De Poelstem

IN DIT NUMMER, april/mei 2006, nummer 7

Voorwoord


Tee Cee Talk
Mededelingen van de technische commissie
Rondje 325

Wedstrijduitslagen

Goed weer tijdens 37ste Poelsterbosloop

Rondje 400, rondje 384,18 of rondje 365,34 (deel2)

Aanmelding lidmaatschap elfstedenvereniging

Een berichtje van een van onze webmasters

Nasleep val Weissensee

Rhian Ket tekent bij VPZ

Jaarvergadering 15 juni

Van het net geplukt

AbonnementenVoorwoord  
 
 

 
 

   

Beste schaatsvrienden,

Na een paar weken van wat ‘afstand’ heb ik vandaag gelukkig weer heel wat leden gezien óf meewerkend aan de organisatie van de Bosloop óf meelopend aan de Bosloop! Het is dus weer tweede Paasdag, traditioneel de dag van onze Bosloop.

Helaas moest ik dit keer na het uitzetten van de route meteen weg vanwege familiaire verplichtingen. Maar na wat telefoontjes vanavond heb ik alweer voldoende gehoord, dat het een prima evenement is ge-weest, goed georganiseerd en in een uitstekende sfeer verlopen! Kortom, de Bosloop is weer een prachtige reclame voor onze club geweest. Namens het bestuur dank ik dan ook allen die deze Bosloop weer tot zo’n succes hebben weten te maken!

En daarmee hebben we waarschijnlijk vandaag ook weer zo’n beetje de start gemaakt van het zomerseizoen. Tenminste, dat dacht ik. De fietstraining op de woensdagavond bleek echter al enkele weken geleden te zijn gestart. Hoezo fanatiek? De dinsdagavondgroep start deze week weer met fietsen, dus langzamerhand komt alles na een paar weekjes uitrusten weer zo’n beetje op gang. Verder in deze Poelstem meer over alle mogelijke zomertrainingen dit jaar.

 Ook op bestuurlijk terrein heeft het even wat stil gelegen, maar we pakken de draad weer op. En wat betreft activiteiten is met name de eerste helft van juni behoorlijke gevuld: de medewerkersavond, het doe-weekend in België/Limburg, de jaarvergadering en voor de rest … deze zomer lekker trainen op de fiets, hardlopend door het Bos, op de cardio tijdens de fitness, het maakt niet uit wat je doet, als je maar klaar bent voor het nieuwe schaatsseizoen.

En wat ga ik doen? Ik ga fietsen, dat is me vorig jaar zó goed bevallen ook al ben ik wat te zwaar en te groot. Geen last van mijn rug en de idee dat ik door dat fietsen in de afgelopen zomer een nóg beter schaatsseizoen heb beleefd (dat is trouwens op mijn niveau niet zo moeilijk, maar toch …). De vraag is alleen wel op wat voor een fiets? Ik heb nog de 25 jaar oude Raleigh van Kees Ikelaar, maar ik wil natuurlijk ook wel eens iets anders/beters. Dus heb ik mezelf een paar maanden geleden maar eens verwend met een echte ‘Italiaan’, te weten een ‘Pinarello’ met alleen maar Italiaans spul erop. Het is de beleving, dat snappen jullie toch zeker wel (voor snelheid kun je nog moeilijk kiezen als je de 50 bent gepasseerd, toch?).

Maar ja bestellen is één, afleveren is nog wat anders. Ach zeggen die Italianen, het gaat toch om de beleving, als je de fiets eenmaal hebt, dan ben je meteen alles vergeten. Dus zien jullie me voorlopig nog op mijn Raleigh, daar is niks mis mee en de benen moeten het toch doen. Maar er is hoop, in het Doe-weekend verwacht ik toch echt op mijn ‘Italiaan’ de bergen te kunnen beklimmen! En zo niet, dan blijf ik ook lachen hoor, het gaat om de beleving toch … want het bezit van de zaak, is toch het einde van het vermaak?


Ton Post
voorzitter De PoelsterTee Cee Talk

Mededelingen van de technische commissie


Zomertraining
In het vorige Poelstemnummer en op de Poelsite plaatsten wij een oproep om je belangstelling voor deelname aan de bostraining kenbaar te maken. Er zijn tot dusverre zes reacties binnengekomen. Tezamen met de mondelinge aanmeldingen is er nu een voldoende aantal liefhebbers om te kunnen starten.
Dus, vanaf dinsdag 9 mei, weer als vanouds, de bostraining vanuit ons clubhuis Poelzicht.

De zomertraining beslaat twee vaste activiteiten:

1. Conditietraining te voet, ook wel bekend als ‘De bostraining’.
Hiermee starten we op dinsdag 9 mei.
2. Conditietraining op twee wielen.
Hiermee starten we op dinsdag 9 mei, woensdag 10 mei en donderdag 11 mei.

Ad 1. Conditietraining te voet
Locatie Clubhuis Poelzicht.
Afhankelijk van de belangstelling wordt er elke dinsdag in een of twee groepen getraind.
Aangezien we (op moment van schrijven) nog niet de totale belangstelling kennen, is de groepsindeling nog niet gemaakt.
Dat zien we dan op 9 mei wel bij de start:
Tijdstip: Elke dinsdag van 19:00 tot 20:30 uur

Ad 2. Fietstraining.
Maandaggroep, begeleiding: Jan Hogenhout.
Mocht je bij deze groep willen aanhaken, bel Jan, telefoon: 020-6451506.
Locatie: Lichtboei 46, Amstelveen.
Tijdstip: Elke dinsdag vanaf 19:00 uur.

