De Poelstem

IN DIT NUMMER, maart 2006, nummer 6

Voorwoord


Tee Cee Talk
Mededelingen van de technische commissie
Rondje 325

Wedstrijduitslagen

Kalender 2005/2006


Jeugdschaatsen

Rondje 400, rondje 384,18 of rondje 365,34

Marathonschaatsen 2005/2006

NSK Sprint in Groningen

Poelster Bosloop op 17 april

Doe-weekend in Zuid-Limburg/BelgiëVoorwoord  
 
 

 
 

   

Beste schaatsvrienden,

Het zit er weer bijna op! Als ik dit schrijf is het 1 maart. Het bestuur zou vanavond bestuursvergadering hebben, maar we hebben het twee weekjes uitgesteld omdat het voor Johan wegens privé-omstandigheden wat lastig was om op de vergadering aanwezig te zijn. En dan zijn we meteen op een belangrijk item gekomen van deze inleiding: we willen de “ziekenboeg” weer in ere herstellen.
Niet dat dat nou zo leuk is, maar in een gemeenschap zoals wij die met elkaar vormen, vinden wij het als bestuur normaal, “gewenst” om “lief en leed” met elkaar te delen. Niet alleen de mooie momenten, maar ook de mindere! Er lijkt ons toch niets ergers (dit is misschien wel wat overdreven) dan dat je misschien jaren met elkaar schaatst, fietst, rent, sport et cetera en dan ben je een keer geveld en hoor je van je eigen cluppie niks. Dat kan toch niet!

Alleen hoe doen we dat nu? In een schaatsclub is toch “sociale controle” wellicht wat minder omdat we nu eenmaal individueel sporten en elkaar ook soms een of twee seizoenen niet zien. Kortom, we weten het vaak gewoon niet en horen er soms bij toeval van. Daarnaast is het toch ook niet zo dat je als zieke/geblesseerde de telefoon wilt pakken om naar het bestuur of zo te bellen met “Hallo, ik ben ziek/geblesseerd, zet het even op onze website en in de Poelstem”. Nee, zo werkt het niet.
We moeten dus een stukje sociale controle van en aan elkaar vragen!

Als je nu van iemand weet of een maatje al een paar weken op een training mist, bel Nelleke Backer of Jan Hogenhout dan even. Wij nemen dan contact op met de “getroffene” en kunnen dan iets van ons laten horen, even langsgaan of iets anders doen. Jan en Nelleke hebben zich bereid verklaard dit te willen gaan doen en daar zijn we als bestuur heel blij mee. Alleen, het lukt niet zonder jullie medewerking! Ik hoop echt dat dit van de grond komt, ik vind het namelijk erg goed voor de sfeer en sociale cohesie in onze club.

Nog een kleine twee weken en het seizoen zit er echt op, hopelijk hebben jullie ook allemaal zo genoten van de Olympische winterspelen. Ook van de Weissensee hoor ik weer erg goede berichten (behalve dat we meteen drie zieken in de ziekenboeg hebben …), het “afschaatsen” voor de kids liep weer voortreffelijk, volgende week sluiten we af met de club-kampioenschappen (excuus, ik ben wegens vakantie afwezig ) en tenslotte sluiten we op 17 en 18 maart deze winter af met de slotavond en daarvoor al op 11 maart met de slotochtend/middag voor de kids.
Het is dus weer mooi geweest, we gaan ons opmaken voor het fietsen/rennen et cetera en nadenken over hoe we het volgend jaar misschien weer leuker kunnen maken.

En dan sluit ik dit keer af, met jawel de ziekenboeg. De reis naar de Weissensee was weer geweldig, alleen de kans op een blessure was dit keer wel erg hoog: bijna 10%! Maar niet met schaatsen!

Eerst hebben we Corrie die simpelweg uit een restaurant stapte en op een opstapje uitgleed en ongelukkig viel. Haar arm uit de kom en een gecompliceerde armbreuk. Corrie moest in Oostenrijk geopereerd worden, drie dagen ziekenhuis. Op het moment dat ik dit schrijf (2 maart) is bekend geworden dat Corrie vanwege ernstige complicaties is opgenomen in het ziekenhuis Amstelland. Corrie (en Johan) heel veel sterkte en beterschap toegewenst!!.

De tweede die onder het mes moest was Peter de Kuiper, sleutelbeen gebroken door een val met skiën. Met Peter gaat het alweer de goede kant op, hij heeft tien dagen na thuiskomst zelfs alweer gefietst (op de racefiets). Maar of dat echt verstandig is? Beterschap Peet!

En tenslotte John Backer, die met langlaufen ongelukkig op zijn stuitje viel. Héél pijnlijk én héél ongemakkelijk. Het gaat wel over, maar het duurt wel lang. Ook voor John dus de allerbeste wensen. We hopen jullie allemaal weer gauw gezond en wel terug te zien.

