De Poelstem

IN DIT NUMMER, juni/juli 2005, nummer 8

Voorwoord

Tee Cee Talk


Rondje 325


De Poelster-website               

Doe-weekend Zuid-Limburg           

Zomerijs Thialf               

Herfstkamp komt eraan           
   
Inschrijving seizoen 05/06               

Van het net geplukt

Voorwoord  
 
 

 
 

   

Beste schaatsvrienden,

Normaal gesproken kwalificeren we deze tijd een beetje als een ‘komkommertijd’, maar gelukkig op de homepage van onze website zie ik zojuist dat we nog 107 dagen, 11 uur, 25 minuten en 34 seconden te gaan hebben totdat we weer op het ijs staan. Wat een heerlijk vooruitzicht dankzij onze website!

En dan kom ik natuurlijk (weer) meteen op de grootste vernieuwing van onze Poelster van de laatste tijd, namelijk de website. Hopelijk hebben jullie hem allemaal al onder je favorieten geplaatst, want dat is dan hard nodig: zo roep ik nu ook niks meer over de zeer geslaagde medewerkersavond en het fietsweekend, maar volsta ik met een verwijzing naar onze website voor de verslagen en foto’s!

En is dit dan alles van de laatste tijd? Nee, we zijn begonnen om de commissies uit te nodigen op onze bestuursvergaderingen. We zijn gestart met de jeugdcommissie en voor de volgende vergadering op 13.07 a.s. nodigen we de redactiecommissie uit. Dit alles vanuit de behoefte van het bestuur om het contact en de betrokkenheid met de commissies te verbeteren. De eerste avond met de jeugdcommissie was dermate succesvol dat we bijna geen andere agendapunten meer konden behandelen. Dat zegt dus wel wat. Ik zal hier trouwens ook nog verslag van doen, maar ik wil eerst nog een aantal commissies gesproken hebben. Wordt vervolgd dus.

Voor het overige is er nu even weinig uit de bestuurskamer te melden. Misschien is het dan ook wel leuker om iets over mijn eerste fietservaringen to dusver te zeggen:
 
  •  ik fiets nu dus elke maandagvond met een stel schaatsmaten en fietsmaten van Jan Hogenhout (eigen initiatief van een aantal Poelster-leden ooit, prima dus!);
  • Jan is mijn leermeester, zo moet ik deze week blind gaan schakelen …;
  • en daarvoor al leren molentjes te draaien, in een waaier te rijden, niet af te snijden en dat soort specifieke zaken die ooit een groot wielrenner van je moet maken;
  •  het tempo ligt voor mij nog iets te hoog, maar heb geduld ze gaan eraan … als ik eenmaal een echte fiets heb;
  • en als ik zover ben, zien ze me op woensdagavond ook (niet eerder want die groep gaat echt veel te hard …)
  •  ik vind het echt leuk, het is net schaatsen;
  •  ik ben al twéé keer gevallen (was voorspeld), één keer tegen Jan Hogenhout aan gereden, ik ben dus blij dat ik vooralsnog geen spiksplinter nieuwe fiets heb aangeschaft;
  • we wachten nog op Cor!;
  • en last but not least: volgend jaar ben ik er dus bij in het fietsweekend (als ik mee mag).

Jullie zien het dus, ik vermaak me prima met dat fietsen, dus deze zomer kom ik zeker wel door zo en is er voor mij geen sprake van een komkommertijd, integendeel. En dat geldt gelukkig voor vele leden!

Wel dat was het wel zo’n beetje, er rest ons nog één vergadering en dan breekt echt de vakantieperiode voor de meesten van ons aan. Mede namens de overige bestuursleden wens ik jullie allemaal een fijne vakantie, en hoop ik jullie weer gezond en al terug te zien in september, bijvoorbeeld op de jaarvergadering op maandag 5 september !

Met vriendelijke schaatsgroeten en tot gauw,

Ton Post
e-mail: tonpost@euronet.nl


Tee Cee talk
Mededelingen van de technische commissieInschrijvingen seizoen 2005-2006
We hebben de inschrijvingsformulieren geplaatst in het meinummer van de Poelstem, we hebben de inschrijving opengesteld via onze eigen website. Maar toch, maar toch, inderdaad ja, nog steeds missen we Poelsterren die we al jaren kennen en graag zien blijven schaatsen.
Dus, niet langer uitgesteld, pak je pen of je toetsenbord en schrijf alsnog in. Helaas kunnen we aan de te late inschrijvers geen garantie meer geven over toewijzing op de gewenste tijd. Degenen die zich voor 1 juni hebben aangemeld, gaan voor.
Zie voor procedure en formulieren: De Poelster-website of het meinummer van de Poelstem.

