De Poelstem

IN DIT NUMMER, maart 2005, nummer 6

Voorwoord

Tee Cee Talk


Rondje 325


Jeugdschaatsen

Clubkampioenschap 2005

NK Veteranen

36e Poelster Bosloop

Gedachten in gedichten

Van het net geplukt

Voorwoord  
 
 

 
 Beste schaatsvrienden,

Zondag 27 februari zijn de clubkampioenschappen onder werkelijk geweldige winterse weers-omstandigheden verreden! De hele winter wilde het niet maar niet vlotten, maar uitgerekend op onze clubkampioenschappen, beleefden we de strengste winteravond (inclusief strakke oostenwind) van het hele seizoen. Met een beetje (veel) fantasie had je het idee dat we de clubkampioenschappen ver-reden op het natuurijs van De Poel!

Goed, de clubkampioenschappen. Als recreant kon ik helaas niet meedoen aan dit sportieve hoogtepunt van onze club, dus ben ik maar eens her en der langs de baan, maar vooral naast de starter gaan staan. Een geheel nieuwe ervaring voor mij, ik heb zo’n starter nog nooit vanuit die invalshoek bekeken, moet ik je zeggen. Maar ook de rijders natuurlijk niet. En dat was eigenlijk best mooi om te zien. Vooral bij onze jeugdleden was het geweldig om die koppies te zien zo net voor de start: een en al spanning op die gezichten. En bij onze senioren niet anders, terwijl je toch anders zou denken? De resultaten logen er gelukkig ook weer niet om, vooral bij de jeugd werd goed gescoord. Elders in deze Poelstem staan de tijden, ook ik ben reuzebenieuwd naar de resultaten!

Ja en dan nog wat anders. Ik doe mijn pet als voorzitter nu even af en ga nu even verder als recreant. Waar was ik en nog een stuk of tien andere recreanten op onze clubkampioenschappen? We mogen niet, we betalen geen licentie omdat we geen wedstrijdtraining en KNSB-wedstrijden willen rijden. Nu heb ik (en alle andere recreanten) er ook bewust voor gekozen, maar toch is het jammer om op zo’n sportief hoogtepunt van je eigen cluppie er niet bij te (mogen) zijn. Het mag niet van de KNSB en daar heb je je als club maar aan te houden. Dat voelt niet goed. Ik ben lid van de Poelster omdat ik iets gemeenschappelijks heb met de andere leden, en dan wil ik zo’n gemeenschappelijke ervaring als de clubkampioenschappen graag met elkaar delen. Ook voor de club lijkt mij dat goed. Maar goed, het kan niet, zo zegt iedereen, dus hoop ik maar op meer ‘Breda’s’ in de toekomst. Misschien kunnen we daar dan onze eigen clubkampioenschappen verrrijden, en op de Jaap Edenbaan maken we er bijvoorbeeld recordwedstrijden van of seizoensafsluiting of zoiets? Het is maar een idee.

Goed, dit is gezegd en nu weer terug als voorzitter.

Het zit er dus voor dit seizoen weer bijna op. Ik zie jullie graag op de slotavond of bij de slotmiddag voor de jeugd. En eerlijk gezegd zo aan het einde van het seizoen kijk ik ook alweer een beetje vooruit naar hopelijk een nieuw jaar met veel Poelster-initiatieven en -activiteiten (Bosloop, Weissensee, clubavonden, website, landijsbaan(?) et cetera) en dat natuurlijk opgeluisterd met mooie sportieve prestaties. Maar daarover later, eerst het seizoen sportief afsluiten!

Met vriendelijke schaatsgroeten,

Ton Post
email: tonpost@euronet.nlTee Cee talk

Heerenveen
De Koninklijke Thialf organiseert, nog in april, een slotwedstrijd. De laatste kans voor een selecte groep om nog een recordslot aan dit seizoen te draaien.
Selectie is geschied op basis van de seizoensranglijst en beschikbaarheid.
Deze interclubwedstrijd, genaamd ‘Klavertje Vijf Toernooi’ , wordt voor de derde keer georganiseerd door de clubs STC de Kluners, De Pinguïns, STG Dronten, STG Lelystad en STB Bolsward. Voor deze interclub zijn tien verenigingen uitgenodigd.
Per club kan er worden ingeschreven in de volgende categorieën: jongste pupillen, oudste pupillen, junioren C, junioren B, junioren A/neo-senioren en senioren. Per categorie wordt één dame en één heer afgevaardigd. De wedstrijden starten om 9.00 uur, aansluitend zal rond 14.00 uur de prijsuitreiking plaats vinden. Voor iedere categorie zijn er drie prijzen beschikbaar, de deelnemende verenigingen strijden om de Clubprijs.

