijsbaan gesloten. De entree bedraagt € 2,50, schaatsen zijn te huur in de gezellige ijstent naast de ijsbaan voor € 2,50 per paar.

 

Rondom de ijsbaan zijn diverse cafés en restaurants gevestigd waar het publiek kan neerstrijken om van het vrolijke winterschouwspel mee te genieten. Het geheel wordt omlijst door feestelijk muziek- en activiteitenprogramma. Zo zijn er demonstraties schoonrijden, discoschaatsen en verlenen diverse artiesten hun muzikale medewerking aan dit evenement. De ochtenden buiten de kerstvakantieperiode zijn gereserveerd voor scholen die zich hebben opgegeven om gezamenlijk te komen schaatsen. Een webcam brengt het evenement 24 uur per dag live in beeld, de beelden zijn te zien op de website van het Stadshart.

 

Overgenomen van de website:www/stadshartamstelveen.nl (bekijk in december ook de poelsterwebsite voor onze inzet op het ijs).

 

Bouke van Gosliga


Nieuws uit Friesland

 

 

Algemene Ledenvergadering ‘Vereniging De Friesche Elf Steden’

 

Op 14 december zal tijdens de algemene ledenvergadering van de Elfstedenvereniging Henk Kroes als voorzitter aftreden. Voor deze keer wordt uitgeweken naar Franeker omdat er in Leeuwarden (in het FEC gebouw waar de tocht altijd startte) geen passende ruimte beschikbaar was. Passend ook omdat Henk afscheid neemt en men in verband daarmee een zeer grote opkomst verwacht.

 

Henk heeft vanaf 9 december 1994 het voorzitterschap van de vereniging vervult. Daarvoor was hij als ijsmeester bij de tochten van 1985 en 1986 betrokken en al een bekende Nederlander geworden. Tijdens zijn voorzitterschap is de vijftiende Elfstedentocht verreden: die van zaterdag 4 januari 1997. Deze kondigde hij de donderdag daaraan voorafgaand aan met de befaamde woorden: ‘it giet oan’.

Henk is zelf eveneens verwoed schaatsenrijder en fietser. Zo fietste hij in 2006 voor een goed doel (fietsen voor onderwijs) in dik drie maanden van Bolsward naar Acca in Ghana. Hij heeft toen met een tiental andere fietsers meer dan 160.000 euro aan sponsorgeld binnen gehaald voor onderwijs in het West-Afrikaanse land.

Henk fietste eerder ook al eens voor een goed doel. Hij reed een paar jaar eerder van Wladiwostok in Rusland naar Scheveningen, een tocht van 12.000 km.

 

Nu zit het erop en dat zal in de pers niet onopgemerkt voorbij gaan. Houd dus omstreeks 14 december de media goed in de gaten. Beoogd opvolger van Henk is Wiebe Wieling die zich de afgelopen twee jaar als vicevoorzitter al op zijn nieuwe taak heeft voorbereid.

 

Bouke van Gosliga

 


 Marktplein Poelster

 

Marktplein Poelster’ biedt ruimte voor:

Ter verkoop of ter ruiling aanbieden van allerlei zaken die met schaatsen te maken hebben

Te koop vragen van bovengemelde spullen kan natuurlijk ook

 

Te Koop gevraagd

Noren Viking Combi III maat 38.

Eventueel ander merk is OK, als het maar om schaatsen met een harde schoen gaat.

