De Poelstem

IN DIT NUMMER, april/mei 2005, nummer 7

Voorwoord

Tee Cee Talk


Jeugd op tijd opgeven

Schoonmaak clubhuis

Rondje 325


Clubkampioenschappen

De Poelster website

Van het net geplukt

Voorwoord  
 
 

 
 

   

Beste schaatsvrienden,

Omdat ik dit keer wat grieperig ben, hou ik mijn voorwoord wat kort (hoewel …). Komt ook wel goed uit denk ik, want ik weet niet hoe jullie het voelen, maar deze twee maanden zijn altijd ‘net niks’: het is geen winter, het is geen zomer/voorjaar, de clubactiviteiten staan even stil, het is echt zo’n overgangsperiode. Straks als het fietsen en lopen weer losbarst en de eerste activiteiten voor het nieuwe seizoen opstarten, dan is dat gevoel weer helemaal over, zo werkt dat bij mij. En dan nog een griep eroverheen, dat maakt het niet beter.

Enfin, de afsluiting van het vorig seizoen is met een prima slotavond uitgevoerd. De Haan uit Ouderkerk had een aardig verhaal en de bekers zijn uitgereikt aan onze kampioenen. Ik vond wel dat er veel kampioenen afwezig waren, we moeten eens nadenken of we dat sterk kunnen verbeteren?
Ondanks de late wijziging van de datum was de opkomst overigens goed. Volgend jaar zal zo’n wijziging van de datum niet meer gebeuren: als bestuur hebben we meteen besloten om vanaf volgend jaar opnieuw te gaan werken met een seizoensagenda, die vanaf aanvang seizoen bekend is, zodat hierover later geen onduidelijkheden meer kunnen ontstaan.

Dan kom ik meteen op een nieuw, heel belangrijk punt: de website www.poelster.nl staat op het punt te worden geïntroduceerd. Hulde voor allen die hieraan hun medewerking hebben verleend! Ik denk dat we de club hiermee een stuk professioneler maken. Naar buiten toe staat dat buiten kijf, maar ook voor onszelf zal het veel gaan betekenen als je alleen al bijvoorbeeld kijkt naar de nieuwe communicatiemogelijkheden die we nu krijgen.

De komende maanden gaan we trouwens de commissies uitnodigen in onze bestuursvergaderingen, met name om de contacten aan te halen, taken, afspraken, knelpunten weer eens door te nemen etc. Eind april starten we met de jeugdcommissie.
 
En dan drie laatste puntjes.
De Bosloop was weer fantastisch: hulde en dank voor allen die de Bosloop weer mogelijk hebben gemaakt!
Een (jaarlijkse?) kunstijsbaan gaat niet door, na afstemming met KNSB, exploitant en Gemeente Amstelveen zien wij ervan af: wij kunnen zo’n organisatie niet aan, de financiële risico’s zijn te groot en we zijn geen bedrijf maar een schaatsclub! Als er een grote partij is in Amstelveen die zoiets wil organiseren, sluiten wij er ons er graag bij aan, maar meer niet. Wat we wél gaan doen is te kijken of een landijsbaan met andere verenigingen hier in Amstelveen en de Gemeente Amstelveen haalbaar is. Daarover gaan we overleg voeren;
Mijn schaatsmaatjes hebben me over gehaald om te gaan fietsen deze zomer … (met dank aan Jan en Kees!).

Met vriendelijke schaatsgroeten en tot gauw,

Ton Post
e-mail: tonpost@euronet.nl


Jeugd: op tijd opgeven!


Beste jeugdschaatsers: let op dat jullie op tijd je opgaveformulier inleveren voor het volgende seizoen. Deze formulieren zijn uitgedeeld tijdens de laatste lessen en bij de slotdag. Mocht je er toch geen hebben, neem dan contact op met mij.
Er is een wachtlijst, als je te lang wacht, kun je de komende winter misschien niet schaatsen!

Ada Zwaal
A. van Ostadelaan 40,
1181 WZ  Amstelveen
Tel. (020) 647 17 70
E-mail : dezwaaltjes@hetnet.nl


Tee Cee talk

Inschrijving voor het nieuwe seizoen

In dit Poelstemnummer treffen jullie de aanvraagformulieren voor het seizoen 2005-2006 aan.
We zijn ervan uitgegaan dat de tijden in het komende seizoen ongewijzigd zijn. Een aanpassing is echter niet uitgesloten. Uiteraard laten we het zo snel mogelijk weten mocht hiervan sprake zijn.

Advies: Wacht niet met invullen tot na je vakantie(s).

