De Poelstem

IN DIT NUMMER, december 2006, nummer 3

Voorwoord

Tee Cee talk

Rondje 325

Wedstrijduitslagen

Kalender 2006/2007

Veiligheid op het ijs amper geregeld

Van het net geplukt
Voorwoord  
 
 

 
 

   

Beste schaatsvrienden,

Dit keer een wat korter voorwoordje dan normaal. De oorzaak ligt een beetje in het feit dat ik door een polsblessure wat minder “lekker” kan typen dan normaal. Maar de oorzaak ligt ook in het feit dat ik nog niet zoveel over het nieuwe seizoen heb te vertellen op dit moment. Daar komt overigens heel snel verandering in! 

De start van het nieuwe seizoen is weer heel goed verlopen (ik weet eigenlijk niet anders!), de eerste 40 persoonlijke records, 8 clubrecords en één baanrecord zijn alweer gebroken, dus sportief gezien loopt het seizoen tot dusver op rolletjes. Maar het seizoen belooft voor onze club dit keer ook méér te brengen………… vanaf 11 december a.s. hebben we namelijk POELSTERIJS op het Amstelveens Stadshart! En dat tot 7 januari 2007. Eindelijk zijn wij deze winter het “middelpunt” van Amstel-veen, wat willen we nog meer!

Onder leiding van Johan, Aije, de natuurijscommissie en anderen zijn de eerste stappen voor wat betreft de organisatie al gezet. Zoals ik in de vorige Poelstem ook al schreef, betekent het wel dat we heel véél onder-steuning nodig hebben van onze eigen (oud-)leden, ouders van onze jeugdleden, vrienden van onze leden, etc. “Vele handen maken licht werk” gaat dit keer echt op. Het gaat om één of wat meer dagdelen waarmee jullie onze club dit jaar fantastisch kunnen helpen.

Ik roep jullie dus op om vooral de informatie over het POELSTERIJS op onze website te volgen en je aan te melden voor een dagdeel. Héél paradoxaal overigens: het is de eerste keer dat ik hoop dat het tot de 7e januari niet gaat vriezen. Raar hé. (of niet….?)

Goed, tot zover. Ik wens ons een paar hele fijne, goede weken in het Stadshart, vol van ijs-, sneeuw- en kerstsfeer. Ik kijk er naar uit en hoop velen van jullie daar ook te ontmoeten.

Nog wat anders: heb je je al aangemeld voor de Poelster nieuwsbrief! Via de website. Doen!


Met vriendelijke schaatsgroeten,Ton Post
Voorzitter “A.S.V. De Poelster”
Tee Cee Talk
Mededelingen van de technische commissie


Overdekt hardrijden
Vorig jaar, bij de november-overdekte te Breda, lieten de Poelsterren het nogal afweten. De wedstrijd was slechts vol te krijgen door het uitnodigen van vele gastrijders. Dit jaar, in Hoorn, is de belangstelling echter groot.
Nooitgedacht en Poelster hebben allebei een kleine 40 rijders ingeschreven. Als deze Poelstem op de mat ligt, zijn de uitslagen vast al bekend; zie daarvoor de websites.

Jeugdtoernooi in Thialf
Na een jaartje overslaan, vanwege hetd Olympisch kwalificatietoernooi (OKT), is er eind dit jaar weer het grootschalige jeugdtoernooi in Heerenveen. Zoals de traditie wil, op de zogenaamde derde Kerstdag; dit keer dus op woensdag (27 december). De wedstrijden staan open voor meisjes en jongens C en B. Er is geen vrije inschrijving. Als je belangstelling hebt, geef dat dan aan bij Aije of Erik.
Selectie vindt plaats op basis van de gereden tijden, de snelsten gaan voor.

Jaap Eden, restant uitvaldagen in het seizoen 2006-2007
We hebben inmiddels twee uitval-zaterdagen beleefd. Het alternatief in Hoorn werd door de meesten als plezierig beleefd. Zeker gezien het feit dat er op beide zaterdagen een flinke wind stond. Op 11 november was het een gespook van jewelste, en vreesden we zelfs voor het overeind blijven van de hal. Maar, de hal heeft de weeraanval met glans doorstaan, en men zal ons daar nog vele malen zien.
Dan volgt hieronder een toelichting op de,voor de Poelsterren van belang zijnde, overige uitvaldata.
Recreanten:
Uitval op de volgende uren:
  • Zondag 24 december
  • Zondag 31 december
Compensatie vindt plaats zoals gebruikelijk, dus middels de zogenaamde knippen.

