De Poelstem

IN DIT NUMMER, februari 2007, nummer 5

Voorwoord

Tee Cee talk

Rondje 325

Wedstrijduitslagen

Kalender 2006/2007

Nieuws uit Friesland

IJsbaan Stadshart

Vrijwilligersavond ijsbaanmedewerkers

Van het net geplukt
Voorwoord  
 
 

 
 

   

Beste schaatsvrienden,

Het is vandaag zondag 7 januari 2007. Het regent pijpenstelen buiten en de schaatsbaan op het Stadshart wordt vanavond op feestelijke wijze gesloten.

Voor ik verderga wens ik jullie namens het bestuur vóór alles een goede gezondheid voor 2007 voor jullie en je dierbaren. Hopelijk wordt het voor jullie allen een fijn, succesvol en sportief jaar!

En wat hebben wij een geweldige maand achter de rug voor de Poelster! De schaatsbaan op het Stadshart heeft voor een geweldige opleving gezorgd van ons cluppie. Niet alleen binnen de club, maar ook naar buiten toe.

Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren dat wij zo’n grootschalige activiteit zo met elkaar hebben opgepakt! Ik moet dan helemaal terug naar het begin van mijn lidmaatschap bij de club, zo’n kleine 23 jaar geleden.

Toen werd er namelijk aan ons clubhuis gebouwd, ook met zo’n geweldige overgave door vele leden. Daarna heb ik het ook nog een paar keer gezien, met name tijdens de winters van ’84 en ’85 bij de ijsbaan op De Poel, met de “koek-en-zoop” en de tocht door het Amsterdamse Bos. Vervolgens is het vooral ook elk jaar raak bij de Bosloop, op de 2e Paasdag.

 Maar wat ik nu gezien heb de afgelopen weken grenst bijna aan het ongelooflijke. Ik geloof dat we met ongeveer vijftig/zestig(!) leden de ijsbaan verzorgd hebben, allemaal met blije gezichten en met heel véél plezier. Dit allemaal onder aanvoering van onze Johan. Johan heeft bijna vier weken op de ijsbaan gelogeerd, zo lijkt het wel. Wat een prestatie! En Aye wat meer vanuit de achtergrond, want die verving Johan al die weken op de Jaap Edenbaan. Klasse mannen!

En klasse van ons allemaal. Wat hebben we allemaal niet teweeggebracht: dertig nieuwe jeugdleden deze maand, een fors toegenomen aantal hits op onze website. Dat zijn ‘harde’ resultaten. Maar van nog veel grotere betekenis is naar mijn mening dat wij de A.S.V. De Poelster door deze ijsbaan als dé schaatsvereniging van Amstelveen op de kaart hebben gezet in Amstelveen én in omstreken. Bovendien zijn alle partijen onder andere door onze inbreng en inzet zeer positief over deze eerste keer en zijn alle (!) verwachtingen ver overtroffen. Dus een prolongatie van deze ijsbaan zit er dik in!

Ik kan er nog wel veel meer over schrijven, maar dan val ik wellicht in herhalingen. Nogmaals iedereen hartstikke bedankt. We gaan het met z’n allen vieren met een gezellige avond, zo snel mogelijk na het einde van het seizoen. Daarover meer in deze Poelstem.

Nu weer op naar de clubkampioenschappen en de wedstrijd in Hoorn eind van het seizoen. Hopelijk zitten er bij onze wedstrijdrijders nog een stel pr’s in de komende weken en dan kan ons seizoen helemaal niet meer stuk  En dat in een winter met een gem. temperatuur tot dusver van zo’n 10 graden, toch …!


Ton Post
Voorzitter “A.S.V. De Poelster”
Tee Cee Talk
Mededelingen van de technische commissie


Jaap Eden, restant uitvaldagen in het seizoen 2006-2007
De licentiehouders krijgen nog een uitvalzaterdag te verwerken, maar de recreanten zijn er doorheen. Vergeet vooral niet om je overgebleven knipjes te benutten!

Licentiehouders:
Op zaterdag 10 februari 2007, valt het trainingsuur M07 uit.
Compensatie: Voor deze uitval-zaterdag is vervangende trainingsruimte geregeld op de ijsbaan ‘De Westfries’ te Hoorn, van 18.45 – 20:00 uur.
Adres en route mogen nu zo langzamerhand wel genoegzaam bekend zijn. Op deze plaats dus geen uitleg meer. Toch vergeten? Vraag je schaatsmaatje of raadpleeg de Poelsite.

Slotfeestavond
Hij komt er wel, maar de datum staat nog niet vast.
Onze nieuwe activiteitencommissie is onlangs gestart met de plannenmakerij.
In de volgende Poelstem zal er uitgebreid over worden verhaald.

