De Poelstem

IN DIT NUMMER, september/oktober 2007, nummer 1

Voorwoord

Tee Cee talk
Mededelingen van de technische commissie     

Rondje 325

Wedstrijduitslagen

Marktplein Poelster

Kalender 2007/2008

Seizoensopening

LuikBastenakenLuik


Vlaanderens mooiste

Kunststofbaan in het Nieuws

FlevOnice
Voorwoord  
 
 

 
 

   


 Beste schaatsliefhebbers!

 Nog 20 dagen, 19 uur en 28 minuten en het schaatsseizoen 2007/8 barst alweer in alle hevigheid los. Tenminste, voor de meeste leden van onze club. Veel bestuurs- en commissieleden zijn echter alweer enige tijd druk met de voorbereidingen en is er ook door velen van ons hard en véél gefietst deze zomer.

Ik hoop in ieder geval dat jullie de zomer op een plezierige en gezonde wijze zijn doorgekomen. Wat mijzelf betreft is dat wat minder gelukt: zo’n drie weken geleden heb ik twee middenhandbeentjes gebroken en veel vervelende kneuzingen in diezelfde hand opgelopen bij een wat ongelukkige val met de fiets. Na twee jaar dus hoog van de toren te hebben geblazen over al die mooie facetten van het fietsen, maak ik nu de keerzijde mee van wat je allemaal wel eens kan overkomen… een lelijke valpartij.

En dus een aantal weken uitgeschakeld wat het sporten betreft, een paar weken niet autorijden, zo min mogelijk typen (dit stukje wordt dan ook niet zo lang!) en nog meer van dat soort heel lastige dingen. Maar... niet één schrammetje op de fiets! Ha, ha!

Gelukkig heb ik in de club van geen andere ongelukken gehoord, dus dan zijn we de zomer toch eigenlijk heel goed doorgekomen.

 “Clubtechnisch” (wat een woord zeg) was ons hoogtepunt de jaarvergadering. Normaal gesproken kun je je daar eigenlijk niks bij voorstellen, over het algemeen blinken jaarvergaderingen nu niet bepaald uit van verrassingen. Maar dit keer (en volgende jaren ook) was het raak! We hebben een nieuw en vast agendapunt met de huldiging van de leden die 25 jaar (of in 2007 langer voor deze ene keer) lid zijn. En ze waren er bijna allemaal.

Eerlijk gezegd vond ik dat het leukste agendapunt (lekker improviseren) van de vergadering, hoewel uiteraard nog wel achter het agendapunt waarbij Bob en ik werden herkozen, maar dat terzijde. Terug naar de jubilarissen. Naast een (persoonlijk) woordje namens het bestuur, ontvingen de leden als aandenken een fraai horloge met hartslagmeter, natuurlijk in Poelster-blauw. Daarnaast starten we op onze website een rubriek, genaamd “De Zilveren Ploeg” waarin onze jubilarissen zullen worden vereeuwigd met naam en foto! Dus noteer maar alvast je agenda in welk jaar je op de jaarvergadering wordt uitgenodigd!

 Goed, wat gaat er weer gebeuren: een leuke openingsavond eind september met instructie over fietsonderhoud in de winter (heb ik nu even niet nodig …), in november gaan we weer schaatsen in Hoorn en Johan verplaatst na Sinterklaas zijn bed weer voor een maand naar het Stadshart!

 
Ja, ja, lees dit goed, we gaan weer een maand scoren met de ijsbaan in het Stadshart! Hopelijk helpen jullie allemaal weer net zo goed mee als vorig jaar. Naast de geweldige promotie voor onze club (en niet te vergeten ook de ontzettend gezellige sfeer, daar doen we het toch ook voor!), is het ook goed voor onze clubkas. We kunnen daardoor veel meer activiteiten financieel ondersteunen, onderhoud plegen aan ons clubhuis en investeren in ons cluppie.

 
Goed, genoeg getypt, ik zie jullie hopelijk allemaal weer op de openingsavond op vrijdag 28 september a.s. in ons clubhuis

 
Met veel schaatsgroeten,

Ton Post

Voorzitter “A.S.V. De Poelster”

 PS. En we hebben een open (!) hek voor rondom ons clubhuis besteld!
Tee Cee Talk

Mededelingen van de technische commissie


Abonnementen

Er zijn veel verschuivingen dit seizoen. De dinsdag is kennelijk niet zo populair bij de licentiehouders van de Poelster. In het totaal gaat het aantal dan wel niet achteruit, maar met name de Di-2 wordt door ons steeds minder bezet. De woensdagavond is inmiddels volgeboekt. Ook op de zaterdag is er veel belangstelling, maar daar is nog ruimte.

Veel plaats is er zoals altijd, op het Di-1 oftewel M01- uur.

Het kortingsaanbod, namelijk 20% korting op een abonnement, is ook dit seizoen weer van toepassing.