Overdekt hardrijden
Het is niet meer gelukt. De banen in Nederland zijn flink volgeboekt, zo aan het seizoenseinde. Het is trouwens toch een trend dat er steeds minder vrije uren ter beschikking staan, de banen boeren wat de bezetting betreft goed. Wellicht dat de banen in de buitenregio’s van Nederland nog wat ruimte hebben, maar elke keer die verre reis is ook niet vol te houden. We moeten maar hopen dat de bouw van de overdekte baan te Hoorn nu toch echt een keer gaat beginnen.

Zomertraining
De volgende Poelstem verschijnt begin mei. Daarin vinden jullie de benodigde info over onze zomertraining. Houd er vast rekening mee dat dit conditie-onderhoud weer van start gaat in de tweede week van mei. Als vanouds op de dinsdagavond.
Een andere vorm van onderhoud wordt geboden door de diverse fietsgroepen.
We gaan ervan uit dat er ook aankomende zomer op meerdere dagen per week een groep de weg opgaat. Let dus op de Poelstem van mei.

Inschrijving voor het nieuwe seizoen
In het meinummer van de Poelstem worden de inschrijfformulieren voor het seizoen 2005-2006 geplaatst. We hopen trouwens dan al zover te zijn met de vernieuwde Poelster website, dat de inschrijving ook via de elektronische snelweg kan plaatsvinden.
Let dus op, wacht niet met invullen tot na je vakantie(s).
Zoals elk jaar, zijn er Poelsterren die gedwongen door de omstandigheden, de club moeten verlaten. We horen we dit graag direct (let op, de officiële sluitingsdatum voor opzeggingen is 1 mei).

De marathons in het seizoen 2005-2006
Opgelet, er is een belangrijke wijziging doorgevoerd.
De marathonavond verhuist van de vrijdag naar de woensdag.
De marathonrijders wordt verzocht om zo snel mogelijk in te schrijven, als volgt:

Stuur een email naar Henk Veen, h.veen@chello.nl , onder vermelding van je categorie en nummer.

Bob Schrage


 

Rondje 325

De afgelopen periode is er behoorlijk wat afgereden door de leden van de Poelster. Rhian Ket was aanwezig bij de Winteruniversiade. Lida, Gemma en Jeike waren in Assen voor het NK Veteranen, Rhian Ket nam in Assen deel aan het NK Neo-senioren en een afvaardiging van de Poelsterjeugd trok naar Deventer om deel te nemen aan het Toernooi van Sportief Oost-Nederland.
En natuurlijk niet te vergeten de strijd om het clubkampioenschap dat op 27 februari werd gehouden.

Winteruniversiade
De langebaanwedstrijden van de Winteruniversiade werden van 13 t/m 17 januari in Innsbruck gehouden. Rhian Ket kwam uit op de 5000, 1000 en 1500 m.

Voor de heren was de 5000 m de eerste afstand. Rhian kwam uit tegen Kesato Miyazaki uit Japan. Kesato liet Rhian met een aantal lage 32'ers al direct ver achter. en na 2200 m liepen Rhian’s rondetijden steeds verder op en hij finishte uiteindelijk in een teleurstellende tijd van 7:21.85 en werd bijna ingehaald door Kesato die finishte in 6:51. 53. Rhian eindigde in het klassement op plaats 23. De wedstrijd werd gewonnen door Enrico Fabris in 6:43.48. Rhians tegenstander werd 2e. Het brons was voor Arjan v.d. Kieft.