Clubkampioenschappen
Na wat geruchten, veronderstellingen, wandelgangenpraat, insidersinformatie en deskundigenverhalen, kunnen we nu de datum voor de clubkampioenschappen publiceren: zaterdag 24 februari 2007.
Starttijd is 21:20 uur. Plaats: Jaap Edenbaan
Aan deze datum zijn twee nadelen verbonden, het is vrij laat en het valt in de Krokusvakantie.
We beraden ons nog over maatregelen om deze nadelen zo laag mogelijk te laten uitpakken. Houd je trainer en de website in de gaten voor nadere informatie.
De aanmelding zal spoedig worden opengesteld.
 De wedstrijdafstanden zijn:

Categorie 100m 300m 500m 1000m 1500m
DPD/C X X


HPD/C
X X

DPB/A
X X

HPB/A
X X

DJC

X X

Overige

X
X


NB: Aan deze wedstrijden kunnen alleen licentiehouders deelnemen.

Jeugdtoernooi in Deventer
Na een jaartje overslaan, zijn we dit keer weer uitgenodigd voor het Sportief Oost-Nederland Toernooi op de halfopen baan De Scheg te Deventer. Op donderdag 1 maart zijn pupillen en juniorenC welkom, in totaal 6 deelnemers. Dus zet je beste schaatsje voor tijdens de resterende Jaap Edenwedstrijden, dan word je misschien wel naar Deventer afgevaardigd als vertegenwoordiger van De Poelster!

Tweede wedstrijd met dak (er af?) te Hoorn
Verlangend wordt er al uitgekeken naar de tweede interclubwedstrijd te Hoorn op 17 maart 2007.
We hebben besloten om nu iedereen eens echt de gelegenheid te geven om zijn/haar wensafstanden te rijden. In principe mag je twee keuzen maken. Er vindt nog overleg plaats over de exacte invulling.
Naast onze vaste partner, Nooitgedacht Wilnis, komen er vermoedelijk ook rijders van andere verenigingen aan de start.
Op zaterdag 17 maart 2007 zal het eerste startschot vallen om 17:30 uur, en het einde is rond 23:00 uur.

Wedstrijdrooster Jaap Edenbaan
Wedstrijdinformatie is te vinden in het Baaninfoboekje, de bekende websites,
(www.poelster.nl en www.baancommissieamsterdam.nl), en elders in deze Poelstem is ook nog het rooster voor de komende twee maanden opgenomen.

De Jaap Edenbaan wedstrijden

Marathons:
Woensdag = marathondag. Voor de jeugd om de week en voor (jong) volwassenen elke week, dat wil zeggen per categorie elke veertien dagen.
De combinaties (Lange baan (neo)senioren-veteranen):
Het is bijna gedaan, nog maar een paar wedstrijden op je eigen thuisijs.
Daarbij ben je niet gebonden aan de standaardafstanden per wedstrijd. Je kunt je ook opgeven voor meer exotische afstanden; de baancommissie probeert altijd rekening te houden met speciale wensen.
We herhalen het nog maar een keer: Voor deze wedstrijden heeft de Poelster recht op slechts acht plaatsen. Als we dit aantal hebben bereikt, dan hangt het van de deelname van de andere verenigingen af of er nog extra plaatsen zijn. Gelukkig is het de afgelopen wedstrijden steeds gelukt om alle Poelsterren aan de start te krijgen; en dat waren er (hoera) vaak veel meer dan acht!
Opgaven uiterlijk dinsdagmiddag voorafgaand aan de betreffende wedstrijd.
Wil je nog meer wedstrijden rijden, dan kan het de moeite lonen om ook in te schrijven voor de wedstrijden van andere combinaties.

De achtervolgingsavond op zondag 14 januari is weer op een groot succes uitgedraaid.
Onze Poelster mannen hebben dit jaar niet gewonnen, maar ‘gelukkig’ was er dit keer ook geen prijsuitreiking… Dat was extra plezierig voor Poelster H2.
In de wandelgangen hebben we vernomen dat er volgend seizoen zeker meer aan achtervolgingswaanzin zal worden gedaan.

Jeugdwedstrijden:
We naderen het einde van het seizoen, en in het rooster is te zien dat er niet veel wedstrijden voor de jeugd meer over zijn.
Dus grijp je kans, om nog wat wedstrijden mee te pakken!