Voor de Di-2 ofwel M02, hebben we nog maar één trainingsgroep bezet. De niet afgenomen plekken gaan naar andere verenigingen; deze plekken kunnen we in de toekomst dan ook niet zomaar terugkrijgen!

Het aandeel van elektronische inschrijvingswijze is weer verder toegenomen; leve de Poelsite!

 

Jaap Eden in het seizoen 2007-2008

Het ijs zal in de week van 1 oktober worden neergevleid op het gladde beton. Dat betekent dat er ergens in die week al schaatsers hun eerste krassen zullen zetten. Op vrijdag 5 oktober begint het jeugdschaatsen. De officiële openingsdatum van de baan is geprikt op woensdag 3 oktober 2007. Er is besloten om de baan het komende seizoen t/m 16 maart open te houden. Een extra week dus, waarvan de baancommissie driftig gebruik zal makenvoor clubkampioenschappen.

Het kampioenschap van Amsterdam is al ingepland op 15 maart 2008.

Door het verschuiven van de A-marathons en doordat de baan nu definitief een week langer beschikbaar blijft, is er meer ruimte beschikbaar voor de ploegachtervolging; er komen dan ook meerdere achtervolgingsavonden.

 

Over de openingstijden tijdens feestdagen is het volgende bekend.

·                                 Woensdag 5 december :   open               

·                                 Dinsdag 25 december  :    open van 11.00 – 18.00 uur

·                                 Woensdag 26 december : open van 9.20 – 18.00 uur

·                                 Maandag 31 december :   gesloten vanaf 18.00 uur

·                                 Dinsdag 1 januari:           open van 11.00 – 18.00 uur

 

Marathons

In het afgelopen seizoen werden bijna elke zaterdag marathonwedstrijden gehouden, met rechtstreekse tv-uitzending, van de A-klasse. We hebben aan den lijve ondervonden dat daardoor een behoorlijk aantal zaterdagen van het normale programma op Jaap E. werd geschrapt. Na evaluatie van deze nieuwe opzet, hebben er diverse aanpassingen plaats gehad. Dit type wedstrijden is verplaatst naar de zondag. De rechtstreekse tv-uitzendingen vinden dan plaats van 12:00-13:00 uur. Dat betekent niet dat er geen uitval meer zal zijn ,want de klassieke marathons keren terug. Begin oktober volgt daarover nadere informatie.

Vaststaat al een nieuw evenement:

De Paul Venemanprijs, een triathlon op zaterdag 27 oktober 2007; roeien, schaatsen en lopen.

Om de baancommissiemarathons nog aantrekkelijker te maken, wordt komend seizoen over alle klassen vanaf C3, een verenigingsklassement opgemaakt. Rijders(sters) kunnen behalve voor het persoonlijk klassement, ook punten behalen voor het verenigingsklassement, dus hoe meer rijders(sters) er van een vereniging mee doen, hoe meer kansen voor het overall clubklassement. De baancommissie is bezig om voor dit klassement een sponsor te vinden die wellicht bereid is aan het eind van het seizoen voor de beste clubs een geld bedrag(je) in de clubkas te storten. Dit laatste ondervoorbehoud want er moet wel een sponsor zijn die voor de pecunia zorgt.

 

Trainingsuren

Let op: voor zover nu bekend; met name een wijziging voor M07.

M01 Dinsdag

16.55 - 18.00

M02 Dinsdag  

18.15 - 19.20

M03 Woensdag

19.40 - 20.45

M04 Vrijdag   

18.10 - 19.15

M05 Vrijdag

19.35 - 20.40

M06 Zaterdag 

07.00 - 08.15

M07 Zaterdag     

18.05 - 19.10

Op woensdagen van 17:40-19:20, vinden de trainingen van de selecties plaats. Dus als je wilt zien hoe Boy Kramer en Derk Abel Bekkeringh zich in het zweet van hun vader’s en moeder’s aanschijns naar de top werken, dan weet je nu het juiste moment (inderdaad, deze tekst is integraal overgenomen uit de Poelstem van sept. 2006; overigens met toestemming van de auteur).

 

 

Wedstrijduren

Woensdag (jeugd)  

16.30 - 17.30

Woensdag marathon

21.10 - 23.20

Zaterdag-1

19.20 - 21.00

Zaterdag-2

21.20 - 23.20

Zondag-ochtend

07.00 - 09.00

Zondag-avond

19.40 - 23.20

 

Recreanten- ofwel toerschaatsuren

M20 Maandag

17.00 – 18.00

M21 Maandag

18.20 – 19.20

M22 Maandag

19.40 – 20.40

M23 Dinsdag       (met begeleiding)

19.40 - 20.40

M24 Donderdag

17.00 - 18.00

M25 Donderdag

18.20 - 19.20

M26 Donderdag

19.40 - 20.40

M27 Zondag (alleen Jaap Eden)

09.10 - 10.10

M28 Zondag

17.00 - 18.00

M29 Zondag        (met begeleiding)

18.20 - 19.20


Groepsindelingen

Als je merkt dat er in onderstaande lijsten onjuistheden staan, geef dit dan door aan abonnementen@poelster.nl of recreanten@poelster.nl.