Dat was het voor deze keer, ik zie jullie graag op de slotactiviteiten!

Ton Post
voorzitter De PoelsterTee Cee Talk

Mededelingen van de technische commissie


Zomertraining
Ja, de winter is nog onder ons, maar toch al aandacht voor de zomertraining. We hebben jullie hulp nodig. Wat is er aan de hand?
In de zomer van 2005 bleek de animo voor de bostraining onder leiding van François onverwacht ver te zijn teruggelopen. Het groepje is dermate klein geworden dat het niet meer loont om zo door te gaan. We willen dus weten wie er aankomende zomer aan de bostraining wil gaan deelnemen. Alleen als er voldoende animo is, komt er weer een bostraining. Graag jullie reacties en mogelijke ideeën aan de Technische Commissie (e-mail tcommissie@poelster.nl).

Inschrijving voor het nieuwe seizoen
In het meinummer van de Poelstem zullen de inschrijfformulieren voor het seizoen 2006-2007 verschijnen. Ook wordt dan de inschrijving via de Poelsite weer open gesteld. Dit keer zullen we jullie ook gaan vragen om het invullen van je e-mailadres. Dan kunnen we jullie in het nieuwe seizoen volop Poelstem Spam, hm, ik bedoel belangrijke berichten, sturen.

Slotfeestavond op 17 maart
Het carnaval is voorbij, maar ons Poelsterfeest hebben wij nog in het verschiet. Op vrijdag 17 maart zijn alle leden, met een introducé, welkom vanaf 20:00 uur, in ons eigen clubhuis Poelzicht.
Op deze slotavond de gebruikelijke prijsuitreiking met veel glimwerk (dus wel komen, prijswinnaars!), en daarnaast een verrassend programma.
Vooral degenen die al lang het verlangen hadden om eens deel te nemen aan een ploegenachtervolging, worden op hun wenken bediend!
Hierbij zullen ook andere Olympische sporten een belangrijke rol vervullen.De samenwerking in jouw eigen Olympische ploeg zal een doorslaggevende factor zijn. Maar het belangrijkste is dat we plezier maken, en daarna kunnen we nog het seizoen van commentaar voorzien onder het genot van …Dus: feest ook mee en kom je kampioenen toejuichen. O ja, de vaste waarde, het raadspel, is er natuurlijk ook bij.

Bob SchrageRondje 325

  • Jan Oliemans wint baanmarathons bij V1
  •  Rhian Ket komt 0.3 sec tekort bij Skate-off 1500 m
  •  Goud en brons op 1500 m en 500 m voor Rhian Ket bij NK Allround
  • Rhian Ket mist Turijn ondanks winst op 1500 m
  • Clubrecord voor Jan Oliemans op 1500m
  • Derk Abel Beckeringh wint gew. kampioenschap marathon bij C-pup.

De afgelopen weken konden we genieten van tal van goede prestaties van de Poelsterrijders en -rijdsters. Niet alleen bij de langebaan, maar ook bij de marathon werd uitstekend gepresteerd.
Helaas was het natuurlijk een bittere pil dat Rhian Ket er niet in slaagde om zich te plaatsen voor Turijn, maar hij revancheerde zich goed door een overwinning op de 1500 m tijdens het NK Allround en het behalen van het Nederlands kampioenschap bij de neo-senioren.
Ook de jeugd deed van zich spreken, zo eindigde bij de kenningsmakingswedstrijd voor jeugdschaatsers Lisa Leijnse op de 2e plaats.

Langebaan

Skate-off 1500 m, Heerenveen, 27 jan. 2006
Nadat Rhian Ket bij het OKT op een haar na plaatsing voor Turijn had gemist, hij werd er in de laatste rit afgereden door Sven Kramer, die later in Turijn zou verklaren dat hij de 1500 m als een opwarmer voor de 10 km beschouwde, moest Rhian op 27 januari proberen om zich ten koste van Simon Kuipers toch nog te plaatsen voor Turijn.

Een te trage opening koste Rhian zijn plek. Zoals je in het onderstaand overzicht kunt zien liep hij op de eerste 300 m al een achterstand op van bijna 0,6 sec. In de eerste volle ronde pakte hij een ¼ sec. terug, maar dat had waarschijnlijk zoveel kracht gekost dat hij niet verder in kon lopen en uiteindelijk met een achterstand van 0.3 sec. finishte in een tijd van 1.48.66. Uithuilen en beginnen met de voorbereiding op Vancouver, ervan uitgaande dat hij als een van de beste 1500 m rijders onderdak vindt bij een goede ploeg, want zoals iedereen waarschijnlijk wel weet wordt de Sponsorloterijploeg van Jac Orie aan het eind van het seizoen opgeheven.