Het rooster voor februari en maart staat elders op de website

Bob Schrage
Rondje 325

  • 3 overwinningen op rij voor Jan Oliemans bij baancompetitie
  • Lange afstanden werpen Rhian Ket terug bij NK Allround
  • Moeizaam NK Sprint voor Rhian Ket
  • Grote deelname Poelster bij ploegenachtervolging

Het was weer een drukke periode voor de rijders en rijdsters van de Poelster. Hoogtepunten: deelname van Rhian Ket aan het NK Allround en NK sprint. De Koninklijke Thialf jeugdwedstrijd op 27/12 en de ploegenachtervolging op 14/1 en natuurlijk viel er weer een overvloed aan pr’s te noteren.


Langebaan

Amsterdam, 16 december, Junioren A & B
Maarten de Lange bleef overeind en liet prompt 2 pr’s noteren. De 500m ging in 47.96 en de 1000m in 1:37.57.  Maarten is nu op de 500 m sneller dan zijn vader en ook op de 1000 m zit hij Kees dicht op de hielen.

Amsterdam, 17 december. Pupillen A & B
Ondanks het vroege uur werd er snel gereden, hetgeen resulteerde in een 6-tal pr’s, zie onderstaand overzicht:

Nr Deelnemer Cat 500m
300m


Totaal
12 Sophie Boot DPA 68.09 (pr) 42.76 (pr)

139.356
17 Robin Pisanis DPB 78.71 (pr) 47.90 (pr)

158.543
18 Gwen Ouwehand DPB 74.62 (pr) 52.58 (pr)

162.253


Nr Deelnemer Cat 500m
300m
1000m
Totaal
1 Renate Velthuijsen DPA 1:05.44
38.20
2:18.17 (pr) 198.191
2 Stijn Karst HPB 1:01.89
36.86
2:19.39 (pr) 193.018


Heerenveen, 19 december, Baanselectie
Op 19/1 was er weer een wedstrijd van de baanselectie in Heerenveen en zoals gebruikelijk ging het ook dit keer weer snel. Chantal Brugmans had voor haar 500 en 1500m respectievelijk 43.01 en 2:12.25. Derk Abel Beckeringh verbeterde zijn pr op de 1500 m tot 2:18.75 en Boy Kramer deed het nog beter. Zowel op de 500 m als de 1500 m een pr. De 500 m ging in 39.29 en de 1500 m in 1:57.86. Met deze tijden komt hij nu al dicht in de buurt van de clubrecords Jun. B die nu nog op naam van Rhian Ket staan.

Heerenveen, 23 & 24 december, NK Allround
Net als afgelopen jaar had Rhian Ket zich ook dit jaar geplaatst voor het NK Allround. Het begin was hoopgevend , de 37.18 was zijn snelste 500 m van dit seizoen en goed voor een 4e plaats. Op de 5000m kwam Rhian uit tegen Michael Kaatee. Tot 3000m kon Rhian de lage 31’ers vasthouden, maar daarna verzeilde hij in de rondjes 33 en liep hij grote achterstand op ten opzichte van de concurrentie de 6:46.90 reikte niet verder dan plaats 12. Na de 1e dag stond Rhian in het tussenklassement op plaats 16.

De 1500m ging redelijk, maar de 1:49.15 bracht hem niet verder dan de 6e plaats en rang 11 in het tussenklassement. Hij plaatste zich wel voor de afsluitende 10 km, maar ook daar liepen de rondetijden snel op. Zijn eindtijd 14:50.49 (12). Het puntentotaal van 158.777 bracht hem helaas niet verder dan plaats 12 in het eindklassement.

Heerenveen, 27 december, Kon Thialf jeugdwedstrijd
De Koninklijke Thialf Jeugdwedstrijd is altijd de kans voor de Poelsterleden om zich te meten met rijders en rijdsters van andere banen. De concurrentie is hevig en het is moeilijk om, op het snelle, harde en gladde ijs van Thialf hoog in het klassement te eindigen. Natuurlijk werden er zolas je hieronder kunt zien weer een paar mooie pr’s gereden.

Nr Deelnemer Cat 500m
1000m
Totaal
38 Renate Velthuijsen DPA 58.83 (pr) 2:02.93 (pr) 120.295
36 Marleen Oostenrijk DB2 54.98
1:53.90 (pr) 111.930
36 Sander van Iersel HC2 51.39
1:47.60 (pr) 105.190

30 Jan van den Berg van  Saparoea HB2 48.58
1:31.28 (pr) 94.220


Amsterdam, 30 december     Combinatie 4-4
De Combinatiewedstrijd werd verreden onder uitermate slechte omstandigheden. Er was storm en uiteindelijk werd besloten om de wedstrijd te staken omdat de veiligheid van de rijders en rijdsters gevaar liep. Ondanks de slechte omstandigheden werden er toch nog een aantal pr’s gereden. Zo kwam Chris van Bijlert, wellicht geholpen door de wind op de 100 m tot 11.82. en verbeterde Marjolijn Genevasen haar pr op de 500 m tot 57.11.