Dinsdag 1 (M01)

Bernette

 

Beckeringh

Sophie

 

Boot

Ronja

 

Bosgraaf

Doeke

 

Broekmeulen

Josien

 

Jelsma

Maartje

 

Karst

Rosa

 

Kelmanutu

Midas

 

Meester

Matthew

 

Overste

Boris

 

Rebel

Tiago

 

Roosien

Karel

 

Scheepstra

Wiebe

 

Stassen

Victor

 

Velthuijsen

Martijn

 

Vermist

Tom

 

Vermist

Kevin

van der

Wees

Aantal: 17

 
Dinsdag 2 (M02)

Derk Abel

 

Beckeringh

Freke

 

Benoist 

Arie

 

Blijleven

Sander

van

Iersel

Stijn

 

Karst 

Els

 

Koopman-Hofdijk

Peter

de

Kuiper

Lisa

 

Leijnse

Feline

 

Lindeboom

Robin

 

Mul

Gwen

 

Ouwehand

Jonne

 

Rietdijk

Renata

 

Velthuijsen

Aantal: 13

Woensdag (M03)

Michiel

 

Asbeck

John

 

Backer

Marcia

 

Backer

Jan

van den

Berg van Sapaoera

Nel

 

Bolt-Klugkist

Pieter

 

Bosse

Johan

van den

Braber

Bert

van den

Broek

Sandra

 

Burgerhout

Chris

van

Bijlert 

Bo

 

Folkertsma

Marjolijn

 

Geenevasen

Kees

 

Ikelaar

Jarno

 

Kuijvenhoven

Wim

 

Kuijvenhoven

Berend Jan

 

Langenberg

Maarten

 

Lindeboom

Mark

 

Mieras

Dion

 

Nicolaas

Jan

 

Oliemans

Frank

van der

Pijl

Gerard

 

Rietveld

Harry

van de

Scheur

Bob

 

Schrage

Leon

 

Schrage

Petra

 

Simons

Laurens

 

Stam

Erik

 

Vermist

Heleen

 

Vrolijk

Ton

 

Vrolijk

Rene

van

Zessen

Aantal: 31

 Vrijdag (M04):

Derk Abel

 

Beckeringh

Jacqueline

 

Hugtenburg

Kees

 

Ikelaar

Els

 

Koopman-Hofdijk

Aantal: 4

NB: Geen begeleiding van Poelster-trainers

 

Vrijdag (M05)

Chantal

 

Brugmans

Sandra

 

Burgerhout

Bo

 

Folkertsma

Aantal: 3

NB: Geen begeleiding van Poelster trainers

Zaterdag (M07):

John

 

Backer

Niels

 

Bakker

Nel

 

Bolt-Klugkist

Pieter

 

Bosse

Johan

van den

Braber

Sandra

 

Burgerhout

Marjolijn

 

Geenevasen

Bouke

van

Gosliga

Sanne

de

Groot

Jesper

 

Haverkamp

Sander

van

Iersel

Rosa

 

Kelmanutu

Romke

 

Koch

Melle

 

Koch

Koen

 

Koch

Peter

de

Kuiper

Maarten

de

Lange

Kees

de

Lange

Feline

 

Lindeboom

Maarten

 

Lindeboom

Marleen

 

Oostenrijk

Gert Jan

 

Oostenrijk

Gwen

 

Ouwehand

Paco

 

Palman

Frank

van der

Pijl

Robin

 

Pisanis

Elise

de

Savornin Lohman

Taco

 

Schrage

Bob

 

Schrage

Leon

 

Schrage

Petra

 

Simons

Laurens

 

Stam

Wiebe

 

Stassen

Maxime

 

Verbeij

Stijn

 

Verbeij

Erik

 

Vermist

Tom

 

Vermist

Heleen

 

Vrolijk

Ton

 

Vrolijk

Rene

van

Zessen

Yoram

van

Zessen

Aantal: 41.

Zondag toerschaatsen (M29)

John

 

Backer

Doeke

 

Bekius

Ingrid

 

Braam

Hans

 

Half

Jacqueline

 

Hugtenburg

Brigitte

 

Kalf

Lia

 

Klarenbeek

Jan

 

Kroon

Yvonne

van

Loon

Marcel

 

Meijer

Leonard

 

Ornstein

Reinier

de la

Rambelje

Erik

van

Ravenzwaay

Wieneke

van

Rossum

Cor

 

Touw

Max

 

Vischjager

Marion

de

Vrind

Johan

 

Westkamp

Ellen

 

Wijga

Ron

van

Wijk

Nivard

van

Wijk

Hester

 

Zonneschijn

Aantal: 21

 
Dinsdag toerschaatsen (M23)

Ted

 

Bakker

Margriet

 

Berger

Ellen

 

Boekholtz

Peter

 

Bosgraaf

Jolanda

 

Deriga

Robert

 

Dommerholt

Bouke

van

Gosliga

Frank

 