Licentiehouders:
Woensdag 6 december, uitval van het trainingsuur M03.
Compensatie: Er kan een keuze gemaakt worden uit de volgende mogelijkheden:
M01 dinsdag 5 december 16.55 tot 18.00 uur
M06 zaterdag 9 december 07.00 tot 08.15 uur
M07 zaterdag 9 december 17.50 tot 19.00 uur.
Jullie wensen voor een inhaaluur zijn inmiddels opgehaald, en doorgegeven aan de bevoegde instanties.
Helaas moesten velen afzien van compensatie. Het dinsdaguur was voor de meesten te vroeg, of de goedheiligman eiste voorrang. En wat de zaterdag betreft, twee keer (veel woensdagrijders hebben ook een abonnement op zaterdag) gaan, is toch ook wel wat veel van het goede.

Op de zaterdagen 23 december en 10 februari, valt het trainingsuur M07 uit.
Compensatie: voor de uitval-zaterdag op 10 februari 2007 is vervangende trainingsruimte geregeld op de ijsbaan ‘De Westfries’ te Hoorn, van
18.45 – 20:00 uur.
Er wordt dus geen compensatie geboden voor de uitval van 23 december.
Routebeschrijving naar De Westfries: Vanuit richting Amsterdam:
Volg ring A10 west richting Zaanstad/Leeuwarden, op het knooppunt Coenplein de A8, E22 richting Zaandam/Leeuwarden. Op het knooppunt Zaandam de A7, E22 richting Hoorn/Leeuwarden. Neem afslag Hoorn[afslag 8], na 450 m de eerste afslag op de rotonde.
Ga na 0.7 km linksaf de Keern op, ga na 1.3 km linksaf de Bobeldijkerweg op. Direct links bevindt zich de parkeerplaats van de ijsbaan.
Openbaar vervoer: Vanaf treinstation Hoorn is de ijsbaan bereikbaar met bus 49 (Connexxion richting Hoogwoud). Tevens stopt buurtbus 409 bij de ijsbaan.
Als je meer wil weten over De Westfries, zie de Poelsite bij de rubriek ‘Links’.

Tweede wedstrijd met dak te Hoorn
Op zaterdag 17 maart 2007organiseert De Poelster in samenwerking met onze vaste partner Nooitgedacht Wilnis een recordwedstrijd op de kunstijsbaan De Westfries te Hoorn.
Het eerste startschot zal vallen om 17:30 uur, en het einde is rond 23:00 uur.
We hebben dus netto vijf uur ijs, en dat geeft ons gelegenheid om weer onze oude schaatsvrienden uit Friesland, Groningen en Deventer uit te nodigen.

Aan- en afmelden voor wedstrijden
Helaas moeten we constateren dat er al diverse keren op het laatste moment werd afgemeld. Afmelden is natuurlijk zeer aanvaardbaar als er een gegronde reden voor is, maar het moet echt een uitzondering blijven!
Afmeldingen op het laatste moment leiden tot onderbezetting van de wedstrijden, en halfbezette ritten. Dit is niet alleen teleurstellend voor de mensen die de wedstrijden mogelijk maken, maar bedreigt op termijn ook het aantal uren wedstrijdijs.
Dus opgeven=komen, ook al heb je een gros spijkers in je kop.

Wedstrijdrooster Jaap Edenbaan
Het bekende Baaninfo boekje is inmiddels weer uitgedeeld. Geen exemplaar ontvangen? Vraag je trainer of technische commissie!
In dit boekje vind je alle wedstrijdinformatie, en daarnaast is natuurlijk alles te besurfen via de bekende websites.
Het wedstrijdrooster is in te zien op de website van de baancommissie Jaap Eden (www.baancommissieamsterdam.nl).
Op deze website kun je nakijken wie zich voor een bepaalde wedstrijd heeft ingeschreven, en zijn de uitslagen in te zien.
Natuurlijk ook bereikbaar via onze eigen Poelsite.
Elders in deze Poelstem is het rooster voor de komende twee maanden opgenomen.

De Jaap Edenbaan wedstrijden

Marathons:
Woensdag = marathondag. Voor de jeugd om de week en voor (jong) volwassenen elke week, dat wil zeggen per categorie elke veertien dagen.