Toegang tot de baan
Inmiddels een vaste tekst, maar toch herhalen we het; vergeten is immers menselijk.
De KNSB-uren-abonnementen behoeven niet te worden ingeleverd.
Bij verlies van de KNSB-urenkaart moet een nieuwe kaart worden aangevraagd, tegen betaling van € 4,60, en kan je dus tijdelijk de baan niet op!
Leden die (tijdig) opzeggen, krijgen tegen inlevering van de kaart het statiegeld van € 4,60 retour.

Selectiegroepen Jaap Edenbaan
Ook in het komende seizoen heeft Cor Zwaal een bijbaantje: Hij traint de IJsfaciliteiten groep JUN A en B. In deze groep is onder anderen opgenomen de zoon van Els en Jos Koopman: Marijn Koopman (HN1).
In de baanselectie (C-groep) is opgenomen onze Poelster Boy Kramer (HC2).

 Jaap Eden in het seizoen 2005-2006
De baan zal al op 1 oktober opengaan, en de sluiting is voorzien op 12 maart. Zo vroeg is de baan nog nooit geopend, dus ga maar vast je schaatsen naar de slijper brengen.

Het heeft wat praatspeeksel gekost, maar het is weer tot stand gebracht: Alle trainingsuren zijn gelijk gebleven aan die in het vorige seizoen.
Op zondagochtend is er een kleine wijziging doorgevoerd in het KNSB-ijs, speciaal op verzoek van de vroege vogels: 07.00-09.00 uur.


De baancommissie vraagt speciale aandacht voor het volgende:
De wedstrijduren zijn gekoppeld aan het aantal door de verenigingen afgenomen abonnementen; het afgelopen seizoen zijn op een aantal uren minder abonnementen afgenomen, waardoor we door de directie van de Jaap Edenbaan gekort zullen worden op het wedstrijdijs.

Leden die zich willen inschrijven op de onderstaande tijden, worden dan ook met gejuich ontvangen:
M01 = dinsdag 17.00-18.05 uur
M06 = zaterdag 07.15-08.25 uur
M07 = zaterdag 17.45-18.55 uur.

De Poelster heeft op het M07-uur alvast extra abonnementen aangevraagd. Hiermee willen we speciaal voor de jonge jeugd een extra mogelijkheid bieden.
Jaap Eden hanteert al jaren de regel: op de recreatieschaatsuren mogen geen houders van licenties rijden. Het is echter al een paar jaar oogluikend toegelaten, omdat het aantal beschikbare abonnementen tijdens de trainingsuren niet voldoende was. Echter, er is weer plaats; dus wordt het niet meer toegestaan door het Gewest NH/U en de directie van de Jaap Edenbaan. Het uur is bestemd voor toerschaatsen en niet voor trainingen!

Wel is het komende winter als proef toegestaan om jeugdleden van 12 tot 16 jaar die voorheen op het jeugdschaatsen hebben gezeten, en die geen wedstrijden willen rijden (en derhalve ook geen licentie hiervoor hebben), op de recreatieschaatsuren te laten schaatsen, uiteraard onder begeleiding. Dit om de jeugd niet verloren te laten gaan voor het schaatsen. De uren en prijzen zijn op dit ogenblik nog niet bekend.

Marathons:
De reguliere (senioren) marathonwedstrijden zijn weer van de vrijdagavond naar de woensdagavond  verplaatst.

 Zomertraining
Elke dinsdagavond in Het Bos, wordt er onder het genot van veel zweet, limonade toe, en veel gezelligheid, aan de schaatsconditie en –lenigheid gewerkt.
Er is al weer zo’n zeven tot acht keer getraind, maar als je nog wil instappen, je bent welkom.

De fietsers hebben tot nu toe drie groepen draaien. Naast de bekende groepen op de woensdagen en donderdagen, blijkt er ook een wildrijdersgroep te koersen op de maandagavonden. Je kunt je wellicht aansluiten, naar we hebben vernomen dat donatie van een fles met inhoud voorwaardelijk is.
Waarmee we maar willen zeggen dat het fietsen erg populair is. Vooral op woensdagen is er een grote groep. Deze splitst zich vaak op in twee groepen, de groep ‘Isditnougezellig’ en de groep ‘Ditiszekergezellig’.
Interesse? Bel Bob Schrage,  telefoon: 020-6452126
Let op:
Het is weer midzomer, en dan vindt het vertrek van de woensdagavondgroep plaats om 19:30 uur; startpunt clubhuis Poelzicht.