Simon Kuipers
Rhian Ket

300 m 23.86 24.44

700 m 51.12 27.26 51.46 27.02
1100 m 1:19.10 27.98 1:19.45 27.99
1500 m 1:48.36 29.26 1:48.66 29.21


NK Allround, Utrecht, 28 & 29 jan. 2006

Daags na de skate-off in Heerenveen stond Rhian alweer aan de start voor het NK Allround dat in Utrecht werd verreden. Rhian toonde opnieuw aan dat hij op de korte afstanden goed in vorm was. Na een 3e plaats op de 500 m, 37.93, liet hij er de volgende dag een 1e plaats op de 1500 m op volgen met een tijd van 1:52.91. Helaas lopen dit jaar zijn lange afstanden minder, waardoor hij uiteindelijk niet verder kwam dan plaats 7 in het eindklassement. Uit welingelichte bron heb ik vernomen dat Rhian zijn wat mindere optreden wijt aan de trainingsopbouw van Jac Orie. Voorafgaand aan het NK ging men ervan uit dat de winnaar van de 1500 m mee zou gaan voor de ploegenachtervolging, helaas zat er een addertje onder het gras, een andere voorwaarde was dat je ook nog op het lijstje van Ab Krook moest staan, maar helaas voor Rhian stond hij daar niet op en mochten in zijn plaats Rintje Ritsma en Mark Tuitert mee.

Nr. Naam Cat 500m
5000m
1500m
10000m
Totaal
7 Rhian Ket HN3 37.93 (3) 7:06.97 (15) 1:52.91 (1) 15:13.48 (11) 163.937

Clubkampioenschap VZOD, Haarlem, 28 jan 2006
Tijdens het clubkampioenschap van VZOD, bewees Jan Oliemans andermaal dat hij dit seizoen goed in vorm is. Hij werd met overmacht kampioen en verbeterde op de 1500 m het reeds op zij naam staande clubrecord bij de veteranen tot 2:10.93. Harry v.d. Scheur werd op ruime afstand 2e.

Nr Deelnemer Cat 500m 1500m Totaal
1 Jan Oliemans V40 42.40 2:10.93 (pr) 86.043
2 Harry v.d. Scheur V40 44.85 2:17.25 90.600


NK Supersprint Junioren, Alkmaar, 4 feb. 2006

Dankzij zijn 4e plaats tijdens de regiowedstrijd supersprint die op 3 jan. in Utrecht werd gehouden, had Boy Kramer zich geplaatst voor het NK supersprint dat op 4 februari in Alkmaar werd gereden. Boy is meer een man voor de langere afstanden, maar reed toch een verdienstelijk kampioenschap en eindigde uiteindelijk op plaats 11.

Nr Deelnemer Cat 100m 100m 300m 300m Totaal
11 Boy Kramer HC2 11.09 11.01 26.97 26.86 75.93


Clubrecords Boy Kramer, Heerenveen, 7 feb. 2006

Op 7 februari reed Boy Kramer mee als gastrijder bij een clubwedstrijd van Abcoude en Diemen. Het ijs was blijkbaar uitstekend, of Boy in goeden doen, want Boy verbeterde zowel op de 500 als 1500 m de reeds op zijn naam staande clubrecords tot resp. 40.99 en 2:05.13.

NK Junioren C & Neo-senioren, Groningen, 24,  25 & 26 feb. 2006

Wat een luxe, maar liefst twee Poelsterleden aan de start bij het NK junioren en Neo-senioren. Boy Kramer bij de junioren C en Rhian Ket bij de neo-senioren.
Voor Rhian begon het toernooi al op vrijdag en het ging gelijk al goed, met een overwinning op de 500 m, 37.56. Op de 3000 m verloor hij niet veel met zijn tijd van 3:59.48, zodat hij na de 1e dag aan de leiding ging met een voorsprong van 1.93 op Michael Kaatee. Zoals wel te verwachten viel was Rhian op de 1500 m, met een tijd van 1:52.91 veel te sterk voor de rest en had na drie afstanden, met de 5000 m nog te gaan een voorsprong van ruim 13 sec. op Micael. Ik heb begrepen dat Rhian hem toch wel wat kneep, maar uiteindelijk viel het toch wel mee, want met zijn eindtijd van 7:04.90 bleef hij de concurrentie ruim voor. Ben Jongejan eindigde als 2e, gevolgd door Michale Kaatee.

Nr Naam Cat. 500 m 3000 m 1500 m 5000 m Totaal
1 Rhian Ket HN3 37.56 (1) 3:59.48 (2) 1:52.91 (1) 7:04.90 (5) 157.599


Boy Kramer moest op zondag 26/2 aan de bak. Na een 12e plaats op de 500 m, 41.78 liet hij een prima 1500 m volgen in 2:07.37 (6) waardoor hij een flinke sprong maakte in het klassement en opschoof naar plaats 8.