De combinaties (Lange baan (neo)senioren-veteranen):

Er zijn dit seizoen voor de Poelster zes combinatiewedstrijden gepland.
We zijn inmiddels al weer op de helft, dus nog drie te gaan.
Voor deze wedstrijden heeft de Poelster recht op acht plaatsen.
Als we dit aantal hebben bereikt, dan hangt het van de deelname van de andere verenigingen af of er nog extra plaatsen zijn. Als er plaats is kan je ook met de wedstrijden van andere combinaties mee doen. Opgaven uiterlijk dinsdagmiddag voorafgaand aan de betreffende wedstrijd.

De achtervolgingsavond is dit seizoen op zondag 14 januari.
De indeling van de ploegen zal iets anders zijn dan vorig jaar, maar verder is er nog niets te melden.
Houd de volgende Poelstem in de gaten (en/of de Poelsite).

Elders op de website staat het rooster voor december en januari

Bob Schrage

Rondje 325

  •  Rhian Ket 10e en 6e bij NK afstanden
  • Chantal Brugmans 3e bij Gew. Kampioenschap Jun A

Het seizoen is inmiddels in volle gang met goede prestaties op de baan, gewest en landelijk. Op de baan een aantal nieuwe gezichten. Behalve Chantal Brugmans, overgekomen van Jaap Eden, is er ook een hele lichting nieuwe pupillen van wie er een aantal zijn eerste wedstrijd(en) gereden heeft. Helaas zijn nog niet alle uitslagen op dit moment bekend, maar hou de website in de gaten. Zodra de uitslagen binnen zijn, worden die daar gepubliceerd.

Langebaan

Datum : 25-10-06     Amsterdam      Pup. C, D & E
Dit was de eerste wedstrijd van Lisa Leinse en Yossi Bierman. Het ging goed, geen valpartijen en natuurlijk 4 pr’s.


Cat 100m 300m
Lisa DPC 14.01 39.22
Yossi HPC 15.55 46.60


Datum:  27-10-06    Utrecht  Gew. Wedstrijd Jun. C
Derk Abel Beckeringh verscheen in Utrecht aan de start voor een 500m en 1500m en na eerder dit seizoen al een pr op de 1000m gereden te hebben waren het er nu 2. De 500m ging in 47.45 en de 1500m in 2:22.41. Inmiddels heeft Derk in Hoorn, 5/11, alweer sneller gereden op de 1500, 2:22.25.

Datum : 29-10-06     Amsterdam Combinatiewedstrijd
Bij het doorlopen van de uitslagen kwam ik de naam van Chantal Brugmans tegen, met een tijd van 2:17.17 op de 1500m, uitkomend voor de Poelster. Bij navraag bij Ada Zwaal bleek Chantal inderdaad lid te zijn van de Poelster en te zijn overgekomen van Jaap Eden.
Verder speurwerk leverde de volgende pr,s voor Chantal op:

100 m 11.53
140 m 15.32
300 m 27.70
500 m 41.94
700 m 1:22.11
1000 m 1:23.31
1500 m 2:06.83
3000 m 4:27.63
5000 m 7:55.55


In de korte tijd dat ze lid is van de Poelster heeft Chantal al vier clubrecords bij de junioren A gevestigd, te weten:

500 m 43.03
1000 m 1:24.32
1500 m 2:10.95
3000 m 4:40.36


Datum: 29-10-06     Amsterdam  Pupillen
Op 29/11 reed Renate Velthuisen, DPA, haar eerste wedstrijd, en natuurlijk ook voor haar vielen er pr’s te noteren. Op de 100, 500 en 300 m kwam zij tot: 14.18, 69.64 en 39.70.
Verder vielen er die dag pr’s te noteren voor Tiago Roosien, 100 m 14.09, Milan van Vugt, 700m 1:35.36 en Kevin van der Wees 700 m 1:30.07.

Datum: 3, 4 & 5 okt. '06 Assen NK Afstanden
Het weekend van 3 t/m 5 november zou voor een groot deel gaan bepalen hoe het verdere seizoen van Rhian Ket er uit zou gaan zien. Zou hij zich plaatsen. Zijn in Nederland gereden seizoenstijd gaf reden tot optimisme voor een eventuele plaatsing voor de wereldbekercyclus op de 1500m. De op zaterdag verreden 1000m verliep redelijk met een 10e plaats in 1:12.89. Het klapstuk moest op zondag komen op de 1500 m. Aan zijn tegenstander zou het niet liggen, Simon Kuipers die hem bij de skate-off voor Turijn net te snel af was. Helaas ook deze keer was Simon te snel. Opnieuw liep Rhian in de opening te veel achterstand op en moest hij in de eerste volle ronde te veel geven om zijn achterstand goed te maken. Die inspanning brak hem in de laatste ronde op. Eindtijden resp. 1:51.30 voor Simon en 1:52.60 voor Rhian, plaats 6.