Seizoensopening
Begin september zullen we een feestelijke openingsavond van het nieuwe seizoen organiseren.
Houd de Poelstem van september in de gaten!

Breda ijs in oktober
In de herfstvakantie (15 t/m 23 oktober) organiseren we samen met Nooitgedacht Wilnis en Amstelbocht een trainingskamp in Breda.
Vertrek op zondag, terugkomst op dinsdag.
Het aantal plaatsen is beperkt, dus als je zeker wil zijn, meld je vast (onder voorbehoud mag!) aan; zie de oproep elders in deze Poelstem.
De kosten worden zeer laag gehouden, voor ongeveer 90 euro heb je een all-in kamp met trainingen en een wedstrijd.

Bob SchrageRondje 325

Alle uitslagen van het afgelopen seizoen zijn inmiddels in het Sara-systeem verwerkt en het is dus weer tijd voor de jaarlijkse ranglijsten. Klik hier voor een overzicht.


De Poelster-website

Mededelingen van de webmasters

In het vorige nummer van de Poelstem stond het al vermeld, De Poelster heeft zijn eigen ‘thuis ‘ op internet. De ‘Poelsite’, zoals de website heet, is te vinden op het volgende adres: http://www.poelster.nl

Maar wat kun je nou allemaal vinden op de Poelsite? Allereerst, maar niet onbelangrijk, contactinformatie zodat je weet wie je waarvoor kunt bellen of mailen. Daarnaast kan je van alles terugvinden over je schaatsprestaties, waaronder je uitslagen en persoonlijke records van het afgelopen jaar, evenals de wedstrijdkalender en marathonuitslagen. Voor de jeugdschaatsertjes staat allerlei informatie online, waaronder de exameneisen zodat je zelf kan kijken hoe snel je moet schaatsen om bijvoorbeeld een C- of F-diploma te halen. Over enkele maanden kan je eveneens kijken in welke groep en bij welke trainer je het komende seizoen schaatst. Uiteraard zullen dan de trainingstijden vermeld staan, zodat je weet hoe laat je ook alweer op de ijsbaan moet zijn.

Nu we nog volop in het zomerseizoen zitten, kan je op de Poelsite terugvinden aan welke trainingen en activiteiten je kan meedoen ter voorbereiding op de nieuwe ijsperiode. Zo kan je elke week hardlopen, fietsen en skeeleren onder begeleiding van Poelster-trainers. Er is zelfs een mogelijkheid om, indien er genoeg belangstelling is, te gaan schaatsen op het zomerijs van Thialf in de maanden juni of juli. Indien je interesse hebt, laat het dan weten!

Maar er is meer te vinden op de Poelsite, namelijk vele foto’s van het afgelopen seizoen, het huidige en voorgaande nummers van het clubblad de Poelstem, informatie over activiteiten zoals de Bosloop en het Doe-weekend in Limburg en de mogelijkheid om je online in te schrijven voor het komende schaatsseizoen. Hierin is De Poelster uniek, wij zijn, voor zover wij weten, de enige club in Noord-Holland en wellicht zelfs Nederland die deze mogelijkheid biedt.

Er zijn dus genoeg redenen om de Poelsite regelmatig te bezichtigen, maar bedenk dat wij nu in het laagseizoen zitten, en de website vanaf oktober veel dynamischer en uitgebreider gaat worden. En, als je toch op de Poelsite bent, teken ons gastenboek en laat weten wat je van de website vindt!

De Poelsite-webmasters,

Chris van Bijlert en Leon Schrage
http://www.poelster.nl, webmaster@poelster.nlDoe-weekend Zuid-Limburg

Verslag van het jaarlijkse weekend in De Molen van Medael.

Vrijdag 10 juni zijn we rond 10.00 uur vertrokken naar De Molen van Medael. Daarvoor de kar geladen met fietsen en eten en drinken. Na een voorspoedige reis en een onderbreking in Nederweert kwamen we rond 14.00 uur aan bij ons verblijf. Omdat Wieneke een aantal interessante wandelingen via internet had opgespoord zijn we naar Voeren gereden om bij de VVV wat meer informatie te halen. Daarna een eerste wandeling in de omgeving van De Molen gemaakt van ongeveer zes kilometer. ‘s Avonds zijn we met een grote groep gaan eten bij het Stegelke in Slenaken. De hilariteit was groot toen we merkten dat niet alle gerechten van de kaart beschikbaar waren maar we hebben toch lekker gegeten. Zo tegen 23.00 uur waren we weer terug op ons weekendverblijf. Na het nuttigen van enkele drankjes en nog wat hapjes togen de meesten naar bed. Een enkeling, zoals ik, bleef nog even wachten op een aantal Poelsterren die nog moesten komen. Afijn tegen half twee was iedereen er en zijn we gaan slapen.