 Groningen, 6 & 7 januari NK sprint N-Sen & Sen. NKsprint
Rhian Ket had zich ook weten te kwalificeren voor het NK sprint en was vast en zeker van plan om zich te revancheren voor het matig verlopen NK Allround.

Helaas al tegenslag op de 500m. Zijn tegenstander kon de laatste bocht niet houden en kwam in de baan van Rhian waardoor deze moest inhouden, hetgeen hem toch een paar tienden gekost moet hebben. Eindtijd 37.49 en plaats 21. Ook op de 1e 1000m ging het mis. Een trage start was er de oorzaak van dat Rhian bij het wisselen van baan voorrang moest verlenen en veel tijd verloor, opnieuw een plaats in de achterhoede met 1:14.65. De 2e dag verliep beter. Zijn 500m ging in 37.21 (2e seizoenstijd) maar dat bracht hem niet veel verder in het tussenklassement. De 2e 1000 m verliep beter. Met zijn tijd van 1:12.69 bleef hij lange tijd op de 1e plaats staan, maar er waren een aantal rijders die sneller waren en uiteindelijk belande hij op de afstand op plaats 6. In het eindklassement kwam hij niet verder dan plaats 17.

Eindhoven/Alkmaar, 6 & 7 januari, Regioselectie NK Allround Jun A en B
Het weekend van 6 & 7 januari was ook het strijdtoneel van plaatsing voor het NK Allround junioren A & B, met deelname van Chantal Brugmans en Boy Kramer. Op 6 januari stonden in Eindhoven de 500 en 3000 m op het programma en op 7 januari in Alkmaar de 1500 m. Chantal nam in Eindhoven alleen deel aan de 500 m, 45.75 (17) waarom zij op de 3000m niet gestart is, is onbekend. Boy legde met tijden van 40.59 (13) 4:16.07 (7) beslag op plaats 8 in het tussenklassement. In Alkmaar bleef Boy een fractie boven de 2 minuten. Op welke plaats hij daarmee eindigde en op welke plaats hij in het eindklassement geëindigd is heb ik nog niet kunnen achterhalen. Chantal liet in Alkmaar verstek gaan of mocht na het laten lopen van de 3000m niet starten.

Amsterdam 14 jannuari, Ploegentijdrit
Een groot aantal ploegen had zich aangemeld voor de 1e ploegentijdrit van dit seizoen, waaronder maarliefst 6 ploegen van de Poelster. 1 Damesteam en 5 heren senioren teams, samengesteld uit rijders/rijdsters uit diverse categorieën. Zo verscheen Sandra Burgerhout zowel bij de dames als bij de heren aan de start. Het weer was goed, het ijs prima en de sfeer uitstekend, met als gevolg snelle tijden en een strijd op het scherpst van de snede. Een aantal teams kwam gehandicapt aan de start. Jan Oliemans moest vanwege een blessure afzeggen en Pieter Bosse, ook geblesseerd, moest halverwege opgeven.
In de 1e ronde moest een tijd gezet worden, waarna de snelste ploegen nogmaals tegen elkaar moesten rijden. Mede door de blessures slaagden de Poelsterploegen er niet in om zich te plaatsen voor de strijd om de medailles. De strijd om plaats 5 en 6 ging tussen Poelster H 3 (Erik Vermist, Jan Goemaat en Ron Ket) en Poelster H2 bestaande uit (Frank v.d. Pijl, Leon Schrage en Marijn Koopman).

Poelster H2 ging snel van start en had na 2 ronden een ruime voorsprong opgebouwd, waarna de strijd anderhalve ronde in evenwicht bleef. De jongkies hadden echter te veel gegeven en Jan, Ron en Erik kwamen snel terug. Met het blote oog was het verschil niet waarneembaar. Het uiteindelijke verschil bleek slechts 0,03 sec. te zijn in het voordeel van Poelster H3, 2:56.75 tegen 2:56.78

Toch stond er die avond een Poelsterlid op het hoogste trapje, Derk Abel Beckeringh, deel uitmakend van het team van de C-selectie won met zijn team de strijd bij de heren junioren.

Voor de samenstelling van de Poelsterploegen en de gereden tijden zie de wedstrijduitslagen elders in deze Poelstem.