 

S.v.p. contact opnemen met Richard Plug:

Tel: 020-6433258

E-mailadres: ribi@tiscali.nl

 

 

 

Kalender 2007/2008

 

 

 

Datum

Evenement

Locatie

Details

25-12-2007

Eerste Kerstdag

Jaap Edenbaan

Baan open tussen 11:00 en 18:00 uur

26-12-2007

Tweede Kerstdag

Jaap Edenbaan

Baan open tussen 09.20 en 18:00 uur

31-12-2007

Oudjaarsdag

Jaap Edenbaan

Baan gesloten na 18:00 uur

01-01-2008

Nieuwjaarsdag

Jaap Edenbaan

Baan open tussen 11:00 en 18:00 uur

08-03-2008

Interclubwedstrijd

De Westfries

Hoorn

Details volgen via website

15-03-2008

Einde schaatsseizoen

Jaap Edenbaan

 

 

Wieneke van Rossum

 


KNSB 125 jaar

 

 

Op 17 september bestond de KNSB 125 jaar. Namens de vereniging is Ton aanwezig geweest bij een receptie en ijsgala in de Uithof in Den Haag. Als cadeau van de Poelster is een bedrag van vijftig euro overhandigd als bijdrage aan een project dat de bond samen met ‘Right to play’ gaan uitvoeren. In het clubhuis ligt hierover meer documentatiemateriaal.

 

Van de jarige KNSB ontvingen alle verenigingen het jubileumboek ‘Nederland schaatsland’ voor het archief. Daarin staat de schaatsgeschiedenis die de ijsverenigingen, de gewesten, de ijsbonden en vele, vele duizenden vrijwilligers in de achterliggende 125 jaar hebben geschreven.

 

Op 3 november organiseerde de KNSB een verenigingsdag voor bestuurders waar Johan en ondergetekende bij aanwezig waren. Er werden verschillende presentaties gegeven van succesvolle projecten van verenigingen. Buiten lag een kunststofijsbaan zoals die de komende maanden bij scholen neergelegd gaat worden door de KNSB.

“De KNSB wil terug naar de verenigingen door de vrijwilligers te helpen met beleid en scholing. Via de verenigingen moeten de mensen naar het schaatsen gehaald worden en de KNSB wil daadwerkelijke hulp aanbieden”, aldus Tjaart Kloosterboer, lid Algemeen Bestuur KNSB.

 

Schoolschaatsen Drenthe is zo’n project waarmee kinderen uit de hele provincie naar de ijsbaan in Assen gaan. Deze krijgen een theorieles en een droogtrainingles aangeboden en gaan vervolgens twee keer naar de ijsbaan. Met steun van diverse sponsors (zoals een busbedrijf dat de kinderen naar de ijsbaan rijdt) en drie jaar sponsoring van de KNSB is dit een heel succesvol project geworden, dat veel nieuwe schaatsleden heeft opgeleverd.

De Almeerse Schaats Vereniging was verder een club die opviel, actief op vele fronten met een prachtig ijsbaantje op het Schilderplein waar kinderen naar hartenlust kunnen schaatsen en waar de verenging schaatslessen geeft. Het is een klein rond baantje dat ’s zomers als vijver dienst doet en ‘s winters zorgt de gemeente ervoor dat er ijs op komt. Daaruit blijkt dat je met steun van je gemeente heel veel kunt bereiken.

Ook waren er acht workshops; ieder bestuurslid kon zich voor twee. Johan heeft de workshop Aansprakelijkheid van verenigingen en Verzekeringsvragen bijgewoond en ik ben bij Sportsponsoring en Goed Sportbestuur van de NOC*NSF mijn licht gaan opsteken.

Daarnaast kregen we van de KNSB allerlei informatie in handzame boekjes aangeboden als naslagwerk.

Na een winterse maaltijd hebben we de marathon bezocht die op dat moment op de Vechtsebanen verreden werd.

 

Het was een zeer geslaagde dag, boordevol informatie en we denken dat de verengingen met deze basis veel bronnen kunnen raadplegen. Een eerste stap in ondersteuning van de verengingen heeft de KNSB met succes gezet en we staan open voor meer van zulke informatieve dagen. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten want willen we topsport behouden dan ligt de basis hiervan toch bij de verenigingen!

 

Wieneke van Rossum, secretariaat

 

Blessure Informatie systeem (B.I.S.)