1500m
Simon Kuipers

Rhian Ket


300 m 00:24.25 24.2 300 m 00:24.57 24.5
700 m 00:51.89 27.6 700 m 00:52.08 27.5
1100 m 01:20.73 28.8 1100 m 01:21.27 29.1
1500 m 01:51.30 30.5 1500 m 01:52.60 31.3


De 6e plaats leverde Rhian uiteindelijk een reserveplaats op voor de WB wedstrijd in Heerenveen. Inmiddels is bekend geworden dat Rhian in verband met het afzeggen van Sven Kramer mag deelnemen aan de 1500m die op 25 november in Moskou wordt gehouden.

Datum: 05-11-06 Haarlem Gew. Kampioenschap Jun. A
Bij het gew. kampioenschap Jun. A dat op 5 november in Haarlem werd verreden heeft Chantal Brugmans beslag gelegd op de 3e plaats met de volgende serie:

500 m 44.70
1500 m 2:15.78
3000 m 4:56.46
Punten 139.370


Datum: 05-11-06 Amsterdam Combinatie 4 - 2     
Tijdens de ze combinatiewedstrijd was Frank v.d. Pijl goed op dreef op de twee kortste afstanden met pr’s op de 100 en 300m. resp 11.42 en 28.26. Op de 500m bleef hij met zijn 43.82 ver verwijderd van de 40 sec. grens die hij zich heeft voorgenomen om dit jaar te verbreken. Tijdens de zelfde wedstrijd liet Chris van Bijlert een pr op de 1500m noteren met zijn tijd van 2:28.58.

Datum: 12-11-06 Den Haag Residentiecup
De door Chantal Brugmans in het voorseizoen gereden tijden, onder meer in Erfurt, hebben Chantal een uitnodiging opgeleverd voor de Residentiecup. In het Sara klassement DJA van dit seizoen, 500, 1500 en 3000m staat zij 9e.
Haar tijden van resp. 44.50 en 2:17.47 op de 500 en 1500m waren goed voor plaats 15.

Marathon

Ook op de marathon weren de Poelsterleden zich goed met plaatsen in de eerste helft van het peloton. De beste prestatie kwamen op naam van Derk Abel Beckeringh met plaats 3 bij de Jun. C en Heleen Vrolijk 6e bij de D3

Rinus Nieuwstad


Wedstrijduitslagen

Hier staan de laatste wedstrijduitslagen .

Rinus Nieuwstad

Kalender 2006/2007

Wat Datum tijd Plaats Voor wie?
Clubwedstrijd Za. 25 november 20:30
Hoorn Leden (zie TC Talk)
Bestuursvergadering
30 november
28 december

Clubhuis
Bestuur
Sinterklaas   
1 en 2 december

Jaap Edenbaan 
Jeugdschaatsers
Jaap Edenbaan OPEN
Di 5 december
Di 26 december

Radioweg  
Leden en niet-leden
Jaap Edenbaan
GESLOTEN
Zo 24 dec na 16.00
Ma 25 dec. tot 11.00 en NA 16.00
Zo 31 dec na 16.00
Ma 1 jan tot 11.00

Radioweg
Leden en niet-leden
Proefexamen
22 december 06
5 januari 2007
26 januari 2007

23 december 06
6 januari 2007
27 januari 2007

20 januari

Jaap Edenbaan
Radioweg

VrijdagjeugdgroepenZaterdagjeugdgroepen
(buitenbaan)


Zaterdaggroep(binnen)
Nieuwjaarsreceptie
5 januari 2006
20:00 uur
Clubhuis
Alle leden
Sluiting Jaap Edenbaan. Zo. 11 maart 2007
Radioweg Leden en niet-leden
Vergadering van het dagelijks bestuur:
Het dagelijks bestuur komt op donderdag 30 november en 28 december bijeen. Mochten er dringende zaken zijn, bijvoorbeeld problemen die binnen het bestuur besproken moeten worden, laat dit dan horen!