Marathon
Ook bij de baanmarathons gaat het goed met de Poelsterrijders en rijdsters. Begin december heeft Jan Oliemans zich weer gemeld voor de wedstrijden van de V1 en dat hebben ze geweten, drie overwinningen op rij en stat hij nu op plaats 2 in het tussenklassement. Sandra Burgerhout blijft haar puntjes meepakken en staat bij de D2 op plaats 4. Derk Abel Beckeringh moet bij de junioren C nog steeds genoegen nemen met plaats 4 of 5 en staat in het tussenklassement op plaats 4 met 48 punten. Zie voor het volledig overzicht de wedstrijduitslagen in dit blad.

Rinus Nieuwstad


Wedstrijduitslagen

Hier staan de laatste wedstrijduitslagen .

Rinus Nieuwstad
Kalender 2006/2007


Wat Datum tijd Plaats Voor wie?


Proefexamen
26 januari 2007

27 januari 2007


20 januari

Jaap Edenbaan
Radioweg

Vrijdagjeugdgroepen

Zaterdagjeugdgroepen
(buitenbaan)

Zaterdaggroep(binnen)
Bestuursvergadering
Do 1 februari.

Clubhuis
Bestuur
Jeugdexamen
Vrij. 2 februari
Za. 3 februari

Jaap Edenbaan
Jeugd
Clubkampioenschap
Za. 24 februari 21:20 - 23:20
Jaap Edenbaan, Radioweg
Licentiehouders Jaap Edenbaan
Jagermeester
Vrij. 2 maart
Za. 3 maart

Jaap Edenbaan, Radioweg
Jeugd
Tevens laatste lesdag
Sluiting Jaap Edenbaan. Zo. 11 maart 2007
Radioweg Leden en niet-leden
Interclubwedstrijd
Za. 17 maart
17:30 - 23:00
Hoorn
Licentiehouders
Poelsterbosloop
Ma. 9 april
10:00 & 11:00
Clubhuis
Iedereen
Jaarvergadering
Do. 28 juni 2007

Clubhuis
Alle ledenVergadering van het dagelijks bestuur:
Het dagelijks bestuur komt op donderdag 1 februari bijeen. Mochten er dringende zaken zijn, bijvoorbeeld problemen die binnen het bestuur besproken moeten worden, laat dit dan horen!


Wieneke van RossumNieuws uit Friesland


Ledenvergadering ‘Vereniging De Friesche Elf Steden’
Er waren 349 leden aanwezig op de vergadering van de vereniging De Friesche Elf Steden op 15 december 2006 in het FEC te Leeuwarden. Er werd bekendgemaakt dat er nu 12.095 leden met startrecht zijn (-124), 16.888 leden met startkans (+191), 815 niet rijdende leden (-2) en 4 ereleden. Het feit dat de leden met startkans nu om het jaar zijn ingeloot (50 procent) wekte een aantal vragen op bij de aanwezigen.
Een lid met startkans vroeg zich af of er ook geruild kon worden zodat hij met zijn maat kon schaatsen die dit jaar niet ingeloot is. Het Elfstedenbestuur meldde dat aan deze verzoeken geen gehoor kan worden gegeven. Op de vraag hoe het dan gaat na de eerstvolgende tocht wist de heer Kroes te melden dat na de eerstvolgende tocht alles zal veranderen. Al eerder werd duidelijk dat dan het automatische startrecht zal verdwijnen.

Tegeltjesbrug
De Tegeltjesbrug bestaat uit ruim vierduizend tegeltjes waarop foto's van Elfstedenrijders staan afgebeeld. Alle portretjes samen vormen - dankzij kleurgebruik en compositie - de beeltenis van schaatsers. Het monument is ontworpen door Maree Blok en Bas Lughthart en is een ware blikvanger in het weidse landschap tussen Lekkum en Giekerk. Niet alleen winnaars en wedstrijdrijders staan afgebeeld maar ook duizenden tourrijders onder wie W.A. van Buren, de schuilnaam van prins Willem-Alexander die in 1986 de tocht volbracht. Het monument is nog niet af. De zuidzijde van de brug wordt de komende jaren ook nog betegeld. In 2009, honderd jaar na de eerste Elfstedentocht, is het monument helemaal klaar.

Op 4 juli 2006 zijn er weer een kleine 200 tegels aangebracht op het Elfstedenmonument. Dit zijn de aanmeldingen die in 2005 binnenkwamen. De Leeuwarderzijde van de doorgang is dan bijna vol.
De extra bestelde tegels zijn verzonden en als het goed is heeft u deze inmiddels ontvangen. De coördinaten van deze nieuwe tegels staan op internet. Elfstedenrijders kunnen zich nog steeds aanmelden voor de laatste paar honderd tegels. Aanmeldingen in 2006 worden in het voorjaar van 2007 op de brug aangebracht
(zie www.elfstedenmonument.nl)