Op de 1000 m kwam Rhian uit tegen Arne de Groote die na een opening van 17.48 een rondje van 27.35 liet volgen en na 600 m doorkwam in 44.83. Rhian liet 45.18 voor zich noteren. Hoe het verder ging heb ik niet kunnen achterhalen, maar Rhian schijnt gediskwalificeerd te zijn, hoewel daar in de rituitslag niets over te vinden is. Een foute wissel lijkt niet waarschijnlijk want bij de eerste wissel was er niet veel tijdsverschil tussen Rhian en Arne en hij kwam bij de laatste wissel van buiten naar binnen. De 1000 m werd gewonnen door Takahara Nakajima in 1.11. 81, een uitstekende tijd voor een buitenbaan.

Op Rhians favoriete afstand lukte het uiteindelijk wel. In rit 21 had Enrico Fabris de snelste tijd voor zich laten noteren met 1: 50.42. Rhian opende in 24.60 en liet daar een rondje van 27.2 op volgen, waardoor hij na 600 m op Enrico Fabris een voorsprong had van 0.5 sec. In de volgende ronde moest Rhian wel wat inleveren, maar na 1100 m had hij nog een voorsprong van 0.3 sec. Enrico Fabris staat er om bekend dat hij een vreselijk vlakke 1500 m kan rijden en dat liet hij ook nu weer zien. Rhian had voor zijn laatste ronde 30.4 nodig tegen 29.5 van Fabris. Rhians tijd van 1.50.92 was echter goed voor zilver.

NK Veteranen, 20 & 21 januari ’05 Assen
Lida den Ouden, Gemma Ikelaar en Jeike Biewenga namen op 20 en 21 januari opnieuw deel aan het NK veteranen in Assen. Jeike was opnieuw de snelste Poelster veterane. In het klassement van de damesveteranen DEF werd Jeike 5e, Gemma 6e en Lida 8e.(zie ook het verslag elders in dit blad)

Amsterdamse Ys Club, 23 januari
Op 23 januari nam een aantal pupillen en junioren deel aan de jaarlijkse wedstrijd van de Amsterdamse YS Club (AYC), waarbij er een flink aantal pr’s gereden werd. Bij de dames C uitstekende tijden voor Manon Vlug die met tijden van 55.02 en 33.86 op plaats 3 van het klassement eindigde. Ook voor Gert Jan Oostenrijk en Sebastiaan Sap ieder 2 pr’s, 57,82 en 37,94 voor Gert Jan, 1.08.92 en 39.31 voor Sebastiaan, goed voor plaats 5 en 10 in het klassement.

Mastercircuit Heerenveen, 24 januari
Op 24 januari namen Leon Schrage en Frank v.d. Pijl deel aan een wedstrijd van het Mastercircuit in Heerenveen. Deze keer een 500 en 3000m. Frank had een goede dag met 2 pr’s. Zoals al meerdere keren dit jaar was Leon Frank opnieuw te snel af op de 500 m, maar op de 3000 m was Frank duidelijk de sterkste. De tijden:

Nr       Deelnemer       Cat       500m         3000m          Totaal
?         Frank van der     HSA     42.81 pr     4.33.54 pr     88.400
?         Leon Schrage     HN3     41.70         4.44.63          89.138

NK Neo-senioren Assen, 4, 5 en 6 februari ’05
Rhian Ket had zich zonder moeite geplaatst voor het NK Neo-senioren en het werd een uitstekend toernooi voor Rhian. Na een solide 500 m, waar hij met een tijd van 38.19 op plaats 6 eindigde, stelde hij op de 3000 m orde op zaken. De 3000 m ging in 3.54,30, hetgeen goed was voor plaats 1 en een baanrecord. Na de eerste twee afstanden stond Rhian op plaats 2 met een achterstand van 0.39 punten op Lars Elgersma. De 1500m was natuurlijk een kolfje naar Rhians hand en hij had met zijn tijd van 1.53. 49 meer dan 1 sec. voorsprong op nummer 2 en plaats 1 in het tussenklassement met meer dan 1 punt voorsprong op nummer 2. De 5000 m liep dit keer goed en Rhian eindigde hier met een tijd van 6.59.83 op plaats 2. In het eindklassement had Rhian maar liefst 2 punten voorsprong op nummer 2, Frank Vreugdehil.