Gruben

Hanneke

 

Gruys

Gerrie

van

Heun

Jan

 

Hoefsloot

Dirk

 

Hoeksema

Jan

 

Hogenhout

Theo

 

Jansen

Geert

 

Jaspers

Hans

 

Jaspers

Lou

 

Jaspar

Hans

de

Jong

Wim

van der

Klauw

Ron

 

Koopman

Bob

van

Kooten

Hans

van

Miltenburg

Eddy

 

Muis

Rinus

 

Nieuwstad

Tim

 

Oosten

Rene

van

Oosten

Jan

 

Oostenrijk

Laura

 

Overste

Richard

 

Plug

Ton

 

Post

Moniek

 

Raadt

Francois

 

Raymakers

Nyckele Menno

 

Sap

Wim

 

Schenk

Erwin

 

Schumm

Cor

 

Sebel

Dick

 

Vader

E

 

Velthuijsen

Johan

de

Weerdt

Hans

van de

Weiden

Jeroen

 

Wiemer

Ada

 

Zwaal

Aantal: 41

 

Seizoensopening

Op vrijdag 28 september kun je in Poelzicht:

-                                 Zien welke Poelsterren zich de hele zomer aan de gezamenlijke trainingsactiviteiten hebben                     onttrokken (natuurlijk toch ook aardig dat je ze weer ontmoet)

-                                 Je abonnement 2007-2008 in ontvangst nemen

-                                 Alles leren over het vertroetelen van je fiets na een zomer met vele afgelegde km’s.
         De Haan zelve  zal het winterklaar maken voor het voetlicht werpen.

 

Poelster kleding

We riepen voor de zomer op om je wensen voor Poelster-kleding bij de voorzitter kenbaar te maken. We kunnen niet zeggen dat zijn e-mailbus is volgelopen, maar in het veld wordt er wel veel over gesproken.

Er is zelfs een Poelster (RZ) in het diepste geheim bezig om zijn werkgever kledinggeld uit de kluis te kloppen, maar tot nu toe is deze werkgever niet bereid gebleken. Wie heeft er een werkgever die wel centen wil schuiven? Laat het ons weten.

Intussen is het wel al zover gekomen dat ook het bestuur zich met schaatsmode bezig houdt.

 
Overdekt wedstrijdijs

Wij blijven uiteraard in Hoorn.

Er is ons wedstrijdijs in de Westfries toegezegd voor twee wedstrijdavonden:

Zaterdag 24 november 2007, en nog een avond in 2008.

De exacte datum is nog in onderhandeling; de vroege Pasen en het langer open zijn van Jaap, maken het wat ingewikkeld.

 
Opleidingen

De KNSB heeft de opzet grootscheeps veranderd.

Opleidingen vinden voortaan plaats op individuele basis; er wordt gewerkt met competentieprofielen en persoonlijke plannen.

Dat betekent onder andere dat je niet meer elke week naar een cursuslocatie moet afreizen. Het grootste deel kan je uitvoeren op je eigen baan. Daarnaast zijn er wel geregeld workshopdagen.

Zie voor uitgebreide informatie de KNSB-site. Binnenkort krijgen we ook een info-dvd.

Als je belangstelling voor een opleiding hebt, neem dan contact op met het bestuur (opleidingscoördinator Aije Simons).

 Bob Schrage


Rondje 325


  • 4 clubrecords voor Rhian Ket tijdens Calgary Summer Classics

Het nieuwe seizoen is al weer begonnen en Rhian Ket lijkt goed overzomerd te hebben.Rhian maakt dit seizoen deel uit van het team APPM. APPM Management Consultants is een onafhankelijk management-adviesbureau in de wereld van infrastructuur, ruimtelijke inrichting en vastgoed en heeft vestigingen in Hoofddorp, Zoetermeer en Haarlem.

Het Team APPM bestaat uit de volgende rijders: Yuri Solinger, Jarno Meijer, Jacques de Koning, Lars Elgersma, Alexander Oltrop en Rhian Ket. Trainer is Johan de Wit en de staf bestaat verder uit Ronald Sloots (verzorger) en Pieter Eppinga (fysiotherapeut).

Het team APPM trok in mei naar het Gardameer (Italie) voor een 14 daags trainingskamp in de zon. Daarna ging het in half juni richting Thialf om daar te trainen op het zomerijs, gevolgd door een stage van 3 weken in Calgary, met als afsluiting deelname aan de de Calgary Summer Classics die van 11 t/m 12 augustus werden gehouden.

Op de 1e dag stonden er voor Rhian de 500 en 1500 m op het programma. De 500 m ging in 37.22 (7) en de 1500 m in 1:48.13, de snelste tijd van de dag. Op tweede dag kwam Rhian alleen uit op de 1000 m, waarop hij een tijd van 1:10.79 (pr) liet noteren.

Op de laatste dag volgden er nog een 500 m, 37.09 (7) en een 3000 m, 3:57.25 (5).