Friese Elfmerentocht
Voor de mannelijke en vrouwelijke winnaar van de komende Elfmerenschaatstocht is een speciale wisselprijs ontworpen in de vorm van zilveren Friese doorlopers. Als er een stevig ijsvloertje ligt, zal deze winter voor het eerst voorafgaande aan de toertocht door de Zuidwesthoek een wedstrijd worden gehouden. De organiserende IJswegencentrale (IJWC) Sneek-Wymbritseradiel-IJlst is klaar voor de Elfmerentocht, alom beschouwd als de generale voor de fameuze Elfstedentocht. De draaiboeken zijn bijgesteld, zegt voorzitter Jacob Reitsma. ,,Nei njoggen jier mei it om ús wol wer ris wêze.” De 110 kilometer lange wedstrijdtocht start op de Woudvaart in Sneek. De finish is op De Kolk bij de Waterpoort.
(Bron Leeuwarder Courant)

Henk Kroes fietst naar Ghana
Voorzitter Henk Kroes (67) van de 'Vereniging De Friesche Elf
Steden' heeft in de periode van 26 augustus – 9 december 2006 een fietstocht van exact 10.577 kilometer gemaakt van Bolsward naar Accra (Ghana). Hij heeft met een tiental andere fietsers meer dan 160.000 euro aan sponsorgeld binnen gehaald voor onderwijs in het West-Afrikaanse land.
Henk fietste eerder ook al eens voor een goed doel. Hij reed een paar jaar geleden van Wladiwostok in Rusland naar Scheveningen, een tocht van 12.000 km.
“Ik werd gevraagd of ik wilde helpen met de organisatie, maar ik wilde natuurlijk ook meefietsen”, aldus Kroes over de nieuwe tocht.
De enige voorwaarde die Henk aan de organisatie stelde was dat hij voor de ledenvergadering van de vereniging de Friesche Elf Steden (15 december 2006) weer terug moest zijn in Nederland.
(voor meer informatie www.fietsenvooronderwijs.nl)

Bouke van Gosliga

IJsbaan Stadshart


Het is weer voorbij die mooie winter. Nou ja, de winter is nog niet voorbij, die hebben we nog niet gehad. Maar wel voorbij is de ijsbaan in het Amstelveense Stadshart. Het begon allemaal met de uitnodiging door het management van de VCP (Vereniging Centrum Promotie). Deze had zijn zinnen gezet op een ijsbaan en wie kun je beter uitnodigen voor de nodige ‘know how’ dan de schaatsvereniging? Zo gebeurde het dat Aije en Johan bij het bestuur van de Poelster aankwamen en vertelden dat we mee konden werken aan de ijsbaan. Er werd de club een aardig bedrag voor de clubkas voorgehouden. Het Poelster-bestuur hoefde daar niet lang over na te denken en zei onmiddellijk ja. Daarna zijn er vele uren in de voorbereiding gaan zitten. Het was eerst een hels karwei om een dienstrooster rond te krijgen. Maar naar gelang de tijd verstreek en er zeer veel positieve reacties over de baan en het helpen kwamen, kon het rooster steeds beter worden gevuld. Terugkijkende kunnen we zeggen dat het een groot succes is geworden. De scholen waren allemaal vol lof dat ze konden komen. De opening door onze burgemeester Van Zanen kreeg een bijzonder tintje doordat Jan Hogenhout hem een Poelsterjas aanbood tegen de kou. De demonstratie van FSA (Figure Skating Amsterdam) kunstrijden verliep prima; de klederdrachtrijders konden zich verheugen in veel publiek.

Het weer is ons voor een zeer groot deel goedgezind geweest. Het is tweemaal voorgekomen dat we vroegtijdig moesten sluiten. Zo ook op de avond dat Piet Paulusma het weer kwam opnemen op onze ijsbaan. Hebben jullie Ada nog zien schuiven achter een stoel?. Nou, ga maar eens op die hockeyschaatsen staan, dan weet je hoe het voelt. Op 7 januari is de ijsperiode afgesloten met een denderende disco. Na een dag met slecht weer was het die avond gelukkig droog.

Beste Poelsterren, velen van jullie en jullie familie hebben het mede mogelijk gemaakt om dit in Amstelveen tot een succes te maken . De Poelster is weer duidelijk op de kaart gezet en dat heeft ertoe geleid dat er ongeveer 22 nieuwe jeugdleden zijn bijgekomen.
Dank voor alle hulp. Ik vond het een groot feest en wat mij betreft, komende kerstperiode weer.

Johan de Weerdt
 
Vrijwilligersavond ijsbaanmedewerkers


Ton heeft reeds in het voorwoord aangegeven dat de ijsbaan in het Stadshart, dankzij Johan en Aije en zestig vrijwilligers, een enorm groot succes is geworden.