Baan Selectie Amsterdam, Heerenveen, 11 februari ’05
Op 11 februari trok Boy Kramer met de baanselectie naar Heerenveen om daar nog wat snelle tijden neer te zetten. Dat lukte uitstekend, Boy kwam uit op de 500, 1500 en 3000 m en hij slaagde er in om op alledrie de afstanden een pr te rijden. Die staan nu op 42.50, 2.12.19 en 4.43.65.

Toernooi Sportief Oost-Nederland, Deventer, 17 februari ’05
Op 17 februari nam een afvaardiging van de Poelster, aangevuld met een tweetal gastrijdsters, deel aan dit jaarlijkse toernooi. De prestaties waren uitstekend. In het eindklassement eindigde Derk Abel Beckeringh, met 2 pr’s, bij de pupillen B op plaats 3 en Boy Kramer bij de Jun. C op plaats 1. Ondanks twee pr’s eindigde Gert Jan Oostenrijk niet hoger dan plaats 17 bij de A pupillen.
In het ploegenklassement eindigde de Poelster op plaats 13, totaal aantal ploegen 22.

Clubkampioenschap 2005, 27 februari, Amsterdam
Er stond een snijdende wind en het vroor een paar graden, desondanks was er een goede opkomst en er werd veel strijd geleverd. Doordat de deelnemers de wind op het rechte eind naar de finish tegen hadden, vielen de tijden helaas tegen. Er sneuvelden een paar pr’s, maar over het algemeen vielen de tijden tegen.

Zoals gebruikelijk bij de pupillen allemaal nieuwe winnaars, want je schuift elk jaar een categorie op. Hierbij het overzicht van de nieuwe kampioenen:

DPC    Lily Zielgler
DPB    Milan Vugt
DPA    Maxime Verbeij

HPC    Gideon Sap
HPB    Derk Abel Beckeringh
HPA    Gert Jan Oostenrijk

Voor Milan en Gert Jan is het hun tweede kampioenschap.

Bij de junioren C ging de titel dit jaar naar Bo Folkertsma, met een verschil van meer dan 10 punten op nummer 2, Manon Vlug. Bij de Jun. B ging de titel naar Anouk Drent voor Femke Bekius en Fanny Hermans. Reina Jongkind was dit jaar bij de Jun. A te sterk voor Renske Hoefsloot, ofschoon er niet erg veel verschil in hun puntentotalen zat.

Bij de dames senioren ging de titel, naar Sandra Burgerhout, die er bij gebrek aan een tegenstandster helaas alleen maar voor hoefde te zorgen dat zij zonder diskwalificatie over de finish kwam. De titel bij de dames veteranen ging dit jaar opnieuw naar Heleen Vrolijk.

Bij de junioren C ging de titel naar Jan van de Berg van Sapoeroea die veel te sterk was voor de overige C rijders. Boy Kramer kon niet deelnemen in verband met een wedstrijd in Utrecht. Bij de junioren B prolongeerde Thijs van Bemmel zijn titel met een puntentotaal van 98.450, een puntje beter dan afgelopen jaar. Bij de Neo-senioren ging de titel naar Leon Schrage, voor Chris van Bijlert.

Bij de heren senioren nam Frank v.d. Pijl de titel over van Bert v.d. Broek. Frank heeft dit seizoen behoorlijk wat progressie gemaakt en Bert kwam erachter dat een diner voorafgaand aan een wedstrijd niet de ideale voorbereiding is. Bedroeg het verschil tussen Bert en Frank vorig jaar 0.267 punten, Dit jaar had Frank maar liefst 19.56 punten.

Ook Ton Vrolijk moest zijn titel afstaan aan de nummer 2 van afgelopen jaar, Kees de Lange. Ton was op de 500 m nog 0,04 sec sneller dan Kees, maar die sloeg op de 1500m ongenadig toe. Kees finishte in 2.31.97 en Ton in 2.39.99.