Zaterdag 11 juni: tussen acht en half negen zit een ieder gereed voor het ontbijt. Daarna maken de verschillende groepen zich op voor hun te leveren prestatie voor die dag. Er gaat een groep op de racefiets, een groep op de mountainbike en een groep wandelen. Ik ben zelf met de groep wandelaars meegegaan en zo hebben we een prachtige tocht van ongeveer 10 kilometer in de Voerstreek gelopen. Als de wandelgroep al verfrist een drankje zit te nuttigen, komen de andere fietsgroepen ook terug. Van de racefiets groep zien de rijders er zeer vermoeid uit. Uit de verhalen maak ik op dat ene Jan Bolt deze Poelsterren behoorlijk heeft laten zwoegen. Er is een aantal lieden behoorlijk uitgeteld. Maar na een gezellige barbecue, geheel verzorgt door onze onvolprezen koks Aije Simons en Ton Vrolijk, komen de glimlachjes weer tevoorschijn. Het wordt niet laat die avond want rond middernacht is een ieder naar zijn of haar kooi vertrokken.
 Zondag 12 juni: het ritueel van zaterdag herhaalt zich ook weer deze ochtend en zo vertrekt de wandelgroep rond 10.00 uur naar Gulpen om daar aan te vangen voor een wandeling van ongeveer 15 kilometer. Het is een prachtige tocht met af en toe een flinke klim en ruim 5 kilometer langs de Geul. Aan het eind van de wandeling voelt menigeen dan ook flink dat de spieren goed gebruikt zijn. Tegen het einde van de middag gaat een flink aantal leden naar huis. We blijven met 12 mensen achter en gaan weer lekker uit eten in dezelfde tent als vrijdag met dien verstande dat nu ongeveer alles te krijgen is. Om middernacht is het weer stil en ligt alles te slapen.

Maandag 13 juni: De groep die nog over is ruimt alles op, want de kamers moeten leeg voordat we nog een activiteit kunnen ondernemen. Deze ijverige leider kijkt alle kamers na en sluit de zaken af. Plotsklaps word ik geroepen en blijkt dat ik Hans van Miltenburg in zijn appartement heb opgesloten. Gelukkig had ik de sleutels nog niet in het bestemde kastje gadaan anders was er een dijk van een probleem ontstaan. SORRY HANS. Ook deze ochtend hebben de groepen hun prestatie weer geleverd. De wandelgroep heeft een tocht van zo'n 10 kilometer rond Teuven gelopen. Tot slot. Het weer was niet erg warm maar we hebben echt heel veel geluk gehad dat het nagenoeg droog is gebleven. Bij mij heerst een zeer voldaan gevoel over de geleverde prestatie en ik weet zeker dat de anderen er net zo over denken. Ik kijk alweer vol verlangen uit naar volgend jaar. De accommodatie is alweer besproken.

Johan de WeerdtZomerijs Thialf

Vanaf zaterdag 18 juni tot en met vrijdag 8 (of zaterdag 9?) juli 2005 kan er weer geschaatst worden in de Friese ijstempel Thialf.
Zeker voor de toppers een welkome mogelijkheid, zodat ze zich dicht bij huis al vroeg kunnen voorbereiden op een belangrijk seizoen op weg naar Turijn.  

Vanaf zaterdag 18 juni 2005 kan er weer geschaatst worden. Of de buitentemperatuur nu 25+ is of nog hoger is de technici van Thialf zullen zorgen voor een perfecte ijsvloer.
Het fenomeen zomerijs is een typische topsportaangelegenheid, 's morgens zullen de toppers het ijs bezetten, maar ‘s middags kunnen de recreanten terecht.

De openingstijden voor recreatieschaatsen:

400m baan:
Zaterdag 18 juni t/m zaterdag 9 juli 2005

Maandag  t/m Vrijdag            14.00 - 16.30 uur             19.00 - 21.30 uur

Zaterdag                                14.00 - 16.30 uur

Zondag                                  10.00 - 16.00 uur

( in Thialf zal er na plusminus 1 uur een baanverzorging plaatsvinden)

Toegangsprijzen zomerijs 2005

t/m 12 jaar                        €  5,25
13 jaar e.o.                       €  8,50

Groepstarieven (vanaf 10 personen)Herfstkamp komt eraan


Dit jaar wordt er in oktober in de herfstvakantie in Breda voor de tweede keer een herfstkamp gehouden.We organiseren het trainingskamp samen met Nooitgedacht/Wilnis en de Amstelbocht/Ouderkerk.
Nadere informatie van het organisatiecomité volgt in het augustus/septembernummer.