 

 

Jaarlijks lopen circa 1,5 miljoen Nederlanders een sportblessure op. Om goede preventieve maatregelen te kunnen nemen om dit aantal te verminderen is inzicht nodig in de aard, de omvang en het ontstaan van blessures. TNO Kwaliteit van Leven heeft een gebruiksvriendelijk (webbased) registratiesysteem ontwikkeld dat sportbonden en sportorganisaties kan helpen bij het in kaart brengen van blessures binnen hun sport.

 

Het Blessure Informatie Systeem (BIS) maakt gebruik van internet waarbij via een speciale website informatie over blessures en herstel kan worden ingevoerd en opgevraagd. De ingevoerde informatie wordt verzameld in een database en via de website direct teruggekoppeld. Verenigingen en andere groepen schaatsers kunnen zich spiegelen aan het beeld van het panel. Via de website wordt ook informatie aangeboden over blessures, behandeling en preventie.

 

BIS is in opdracht van de KNSB eind maart 2007 toegepast in de schaatssport. Hiervoor is samengewerkt met de KNSB, de schaatsschool Duosport, acht schaatsverenigingen (waaronder de Poelster), vier ijsbanen en Ruijsenaars c.s. Advies en Begeleiding.

Er zijn twee strategieën gekozen om voldoende gegevens te verzamelen. Gegevens zijn verzameld door schaatsers persoonlijk een digitale vragenlijst in te laten vullen waarin gevraagd wordt naar achtergrondkenmerken, blessures en het letstel in de afgelopen drie maanden. Hiervoor is een panel van schaatsers benaderd, bestaande uit licentiehouders van de KNSB, leden van Duosport en leden van de acht schaatsverenigingen.

Daarnaast is bij de EHBO van vier ijsbanen een logboek neergelegd waarin blessures geregistreerd konden worden waarmee ook de recreatieve schaatsers in beeld gebracht werden.

 

Uiteindelijk hebben 1.791 schaatsers uit het panel de vragenlijst ingevuld en zijn er 209 blessures geregistreerd en 141 herstelmeldingen gedaan. Daarnaast zijn er bij de ijsbanen in totaal gegevens geregistreerd van 518 blessures. De blessure-incidentie (het aantal blessures bij 100 uur sport) bij schaatsers in het panel is in totaal 3,7 voor trainingen 2,1 en voor wedstrijden 8,6. Drie kwart van de blessures in het panel is nieuw en acuut ontstaan en een kwart is een herhaling van een oude blessure. Het meest aangedane lichaamsdeel in het panel is de knie en de combinatie met overbelasting wordt vaak genoemd. Bij de acute blessures zijn veel hoofdblessures bij de geleidelijk ontstane blessures zijn veel rugklachten. Bij de EHBO-groep is het aandeel hoofd- en armletsel het grootst. In beide groepen is de diagnose kneuzing/blauwe plek het meest genoemd en daarnaast zijn bij de EHBO (vermeende) fracturen veel aan de orde. Een valpartij en contact of botsing met een andere schaatser worden meestal als oorzaak genoemd. Er wordt er vooral aandacht besteed aan warming-up/cooling-down en het dragen van handschoenen. Een helm wordt vrijwel niet gedragen en een grote groep schaatsers doet niets aan preventie. De helft van de schaatsers had nog restklachten bij het hervatten van schaatsen. De gemiddelde duur van de reeds herstelde blessures was 14 dagen.

 

BIS geeft een goed overzicht van de stand van zaken betreffende blessures in de schaatssport. De KNSB kan de resultaten gebruiken voor het aanscherpen van het preventiebeleid.

 

Samenvatting van het TNO rapport  Kwaliteit van Leven.

Wieneke van Rossum

Wil je het hele rapport lezen? Bel even (020 – 647 30 67).


 

Schaatsen voor lucht

 

 

Oproep van Lida, Jeike en Gemma aan alle Poelster-leden om hen te sponsoren voor een goed doel.