Rinus Nieuwstad


Hallo Jeugdschaatsers/sters,

Hieronder staat een verslag met de door jullie gereden tijden bij de jeugdschaatswedstrijd. Er is een mooie foto bij. Bernette Beckeringh heeft een prachtige tekening gemaakt.
Ook is er een bedankje van Wies de Lange voor alle belangstelling en medeleven na haar ongeluk.

Met vriendelijke groet, namens de jeugdschaatsbegeleiders,

Petra Simons.

Woensdag 2 maart was het weer zover, tijdens een mooi wit en winters tafereel verschenen er zo’n 90 jeugdschaatsers aan de start van de jaarlijkse jeugdschaatswedstrijd, speciaal georganiseerd voor de ‘oudere’ jeugd. Van de Poelster verschenen er ondanks de zwaarste sneeuwval die Nederland in jaren heeft gehad een groep van 16 kinderen voor 2x 100m aan de start. Hieronder de tijden van deze aanstormende talenten:

Esther Borren 15.63 15.51
Roos Hartog 16.98 17.19
Max Polman 14.24 13.94
Douwe Borren 17.36 val
Victor Velthuijsen 17.10 17.16
Renata Velthuijsen 15.43 15.24
Niels le Cointre 15.16 15.01
Jonne Rietdijk 18.99 mv 13.97
Milan van Vugt 14.88 15.52
Manus Nijhoff 18.10 15.58
Rodó Nijhoff 17.13 16.59
Stijn Karst 15.92 16.44
Simone de Lange 18.25 24.47 mv
Wiebe Stassen 18.54 18.54
Tom Vermist 17.91 17.49
Tiago Roosien 15.90 15.83

Ik wil graag alle kinderen, ouders, vrienden en
bekenden heel hartelijk bedanken voor de leuke kaarten, tekeningen, lieve telefoontjes en mooie bloemen. Het heeft me heel erg goed gedaan en zal het herstel zeker bevorderen. Schaatsen zit er dit seizoen niet meer in, maar volgend jaar kom ik terug, en hoe! Pas maar op (hihi).


Wies


Clubkampioenschappen 2005

Sandra en Maarten doen verslag van een koud kampioenschap met veel wind.
Freke en Boris doen eveneens verslag.

Het is zondag 27 februari en de wedstrijdrijders van de Poelster en Gein staan in de kou te wachten tot ze van start mogen gaan. Het clubkampioenschap was verdeeld in twee blokken. Het eerste blok waren de pupillen en de junioren t/m B. Zo rond kwart voor acht viel het eerste startschot. De wedstrijd waar het allemaal om ging, was dan eindelijk begonnen. Ze begonnen met de 300 meter voor de pupillen. Daar werden wel een paar pr’s gereden. Daarna begon de 500 meter. Eerst reden de pupillen en direct daarachteraan kwamen de junioren. Bijna iedereen was gespannen voor de 500 meter. Dat kwam, omdat als je de 500 meter verpest, je bijna geen kans meer maakt om clubkampioen te worden. Helaas waren er ook een paar valpartijen op de 500 meter. Er waren hier geen of bijna geen pr’s gereden. Snel vergeten en op naar de 1000 meter. Voor de dames junioren C was dit de laatste afstand van de avond. De 1000 meter was voorbij voor we er erg in hadden. Dus op naar de 1500 meter. Dit was voor sommigen de eerste keer dat ze hem reden. Dat was dus wel leuk om naar te kijken en om te zien wat voor tijd er uit zou rollen. Na de eerste ritten kwamen er de wat snelleren die in aanmerking konden komen om clubkampioen te worden. Na de 1500 meter waren de junioren C en B klaar met het clubkampioenschap en konden de felicitaties aan elkaar uitgedeeld worden. Na de 1500 meter werd er gedweild voor de volwassenen en de junioren A. Daar werd eerst de 500 meter gereden. Ook hier waren er een paar valpartijen. Je zou haast denken dat het door de spanning kwam of was het toch die harde wind als je bijna uit de bocht kwam. Hier werden ook geen pr’s gereden. Het was dus een slechte avond voor de pr’s. Maar de avond gaat door. Leon Schrage en Frank v.d. Pijl hadden een onderlinge competitie, terwijl ze niet eens bij elkaar in de categorie zaten. Nu kwam de 1500 meter. Hier was het HEEL spannend omdat bijna iedereen nog kampioen kon worden. Hier werd er maar 1 pr gereden. Dat zou wel door de KOU en de wind komen. Door aanmoedigingen van de ‘supporters’ van Frank had hij Leon (eindelijk) verslagen op de 1500 meter. Uiteindelijk was het onderlinge verschil tussen Frank en Leon 36 honderdste in het voordeel van Leon. Ondanks het koude weer was het toch een geslaagde en gezellige avond.