Woensdaggroepen, begeleiding: John Backer, Kees de Lange.
Mocht je bij deze groep willen aanhaken, bel Bob Schrage, telefoon: 020-6452126.
Locatie: Clubhuis Poelzicht.
Tijdstip: Elke woensdag vanaf 19:00 uur.

Donderdaggroep, begeleiding: Wim Schenk.
Deze fietsgroep trapt in de rondte op de middagen. Mocht je je daarbij kunnen aansluiten, bel Wim, telefoon: 020-6456526.
Locatie: Clubhuis Poelzicht.
Tijdstip: Elke donderdag vanaf 13:30 uur.

Wil je meer achtergronden weten? Bel of e-mail de technische commissie.

Inschrijving voor het nieuwe seizoen
In dit Poelstemnummer treffen jullie de aanvraagformulieren voor het seizoen 2006-2007 aan.
We zijn ervan uitgegaan dat de trainings/oefentijden in het komende seizoen ongewijzigd zijn. Een aanpassing is echter niet uitgesloten. Uiteraard laten we het zo snel mogelijk weten mocht hiervan sprake zijn.
Dit keer zullen we jullie ook gaan vragen om het invullen van je e-mailadres. Dan kunnen we jullie in het nieuwe seizoen rechtstreeks belangrijke berichten sturen.
Ook wordt dan de inschrijving via de Poelsite weer opengesteld.
Advies: Wacht niet met invullen tot na je vakantie(s).

Procedure voor aanvraag van de abonnementen voor het seizoen 2006-2007
Elders in deze Poelstem zijn twee soorten inschrijfformulieren opgenomen, te weten:
 • Abonnementsaanvraag voor de KNSB-uren.
Dit formulier is bestemd voor de licentiehouders en zij die dat willen worden. Het geeft recht op training op de zogenaamde KNSB-uren; dit zijn uren die door de KNSB worden gehuurd van Jaap Eden. De capaciteit wordt vervolgens verdeeld onder de clubs. Deze verdeling gaat uit van de afgenomen abonnementen van het vorige seizoen, maar gebeurt toch vooral op basis van de aanvragen die bijtijds voor het nieuwe seizoen worden ingediend. Overbodig te melden dat je dus snel moet inzenden. Niet alleen verlaag je zo de kans op ‘vergeten’, maar ook vergroot je daarmee je kansen op een plek. Niet tijdig aangevraagd, betekent achter aansluiten en een grote kans op niet-schaatsen.
 • Abonnementsaanvraag voor het recreatieschaatsen.
Dit formulier is bestemd voor degenen die (al of niet onder begeleiding) op één van de recreatie-uren willen schaatsen. Ook hier geldt: verdeling op basis van bijtijds ingeleverde aanvragen.

NB1: Het recreatieschaatsen staat ook open voor jeugdleden van 2-16 jaar.
NB2: Leden met een licentie kunnen niet tevens een abonnement voor recreatieschaatsen aanvragen.

Toewijzingsbeleid:
Als er meer aanvragen binnenkomen dan we plekken hebben, dan hanteren we de onderstaande uitgangspunten voor de toewijzing.
Deze zijn:
 • degenen die op tijd hun aanvraag inleveren gaan voor
 • eerste abonnement gaat voor tweede abonnement
 • mate van inzet voor de club
 • verenigingsgezindheid; dat wil zeggen: ben je alleen ijsconsument, of vind je ook de club belangrijk
 • talent
 • deelname aan wedstrijden
 • deelname (dat wil zeggen met je medepoelsterren) aan trainingen
 • leeftijd
 • nieuw lid, dan wel reeds lid of al lid geweest.

Voor degenen die zich afvragen “Waarom gaat jeugd niet altijd voor?”, het volgende antwoord: Wij stellen dat de jeugd zeker een hoog belang heeft, maar niet altijd de voorkeur kan hebben. Het mag niet ten koste gaan van leden die al langer lid zijn, en hun verenigingslidmaatschap belangrijk vinden.

Bob Schrage
Rondje 325

 • Clubrecords voor Boy Kramer en Derk Abel Beckeringh
 • Recordregen tijdens clubkampioenschap
 • Goede seizoensafsluiting voor Rhian Ket

Het schaatsseizoen zit er weer op en had een spetterend slot, met een stortvloed aan pr’s en clubrecords werd het seizoen op passende wijze afgesloten.

Groningen, 26 feb. 2006, NK Junioren C
Boy Kramer had zich zonder al te veel problemen geplaatst voor het NK Jun. C dat op 26/2 in Kardinge werd gehouden. Na een 12e plaats op de 500 m , 41.78 liet hij een uitstekende 1500 m zien, tijd 2:07. 37, goed voor plaats 6. In het eind klassement eindigde Boy op plaats 11.