 In het klassement over 500 m, 1500, 1000 m en 3000 m eindigde Rhian op de 1e plaats met een puntentotaal van 148.119.

Aangezien Rhian dit jaar HSA is heeft hij al vroeg in het seizoen nieuwe clubrecords gereden op de 500, 1000, 1500 en 3000 m.

 
In augustus/september gaat het team APPM weer hard aan de conditie en de snelheid werken, waarna een trainingskamp in Berlijn volgt.

 

Rinus Nieuwstad
Wedstrijduitslagen

Wedstrijduitslagen seizoen 2007/2008

 
In dit overzicht zijn de uitslagen, voor zover bekend, tot en met 22 augustus 2007 opgenomen.

 Langebaan

Calgary Summer Classics

Datum: 10-08-07

Nr Deelnemer                      Cat      500m           1500m                       Totaal

-     Rhian Ket                        HSA    37.22 (7)     1:48.13 (1)                   -

 

Datum: 11-08-07

Nr Deelnemer                      Cat      1000m                                             Totaal

3    Rhian Ket                        HSA    1:10.79 (pr)                                     -

Datum: 12-08-07

Nr Deelnemer                      Cat      500m           3000m                         Totaal

-     Rhian Ket                        HSA    37.09 (7)     3:57.25 (5)                 -

 
De gegevens in dit overzicht zijn met de grootste zorg samengesteld.

Mocht je onjuiste gegevens tegenkomen, of ontbreken er uitslagen, dan kun je dit melden aan Rinus Nieuwstad: uitslagen@poelster.nl.

Rinus NieuwstadMarktplein Poelster

-                     Marktplein Poelster’ biedt ruimte voor:

-                     Ter verkoop of ter ruiling aanbieden van allerlei zaken die met schaatsen te maken hebben

-                     Te koop vragen van bovengemelde spullen kan natuurlijk ook

Te koop aangeboden:

·        1 paar Zandstra Easy Gliders (medium), goed onderhouden, vlijmscherp geslepen, vraagprijs 15 euro.

Te koop gevraagd:

·        schaatsbroek, maat (lichaamslengte) ca. 170 cm.

     Tim Oosten, tel. (020) 641 83 29, oosten@crow.nl

 

Te Koop gevraagd

Voor (jeugd)lid van De Poelster:

·              Lage Noren (Viking) maat 38.

        Petra Bovenhoff: 06-51217209, PM.bovenhoff@planet.nl

 

Te Koop aangeboden

 

·                   Zandstra Combi schaatsen (incl. Beschermers), maat 37, half schaatsseizoen gebruikt, vraagprijs:              85 euro

         M. Arendse, 020-453 51 23, marendse@tiscali.nlKalender 2007/2008
Wat Datum/tijd Plaats Voor wie?
Opening seizoen
  5 oktober 2007
Jaap Edenbaan
Iedereen
Bestuursvergadering 27 september 2007
Clubhuis Bestuur
Openingsavond
28 september 20:00 uur
Clubhuis
Iedereen
Sluiting seizoen
15 maart 2008
Jaap Edenbaan
Iedereen

Vergadering van het dagelijks bestuur:
Het dagelijks bestuur komt op donderdag 27 september bijeen. Mochten er dringende zaken zijn, bijvoorbeeld problemen die binnen het bestuur besproken moeten worden, laat dit dan horen!

Wieneke van Rossum
Seizoensopening 28 september


Vrijdag 28 september, seizoensopening in clubhuis Poelzicht

Vanaf 20:00 uur is de zaal open. De nieuwe abonnementen zijn af te halen en de bekende sportzaak De Haan zal een clinic over (race)fiets onderhoud verzorgen, Je zal alles te weten komen over het winterklaar maken van je geliefde snelheidsros. En daarnaast kun je de eerste Berenburger van de winter drinken met je oude schaatsmaatjes.

 Website Poelster

LuikBastenakenLuik

Een avontuur vol pieken en dalen


Powerrrrr!  Jaah stampen op die pedalen

Je laat ze allemaal achter je. Bijten komaaaaan

Met 30 km/h die berg op. Rammen doorzetten

Dit gaat goed zo. Niemand meer te zien, niemand meer te horen

20% is een lachertje. Redoute.. c’est mon route hahaa!

Leve die goede voorbereiding. Eén met je fiets zijn, oh wat heerlijk is dit

Je zweeft! Je zweeft over het asfalt net als die duif

Die mooie witte duif. “Uno paloma blancaaah, I’m just a bird in the sky…”

Huh... dat is.. dat is toch de beltoon van mijn wekker? Nul-zeven-nul-nul… zucht, het is zo ver: tijd om op te staan.

“Het is toch wel een mafkees die Frank. Ik zal eens aan Femke vragen of hij wel vaker zo ligt te praten in zijn slaap. Of… of was het misschien Femke? Ach ja, niet zo boeiend, het is weer vroeg. Gelukkig voel ik me wel al lekker fit, hmm en ik heb trek, lekker hoor, strakjes roerei met spek!”