Sandra Burgerhout en Maarten de Lange Hallo allemaal,

Zondag 27 februari waren de clubkampioenschappen! Het was hartstikke leuk en gezellig, naar het was wel erg koud en het waaide hard. Helaas is het schaatsseizoen weer voorbij, maar ik heb al weer zin in volgend jaar!
Tot dan,

Doeg,

Freke Benoist


Het is woensdagavond, gister was mijn laatste training van dit seizoen.
Jammer, maar volgens mij waren sommigen er wel aan toe (na een kwartier te laat het ijs op,en een kwartier schaatsen werd het toch maar chocomel drinken.) (okee,ik zal eerlijk zijn,de enige reden dat ik wel op het ijs ben gebleven, is omdat het echt mijn laatste training van het seizoen was.)
Best gek, kom namelijk net drijfnat, helemaal moe uit de sneeuw na bijna een uur sneeuwballen gooien met me zusje (ja, kon er dit keer echt niet meer onderuit), en de schaatsbaan sluit bijna?! Naja, ik kan er niks aan veranderen.

Zondag was mijn laatste wedstrijd, de clubkampioenschappen.
Na een goede vorige wedstrijd (dikke pr op 500 meter) waren mijn verwachtingen (te) hoog. Dit had ik beter niet kunnen hebben.
Het was namelijk gewoon slecht. Het was ijskoud (ik was de enige zonder iets onder mijn schaatspak, het record dat ik heb gehoord waren twee pakken en twee shirts, en daaroverheen een overbroek en trainingsjack) en het waaide heel erg hard.
Ik kon, als Maarten een slechte dag had, misschien nog een heel klein kansje hebben voor de tweede plaats. Maar na een slechte 500 meter moest ik, om tweede te worden, 15 seconden goedmaken op de 1500. Deze race was zo slecht opgebouwd dat ik gewoon afging.(ook al bleek mijn eindtijd nog wel mee te vallen).
Ik reed het eerste deel achter mijn tegenstandster aan, dat hield ik vol tot 1,5 rondje voor het eind waarna ik compleet instortte.
Gelukkig ging het bij (bijna) iedereen niet goed.
Nou, het was een leuk seizoen, ik ben erg vooruitgegaan en heb alweer zin in volgend jaar!.

Boris Staal

NK Veteranen in Assen:
rondjes 55-plus

Op donderdag 6 januari 2005 tijdens het trimmen in het Amsterdamse bos waren ondergetekenden het erover eens: we gaan niet naar het NK-Veteranen. We hebben geen uitnodiging gekregen en eigenlijk is het wel mooi zo!
Op vrijdag 7 januari is alles anders. Alsnog een uitnodiging van de KNSB. Wat te doen? Vorig jaar was leuk, we maakten ons eigen feestje en reden samen ook nog even zes pr’s. Maar ja, nu de uitnodiging er ligt is het toch anders. Wel, we gaan! De categorie D/E/F heeft negen deelnemers, twee meer dan vorig jaar.
Donderdag 20 januari: eerst inrijden en de start oefenen. Twijfels; zouden we dat ooit nog kunnen leren? Om tien uur wordt het Wilhelmus gespeeld en daarna kunnen we meteen aan de bak: 500 m knallen. Het gaat goed! Vervolgens wachten, koffiedrinken, een hapje eten, uitslagen bekijken en de volgende startlijst halen. Om half één volgt de 1000 m. Weer gaat het goed. Hebben we in de laatste training bij Peter, waarin alles nog geoefend werd, dan toch geleerd het beste beentje voor te zetten? Het zit erop voor deze dag. We gaan Assen verkennen en dan terug naar ons hotel in Westerbork.
’s Avonds spelen we de Elfstedentocht, een soort ganzenbord met wakken, kluunplaatsen en veel vragen over de tocht der tochten. Omstreeks bedtijd bereiken we Leeuwarden.
Vrijdag 21 januari: na een vroeg ontbijt gaan we vol goede moed terug naar Assen. Het is kouder geworden en de zon schijnt. De baan ligt er mooi bij. Weer rijden we een goede 500 m, maar het weer verandert daarna snel. Harde wind en regen striemen over het half overdekte ijsstadion als we enkele uren later de 1500 m moeten rijden. Geen toptijden dus, maar dat geldt ook voor de concurrentie. In de namiddag rijden we tevreden terug naar Amsterdam/Amstelveen.