Heerenveen, 6 mrt. 2006 Baanselectie Amsterdam
Op 6 maart werd er nog een wedstrijd van de baanselectie in Heerenveen gehouden. Derk Abel Beckeringh had voor deze wedstrijd een uitnodiging ontvangen. Volgens mij was dit de eerste keer dat Derk op het snelle ijs van Thialf een wedstrijd reed en hij stelde niet teleur met 2 pr’s. De 500 m ging in 47.94 en de 1500 m in 2:24.30. Zijn tijd op de 1500 m was goed voor een clubrecord bij de pupillen. Het was de 2e 1500 m die Derk reed.

Ook Boy Kramer was tijdens deze wedstrijd goed op dreef. Zowel op de 500 als 1500 m liet hij een pr noteren, goed voor evenzoveel clubrecords. De 500 m Jun, C staat nu op 40.83 en de 1500 m op 2:02.94

 • Amsterdam, 8 mrt 2006 Clubkampioenschap
Op 8 maart stond het clubkampioenschap op het programma, dat traditioneel met Gein e.o. werd georganiseerd. Het was de hele dag droog geweest, maar tegen de avond begon het te miezeren en de baan zag er niet uit, hoe het kwam weet ik niet, maar het ijs was en bleef snel, hetgeen een stortvloed van pr’s tot gevolg had. Volgens mijn telling werden er alleen door de Poelsterrijders en -rijdsters al 67 pr’s gereden, niet alleen zoals gebruikelijk bij de pupillen en junioren, maar ook bij de senioren en veteranen. Zo liet bijvoorbeeld Bob Schrage die toch geregeld aan de start verschijnt voor het eerst sinds tijden weer pr’s op de 500 en 1500 m noteren.

Er stonden dit jaar slechts 3 bekende gezichten op de hoogste trede van het podium, slechts Derk Abel Beckeringh, Thijs van Bemmel en Sandra Burgerhout prolongeerden hun titel voor de rest allemaal nieuwe, zij het vaak wel bekende gezichten. Hieronder een overzicht van de kampioenen:

HPC        Stijn Karst
HPB        Tiago Roosien
DPA        Jonne Riedijk
HPA        Derk Abel Beckeringh
D Jun C    Indra Silva
H Jun C    Boy Kramer
D Jun B    Tamar Hoefsloot
H Jun B    Jan v. d. Berg van Sapoeroea
D Jun A    Femke Bekius
H Jun A    Thijs van Bemmel
D Sen    Sandra Burgerhout
H Sen    Pieter Bosse
D Vet        Els Koopmans
H Vet        Jan Oliemans

Er was tijd over, waardoor er door de jeugd nog een 100 m gereden kon worden en voor de ouderen een 1000 of 3000 m. Ook daar snelle tijden, de snelste 100 m kwam op naam van Boy Kramer, 11.09; de 1000 m was voor Jan Oliemans in 1:24.77 en de 3000 m werd het snelst afgelegd door Erik Vermist in 4:52.28

Amsterdam, 11 mrt. 2006 Kampioenschap van Amsterdam
Dit jaar namen 2 rijders van de Poelster deel aan het kampioenschap van Amsterdam, Boy Kramer bij de jun. C en Frank v.d. Pijl bij de senioren. Boy deed het het beste met een 1e plaats, tijden resp. 44.21 en 2:14.36. Frank eindigde op plaats 9 met tijden van resp 44.70 en 2:16.28 op de 500 en 1500 m.
 
 • Calgary, 21 – 25 mrt 2006, Olympic Oval Finals
Dit jaar was Rhian Ket zowel van de partij bij de Olympic oval finals als bij de grote 4-kamp en nam Cor Zwaal deel aan de sprint 4-kamp. Rhian had zijn vorm van het OKT vast weten te houden en verbeterde op alle 4 de afstanden zijn pr. Ook reed hij nog een 1000 m voorafgaand aan zijn 10 km, maar ik denk dat hij zich daar wat heeft ingehouden want hij kwam op de 1000 m slechts !!! tot 1:11. 42.

De 4 pr’s van Rhian waren natuurlijk ook goed voor 4 clubrecords die nu staan op :
    500 m          36.22
  1500 m      1.46.38
  5000 m      6:24.88
10000 m    13:38.05

Voor de liefhebbers hieronder de rondetijden van Rhian op de diverse afstanden:

500 m: 
10.27    25.95    36.22
 
1000 m:
17.41    26.29    27.72  1:11.42
 
1500 m:
23.97    26.11    27.23    28.77  1:46.08

5000 m:
18.72    30.45    30.68    30.39    30.20    30.34    29.95    30.19    30.06    30.32    30.81    31.26    31.51    6:24.88
 
10000 m
35.04    31.92    32.27    32.08    31.94    31.85    31.69    31.66    31.57    31.43    31.92    32.57    32.80    33.21    33.59    33.38    33.60    33.16    33.49    33.84    33.78    33.28    33.09    32.56    32.33    13:38.05 

Cor Zwaal, die voornamelijk naar Calgary was om te coachen en uren aan de rand van het ijs heeft doorgebracht, kon het toch niet nalaten om zich voor de sprint in te schrijven en slaagde, ondanks zijn vermoeiende bijbaan, erin om zijn snelste seizoenstijden op de 500 en 1000 m te verbeteren tot 49.85 en 1:40.80.