Het voorgaande was zo een beetje mijn ochtendbelevenis. Redelijk hetzelfde als een jaartje terug. Jaja we zijn op weg echte routiniers te worden van deze Luik-Luik klassieker. Voor John en Paco wordt het zelfs al hun derde keer. Toegegeven: Paco had wel wat zoete woordjes nodig om ook dit jaar weer van start te gaan. Hij twijfelde namelijk nogal over zijn voorbereiding.

Nou ja zeg! Mensen toch, ik hoor het u denken: “Zou hij de voorgaande, de minder strenge jaren…” Nee, daar geloof ik absoluut niets van, en ik weiger dan ook om het over het D-woord te hebben in dit reisverslag en daarmee basta. Als l’Equipe al iemand in de gaten moeten houden dan is dat Frank wel…

Het protocol dat ‘Le Champion’ tijdens dit evenement hanteert is toch wel een hele fijne en bovendien ook goed geolied (zonder rood kringelstreepje eronder). Dit protocol hebben wij verder uitgebreid met een vertrek op vrijdag 9 augustus rond 12:00 uur en een wat minder strak geregisseerde sightseeing door Liège om 15:50 uur.

Bestuurder Bob, het F-koppel Femke en Frank en ik ontmoetten onze andere teamgenoten Paco en John, geheel volgens het strak geregistreerde plan, om 16:30, in de parkeergarage van ons hotel.

Oh, ik hoor u wederom denken. En ik kan u niet anders dan gelijk geven, inderdaad is de opstelling ook dit jaar weer gewijzigd. Nel en Marcia hadden vanwege hun vakantieplanning c.q. dubieuze vakantie-whereabouts helaas niet de mogelijkheid om dit jaar mee te strijden om het felbegeerde PACO puntenklassement. Maar gelukkig konden we dit jaar wel weer rekenen op een vrouwelijke deelnemer, dit was namelijk Femke. Femke, toch wel nieuw in het fietswereldje is vooraf beschouwd toch wel een groentje. U weet hoe dat gaat, vooraf konden we daar nog wel eens een grapje over maken. En ja, dat was vooraf…

“Er schijnt een hier wel een goede Italiaan te zitten…”

Het is inmiddels alweer etenstijd en ik hoef vast niet uit te leggen waar ons hart naar uit ging op de avond voor de wedstrijd. Eenmaal aan tafel was het dan tijd om Frank eens goed in het zonnetje te zetten. De jongeman was jarig! Ons cadeau was helaas niet op tijd ontvangen en daarom hebben we het Frank in raadselvorm op een kaart gegeven. Het eten was heerlijk, maar voor de één wel wat koud. Gelukkig had Frank het raadsel opgelost voordat we begonnen aan het door Femke georganiseerde verrassingsdessert met kaarsjes. Misschien dat jullie Frank er nog wel eens in zien fietsen…

Om zeven uur op staan is natuurlijk geen pretje, maar geeft gelukkig ruimschoots de gelegenheid om net voor het sluiten van de vertrekpost onze startstempels te bemachtigen. En om negen uur, 10 minuten eerder dan vorig jaar, konden we dan ook eindelijk los. Bob kon nu eindelijk zijn nieuwe racemonster eens goed testen en ook bewijzen dat-ie nodig is; vrouwlief vond ook wel dat het veiliger was om op een nieuwe fiets die helse afdalingen af te roetsjen.

De keuze voor 130 km-variant hadden wij ook dit jaar weer zorgvuldig genomen. Andere varianten zoals de 170 en 235 km. boden namelijk minder ‘klimmen per gereden kilometer’ (© Bob) en wij zijn natuurlijk geen mietjes.

Voordat ik verder ga met het verslaan van de ‘tocht der tochten no.3’ is het essentieel om eerst de regels van het PACO-puntenklassement door te nemen. Ten opzichte van vorig jaar is hier één grote wijziging, of beter gezegd een toevoeging. Behalve punten te verdienen bij de plaatsnaam bordjes en de toppen van de heuvels, waren er ook mentaliteitspunten te verdienen: punten die je toegewezen krijgt als je een andere rijder mentaal ‘een tikje’ geeft. Elk tikje is een punt.

Tikjes geven doe je natuurlijk niet des ochtends op de eerste heuvel en deze ging dan ook erg soepel. De wangetjes namen een gezonde kleur aan, het water smaakte lekker, John en Paco stretchen rustig de benen, het weer was uitstekend. Kortom, alles prima niets aan de hand. Deze eerste heuvel was overigens Cote d’Embourg (max 7%, stijging 200 meter in 3 km.).

De volgende heuvel was al wel ernstig, Cote de Kin (max 11%). Fanatiek als ik was stond ik vrolijk op de pedalen en bereikte als eerste de top. “Eventjes kijken, oh ja, hier het bochtje om, oh ja, ik weet het alweer, ik ben op de helft.” Gelukkig kwam Frank al snel om mij à la Boogie mee te trekken en gingen we de rest van de heuvel samen omhoog. Ik controlerend dat ik hem elke 10 seconden slechts een paar meter voorsprong gaf. (l’Equipe is reeds druk aan het schrijven).