 

Graag willen wij jullie aandacht en ondersteuning vragen voor onze sportieve actie ‘Schaatsen voor lucht’. Een initiatief van drie moeders met een kind met Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Doel: geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van sport bij Cystic Fibrosis-patiënten. Om Cystic Fibrosis meer bekendheid te geven gaan we met 32 vrouwen de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk schaatsen. Wij zijn al hard aan het trainen. Behalve ieders persoonlijke sportactiviteiten hebben we onder andere gezamenlijke schaatstrainingen en doen we mee aan hardloop- fiets- en skeelerevenementen.

In deze Poelstem vind je (een flyer met) meer informatie over het doel van dit project en de ziekte Cystic Fibrosis.

Iedere deelneemster werft in eigen omgeving sponsors bij particulieren en bedrijven, en verkoopt prachtige ansichtkaarten. Op 20 oktober hebben we met een kraam in het Thialf gestaan bij de officiële opening van het schaatsseizoen. Ons project staat (met 2 pagina’s!!) in de jubileumuitgave van het weekblad Margriet nr. 41, waarin aandacht wordt besteed aan goede doelen die particulieren organiseren. En er staan nog een aantal activiteiten op de rails waaronder een sponsorevenement door jeugdschaatsers en een training voor de deelneemsters op de 5 km-baan in Biddinghuizen,waarschijnlijk bij de officiële opening op 1 december 2007.

Jullie zien dat er al veel gebeurt. Maar er is nog niet genoeg geld om ons doel te bereiken. Daarom een dringende oproep aan alle Poelsterleden om ons project financieel te steunen.

Dat kan onder andere op de volgende wijze: Vul de machtigingsstrook van de flyer, die je in de Poelstem vindt, in en stuur deze op.

 

Koop de speciale ‘Schaatsen voor Lucht’ ansichtkaarten met enveloppe à 2 euro of een pakje van 4 losse gezellige kaarten voor € 7,50. Kijk op www.schaatsenvoorlucht.nl onder Nieuws hoe je de kaarten kunt bestellen. Maar het kan ook bij één van ons. Eventueel kan je bestelling afgeleverd worden bij je training op de Jaap Edenbaan.

 

En wat ervan te denken om ons als persoon of trio per kilometer te sponsoren. Een bijkomend voordeel: wij hebben ons ingeschreven voor de 100 km.

Als je een bedrijf kent, of zelf een bedrijf hebt dat ons als bedrijf wil sponsoren, meld het ons! Er zijn speciale sponsormappen voor bedrijven beschikbaar met extra informatie. Wij kunnen contact met het betreffende bedrijf opnemen.

 

Denk je meer mensen te kennen die geïnteresseerd zijn, wij kunnen je altijd van meer en in kleur uitgevoerde flyers voorzien.

 

Voor vragen of bestellingen kun je ons bellen of mailen

Jeike Biewenga, 020 6450172, Jeike_biewenga@hetnet.nl

Lida den Ouden, 020 6412761, lida.denouden@hetnet.nl

Gemma Ikelaar, 020 6931399, g.ikelaar@hetnet.nl

 

Bij voorbaat iedereen bedankt voor zijn/haar medewerking hier iets moois van te maken. Het door jou geschonken bedrag komt volledig ten goede aan het onderzoek.

Alle promotiemiddelen, zoals de kaarten, flyers, haarbanden en sponsorboek voor bedrijven zijn geheel gratis door diverse bedrijven en particulieren beschikbaar gesteld.

Elke deelneemster draagt zelf de kosten voor de reis, het verblijf, de Elfstedentocht en de trainingen.

 

Jeike Biewenga, Lida den Ouden en Gemma Ikelaar

 

P.S: Op 18 november hadden de dames 45.000 van de 100.000 euro bij elkaar! Doe mee en help ze aan de 100.000!

 

de redactie