Het was weer spannend, leuk en gezellig. Na een moeilijke start van het seizoen, als tweede op de reservelijst van categorie D/E/F, een mooie plaats in het eindklassement veroveren mag genoemd worden. Als 65-plusser een pr rijden eveneens. De categorie dames veteranen 55+ was goed vertegenwoordigd. En een aparte categorie dames veteranen 60+ lijkt in aantocht.
Ten slotte is het wellicht voor de boeken van De Poelster interessant dat onze schaatsclub nu twee jaar achtereen een Nederlands kampioen vrouwen veteranen F in haar midden heeft, en er dit jaar ook een tweede plaats vrouwen veteranen E aan toegevoegd kan worden. Voor de uitslagen: zie elders.

Gemma, Jeike, Lida, Poelster categorie 55-plus

36e Bosloop, 28 maart

Organisatie Bosloop op Tweede Paasdag draait op volle toeren

Vanwege een vroege Paas (28 maart) heeft de Bosloopcommissie er inmiddels al twee bijeenkomsten opzitten. De enthousiaste commissie heeft versterking gekregen van Kees de Lange en Jan Hogenhout. De commissieleden Dries Bakker en Jan Bolt zijn dit jaar met hun laatste Bosloop bezig. Kees en Jan hebben vorig jaar proefgedraaid en hun vuurdoop gehad bij de organisatie van de jubileumbosloop.
De komende 36ste Bosloop zal een iets soberder karakter hebben dan vorig jaar.
Met extra prijzen, een Kidsloop en een finishfoto voor elke deelnemer werd de 35ste editie van de Poelsterbosloop extra kleur gegeven.
Dit jaar zal vanwege het grote enthousiasme van de jonge deelnemers de Kidsloop weer in het programma worden opgenomen.

Programma
10.00 uur        Kidsloop over 1.7 km
11.00 uur        Bosloop over 5, 10, 15 en 21 km

Start            Clubhuis Poelster, Doorweg 2 te Amstelveen

Inschrijfgeld:    Voor Poelsterleden: jeugd 2 euro, volwassenen 3 euro. Niet-Poelsterleden betalen een euro meer.

De commissieleden hadden verwacht dat het dit jaar weer eens een routineklus zou worden. Tot onze contactman Amsterdamse Bos, Rinus Nieuwstad, met het bericht kwam dat ‘brug 51’ er op 1 maart ‘uit’ gaat voor zes weken groot onderhoud.
Brug 51 is een belangrijke schakel in de 10- en 21 km route.
Op de fiets en met hulp van de nauwkeurig ingestelde fietscomputer heeft Rinus heel wat alternatieve routen opgemeten en geprobeerd. Uiteindelijk werd een acceptabel alternatief gevonden. Er zal een zware taak op de schouders van de uitzetploegen rusten om deze nieuwe routen foutloos uit te zetten.
Dit jaar zal extra menskracht nodig zijn voor het begeleiden van de lopers bij gevaarlijke oversteekpunten. Door de reconstructie van een aantal (auto)wegen in het bos, is er een oversteekpunt bijgekomen.
De commissie hoopt behalve op de vele ‘vaste’ medewerkers dit jaar ook een beroep te kunnen doen op een aantal ‘nieuwe’ medewerkers om de 36ste Bosloop tot een succes te maken.