Om naast de punten van de Redoute (uitspreken als ‘ree-daut’) nog wat extra puntjes te pakken werden er natuurlijk volop tikken uitgedeeld. Zo demarreerde ik een keer knoerthard over Frank heen de heuvel op en hoorde enkele tellen later ‘ping-ping’; de fietsbel van Frank. En ook John die wist van wanten door al telefonerende de Redoute op te klimmen. (Beiden wederom l’Equipe-materiaal).

John’s tweede tik kwam overigens pas de volgende ochtend aan; hij was namelijk toen alweer gesignaleerd op de bicyclette, daar waar anderen toch liever een dagje rust hielden.

Ja mensen, het was inderdaad weer een dolle boel daar op die Belgische heuvels. Twee bolletjestruien tegelijkertijd inhalen bij zo een klimmetje schept natuurlijk ook de nodige jolijt. En ware het niet dat de Redoute pas na 100 km. opdoemde, dan hadden we die ook nog al tikkende opgefietst. Wat een rot heuvel is dat zeg.

En toch... en toch voelt het ergens wel heel lekker…

 Ter afsluiting van dit reisverslag had ik willen eindigen met de uitslag van het PACO puntenklassement. Helaas is het, door het afwezig zijn van de jury op de beslissende momenten, niet mogelijk hier bindende uitspraken over te doen. Om toch de lege ruimte op te vullen vindt u onderstaand de heuveltjes waar wij intens van genoten hebben. Het was een mooi uitje!

    9 km:           Cote d’Embourg          (max 7%)

  23 km:          Cote de Kin                   (max 11%)

  52 km:          L’ancienne Barriere      (max 6%)

  74 km:          Le Rosier                      (max 9%)

  86 km:          La Vecquee                  (max 8%)

104 km:         Cote de la Redoute      (max 20%)

111 km:         Cote du Hornay             (max 6%)

 

Leon SchrageVlaanderens mooisteZes Poelsterleden hebben begin september de Ronde van Vlaanderen gefietst. Een verslag.

 

Wat hebben Michael Boogerd, Erik Dekker en Adrie van der Poel met elkaar gemeen? Dat ze de Ronde van Vlaanderen de mooiste van allemaal vinden. Dat inspireert. Fietsclub Lichtboei, met de Poelsterleden Jan Hogenhout, Erik van Ravenzwaaij, Hans van Miltenburg, Peter de Kuiper, Hans de Jong en Tim Oosten, reist donderdagavond 6 september, samen met twee andere enthousiaste Lichtboeileden, af naar België om ook deze klassieker der klassiekers te rijden. Ton Post moet jammer genoeg afzeggen vanwege een ongelukkige val tijdens het fietsen waaraan hij een gebroken hand heeft overgehouden.

Een pension vlak buiten Geraardsbergen vormt de uitvalsbasis. Na een stevig ontbijt en een inspectie van het rollend materieel stappen we op de fiets voor een tocht van 114 km met daarin de belangrijkste beklimmingen van de Ronde. Vandaag zullen reputaties gemaakt en gebroken worden. We zijn amper vertrokken of de Bosberg doemt op. Een beruchte klim, de laatste in de Ronde, waar in het verleden dikwijls de beslissende ontsnapping heeft plaatsgevonden op weg naar de aankomst in Meerbeke: 1350 meter kasseien met een maximaal stijgingspercentage van 11. De kop is eraf en we zijn gewaarschuwd: dit is iets voor geoefende fietsers en dan vooral klimmers. Nog vele klimpartijen volgen met als klapper de Muur van Geraardsbergen, het hoogtepunt van de ronde: duizend meter omhoog, waarvan zevenhonderd meter kasseien en een stijgingspercentage van maximaal twintig. En bovenop het prachtige kapelletje.

De volgende dag is Oudenaarde het vertrekpunt, van waaruit we 72 km fietsen, met opnieuw heel wat steile beklimmingen, waaronder de moeilijkste van allemaal: de Koppenberg (max. 22%). Zeshonderd meter kasseien, slecht geplaveid, gaten, mos, modder: een hel. De meesten moeten afstappen, maar weten zich in goed gezelschap: ook Adrie van der Poel (1981) en Hennie Kuiper (1986) stapten hier af om later op de dag de Ronde van Vlaanderen te winnen en eeuwige roem te vergaren.

Het was een prachtige ervaring. Volgend jaar een andere klassieker.

 Tim Oosten

(Zie voor een fotoverslag: www.anderehans.nl/rvv2007/Welkom.html)

Kunststofbaan in het nieuws

In juni kwam het Nos-journaal met een mededeling die de schaatssport ingrijpend kan veranderen. In Aldtsjerk is een kunststofbaan ontwikkeld die wel eens de derde revolutie in de schaatssport kan worden. De eerste revolutie was de kunstijsbaan, de tweede de klapschaatsen en dit zal de volgende zijn. De kunststofplaat is bedekt met wax en een flinterdun laagje water, meerdere fabrikanten zijn momenteel druk doende met de ontwikkeling van dit surrogaat voor kunstijs.