Procedure voor aanvraag van de abonnementen voor het seizoen 2005-2006

Elders in deze Poelstem zijn twee soorten inschrijfformulieren opgenomen, te weten:
- Abonnementsaanvraag voor de KNSB-uren. Dit formulier is bestemd voor de licentiehouders en zij die dat willen worden. Het geeft recht op training op de zogenaamde KNSB-uren; dit zijn uren die door de KNSB worden gehuurd van Jaap Eden. De capaciteit wordt vervolgens verdeeld onder de clubs. Deze verdeling gaat uit van de afgenomen abonnementen van het vorige seizoen, maar gebeurt toch vooral op basis van de aanvragen die bijtijds voor het nieuwe seizoen worden ingediend.
Overbodig te melden dat je dus snel moet inzenden. Niet alleen verlaag je zo de kans op ‘vergeten’, maar ook vergroot je daarmee je kansen op een plek. We hebben de sluitingsdatum op 1 juni gesteld. Niet tijdig aangevraagd, betekent achter aansluiten en een grote kans op niet-schaatsen.
- Abonnementsaanvraag voor het recreatieschaatsen. Dit formulier is bestemd voor degenen die (al of niet onder begeleiding) op een van de recreatie-uren willen schaatsen. Ook hier geldt: verdeling op basis van bijtijds ingeleverde aanvragen. Hiervoor geldt eveneens als sluitingsdatum 1 juni.


Toewijzingsbeleid:

Aangezien er elk jaar meer aanvragen binnen komen dan we plekken hebben, hebben we wat uitgangspunten opgesteld voor de toewijzing. Dit zijn:
-     degenen die op tijd hun aanvraag inleveren gaan voor
-     eerste abonnement gaat voor tweede abonnement
- mate van inzet voor de club
- verenigingsgezindheid; dat wil zeggen: ben je alleen ijsconsument, of vind je ook de club belangrijk
- talent
- deelname aan wedstrijden
- deelname (dat wil zeggen met je medepoelsterren) aan trainingen
- leeftijd
- nieuw lid, dan wel reeds lid of al lid geweest.
Voor degenen die zich afvragen “Waarom gaat jeugd niet altijd voor?” , het volgende antwoord: wij stellen dat de jeugd zeker een hoog belang heeft, maar niet altijd de voorkeur kan hebben. Het mag niet ten koste gaan van leden die al langer lid zijn, en hun verenigingslidmaatschap belangrijk vinden.


Zomertraining

De zomertraining beslaat twee vaste activiteiten:

1. Conditietraining te voet, ook wel bekend als “De bostraining”.
Hiermee starten we op dinsdag 10 mei.
2. Conditietraining op twee wielen.
Hiermee starten we op woensdag 11 mei en donderdag 12 mei.

Ad 1. Conditietraining te voet
Locatie Clubhuis Poelzicht.
Afhankelijk van de belangstelling wordt er elke dinsdag in twee of drie groepen getraind.
We gaan van start met:
- Jeugd tussen + 11 en + 15 jaar.
  Tijdstip: Elke dinsdag van 17:30 tot 18:45 uur
  Begeleiding: Petra Simons
  Belangstellenden graag vooraf contact opnemen met Petra.
- Leden vanaf  + 16 jaar.
  Tijdstip: Elke dinsdag van 19:00 tot 20:30 uur
  Begeleiding: Petra Simons
- Leden vanaf  + 20 jaar.
  Tijdstip: Elke dinsdag van 19:00 tot 20:30 uur
  Begeleiding: François Raymakers

We hebben weliswaar leeftijdsindicaties aangegeven voor de laatste twee groepen, maar  als je bijvoorbeeld 17 bent en toch liever met de 20-plus meedoet, kan dat natuurlijk ook.

 Ad 2. Fietstraining.
Donderdaggroep, begeleiding: Wim Schenk.
Deze fietsgroep produceert het zweet op de middagen. Mocht je je daarbij kunnen aansluiten, bel Wim, telefoon: 020-6456526.
Je kunt aan hem ook aangeven of je op een ander tijdstip wilt rijden. Bij voldoende belangstelling formeren we dan nog een groep.
Locatie: Poelzicht.
Tijdstip: Elke donderdag vanaf 13:30 uur.

Woensdaggroep, begeleiding: John Backer, Kees de Lange.
Mocht je bij deze groep willen aanhaken, bel Bob Schrage,  telefoon: 020-6452126
Locatie: Waardhuizen.
Tijdstip: Elke woensdag vanaf 19:00 uur.


Bob Schrage 
Schoonmaak clubhuis

Oproep aan alle leden: help op 21 en 22 mei!

21 en 22 mei staan gepland voor de grote schoonmaak van ons clubhuis. Het bestuur doet roept alle alle Poelsterleden op, om die dagen te helpen bij de schoonmaak van het clubhuis.