Rinus Nieuwstad
Wedstrijduitslagen

Hier staan de laatste wedstrijduitslagen .

Rinus NieuwstadGoed weer tijdens 37ste Poelsterbosloop

Ook dit jaar hebben we onder een zonovergoten hemel, op 17 april een groot aantal deelnemers weten aan te trekken voor de kidsloop en alle vier de afstanden(5, 10,15 en 21) Uiteindelijk hebben 68 kinderen de 1.7 km gelopen om de Japanse bloesemtuin, die net op tijd roze gekleurd was. Onder het jeugdige lopersbestand bevonden zich 18 Poelsterleden, waaruit blijkt dat schaatsen en lopen samen kunnen gaan. Deze stelling blijkt echter géén betrekking te hebben op de volwassen Poelster schaatsers............. Vele jaren zijn de 5 en 10 km de publiekstrekkers, dit jaar echter zijn er zelfs 150 lopers gestart voor de 15 km, hetgeen een verdubbeling betekent ten opzichte van 2005. Afgelopen maandag konden we één parcourrecord noteren voor Lidia Korrel, die een mooie tijd neerzette van 1.10:54 op de 15 km.
Met een ruime 450 lopers wordt de Poelster Bosloop door de lokale overheid tot de ‘grote’ evenementen gerekend. De tijd dat er over een ‘bosloopje’ gesproken wordt is nu definitief voorbij. Mede door de inzet van een team vrijwilligers, politie Amstelveen, het mooie weer en goed gemutste lopers is deze 37ste editie wederom een succes geworden. Natuurlijk was deze hele loop niet mogelijk geweest zonder de sponsoren; New Balance, Hubo van den Broek, Renault Nieuwendijk en Clown Gompy, die het geluid verzorgd heeft. Allen reuze bedankt en hopelijk mogen we voor de 38ste editie weer op jullie medewerking rekenen.

Bob van KootenRondje 400, rondje 384,18 of rondje 365,34 (deel 2)

Leon Schrage en de 400 meter baan: welke afstand rijden we nu echt in een wedstrijd? Leon ontrafelt het op de centimeter nauwkeurig: in vervolg op deel 1 in het vorige nummer, deze keer deel 2.

In het eerste deel van mijn verslag heb ik voornamelijk de belijning van een standaard 400 meter ijsbaan behandeld. In dit laatste deel zal ik inspringen op de verschillen tussen de wedstrijd-, de training- en de ploegenachtervolgingrondes. Bovendien vermeld ik een tabel met het verband tussen de verschillende type rondes de tijd en de snelheid. Voor mijn onderzoek heb ik behalve figuur 1 in deel 1 ook de KNSB-wedstrijdreglementen aangesproken. De bruikbare artikelen zijn aan het einde van het totale verslag terug te vinden, hetgeen op de poelsite is gepubliceerd.

Ik eindigde deel 1 met het volgende:
Startende rijder in de buitenbaan:    111,98m – 7,80m + 94,25m + 100m = 298,43 meter
Startende rijder in de binnenbaan:    111,98m + 7,80m + 78,54m + 100m = 298,32 meter
Het verschil:                0,11 meter
De gemiste 0,11 meter wordt toegevoegd aan de binnenbaan, resulterend in 7,80m + 0,11m = 7,91m.

Die 0,11 meter wordt dan wel toegevoegd. Maar waar komt deze vandaan?
Het verschil is logisch aangezien het binnenbochtvoordeel 15,71 meter is en niet zoals in de bovenstaande berekening 2 x 7,80 = 15,60 meter. De binnenbocht rijder legt dus 0,11 meter te weinig af ten opzichte van de buitenbocht rijder. Dit verschil wordt gecompenseerd door deze rijder nog eens 0,11 meter meer naar achteren te laten starten (7,80m + 0,11m = 7,91m).

Deze 0,11 meter komt ook terug als we kijken naar de kruising. Met de stelling van Pythagoras is gemakkelijk te berekenen dat je bij de kruising meer afstand aflegt dan zonder kruising. De rijder moet zich hier namelijk ook nog eens zijwaarts 5 meter verplaatsen en doet dit theoretisch over een lengte van 111,98 meter (zie figuur 1 in deel 1):

De op de kruising afgelegde afstand =  = 112,09 meter. Het verschil tussen de afgelegde weg en de theoretische 111,98 meter is 0,11 meter.

Aangezien de rijders niet wisselen meteen na de start en dus geen 0,11 meter extra rijden, wordt deze 0,11 meter door de plek van de start bewerkstelligt. Het moet natuurlijk wel gereden worden om de baanlengte kloppend te maken.
Dit lijkt alleen voor de binnenbaan tot uiting te komen omdat voor de buitenbaan deze 0,11 meter al in de lange buitenbocht is opgenomen.