Kees de LangeInschrijving seizoen 05/06

Degenen die hun inschrijvingsformulier nog niet hebben ingevuld dienen dit zo spoedig mogelijk bij mij in te leveren.

Ada ZwaalVan het net geplukt


Schaatsers wellicht met helm op Olympische Spelen

RIJSWIJK (ANP) - De schaatsers moeten komend seizoen de mogelijkheid hebben een helm te dragen. Dat heeft de technische commissie van de internationale schaatsunie (ISU) voorgesteld aan het hoofdbestuur. De kans is groot dat het bestuur nog voor het begin van het olympisch seizoen de regelwijziging aanneemt. Het dragen van een helm werd afgelopen winter weer actueel in de schaatswereld, toen verscheidene toppers bij een valpartij flink gewond raakten. Opvallendste crash was die van Gerard van Velde tijdens het WK sprint in Salt Lake City. ISU-preses Ottavio Cinquanta vroeg daarom de technische commissie om te kijken of de veiligheid kon worden vergroot. ,,Ons advies is om het dragen van een helm mogelijk te maken'', sprak Ard Schenk, lid van die commissie, vrijdag.
,,Het is toch raar dat sporters die 't te link vinden, geen helm mogen opzetten.''


Olympische Spelen

Stiekem hoopt Veldkamp op een olympische plak

AMSTERDAM (ANP) - Hij is al 37 jaar, begint komende winter aan zijn twintigste seizoen als schaatser en zal in Turijn voor de vijfde keer deelnemen aan de Olympische Spelen. Maar de 'opa van de schaatsfamilie' is nog steeds ambitieus. Stiekem hoopt Bart Veldkamp op een olympische plak.
De Hagenaar met Belgisch paspoort lichtte donderdag zijn besluit, om in 2006 zijn carrière te beëindigen, toe. ,,Mensen hebben mij vaak gevraagd waarom ik toch moest doorgaan'', erkende Veldkamp. ,,Maar ik heb altijd het gevoel gehad dat ik nog wat moest afmaken. Komend seizoen schrijf ik het laatste hoofdstuk van een heel mooi boek.'' Dat mensen zich geregeld afvroegen wat die Veldkamp nog op de schaatsbaan had te zoeken, kon de voormalig olympisch kampioen (Albertville, 1992) soms wel begrijpen. ,,In 2002, 2003 en 2004 reed ik écht slecht. Het seizoen 2003/2004 was een dieptepunt. Ik heb ook vaak genoeg gezegd: Ik kap ermee. Maar dat deed ik altijd na een slechte race. Je zit dan vol emotie, stress en teleurstelling.'' Nu kwam Veldkamp weloverwogen tot zijn besluit. Op 19 maart, na het WK allround in Calgary, gaan de schaatsen definitief in het vet. Een maand eerder hoopt de Hagenaar zijn lange loopbaan te bekronen met goede resultaten in Turijn. ,,Sinds 2004 gaat het steeds beter. Twee jaar geleden reed ik bij WB-wedstrijden in de B-groep. Vorig seizoen eindigde ik al meestal in de top-acht van de A-groep. Daarom acht ik het mogelijk tijdens de Spelen in de top-zes te eindigen. En met een beetje geluk, sta je wellicht op het podium.'' Donderdag onderging Veldkamp al een eerste olympische test. In Brussel werd zijn fysieke gesteldheid gecontroleerd door het Belgisch Olympisch Comité. Daaruit bleek dat hij drie kilo lichter is dan vorig jaar. Daarnaast was zijn vetpercentage met drie procent afgenomen. Logisch, meende vader en coach Hans Veldkamp: ,,Als je je voorbereidt op de eindsprint, moet je daar ook lichamelijk en geestelijk hard voor werken.'' Wat de schaatser na zijn actieve carrière gaat doen, weet hij nog niet. ,,Na 'Turijn' stop ik mijn energie in andere dingen. Maar ik laat nog alles open'', zei Veldkamp. ,,Ik richt me de komende maanden voor honderd procent op de sport.''


Van het net geplukt door

Rinus Nieuwstad