Nr Naam Cat. 500 m 1500 m Totaal
8 Boy Kramer HC2 41.78 (12) 2:07.37 (6) 84.236


Bij al dit geweld zou je bijna vergeten dat er ook door de andere Poelsterrijders en -rijdsters goede prestaties worden geleverd, zowel bij de pupillen alsook bij de junioren. Verderop in dit blad tref je een overzicht van de in de afgelopen periode gereden wedstrijden en pr’s.


Marathon

Ook bij de marathon goede prestaties. Het was even aan mijn aandacht ontsnapt, maar ook Femke Bekius en Tamar Hoefsloot hebben zich op de marathon gestort en zijn maar gelijk bij de D2 begonnen. Op 28 december j.l. reden zij zich voor het eerst in de punten, achter Sandra Burgerhout (9) werd Femke 11e en Tamar 15e. Ze hadden blijkbaar gelijk de smaak te pakken, want ze meldden zich gelijk aan voor het gewestelijk kampioenschap.

Na de overwinning van Heleen Vrolijk bij de D3 op 18 januari eiste Jan Oliemans een week later bij de V1 de overwinning op. Zowel Heleen als Jan reed regelmatig in de punten en op 1 maart eindigde Jan opnieuw als 1e.

Sandra Burgerhout, Frank v.d. Pijl en Leon Schrage zijn na een goed begin wat teruggezakt. Beter ging het wat dat betreft met Derk Abel Beckeringh en Boy Kramer. Na een drie overwinningen op rij moest Derk zijn meerdere erkennen in Maico Voets die daarna ongenaakbaar was met acht overwinningen op rij. In het eindklassement eindigde Derk op plaats 2. Boy Kramer finishte zeven keer als eerste en ook bij de andere wedstrijden eindigde hij bij de eerste drie, goed voor de eindzege met een voorsprong van 13 punten op nummer 2.

Eindklassement baancompetitie

Nr Deelnemer Cat Wedstrijden Punten
2 Derk Abel Beckeringh HPA 11 100

1 Boy Kramer HC2 11 105

25 Sandra Burgerhout D2 9 18
31 Femke Bekius D2 9 11
33 Tamar Hoefsloot D2 9 3

10 Heleen Vrolijk D3 9 52.11

21 Frank v.d. Pijl C2 9 14

15 Leon Schrage C3 9 21

5 Jan Oliemans V1 9 89.2

34 Berend Jan Langenberg V2 9 2


Rinus Nieuwstad
Wedstrijduitslagen

Hier staan de laatste wedstrijduitslagen .

Rinus NieuwstadKalender 2005/2006

Wat Datum/tijd Plaats Voor wie?
Clubkampioenschap
8 maart 19:15 uur
Radioweg
Licentiehouders
Slotmiddag jeugdschaatsen
11 maart, 10:00 uur
Clubhuis
Jeugdschaatsers
Sluiting Jaap Edenbaan 12 maart  Radioweg Leden en niet-leden
Slotavond 17 maart 2006, 20.00 uur Clubhuis Alle leden
Bosloop 17 april Clubhuis Leden en niet-leden
Fietsweekend 10, 11 en 12 juni Homburg, Belgie
Alle leden
Jaarvergadering 15 juni 2006, 20.00 uur Clubhuis Alle leden

Vergadering van het dagelijks bestuur:
Het dagelijks bestuur komt op donderdag 10 maart bijeen. Mochten er dringende zaken zijn, bijvoorbeeld problemen die binnen het bestuur besproken moeten worden laat dit dan horen!

Nelleke Backer

Deze maand kunnen we nog de tekening plaatsen van Gijs Dik. Hij heeft een prachtige tekening gemaakt voor Wieneke. Gijs bedankt!

Jeugdschaatswedstrijd

Op 22 februari werd weer de jaarlijkse jeugdschaatswedstrijd gehouden en ook dit jaar was dat weer een groot succes. 76 kinderen van maar liefst 12 verenigingen verschenen aan de start, waaronder uiteraard ook 9 van onze eigen Poelsterren.

Dit jaar waren de weergoden ons wat vriendelijker gestemd, geen sneeuwstorm, weinig wind, alleen de temperatuur… misschien ietsjes aan de koude kant maar dat mocht de pret niet drukken.