Het gaat erom het clubhuis weer ‘spik en span’ te maken. Het kost je een paar uurtjes in het weekend van 21 en 22 mei. Het is de bedoeling dat we telkens een dagdeel met groepjes van 8 het clubhuis goed gaan aanpakken.
Het bestuur zoekt dus vrijwilligers, bel direct 020-6435709, en geef even door welk dagdeel jij je handen uit de mouwen gaat steken, dan is de grote schoonmaak in een weekend gebeurd.

Bellen: (020) 643 57 09

Alvast namens het hele bestuur bedankt,

Nelleke Backer


Rondje 325
  • Boy Kramer wint 1e jeugdmarathon bij Jun C
  • Boy Kramer 4e bij finale landelijke jeugdmarathon
  • Berend Langenberg pakt in laatste wedstrijd eerste punten van seizoen
  • Veel pr’s bij Klavertje vijf toernooi

Alweer de laatste aflevering van dit seizoen. Een seizoen waarin behoorlijk wat pr’s gereden zijn en er door een aantal rijders en rijdsters een behoorlijke progressie is gemaakt.

Ook op de laatste wedstrijd van dit seizoen, het Klavertje vijf toernooi dat op 3 april in Heerenveen werd verreden, viel er nog een behoorlijk aantal pr’s te noteren. De beste prestatie kwam op naam van Boy Kramer die bij de jun. C de 1e plaats in het eindklassement voor zich opeiste, met 2 pr’s op de 500 m en 1000 m. Op de 500 m kwam hij uit op 42.42 en op de 1000m op 1:24.58. Twee weken eerder had Boy ook al in Heerenveen gereden, waarbij hij zijn pr’s op de 1500m en 3000m verbeterde tot respectievelijk 2.08.93 en 4.41.37. Tijden waarmee hij al dicht in de buurt van de clubrecords van Rhian Ket komt.

Behalve voor Boy vielen er ook voor Maxime Verbeij, Bo Folkertsma, Tamar Hoefsloot, Jan van de Berg van Saparoea, Maarten de Lange en Sandra Burgerhout pr’s te noteren.

Ook bij de marathon werd er dit jaar goed gepresteerd. Frank v.d. Pijl wist bij de C3 twee keer als eerste te eindigen en ook Boy Kramer slaagde er in om een keer een wedstrijd te winnen. In het eindklassement eindigde Frank bij de C3 op plaats 3 en Boy bij de jun. C op plaats 2. Berend Jan Langenberg kwam dit seizoen langzaam op gang. Pas in de finalewedstrijd slaagde hij er in zijn eerste punten van het seizoen te behalen. Bij de dames D2 reden Nel Bolt en Sandra Burgerhout regelmatig in de punten. Aanvankelijk stonden ze hoog in het klassement, maar doordat ze een aantal wedstrijden gemist hadden zakten ze wat af en eindigden uiteindelijk op plaats 13 en 14.

Rinus NieuwstadClubkampioenschappen


Zondag 27 februari werden de clubkampioenschappen van de Poelster op de Jaap Edenbaan gehouden. De wedstrijden begonnen om 19.30, eerst voor de jeugd en daarna voor de andere schaatsers. Wij moesten allebei eerst de 500 meter rijden en dat viel niet mee. We waren naar de doop van ons neefje in Groningen geweest dus we hadden heel lang in de auto gezeten. De eerste honderd meter was pal tegen de wind in en het was ongeveer 2 graden onder nul. De laatste honderd meter was weer pal tegen de wind in. Er waren niet veel kinderen die hun p.r. konden verbeteren. Wij allebei ook niet. Daarna moesten een paar kinderen een langere afstand rijden en kon de 300 meter van start. Gelukkig reden we op die afstand allebei een p.r. Dat is altijd fijn. Tussendoor dronken we warme chocolademelk die onze vader had meegenomen in een thermoskan. Het was leuk om nu eens een keer ’s avonds te rijden in plaats van ’s ochtends om half acht.

Sebastiaan en Gideon Sap


De Poelster website
(ofwel www.poelster.nl ofwel Poelsite)