Wieneke van RossumVeiligheid op het ijs amper geregeld


Robert Long zong ooit ”als je angst hebt voor morgen dan moet je vandaag gaan hangen”. In dat lied bracht hij tot uitdrukking dat je moet proberen te genieten en niet te bang moet zijn om te durven te leven. Ondanks het feit dat dat leven vol gevaren zit. De vraag is echter waar de grens ligt. Hoeveel risico wil je lopen?

Uiteraard is dat voor iedereen verschillend. De één zoekt juist de gevaren op, de ander is vooral druk ze zoveel mogelijk te vermijden. Risico loop je echter ook als je gewoon thuis blijft, want daar gebeuren in Nederland de meeste ongelukken. Ook alledaagse bezigheden buitenshuis zijn niet zonder gevaar. Zoals het autorijden. Ten aanzien van de verkeersveiligheid worden er allerlei maatregelen genomen. Blijkbaar wordt er een belangenafweging gemaakt die zorgt dat we met zijn allen kunnen blijven rijden.
Veiligheid wordt steeds belangrijker. Dat blijkt onder andere uit de maatregelen die worden genomen ten aanzien van de brandveiligheid. Voor een groot gedeelte berusten die maatregelingen op wettelijke eisen van de overheid. Een overheid die zelf ook wordt aangesproken. Denk aan de brand in Volendam, de vuurwerkramp in Enschede en de Schipholbrand. Bestuurders worden op het matje geroepen als ze niet adequaat hebben gehandeld of als ze politieke verantwoordelijkheid dragen.

Hoe is dat in de sport? Is sporten gevaarlijk? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven, want dammen is minder risicovol dan bergbeklimmen. Maar welke sport je ook beoefent, de kunst is om de risico’s binnen een aanvaardbaar niveau te houden. Maar wat is aanvaardbaar? Is dat persoonlijk of wordt dat maatschappelijk bepaald?
Een helm is nu bij wielrennen verplicht, dat geldt ook bij het skaten en skeeleren tijdens de activiteiten van de KNSB en de Skatebond.
 Maar hoe ver ga je daarin? Immers een rechter kan bij gebleken nalatigheid een organisatie aansprakelijk stellen. In Arhem veroordeelde een rechter een skate-instructeur wegens nalatigheid. Een cursiste was tijdens een skateles op haar hoofd gevallen en overleed aan hersenletsel. De instructeur werd verweten dat hij de cursisten onvoldoende had gewezen op het gevaar om zonder hoofdbescherming te skaten.
Maar hoe zit het dan op het ijs? Schaatsen is waarschijnlijk net zo gevaarlijk, maar zou een rechter een schaatsdocent of trainer veroordelen als een cursist op zijn hoofd valt wanneer die geen hoofdbescherming draagt? Waarschijnlijk niet. Waarom? Wellicht omdat de schaatssport een volkssport is waarbij van oudsher het dragen van hoofdbescherming niet gebruikelijk is.(zie voor bescherming tegen hoofdletsel ook de rubriek Van het net geplukt elders in deze Poelstem)