Synthetisch ijs is niet geschikt voor speed skating maar deze non frozen ijsbaan is te vergelijken met kunstijs.

De revolutionaire vinding biedt volgens Huub Stammes, algemeen directeur van de KNSB, veel voordelen. “Je kunt altijd schaatsen, de energiekosten zijn nihil en je kunt “ijs”naar de mensen brengen.”

Stammes, die namens de KNSB aan het woord komt in het journaal-item, ziet grote mogelijkheden voor met name de breedtesport.

Laten we hopen dat dit zich allemaal gunstig ontwikkelt, want dan kan het zeker een hele grote opleving voor de schaatssport betekenen.

 

Schaatsen in het Stadshart

Het eerste weekend van augustus stond er in het Stadshart een ijsbaan, terwijl als grote uitzondering in deze zomer de temperaturen ruim boven de twintig graden aangaven. Deze ijsbaan was gemaakt van synthetisch polymeer waardoor er geen koelinstallatie nodig is. Het had dan ook geen stroom nodig en was milieuvriendelijk. Overigens heeft dit kunststof niets te maken met het kunststof uit bovenstaand artikel. Polymeer is ongeschikt voor speed skating. Er is de Poelster gevraagd voor demonstraties, clinics en dergelijke, maar vanwege het vakantieseizoen konden wij niets aanbieden. Dat de mensen eindelijk weer eens van de zon wilden genieten, was duidelijk. De meesten zochten vertier op het strand en het hele winkelcentrum was dan ook uitgestorven. De fontein op de plaats van “onze” winterschaatsbaan had het drukker dan de zomerijsbaan! Overigens zijn we alweer druk doende met de voorbereidingen van de winterijsbaan in december dus houdt allen een plaatsje vrij in jullie agenda want er zal weer veel hulp nodig zijn!

 

Wieneke van RossumUniek in de wereld FlevOnice


“Een ijsbaan die de belevenis van natuurijs kan benaderen…”.

Met dit idee liep Henk Ketelaar al een paar jaar rond. “Als schaatsland bij uitstek moest er in Nederland toch iets verzonnen kunnen worden om een ijsbaan aan te leggen die vroegere tijden doet herleven? Een tocht door de vrije natuur, handen op de rug, de wind in het gezicht om weer warm te worden in de koek en zopie…

In hartje Nederland wordt op dit moment een kunstijsbaan van 5 kilometer lang ontwikkeld. Het plan is langzaamaan ontstaan in de jaren negentig. Hoe kunnen we in de steeds warmer wordende winters natuurijs terugkrijgen? Met deze baan door de natuur is het doel op kunstijs natuurijs te beleven. “Het doel van FlevOnice is het terugbrengen van de schaatsbeleving van weleer”, aldus Ketelaar. “Als klein ventje bond mijn moeder mij de schaatsen onder en stapte ik direct op dat prachtige natuurijs. Die dagen krijgen we, zeker gezien de huidige klimaatveranderingen, niet snel terug. Met de kunstijsbaan die wij voor ogen hebben, willen we de belevenis van natuurijs terugbrengen voor iedereen.”

 Er wordt een vijver afgegraven, 50 à 60 cm klei wordt verwijderd en met het zand dat daaronder ligt worden de tracés van 6 meter asfalt en 5 meter ijs gevuld. De banen slingeren als het ware om de (uitgegraven) vijver heen. Schaatsen rondom een enorme vijver met wuivend riet, dwars door kleine bossen en dan weer met de wind vol in het gezicht. Alle schaatsliefhebbers kunnen straks in Biddinghuizen hun hart ophalen. De doelgroepen zijn de marathonschaatsers, schaatsverenigingen, scholen, gezinnen, kortom: heel Nederland.

Wat FlevOnice extra speciaal maakt is de facilitaire asfaltbaan die naast de baan wordt aangelegd. Deze baan is niet alleen geschikt voor het beoefenen van skaten of wielersport, maar biedt ook de mogelijkheid om evenementen op spectaculaire wijze in beeld te brengen.

In de zomermaanden worden de elementen die de schaatsbaan vormen ontmanteld. De onderliggende zandbaan kan gebruikt worden voor diverse outdoorsporten, zoals paardenraces of fietscross.

Verder komen er een gratis parkeerterrein voor 2000 auto’s en een restaurant met verwarm terras, met uitzicht op de baan en de krabbelbaan. En uiteraard zal de koek en zopie ook niet ontbreken!

De provincie Flevoland en Biddinghuizen bieden FlevOnice volledige steun. De opening is half december gepland en de entreeprijs is door de week 12 euro en in het weekend 15 euro voor volwassenen. Er zijn ook 10-ritten kaarten te koop.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen of meer informatie? Kijk dan op www.flevonice.nl.

 

Wieneke van Rossum