Voor Lisa, Rosa, Sarah, Otto en Boris was dit hun eerste wedstrijd en we mogen wel zeggen dat zij het zeer goed hebben gedaan. Wiebe, Manus, Rodó en Simone hadden al de nodige ervaring, zij verschenen vorig jaar ook aan de start en wisten alle vier hun tijd te benaderen of zelfs heel ruim te verbeteren. De wedstrijd ging over 2x 100m en in de meeste gevallen wisten deze jonge talenten maar liefst 2 persoonlijke records te rijden.

klassement naam 1ste 100m
2de 100m

Totaaltijd2 Lisa Leijnse 14.55 pr 15.07
29.62
8 Rosa Kelmanutu 14.85 pr 15.52
30.37
17 Wiebe Stassen 15.74 pr 15.47 pr 31.21
31 Manus Nijhoff 15.72
17.30 mv 33.02
36 Sarah Veldman 16.50 pr 16.84
33.34
44 Simone de Lange 17.21 pr 17.00 pr 34.21
45 Otto Hauser 17.34 pr 16.91 pr 34.25
63 Rodó Nijhoff 20.04 mv 16.37 pr 36.41
65 Boris Rebel 18.72 pr 17.92 pr 36.64


Tijdens de wedstrijd zijn er ook verschillende foto’s genomen, deze kunnen jullie bekijken op de Poelster Jeugdsite, zie www.poelster.nl

De jeugdschaatsbegeleidersRondje 400, rondje 384,18 of rondje 365,34

Leon Schrage en de 400 meter baan: welke afstand rijden we nu echt in een wedstrijd? Leon ontrafelt het op de centimeter nauwkeurig: deze keer deel 1. In een volgend nummer deel 2.

Ik heb mijzelf menigmaal afgevraagd hoe het nu zat met de snelheden die ik op de baan heb bereikt en dus ook welke afstand ik nou precies heb afgelegd. De ploegenachtervolging op 15 januari gaf voor mij de doorslag om het nu eens echt goed uit te zoeken.
Met wat gokwerk stelde ik dat de vijf rondes die we toen moesten rijden in de binnenbaan van de wedstrijdbaan, een totale afstand besloegen van 1900 meter (380 meter per ronde). Maar klopt dit ook? En hoe zit het eigenlijk met die belijning op de ijsbaan?

Ik zal in twee delen mijn bevindingen van mijn kleine onderzoek in de Poelstem uitbrengen. In dit eerste deel komt de lay-out van een wedstrijdbaan aan bod en ik zal uiteenzetten dat de bochten geen 100 meter lang zijn. Afsluitend zal ik een begin maken met hoe het komt dat we in een wedstrijd toch precies 400 meter per rondje schaatsen.

Mijn onderzoekje begon met wat gegoochel op Google waardoor ik terechtkwam in een pdf-bestand van de KNSB, met daarin de afmetingen van een ‘standaard 400 meter ijsbaan’. Het plaatje van die standaardbaan in dat bestand is ook hieronder weergegeven. (Op de poelsite is een duidelijker plaatje te vinden!)
Figuur 1: Afmetingen standaard 400 meter ijsbaan (zie voor duidelijk plaatje de poelster website)

Figuur 1 geeft alleen de wedstrijdbaan weer en dus niet de inrijdbaan. De rijbaanbreedte is gesteld op 5 meter. De bochtradius van de binnenbaan bedraagt 25 meter en die van de buitenbaan dus 30 meter. De bochten zijn halve cirkels, en het eerste opmerkelijke punt is dat de belijning op de ijsbaan niet altijd het begin of einde van de halve cirkels aangeeft. Dit klinkt natuurlijk niet onlogisch, maar ikzelf vond het nogal opmerkelijk dat de belijning helemaal niet zo vanzelfsprekend is zoals het in mijn ogen eerst leek.
Het tweede opmerkelijke punt is dat de echte bocht (de halve cirkel), zowel binnen als buiten, geen 100 meter bedraagt:

De binnenbocht:    25m x π = 78,54 meter.
De buitenbocht:        30m x π = 94,25 meter.
Verschil:                15,71 meter.
Binnen + buitenbocht:            172,79 meter.

De ware rechte stukken zijn elk 111,98 meter, met de start van de 500 meter precies op het eind van de linker bocht in figuur 1. Dit betekent dat de finish bij de jurytoren 11,98 meter voor het begin van de rechterbocht ligt (figuur 1). De finish van de 1000 meter ligt echter op de helft van de 111,98 meter (het ware rechte eind) en dus niet halverwege de 100 meter tussen start en finish.
 Met de 1500 meter rijd je een oneven aantal bochten en er ontbreekt dus een wissel. De buitenbaan start daarom 15,71 meter verder naar voren gezien vanaf de binnenbaan. De startplekken zijn bijna evenredig verdeeld ten opzichte van het einde van de rechterbuitenbocht (de imaginaire startlijn): 7,80 meter en 7,91 meter (figuur 1).