Aije en Johan zijn onbetaalbaar geweest en om volgend jaar weer zo goed beslagen ten ijs te komen hebben wij ze “naar de smid gestuurd”.
Namens alle Poelsterleden heeft de rest van het bestuur Aije en Johan met echtgenotes een diner aangeboden bij de Oude Smidse. Ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat ze dit verdiend hebben!

De ijsbaanvrijwilligers willen wij 14 april a.s. uitnodigen voor een gezellige avond bij bowlingcentrum de Kegel. Houd die avond dus vrij!

De ijsbaanvrijwilligers zullen circa één week na het verschijnen van dit clubblad een persoonlijke uitnodiging via de mail, of voor degenen die geen mail hebben per post, ontvangen
We hebben de lijst met uitnodigingen met zorg samengesteld maar mocht je over circa één week geen uitnodiging hebben ontvangen terwijl je wel hebt meegeholpen op de ijsbaan, schroom dan niet mij te bellen.

Voor de andere vaste vrijwilligers binnen de Poelster blijft uiteraard de gewone medewerkeravond in het clubhuis bestaan, waar wel introducés welkom zijn. Het merendeel van die vrijwilligers was overigens weer op de ijsbaan terug te vinden!

Mocht je 14 april verhinderd zijn, wil je dit dan voor 31 maart doorgeven aan het secretariaat via de mail w.vanrossum@casema.nl of poelsec@poelster.nl, of telefonisch (020) 647 30 67.

Wieneke van Rossum, secretaris
 


 Van het net geplukt

Verzuring goed voor spieren

Lange tijd was het gangbare idee, ook onder wetenschappers, dat verzuring door melkzuur de grote boosdoener was bij vermoeidheid. Recentere onderzoeken, onder andere met NMR-spectrometrie, laten echter zien dat de mate van verzuring van de beenspieren zelf bij zogenaamde natuurlijke voortbewegingsinspanningen zoals fietsen of schaatsen, veel kleiner is dan gedacht. Sterker nog: hoewel verzuring vaak als iets negatiefs wordt gezien, blijkt een verzuring van het bloed juist gunstig voor de spieren. Dus is melkzuur niet slechts een afvalproduct, maar ook een nuttige energiebron.

Het volledige artikel van wetenschapper Martijn de Groot is te lezen in de
laatste editie van IJS. Voor meer informatie over dit magazine: www.tiem.biz
Bron: klaver kommunikatie


Dunne ijzers en het ‘eureka-gevoel’
Gepubliceerd op donderdag 7 december 2006

Betere voeding, snellere materialen, meer inzicht in trainingsopbouw. Techniek draagt op verschillende manieren bij aan betere prestaties van sporters. Daarover gaat deze XL Special. Vandaag aflevering 4: een interview met ex-topschaatser, materiaalfreak en wetenschapper Marnix ten Kortenaar. “Ik stond in mijn eentje te dansen tussen de diepvrieskippen.”
Marnix ten Kortenaar, uitvinder van onder meer de schaatsstrips, bedacht ook de ultradunne ijzers. De ‘schaatsprofessor’ legt uit wanneer het idee ontstond, hoe het vorm kreeg en waar het schaatsen in de toekomst naar toe gaat.

 Wanneer kwam het idee om te experimenteren met dunne ijzers bij je op?
“Ik was een jaar of vier toen ik een paar Friese doorlopers zag en dacht: waarom zijn de ijzers van noren zoveel dunner? Pas tussen mijn twintigste en dertigste dacht ik weer regelmatig: waarom zijn ijzers nou zo dun als ze zijn? Waarom geen andere ijzers als je zwaarder bent of op zachter ijs rijdt? Maar ook toen heb ik er niets concreets mee gedaan, ik nam aan dat allerlei slimme mensen daar al eens naar hadden gekeken maar dat daar niets uit was gekomen.”
“Toen in 2001 het einde van mijn schaatscarrière naderde, waren er twee dingen die ik nog niet had geprobeerd om mezelf te verbeteren: het mentale aspect én het verlagen van de glijweerstand. Op dat moment was ik bezig met een studie chemie dus dat was een mooie gelegenheid om mijn twee passies, sport en wetenschap, te combineren.”
“Mijn toenmalige sponsor Wehkamp was bereid het onderzoek naar dunnere ijzers te financieren, maar het flopte enorm. Achteraf bleek dat we het veel te technisch hadden aangepakt. Er waren de prachtigste apparaten gebouwd, maar die donderden bij de eerste druk op de knop helemaal in elkaar.”