De bovenstaande berekeningen brengt ons bij nog een opmerkelijk feit. Moeten wij als schaatsenrijders niet braaf 300 meter afleggen in plaats van de 298,43 meter? Het antwoord is natuurlijk ‘ja’, en de verklaring als volgt:

Er wordt van uitgegaan dat de rijders niet óp de blokjes kunnen rijden. Hierdoor heeft men gesteld dat een rijder 0,50 meter van de blokjes vandaan blijft. Dit is ook terug te vinden in figuur 1 van deel 1. Het verschil van  0,50 meter in de radius betekent dat je als rijder 0,50 x π = 1,57 meter meer aflegt in een bocht. Tellen we dit op bij de 298,43 meter dan komen we precies uit op: 300,00 meter. Bedenk nu maar eens hoeveel meter je kan winnen als je de bochtlijnen goed volgt en mooi langs de blokjes gaat!
Met de extra aanname dat een rijder 0,50 meter van de belijning af rijdt, veranderen de in deel 1 gestelde gegevens en komen we tot de ‘standaard 400 meter ijsbaan’ gegevens:

De binnenbocht: 25.50m x π = 80.11 meter.
De buitenbocht: 30.50m x π = 95.82 meter.
Verschil: 15.71 meter (blijft gelijk).
Binnen + buitenbocht: 175.93 meter

Om terug te komen op mijn aanzet tot dit kleine onderzoek volgen nu de berekeningen voor de afgelegde weg op een standaard 400 meter ijsbaan tijdens de volgende rondes:

1)    Tijdens een wedstrijd en 0,50 meter vanaf de blokjes, rijdt men twee maal het ware rechte stuk, één binnenbocht, één buitenbocht en wisselt men één keer:

1 Ronde  = 111,98m + 111,98m + 80,11m + 95,82m + 0,11m = 400,00 meter
2)    Tijdens de ploegenachtervolging en 0,50 meter vanaf de blokjes, rijdt men twee maal het ware rechte stuk, twee maal de binnenbocht en géén wissel:
    1 Ronde  = 111,98m + 111,98m + 80,11m + 80,11m = 384,18 meter
    (5 rondes is dus 1920,90 meter)
3)    Tijdens de training ook met 0,50 meter marge, rijdt men twee maal het ware rechte stuk, géén wissel, en twee maal de inrijdbocht. Ik ga uit van een inrijdbaan van 3 meter. Dit maakt deze bocht 22,50 x π = 70,69 meter lang:
    1 Ronde  = 111,98m + 111,98m + 70,69m + 70,69m = 365,34 meter

Ik wil benadrukken dat er steeds is uitgegaan van een standaard 400 meter ijsbaan. Volgens mijn informatie is de Jaap Eden baan 13 meter breed. Dit zou kunnen betekenen dat het precies met de standaard baan overeenkomt (5m + 5m + 3m), maar ik durf dit niet met zekerheid te stellen.
Nu ik dit verslag geschreven heb verbaast het me wat er allemaal komt kijken bij de baanindeling. Het is toch niet zo vanzelfsprekend. Ook ben ik blij nu te weten dat de wedstrijdbaan inrichting goed doordacht is, en misschien nog wel blijer met het feit dat er van de 400 meter nog wat is af te snoepen! En wat de trainingen betreft, een rondje 32,5… dat moet toch eigenlijk veel sneller…

Voor de motivatie zal ik dit verslag afsluiten met een snelhedentabelletje:

Tabel gemiddelde snelheden in km/h
Rondetijden Type rondje

wed plg tra
29 sec 49.7 47.7 45.4
30 sec 48.0 46.1 43.8
31 sec 46.5 44.6 42.4
32 sec 45.0 43.2 41.1
33 sec 43.4 41.9 39.9
34 sec 42.4 40.7 38.7
35 sec 41.1 39.5 37.6
36 sec 40.0 38.4 36.5


Wed:    Wedstrijd
Plg:    Ploegenachtervolging
Tra:    Training
  
    Leon Schrage

Aanmelding lidmaatschap elfstedenvereniging

Het lidmaatschap van de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' staat weer open voor iedereen van 18 jaar en ouder die goed kan schaatsen en van wie verwacht mag worden dat hij of zij de tocht daadwerkelijk volbrengt. Dit laatste moet door twee leden van de Vereniging in een 'schaatsvaardigheidsverklaring' worden onderschreven.

Je kunt jezelf momenteel (meestal tot eind mei) aanmelden als lid. Het aanmeldingsformulier kan je nu telefonisch of schriftelijk bij de Vereniging aanvragen. Hier vind je de contactgegevens van de Vereniging . Het formulier kan je niet downloaden. Om je daadwerkelijk aan te melden, vul je het formulier volledig in en completeer je het met een pasfoto, kopie identiteitsbewijs en genoemde schaatsvaardigheidsverklaring. Het geheel stuur je naar het secretariaat van de Vereniging.

Als nieuw lid betaal je € 11,35 administratiekosten. De incasso vindt plaats in juli. Zijn de administratiekosten voldaan, dan word je lid met startkans. De contributie bedraagt met ingang van 2006 € 10,-.

Je kunt de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' telefonisch, per fax of per post bereiken. De vereniging heeft geen e-mailadres.
 
Vereniging 'De Friesche Elf Steden'
Postbus 569
8901 BJ Leeuwarden
Telefoon: (058) 215 50 20
Fax: (058) 213 85 20

Bouke van GosligaEen berichtje van een van onze webmasters

De Bosloop heeft de Poelsite zeker geen windeieren gelegd! Het maximumaantal bezoekers tot nu toe is op de dag van de Bosloop: 237 hits die dag! De Bosloop was weer zeer goed geslaagd heb ik van horen zeggen, ook via reacties op het helaas niet al te veel gebruikte gastenboek. Zijn er al cijfers bekend van de opkomst? En heeft de Poelsite hieraan bijgedragen?