De startplek van de 3000 meter wijkt af van de 500- en 1500 meter start. Maar is weer vergelijkbaar met zijn finishlijn ofwel de startplek van de 10.000 meter; 11,98 meter voor het begin van de ware bocht.
Op de zijde van de kruising is de afstand tussen elke startlijn van de 1500m tot elke 3000m startlijn gewoon 100 meter. Maar ook hier geldt dat de 1000 meter start niet precies tussen de andere startlijnen ligt.
De 1000 meter heeft de eenvoudigste belijning, met de finish precies in het midden van het ware rechte stuk en de start bijna evenredig verdeeld vanaf het midden. Deze imaginaire start ligt dus 55,95 meter (111,98m / 2) vanaf de ware bochten.

Bij het bekijken van de starts aan de kruisingzijde valt op dat de startlijnen niet precies evenredig verdeeld zijn ten opzichte van de imaginaire startlijn. De binnenbaan lijkt een extra nadeel te hebben van 0,11 meter; zie het verschil tussen 7,80 meter en 7,91 meter. Echter, dit is geen nadeel. Uitgangspunt is dat de rijders in zowel de binnenbaan als de buitenbaan dezelfde afstand moeten hebben afelegd op het moment dat ze de finishlijn passeren. Dit geldt voor alle afstanden.
Hier volgt een voorbeeldberekening voor de eerste 300 meter van de 1500 meter, dit betreft het ware rechte stuk minus of plus de 7,80 meter plus een buiten- of binnenbocht gevolgd door een echte 100 meter:

Startende rijder in de buitenbaan:    111,98m – 7,80m + 94,25m + 100m = 298,43 meter
Startende rijder in de binnenbaan:    111,98m + 7,80m + 78,54m + 100m = 298,32 meter
Het verschil:                0,11 meter

 De gemiste 0,11 meter wordt toegevoegd aan de binnenbaan, resulterend in 7,80m + 0,11m = 7,91m.

De oplettende lezer zal het zijn opgevallen dat de eerste 300 meter helemaal geen 300 meter betreft, maar slechts 298,43 meter! En hoe komt het dat alleen de binnenbaan met een extra 0,11 meter moet worden belast? In een volgend nummer van de Poelstem zal ik hier verder op in gaan. Ik kan je vast verklappen dat dit deels aan jezelf ligt! Verder zal ik in deel 2 inspringen op de verschillen tussen de wedstrijd, de training en de ploegenachtervolging rondes. Bovendien vermeld ik een tabel met het verband tussen de verschillende typen rondes, de tijd en de snelheid.
En voor degenen die niet kunnen wachten; op www.poelster.nl is het verslag als geheel gepubliceerd.

Leon Schrage
Marathonschaatsen 2005/2006

Dit jaar deden de Poelsterdames weer goed mee bij het marathonschaatsen. Sandra doet verslag

We hebben er dit jaar alweer 9x marathon rijden op zitten en het was toch wel een geslaagd jaar.
Aan het begin van het seizoen kon ik goed meekomen. Ik ben 2x 15de , 1x 11de en 1x 7de geworden, er zat duidelijk een stijgende lijn in. Helaas kreeg ik daarna enorm last van mijn rug en dat kostte mij veel punten. Ik ben tijdens één marathon gevallen en door mijn rug heb ik er een paar niet uit kunnen rijden.

Ook hadden we dit jaar eindelijk weer een paar meiden extra en er mag wel gezegd worden dat zij het erg goed hebben gedaan in hun eerste jaar. Femke Bekius heeft maar liefst 2x punten weten te behalen en ook Tamar Hoefsloot heeft dat 1x gedaan. Helaas lukte het Janneke Oostenrijk, Renske Hoefsloot en Nel Bolt niet om in de punten te rijden maar zij hebben toch zeker wel goed meegedaan. Ik hoop dat jullie volgend jaar weer van de partij zijn en dan allemaal het eindklassement halen. In het uiteindelijke eindklassement kwamen we op de volgende plaatsen: Sandra Burgerhout plaats 25 met 18 punten, Femke Bekius plaats 31 met 11 punten en Tamar Hoefsloot plaats 33 met 3 punten.

We hebben de naam van de Poelster redelijk hoog kunnen houden en hopen dat volgend jaar nog beter te doen en met nog meer plezier. Daarom wil ik ook een oproep doen aan alle jongens en meisjes om volgend jaar ook marathon te gaan rijden.

Sandra Burgerhout
 NSK Sprint in Groningen

Op 16 februari 2006 vond de jaarlijkse editie van het Nederlands Studenten Kampioenschap Sprint (2 x 500 meter en 1 x 1000 meter) plaats in Groningen.Het kampioenschap werd georganiseerd door de Groningse Studenten Schaatsvereniging Tjas. Het werd verreden in sportcentrum Kardinge. Renske Hoefsloot en Chris van Bijlert doen verslag.

Kwart over vier op voor een schaatswedstrijdje?