In eerste instantie werkte het dus niet. Maar de gedachte aan dunne ijzers liet je niet los?
“De plannen hebben een paar jaar stilgelegen. In 2004 besloot ik het onderzoek nog een keer te doen. Alleen pakte ik het deze keer heel anders aan. Nu wilde ik het onderzoek zo simpel en goedkoop mogelijk houden. Ik vertelde niemand waar ik mee bezig was en ging op mijn vrije zaterdag naar de bouwmarkt. Thuis timmerde ik een grote houten bak in elkaar. In een vrieshuis heb ik de bak gevuld met water, schuin gezet en laten bevriezen.”
“Van Bart Veldkamp had ik een tijdwaarnemingsapparaat geleend, uit mijn garage had ik gewichten meegenomen. Mijn schaatsen plaatste ik in mijn slijpblok boven de bak en dat heb ik op zijn kop naar beneden laten glijden. Vervolgens ben ik een beetje gaan spelen met de diktes van de ijzers en heb ik gemeten bij verschillende temperaturen. Het resultaat van de metingen was dat de schaats beter gleed naarmate het ijzer dunner was. Dat gaf echt een ‘eureka-gevoel’. Ik stond in mijn eentje te dansen tussen de diepvrieskippen.”
“Het idee dat ik in mijn hoofd had, werkte dus echt. De dunnere messen heb ik daarna op drie verschillende manieren anoniem getest, Zo had ik bijvoorbeeld twee paar identieke schaatsen laten maken, met dunne en normale ijzers (1,1 millimeter). De schoenen waren precies hetzelfde zodat anderen het verschil niet konden zien. Die paren wisselde ik af tijdens de trainingen, tijdens temporondjes was ik één á twee tienden sneller op de dunnere ijzers. Het EK van vorig jaar heb ik op buizen van 0,75 millimeter gereden, nu rijdt Jan Maarten Heideman op ijzers van 0,55 millimeter.”

Zitten er behalve voordelen ook nadelen aan het schaatsen op dunne ijzers?
“De angst van sommige schaatsers is dat ze met dunne ijzers niet goed kunnen sturen, dat ze ermee gaan zwabberen. In feite kun je met dunnere ijzers juist beter sturen, alleen neemt de druk toe en dat vindt niet iedereen fijn. Sprinters hebben dat wel graag, zo kunnen ze goed druk houden in de bochten en vliegen ze er met geen mogelijkheid meer uit. Het is een zoektocht naar het juiste gevoel.”
“Bij de presentatie van mijn bevindingen waren alle coaches en begeleiders van de KNSB aanwezig en ze zaten met verbazing te kijken. Toch was er wel wat terughoudendheid. Het was inmiddels al eind oktober en met name Gerard Kemkers zag er niet veel in om nog dingen te gaan veranderen. Uiteindelijk zijn er toch drie schaatsers per ploeg op de dunne ijzers gaan rijden.”

 Zijn er met de dunne ijzers successen behaald?
“Bij de World Cup in Salt Lake reden Bob de Jong en Stefan Groothuis vorig jaar als enige op de dunne ijzers. Groothuis werd op de 1000 meter de beste Nederlander achter Shani Davis en De Jong heeft op de 5000 meter sindsdien nooit meer sneller gereden. Jan Bos won op het NK afstanden drie keer goud op dunne ijzers, Groothuis won het NK sprint en Mark Tuitert werd Nederlands allround kampioen. Marianne Timmer reed in Turijn op ijzers van 0,95 millimeter en werd olympisch kampioen. Ook Erben Wennemars rijdt ermee en Gerard van Velde heeft interesse.”

Kunnen we binnenkort nog meer uitvindingen op schaatsgebied verwachten?
“In sport is altijd ruimte voor slimme ideeën en innovaties, zeker tijdens de Olympische Spelen. Momenteel ben ik aan het nadenken over een coating voor op de ijzers, of daardoor de glijweerstand verder omlaag gaat. En het is ook niet ondenkbaar dat je in sommige omstandigheden juist op dikkere ijzers van bijvoorbeeld 3 millimeter zou moeten rijden.”
“Verder wordt er geëxperimenteerd met chemische substanties, je zou het een soort glijmiddel kunnen noemen, dat aan het ijs worden toegevoegd. Als dat in Salt Lake City aan het ijs wordt toegevoegd en je daar op dunne ijzers rijdt zou Sven Kramer in combinatie met de hoogte en een goede vorm de vijf kilometer in 5 minuut 55 seconden kunnen rijden.” Dat is ruim dertien seconden sneller dan het huidige wereldrecord van Kramer, eveneens in Salt Lake gereden.

Natascha Neef
© 2006 Planet InternetVan het net geplukt door Rinus Nieuwstad