Ik ben benieuwd naar de opgaves van het komende winterseizoen. Een activiteit als de Bosloop gecombineerd met een makkelijk bereikbare Poelster-informatiebron moet zeer goede zaken doen voor de naamsbekendheid van de Poelster!

Ik hou jullie in de gaten!

Leon Schrage

PS
Ik vermaak me prima in de USA! Ik heb het voorrecht om mijn afstudeeropdracht in Florida te mogen uitvoeren aan de Embry Riddle Aeronautcal University. Helaas betekent dit dat ik mij tot en met juni 2006 niet kan inzetten voor de Poelsite. Gelukkig is Chris meer dan capabel om de site zolang in zijn eentje te managen. Hij zal onder andere de back-ups van de e-mails verzorgen, en natuurlijk ook het webmaster e-mailadres.
Nasleep val Weissensee

Op 5 februari,ongeveer 5 uur na aankomst van de bus met Poelsterschaatsers bij de Weissensee, kwam Corrie ernstig ten val. Dit resulteerde in een ziekenhuisopname en operatie. Weg vakantie en alle plannen om te gaan wandelen en langlaufen. De breuk in de bovenarm en beschadiging van de schouderkap brengt sowieso met zich mee dat er lang gerevalideerd moet worden. Helaas verloopt het genezingsproces niet erg voorspoedig. Corrie heeft last gekregen van een ernstige bacteriële infectie. Dit heeft ertoe geleid dat ze twee keer een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen is geweest. De specialist heeft ons erop voorbereid dat Corrie haar rechterarm nooit meer kan gebruiken zoals voor haar val. Wat allemaal nog wel kan zal de toekomst moet uitwijzen. Toch blijven we optimistisch en werken we er samen hard aan om vooruitgang te boeken. Voor ons is het een grote steun dat vele Poelsterleden belangstelling hebben getoond en dat nog steeds doen. Wij danken allen hartelijk voor de kaarten, bloemen en andere kleinigheden. We houden jullie van de vorderingen op de hoogte.

Hartelijke groeten van Corrie en Johan de Weerdt
Rhian Ket tekent bij VPZ
(Bewerkt persbericht van 4 april 2006)

 Rhian Ket heeft definitief overeenstemming bereikt met VPZ. De Poelsterschaatser, afkomstig van de Postcode Loterij, tekende bij de verzekeraar. Ook ploeggenoot Wieteke Cramer stapt over naar de formatie van coach Sijtje van der Lende.

Verder heeft het assurantiebedrijf inmiddels Marco Lubbers vastgelegd. Het talent stond enige tijd geleden al op het punt van doorbreken, maar raakte zwaar geblesseerd. "Wij hebben voldoende vertrouwen in hem om deze schaatser een kans te geven", zegt Bert ten Hove, eigenaar van VPZ.

VPZ, dat recentelijk afscheid nam van de gestopte Barbara de Loor, streeft naar een formatie met vier vrouwen. Jorien Voorhuis en Els Murris zijn ook al vastgelegd. Voor de laatste positie is Paulien van Deutekom kandidaat. Zij laat op korte termijn weten of ze ingaat op een aanbod. Zegt ze nee, dan komt eventueel Moniek Kleinsman nog in beeld.

Bij de mannen start VPZ het komend seizoen met Remmelt Eldering, Erwin ten Hove, Arnaud Venema en Rhian Ket. Bekende namen als Bob de Jong en Gianni Romme, nog op zoek naar een ploeg, zijn niet in beeld. "Wij zoeken het in de jonge garde", zegt Ten Hove.

Trainer: Sijtje van der Lende
Teammanager: Alfred Rooks
Arts: Jaap Westbroek
Fysiotherapeut: Jenny Siderius
Jaarvergadering 15 juni

Namens het bestuur hierbij de uitnodiging voor de jaarvergadering, die gehouden wordt op 15 juni as. in het clubhuis aan de Doorweg.
De vergadering zal om 20.00 uur beginnen, we willen jullie dringend verzoeken om op tijd aanwezig te zijn. Schrijf de datum alvast in je agenda.

Agenda jaarvergadering seizoen 2006

1. opening
2. ingekomen stukken
3. notulen 2005/2006
4. verslag technische commissie
5. verslag penningmeester
6. verslag kascommissie
7. pauze
8. begroting
9. bestuursverkiezing
Nelleke Backer, secretaris treedt af en stelt zich niet herkiesbaar. Het bestuur stelt Wienele van Rossum voor als nieuwe secretaris. Aye Simons, vicevoorzitter, treedt af en stelt zich herkiesbaar.
10. verkiezing kascommissie
11. planning komend seizoen 2006/2007
12. rondvraag
13. sluiting

Kandidaten die zich verkiesbaar willen stellen voor bovengenoemde bestuursfuncties, kunnen zich tot een uur voor aanvang van de jaarvergadering bij Nelleke Backer melden.