4.15u
Chris rolde uit bed en deed heel stil.
4.22u 
Renskes wekker ging en zij probeerde ook zachtjes te doen (dat was niet echt gelukt, Tamar stuurde toch wel erg vroeg een sms’je met de succeswensen).
5.00u
Chris haalde Renske op en er volgde een lange rit in de auto, het was erg verleidelijk voor Renske om in slaap te vallen, zo in het donker met winterjas als deken…
7.00u
We kwamen aan, als een van de eersten meldden wij ons en betraden de mooie ijsvloer van Kardinge. Buiten klonk de regen op het dak, maar wij schaatsen lekker droog onze rondjes op het harde ijs.
8.00u
In rit 4 was Renske al aan de beurt voor de eerste 500m. Er werd gestart in duo’s in plaats van in kwartetten, het voelde aan als een echt NK. De tijd van haar werd 55.24, een halve seconde boven haar pr.
8.35u
Chris moest op. Hij reed 47.13, toen sloeg de twijfel toe: was het nou wel of geen pr?

Dweilpauze
9.10u 
Renske was weer aan de beurt, ditmaal voor de tweede 500m, het idee was een korte slag uit te proberen, wat resulteerde in een betere opening en een slechter rondje… 55.78, weer geen pr dus…
9.35u
Chris moest weer en reed een goede opening! Echter het voorrang moeten verlenen op de wissel kostte tijd, toch werd het een pr, 47.02!

 Dweilpauze
10.10u
Renske stond dit maal ruim op tijd klaar voor de wedstrijd, de 1000m. Het ging heel lekker en er kwam een pr uit, 1:53.39!
10.50u
Chris moest en vroeg Renske zijn rondetijden door te geven zodat hij onderweg lekker zelf kon rekenen. Zij deed dat braaf, wat hij later niet gehoord bleek te hebben… Chris reed 1:34.87, een mooi en scherp pr!
11.15u
We zaten alweer in de auto op weg terug, het was een leuke ochtend geweest met mooie tijden. Uiteindelijk toch blij dat we het vroege opstaan er voor over hadden gehad.
13.15u
 Weer thuis en snel voor de buis voor de ploegenachtervolging.

Renske en ChrisPoelster Bosloop op 17 april

Op maandag 17 april (2e paasdag) wordt de 37ePoelster Bosloop gehouden. Dit jaar wordt het in 2005 gewijzigde parcours voor de 2e keer gevolgd.

De vijf man sterke bosloopcommissie heeft inmiddels al drie bijeenkomsten achter de rug en is dit jaar versterkt met Bob van Kooten. De commissie volgt nauwgezet het draaiboek dat jaarlijks wordt geëvalueerd en bijgesteld en aldus de leidraad vormt bij de organisatie van het evenement. Zo wordt in december al de vergunningaanvraag verstuurd naar de gemeente. Diverse gemeenteafdelingen buigen zich over de aanvraag en kijken of deze wel voldoet aan de eisen die tegenwoordig voor “grote” evenementen van toepassing zijn. Ook de politie buigt zich over aanvraag, vooral de beveiliging van de oversteekplaatsen in de route heeft haar speciale aandacht. Wat het parcours betreft, heeft de commissie geen verrassingen te verwachten. Het groot onderhoud aan de diverse bruggen die vorig jaar de oorzaak was van een complete herziening van het parcours van de 10,15 en 21 km is inmiddels voltooid en vormt geen belemmering meer.
 Toch heeft de commissie besloten de 37e editie van de Poelsterbosloop over het parcours van 2005 te laten plaatsvinden, dit mede door de vele positieve reacties van de deelnemers.
Bij gebrek aan natuurijs is de bosloop helaas het enige grote evenement dat de clubkas nog aanvult. De commissie laat daarom geen middel onbenut om weer een groot aantal deelnemers aan de start te krijgen.
Zo zullen de komende zondagen in het teken staan van het “flyeren” bij diverse loopjes in en om Amsterdam om zo de bosloop onder de aandacht van de lopers te brengen. Dat de Poelsterbosloop een goede naam heeft onder de “diehards” in het loperscircuit blijkt wel uit de vele bekende gezichten die elk jaar weer bij de start te zien zijn. Het parcours door het Amsterdamse bos wordt door de deelnemers zeer op prijs gesteld.
De commissie rekent ook dit jaar op de medewerking van een groot aantal Poelsterleden om de 37e Poelsterbosloop weer tot en succes te maken.

Programma

10.00 uur         Kidsloop over 1.7 km
11.00 uur         Bosloop over 5, 10, 15 en 21 km
Start                Clubhuis Poelster, Doorweg 2 te Amstelveen
Inschrijfgeld:    Voor Poelsterleden: jeugd 2 euro, volwassenen 3 euro. Niet-Poelsterleden betalen een euro meer.