De Bosloopcommissie : Jan Bolt, Dries Bakker, Jan Hogenhout, Peter de Kuiper, Kees de Lange en Rinus Nieuwstad.


Marktplein Poelster

‘Marktplein Poelster’ biedt ruimte voor:
- Ter verkoop of ter ruiling aanbieden van allerlei zaken die met schaatsen te maken hebben
- Te koop vragen van bovengemelde spullen kan natuurlijk ook
 
Te koop aangeboden:
- Raleigh racefiets, kleur: lichtblauw met wat donkerblauw, framemaat: 63 cm, versnelling: 12 shimano, mooie fiets voor de beginner, prijs: 75 euro of t.e.a.b.
- Jan de Reus racefiets, kleur: rood, maat: 53 cm, versnelling: 14 shimano ex 500 biopace, erg mooie fiets voor de wat gevorderde (kort frame), prijs: 200 euro (valt over te praten)

Beide fietsen te bevragen bij Kees Ikelaar: tel (020) 610 11 70 / 06 53 32 83 73, e.mail:kees.ikelaar@12move.nl.


Gedachten in gedichten

Schaatskalender
Het ijs is zwart en goeddeels onbereden
Het strekt zich dreigend tot de einder uit
Wat krassen tonen dat het is betreden
De stilte wordt verbroken door geluid

Een knal als explodeerde er wat kruit
Een schok gaat door het ijs en door je leden
Tegen de wind die om je oren fluit
Bleek het onmogelijk je warm genoeg te kleden

De kou, de wind, de onvoorspelbaarheden
Van draagkracht en de dikte van het ijs
zijn avonturen in een burgermans bestaan

Niet ieder risico moet steeds worden vermeden
want het bestaan is zeker minder grijs
wanneer er schaatskalenders in de kranten staan
Jaap van Lakerveld Van het net geplukt


Schaatsongelukken
ANP Per jaar glijden 3400 recreatieve schaatsers het ziekenhuis in. Uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid komt naar voren dat de jeugd tussen 10 en 14 jaar de grootste risicogroep is. De jongeren vormen een kwart van de slachtoffers die zich, meestal na een val, in het ziekenhuis moeten laten behandelen. Een val tijdens het schaatsen kan ernstige gevolgen hebben. Vier op de tien slachtoffers lopen een breuk op. Pols, onderarm en elleboog zijn de zwakke plekken. Eén op de zeven ongelukkige schaatsers heeft een hoofdwond. In 120 gevallen gaat het om een hersenschudding of nog ernstiger hersenletsel.
Ongeveer 6 procent van de slachtoffers moet na behandeling op de afdeling
Spoedeisende Hulp worden opgenomen in het ziekenhuis.

Sportweek publiceert de Inkomens Top 100 in 2004

In de top 100 staan 80 voetballers.
En uit de overige sporten: 3 x wielrennen, tennis en schaatsen, 2 x paardensport, nba-basketbal, zwemmen en golf, 1 x k1, darts, autosport.
Het gemiddelde salaris van de Nederlandse topverdiender in de sport in 2004 bedroeg volgens de inkomens top 100: 1.414.500 euro. Dat is in vijf jaar niet zo laag geweest, wat dus inhoudt dat ook de sporters te lijden hebben onder de economische neergang. Zie verder de top 10
2000:    1.542.853
2001:    1.463.778
2002:    1.556.178
2003:    1.478.150
2004:    1.414.500

1 (1) Ruud van Nistelrooij 8.460.000
2 (5) Roy Makaay 6.400.000
3 (4) Edgar Davids 5.900.000
4 (7) Clarence Seedorf 5.200.000
5 (8) Jaap Stam 4.900.000
6 (3) Patrick Kluivert 4.400.000
7 (13) Giovanni van Bronckhorst 4.000.000
8 (15) Pierre van Hooijdonk 3.800.000
9 (14) Dennis Bergkamp 3.750.000
10 (9) Jerrel Hasselbaink 3.700.000
65 (72) Gianni Romme 530.000
85 (97) Erben Wennemars 385.000
88 (92) Rintje Ritsma 370.000

Het inkomen van de minister-president is 122.000.

Van het net geplukt door Rinus Nieuwstad