Ik ben genoodzaakt met mijn functie als secretaris te stoppen. Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar door mijn drukke werkzaamheden kan ik er te weinig tijd aan besteden. Ik blijf mij wel bezighouden met andere activiteiten binnen de verschillende commissies, maar een bestuursfunctie vergt te veel tijd. Ik bedank allen die mij in staat hebben gesteld deze functie uit te oefenen.

Nelleke Backer.Van het net geplukt

De dubbele moraal van topsport
Achtergrond: Verbeten jacht op dopingmisbruik, maar geen controle op de gezondheid

Van onze verslaggever Poul Annema (Volkskrant)
UTRECHT

Gaat de topsporter in zijn prestatiezucht niet veel te ver en wordt hij door zijn omgeving niet gedwongen gezondheidsoffers te brengen? Feit is dat de grens geregeld wordt overschreden.
'Daar schrik ik van', zegt olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage als de Groningse farmacoloog Hidde Haisma dinsdagavond in Utrecht vertelt dat het toedienen van genetische doping in de topsport een fluitje van een cent is. 'Het is gemakkelijk, het is niet op te sporen en het kost misschien net iets meer dan dertig euro', aldus Haisma.
'Uw betoog geeft mij de angst dat het al gebeurt', reageert Uytdehaage verwonderd. 'En dat druist in tegen mijn opvatting dat sport eerlijk moet zijn. Ik accepteer de dopingcontroles, want die hebben we gezamenlijk afgesproken. Maar ik wil geen valsspeler zijn.'
'Gendoping gebeurt niet in Nederland, daarvan ben ik overtuigd', zegt Haisma. 'Maar de wereld is groter dan Nederland. Dus zal het wel gebeuren, en niet zonder risico.
Want we kunnen een bepaald gen sterker maken, maar als dat is gebeurd, kan dat gen niet meer afgeremd worden. Zo zouden zich bijvoorbeeld ook tumoren kunnen ontwikkelen.'
Over de prestatieve heilzaamheid laat Haisma geen misverstand bestaan. 'Van Epo als medicijn is bekend dat het sporters helpt bij duurprestaties, door een betere werking van de rode bloedlichaampjes.
'Epo is een lichaamseigen stof, die wordt aangemaakt door een van de 30 duizend genen in het menselijk lichaam. Onderzoek bij apen heeft uitgewezen dat er bij een impuls van het Epo-gen sprake is van een positief effect, dan werkt het bij mensen ook. Bij mensen met een nierziekte wordt dit al toegepast.'
Topsport staat op de drempel van een nieuwe episode, al is oneerlijkheid in de sport een kenmerk van alle tijden. 'Het is mijn uitdaging mezelf steeds te verbeteren', zegt Uytdehaage. 'En is dat niet wat de mens eigen is?', voegt Don de Winter, voorzitter van de Vereniging van Sportgeneeskunde daaraan toe. 'De grenzen verschuiven, en de mens verschuift mee. ' Haisma: 'En is het ook niet zo dat wij, de toeschouwers, juist daarom zo graag naar sport kijken, om de fascinatie voor dat ene moment waarop alles gebeurt?'
Maar er klinkt een alarm bij die zoektocht naar verder, sneller en hoger. 'We moeten serieus kijken naar de prijs van topsportbeoefening voor de gezondheid', meent Bernike Pasveer van het Rathenau Instituut, dat het debat heeft georganiseerd.
'Sporters gaan inmiddels zover dat ze pijn als een normaal verschijnsel van het menselijk lichaam accepteren. 'Ze lijken soms chronisch ziek. Er wordt een batterij van experts ingezet om het lijf te laten herstellen van de schade. Met medicijnen, die de ene keer genezend zijn en de andere keer prestatiebevorderend .'
De dubbele moraal van sport, noemt ze dat. Aan de ene kant een verbeten jacht op dopingmisbruik, aan de andere kant geen controle op de gezondheid van het menselijk lichaam. De ongelukken, afgelopen zondag, in de marathon van Rotterdam - een dode en tien lopers in het ziekenhuis - bevestigen volgens Don de Winter de noodzaak van meer preventieve controles in de sport.
Uytdehaagde vertelt dat hij vier jaar geleden voor het laatst een hartonderzoek heeft gehad. Hij vertrouwt op de deskundigen in zijn ploeg, maar neemt als topsporter ook zijn eigen verantwoordelijkheid.
'Ik krijg om de zes weken de resultaten van diverse lichaamsonderzoeken te zien. Ik voel me de ambassadeur van mijn eigen gezondheid .'
Irene van Langen, klinisch geneticus van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam: 'Veel van de hartdoden in de sport zijn het slachtoffer van een erfelijk bepaalde dikke hartspier. In Italië worden profvoetballers daarom vooraf daarop gekeurd. Spelers met een afwijking krijgen een speelverbod.’
Dat zou in Nederland ook moeten gebeuren. Maar als die zoektocht naar de magie van sport oneindig is, waar ligt dan de winst in de talentontwikkeling en herkenning waaraan Nederland als toptienland zo veel waarde hecht.
Haisma: 'Misschien wel in het genetisch paspoort, dat aangeeft waarvoor het menselijk lichaam in de sport het geschiktst is.'
Uytdehaage: 'Als topsport ook maar plezierig blijft. Mijn plezier is deze winter beperkt gebleven tot 25 seconden in een trainingsronde in Salt Lake. Te weinig voor zo veel inspanning, daarom ga ik door.'