Peter de Kuiper
Doe-weekend in Zuid-Limburg/België
9 tm 11 juni 2006


De Molen van Medael, Remersdaelstraat 98 in Hombourg is voor de vierde maal het onderkomen voor het “Doe-weekend” in Limburg/België. Voor de leden die dit jaar meewillen hierbij de nodige informatie.

Wat houdt het “Doe-weekend”in?
Dit is voor een vaste groep de 4de maal het onderkomen voor het “Doe-weekend”in Limburg/België. Wellicht zijn er meer enthousiaste leden die deel willen nemen aan het Doe-weekend.
Wat houdt het in? Voor de mensen die het afgelopen jaar mee zijn geweest, spreekt het voor zich, er een gezellig weekend van maken, waar iedere sportieveling aan zijn trekken komt. Het is onze bedoeling om het voor een ieder aantrekkelijk te maken om mee te gaan.
Daarom hebben wij gekozen voor een “Doe-weekend” waar iedereen aan mee kan doen. Er kan door een groep gefietst worden op de racefiets, maar er is ook een mogelijkheid om op de mountainbike te gaan fietsen op de daarvoor uitgezette mountainbikeroutes.
Ook zijn er diverse mogelijkheden om lekker te gaan wandelen door het mooie Limburg of België.
Aan het eind van de diverse sportieve inspanningen, treffen wij elkaar weer in de “Molen van Medael”, waar we, moe maar voldaan, de ervaringen en de sterke verhalen zullen uitwisselen.
Op zaterdagavond zal de barbecue aangestoken worden om de afgetrainde kilo’s er weer aan te eten, en het vochtgehalte weer op peil te brengen. Voor diegenen die ’s avonds nog energie hebben, zijn er verschillende activiteiten, zoals volleybal, een avondwandeling of gewoon lekker voor de open haard een spelletje doen.
Zondag is er voor de echte liefhebbers nogmaals de mogelijkheid om een sportieve inspanning te leveren en na het gezamenlijk inpakken, zal dan aan het eind van de middag de thuisreis worden begonnen  zodat we rond een uur of 20.00 uur weer bij het clubhuis zullen arriveren.
Het aantal leden dat kan deelnemen aan dit weekend is beperkt, dus het is zaak om snel te reageren. Voor eten en drinken wordt door ons gezorgd. De kosten van het weekend bedragen 90 euro.
Na inschrijving word je verzocht om een aanbetaling van 20 euro per deelnemende persoon over te maken op Postbank nr. 1851745 of Rabobank nr. 3023.22.345 t.a.v. J. de Weerdt penningmeester “de Poelster” onder vermelding van “Doe-weekend 2006”en je naam (of namen). We reizen vanaf vrijdagochtend rond 10.00 uur met eigen vervoer af naar België.
Graag aangeven of je met eigen vervoer gaat en of je nog passagiers mee kunt nemen, zodat we niet met onnodig veel auto’s richting België vertrekken.
Er zijn waarschijnlijk ook leden die wel mee willen, maar geen eigen racefiets of mountainbike bezitten, in dat geval is het mogelijk om er één te huren, geef dit dan ook even aan.
We hopen dat het een gezellig weekend wordt, en als het weer meewerkt, zal dit zeker lukken.Vul snel even dit formulier in, ik wil uiterlijk 31 Maart de aanmeldingen binnen hebben.


P.S. Er is een mogelijkheid om tot maandag te blijven, dit kost 5 euro p.p. meer. Wel dien je zelf voor eten te zorgen voor de zondagavond. Lijkt dit je wat, meld dit dan even op het aanmeldingsformulier dat je inlevert.

Nelleke Backer.


AANMELDINGSFORMULIER :

NAAM

ADRES                                POSTCODE

WOONPLAATS                            TELEFOON NR.

Wil deelnemen aan het “Doe-weekend” met …. Personen.
Indien meerder personen, namen personen :

NAAM :                            WEL / GEEN * LID

NAAM :                            WEL / GEEN * LID

NAAM :                            WEL / GEEN * LID

Gaat WEL / NIET* met eigen vervoer.

Kan nog …. personen meenemen.

Wil gaan : FIETSEN / MOUNTAINBIKEN / WANDELEN *

Wil ook op Maandag blijven :                    JA/NEE

Wil graag een RACEFIETS / MOUNTAINBIKE * huren.
ALS ER EEN FIETS GEHUURD MOET WORDEN GEEF DIT DAN DUIDELIJK AAN, ER WORDT VOOR VERTREK EVEN KONTAKT OPGENOMEN, OMTRENT DE KOSTEN, EN DE HOOGTE VAN HET FRAME.

  *  S.V.P. Doorhalen wat niet van toepassing is.

Nelleke Backer
Kleine Leeuw 34
1188AL Amstelveen
020-6435709