Sinds 1998 is de Arbowet van kracht. Die wet zegt dat de organisatie van een evenement kan worden aangemerkt als werkgever vanuit een gezagsverhouding die niet is gebaseerd op een arbeidsovereenkomst of een publiekrechtelijke aanstelling. De organisator van het schaatsen heeft dus zorgplicht voor deelnemers en juryleden maar ook voor anderen die er zich in de buurt bevinden.
Maar wie is de organisator tijdens schaatstrainingen van de 17.000 licentiehouders? En hoe zit het met de recreanten? En wie moet ervoor zorgen dat kinderen tijdens schoolactiviteiten op zijn minst handschoenen dragen? Tot op heden is dat onduidelijk. En wat is aanvaardbaar tijdens trainingen en wedstrijden? Bij een marathonwedstrijd op kunstijs zullen scheuren als een onaanvaardbaar risico worden bestempeld. Bij een natuurijswedstrijd zullen diezelfde scheuren wel worden geaccepteerd. En hoe zit het met een toertocht? Of de situatie rond een natuurijsbaan? Deze vragen leefden al jarenlang bij de KNSB, ijsbaandirecties, verenigingen en organisatoren van schaatswedstrijden. Vandaar dat twee jaar geleden de commissie Veilig Schaatsen in het leven is geroepen. De commissie kreeg de opdracht om de veiligheid op en rond het ijs onder de loep te nemen om vervolgens aanbevelingen te doen die tot verbering moeten leiden.
 Vooral door de innovatie worden er door de schaatsers steeds hogere snelheden gehaald. Daardoor zijn de risico’s toegenomen.Maar behalve de –discutabele- verbeteringen aan de kussens is er ten aanzien van de veiligheid nog weinig gebeurd. De valpartijen van Gerard van de Velde, Ben van der Burg en de dwarslaesie van Monique Velzeboer wakkerden de discussies weer aan. Als je vervolgens bekijkt wat er gereld is, dan blijken de reglementen van de ISU in artikel 206 slechts te reppen over een minimale dikte van vijftien centimeter en een hoogte van tachtig centmeter van de kussens. Tevens dient het buitenmateriaal snijvast en waterafstotend te zijn. Eerst uitsluitend voor de bochten, maar sinds enkele jaren ook voor de rechte einden. Maar of er lucht, hooi of plaatijzer in moet zitten, meldt het artikel niet. Die Isu-voorschriften zijn overgenomen door de KNSB zodat ze ook, niet alleen voor internationale wedstrijden, maar tevens voor gewestelijke wedstrijden of training op licentie-uren gelden.

Wieneke van Rossum
Bron: Schaatssport nummer 3. 

wordt vervolgd.   
 Van het net gepluktEen slimme valmuts voor op het ijs

Van onze verslaggever John Volkers (Volkskrant)

VORDEN - Hij zag verknipte rubberen badkamermatten die in ijsmutsen werden geplakt. Hij hoorde van luchtkussenfolie dat in de vorm van een hoofddeksel werd geknipt. Op zoek naar hoofdbescherming op de ijsbaan bleek de Nederlander inventief. Uitvinder Martien Pater uit Vorden bleek innovatief.

Hij ontwikkelde met zijn zoon Martijn, met de Universiteit Twente en met de schuimfabrikant Recticel uit Buren in ruim twee jaar tijd de ‘valmuts’. Na de werktitel kwam de productnaam, Smartcap, voor een hoofdbeschermer in de vorm van een ouderwetse ijsmuts.

Pater, een man met drie Elfstedenkruisjes, had zich door de jaren heen verbeten bij het horen en zien van ongevallen op de ijsbaan. Volgens recente cijfers gebeuren er op de vijftien kunstijsbanen van Nederland per jaar 3.200 ongevallen. Daarvan is bij 20 procent sprake van ernstige hoofdblessures, tot schedelbasisfracturen aan toe.

Fietshelmen, ijshockeyhelmen en shorttrackhelmen voldeden niet. Of ze waren oncomfortabel. Pater ging aan de slag, er moest iets beters te maken zijn. Hij kreeg in 2004 geld van het Innovatieplatform, de afdeling Sport & Leisure van de Twentse universiteit deed er geld bij.

De doorbraak bij het maken van een prototype kwam toen Recticel een
materiaal aanbood ‘met hoge dempingwaarde, goed in staat om energie te absorberen’. Het spul dat via verwarming en afkoeling rond het hoofd gemodelleerd kan worden, heet polyetheenschuim. Het wordt gebruikt in scheenbeschermers bij hockey en in handschoenen van motorcrossers.

 De nieuwe cap werd deze winter op de Weissensee getest, de marathon op Oostenrijks natuurijs. Pater: ‘De smartcap bleek veel te warm. Je schaatsbril besloeg direct en we besloten schuimrubberen comfortstrips aan te brengen.’ Er kwam ook een dekje overheen van coolmax, een stof waarvan wielershirts worden gemaakt.

De volgende test, op het ‘zomerijs’ van Thialf in Heerenveen, leverde enthousiaste reacties op. De complimenten betroffen de pasvorm, het veiligheidsgevoel en het gewicht: 94 gram.

Vandaag komt de valmuts in de verkoop. Pater wil dat een marathon-ploeg in de SBS-competitie zijn uitvinding gaat dragen. Bij de zesdaagse komt een officiële presentatie. En al die nieuwe kunstschaatsers, sinds de ijsshows op televisie is er een ware run op rondrijders, kunnen ook wel wat hoofdbescherming gebruiken, zo meent de uitvinder van de free-skate, de schaats met een langlaufbinding.

Van het net geplukt door Rinus Nieuwstad