We hebben het al eerder laten doorschemeren: de Poelster website wordt herbouwd en zal in een nieuwe en eigen behuizing in het voorjaar worden opgeleverd.
Het is inmiddels voorjaar, en de bouw nadert haar voltooiing. Als je deze Poelstem in handen hebt, neem hem mee naar je computer en tik in : www.poelster.nl.
Dan zie je het resultaat tot nu toe. De afwerking kan nog gaande zijn en er zijn nog wel uitbreidingen mogelijk, maar het huis staat. Wij zijn zeker trots op het resultaat tot nu toe.
Op onze website treffen jullie ook de aanvraagformulieren voor het seizoen 2005-2006 aan, dus er kan nu gekozen worden voor elektronisch opgeven.
We hebben twee webmasters, Chris van Bijlert en Leon Schrage. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de bouw en hebben er een flink aantal uren ingestopt. En, dat ondanks het hergebruik van het materiaal dat al op de oude (Nieuwstad-) website beschikbaar was.
De taakverdeling is globaal als volgt:
De webmasters voeren het beheer over de techniek en de samenhang. De inhoud wordt geleverd door meerdere leveranciers. Petra Simons en Sandra Burgerhout nemen het jeugdschaatsen onder hun hoede. Rinus Nieuwstad blijft de man van de cijfertjes, dus uitslagen, records en wedstrijduitslagen. Peter de Kuiper gaat ervoor zorgen dat de recreantenpagina’s worden gevuld.
De technische commissie zal de haar toevertrouwde zaken voortaan ook via de website de wereld insturen, en het bestuur zorgt voor de algemene Poelsterinformatie.
In het volgende nummer van de Poelstem zullen we nog meer over onze website gaan schrijven.

De werkgroep Poelster website:
Chris van Bijlert, Sandra Burgerhout, Rinus Nieuwstad, Leon Schrage, Bob Schrage, Petra Simons. Van het net geplukt

Schaatskalender 2005-2006        

Datum Evenement Baan
12-13 nov. 2005 World Cup: 1500m | 3000m/5000m | pursuit Calgary indoor
18-20 nov. 2005 World Cup: 2x500m | 2x1000m | 1500m Salt Lake City indoor

3000m/5000m | 5000m/10000m | pursuit

26-27 nov. 2005 World Cup: 2x500m | 2x1000m Milwaukee indoor
3-4 dec. 2005 World Cup:1500m | 3000m/5000m Heerenveen indoor
9-11 dec. 2005 World Cup:2x500m | 2x1000m | 1500m Turijn indoor

3000m/5000m | 5000m/10000m |

pursuit


17-18 dec. 2005 World Cup: 2x500m | 2x1000m Inzel outdoor
13-15 jan. 2006 EK Allround Hamar indoor
21-22 jan. 2006 WK Sprint Heerenveen indoor
28-29 jan 2006 World Cup: 2x500m | 2x1000m Collalbo outdoor
10-26 feb. 2006 Olympische Winterspelen Turijn indoor
3-5 mrt 2006 World Cup: 2x500m | 2x1000m | 1500m Heerenveen indoor

3000m/5000m | 5000m/10000m

10-12 mrt 2006 WK Junioren Erfurt indoor
18-19 mrt 2006 WK Allround Calgary indoor


Bron : www.villaweb.nl. ook de kalender van 2006-2007 te zien op www.villaweb.nl

Geen uitkering dooifonds seizoen 2004/2005

De KNSB heeft het dooifonds ingesteld om natuurijsverenigingen financieel
tegemoet te komen in de jaren dat er volgens het Reglement Dooifonds geen
natuurijs is in het gebied waarin de vereniging actief is en er dus geen
schaatsactiviteiten op natuurijs kunnen plaatsvinden. Het dooifonds is
ingegaan in het seizoen 2002/2003.

Definitie natuurijswinter

Van een natuurijswinter in het kader van het KNSB Dooifonds is sprake
indien in de periode tussen 1 december en 15 maart daaropvolgend na een
aantal opeenvolgende nachten vorst de optelsom van minimum temperaturen
gelijk of hoger is aan 25 (vorstsom) en gelijktijdig gedurende tenminste 6
opeenvolgende dagen de gemiddelde etmaaltemperatuur lager is dan 0 graden
Celsius. Volgens de onderstaande tabel, aangeleverd door het KNMI, is er
dit seizoen sprake geweest van een natuurijswinter volgens de KNSB
definitie in het tijdvak van 1 december 2004 tot en met 15 maart 2005. Dit
houdt in dat er geen uitkering dooifonds seizoen 2004/2005 kan
plaatsvinden.

 

Eelde (280)
De Bilt (260)
Volkel (375)


Temperatuur in °C

Datum Min. Gem. Min. Gem. Min. Gem.27 februari -8.0 -3.4 -5.6 -2.4 -6.3 -2.928 februari -9.3 -2.8 -9.2 -3.1 -10.2 -4.11 maart -3.1 -1.3 -3.0 -1.3 -4.8 -1.82 maart -2.4 -1.3 -1.3 -0.7 -1.8 -0.73 maart -15.1 -4.9 -7.8 -2.4 -6.5 -1.74 maart -18.4 -8.1 -14.4 -5.5 -12.4 -4.45 maart -5.8 -3.3 -4.8 -1.6 -4.2 -1.66 maart -10.7 -3.7 -8.2 -1.1 -7.6 -1.7Vorstsom -72.8 -54.3 -53.8

Van het net geplukt door

Rinus Nieuwstad