Van het net geplukt door Rinus NieuwstadAbonnementen

Aanvraagformulier
Trainingsabonnement en licentie 2006-2007

In verband met de toedeling van abonnementen door de KNSB, is het van belang dat iedereen die komend seizoen een trainingsabonnement wenst, zich zo snel mogelijk via dit formulier aanmeldt. Geef op dit formulier, voor wat betreft het trainingsuur, altijd een eerste EN een  tweede keuze op. Wil je meerdere abonnementen, geef dit dan ook duidelijk aan.
Alle trainingsuren vinden plaats op de Jaap Edenbaan.

Met de verdeling van de abonnementen wordt eerst van de oude situatie uitgegaan. Wilt je liever op een andere avond gaan schaatsen, of wi je méér trainen, dus een extra abonnement, dan zal bekeken worden of dit mogelijk is. Mochten er vragen zijn naar aanleiding van je aanvraag, dan wordt contact met je opgenomen. Alleen aanvragen die op onderstaand adres binnenkomen, worden verwerkt, dit om omzwervingen en teleurstellingen te voorkomen. De formulieren moeten worden opgestuurd naar:
Ada Zwaal, A. van Ostadelaan 40
1181 WZ Amstelveen, Telefoon: 020-6471770

NAAM ………………………………………………E-MAIL:…………………………………


ADRES…………………………………………………………………………………………


POSTCODE………………….…       WOONPLAATS……………………………………


GEBOORTEDATUM………………..TEL……………………………………………………
wil graag trainen op de volgende avond(en):

Dag
Tijd
Eerste abonnement Tweede abonnement


Keuze Keuze
DINSDAG 16.55 uur tot 18.00 uur T 0 0 0 0
DINSDAG 18.20 uur tot 19.20 uur T 0 0 0 0
WOENSDAG 19.40 uur tot 20.50 uur T 0 0 0 0
VRIJDAG 18.10 uur tot 19.15 uur 0 0 0 0
VRIJDAG 19.30 uur tot 20.40 uur 0 0 0 0
ZATERDAG 07.20 uur tot 08.30 uur 0 0 0 0
ZATERDAG 17.50 uur tot 19.00 uur T 0 0 0 0

NB:  T betekent dat een Poelstertrainer beschikbaar is

IK  WIL WEL/GEEN MARATHONS RIJDEN
(Let op, vul dit wel in, dit moet doorgegeven worden aan de KNSB)

Ondergetekende verklaart dat het verschuldigde bedrag overgemaakt zal worden, na schriftelijk bericht van de penningmeester, J. de Weerdt. Bestelde abonnementen kunnen niet retour worden genomen.

HANDTEKENING……………………………………………………………………

Voor minderjarigen moet dit formulier worden ondertekend door een van de ouders of verzorgers.


Aanvraagformulier abonnement
Recreatieschaatsen 2006-2007


In verband met het verwerken van een groot aantal aanvragen voor een recreatie-abonnement  willen wij je met klem vragen dit formulier zo spoedig mogelijk ingevuld te retourneren aan onderstaand adres.

Voor leden die vorig seizoen ook een abonnement op een bepaald uur hadden, is tijdig invullen en insturen een garantie dat zij ook het volgende seizoen weer kunnen schaatsen. Nieuwe leden hebben geen garantie dat zij een abonnement, dan wel een abonnement op een bepaald uur,  toegewezen krijgen. Dit is afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen en van het aantal huidige leden dat volgend seizoen wenst te schaatsen. Zowel voor de leden die vorig seizoen actief waren, als voor nieuwe leden is het dus belangrijk dat het formulier wordt geretourneerd; wie immers niet reageert kan geen aanspraak maken op een abonnement.

Let bij het aanvragen van een recreatie-abonnement op het juiste adres hieronder. Alleen aanvragen die hier binnen komen, worden verwerkt. Dit om misverstanden en omzwervingen uit te sluiten.

Nelleke Backer            Telefoon: 020-6435709
Kleine Leeuw 34
1188 AL Amstelveen

De kosten van het recreatie-abonnement bedragen ongeveer € 110 (inclusief begeleiding).
Houd rekening met een hoger bedrag i.v.m. nog onbekende prijsverhogingen. Het exacte bedrag hoor je te zijner tijd van onze penningmeester.

NAAM ……………………………………………E-MAIL:…..……………………………….

ADRES…………………………………………………………………………………………

POSTCODE…………………………..….WOONPLAATS……………………………….…

GEBOORTEDATUM ……………………TELEFOON…………….…………………….….

geeft zich op voor het recreatieschaatsen op de Jaap Edenbaan, op:

o    DINSDAGAVOND  van 19.40 uur tot 20.40 uur

o    ZONDAGAVOND    van 18.20 uur tot 19.20 uur

o    Andere AVOND, te weten:                    NB:  Zonder begeleiding.

Ondergetekende verklaart dat het verschuldigde bedrag, na bericht van de penningmeester, voor 30 augustus overgemaakt zal worden op postgiro 1851745 of bankrekening 3023.23.345, beide op naam van: Penningmeester De Poelster, J. de Weerdt. Bestelde abonnementen kunnen niet retour worden genomen.

HANDTEKENING……………………………………………...