De Poelstem

IN DIT NUMMER, december 2004, nummer 3

Voorwoord

Nieuwjaarsreceptie

Tee Cee Talk

Rondje 325

Fietsweekend

Jeugdschaatsen

Veiligheid Jaap Edenbaan

Willem Augustin overleden

Van het net gepluktVoorwoord   
 
 

 
 Beste schaatsvrienden,

Vorige week dinsdag 2 november betrapte ik mij erop dat ik onderweg met mijn schaatsmaatjes naar de schaatsbaan op een gegeven moment riep “hè lekker, even in een andere wereld ….”.
Ook gisteren had ik dat gevoel weer want Nederland staat na de moordaanslag op Theo van Gogh op z’n kop. Het nieuws op radio en tv gaat alleen nog maar over het moslimextremisme, radicalisme, geweld, aanslagen en ga zo maar door. Nou bedoel ik niet dat het schaatsen zo fijn is omdat dat zo’n oer-Hollandse activiteit is, nee het gaat me meer om het feit dat het heerlijk is om even de werkelijkheid te ontvluchten en alleen bezig te zijn met je techniek, de baan, het glijden, het weer en al die voor mij zo belangrijke aspecten die het schaatsen zo ontzettend fijn maken.

Terug naar onze gezamenlijke interesse: afgelopen zondag heb ik Rhian Ket op tv gezien met zijn geweldig mooie prestatie op de 1500 meter tijdens het NK afstanden. Met 1.51.57 werd hij 7e samen met Prins. Klasse! In de vorige Poelstem druppelden de eerste uitslagen ook weer binnen, en wat zou ik dan een website voor onze club mooi vinden: met foto’s, uitslagen en misschien nog veel meer aardige informatie over de prestaties van onze leden in de wedstrijden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een beeldverslag van de wedstrijd op 27 november a.s. in Breda! Johan is inmiddels bezig om de domeinnaam www.poelster.nl te registreren, Bob gaat een eerste aanzet geven door onder andere een aantal leden hiervoor te benaderen en dan hoop ik van harte dat we over niet al te lange tijd de lucht in kunnen!
Een ander punt is de organisatie van de club, taken van bestuur, commissies, statuten, reglement en dergelijke die we weer eens in beeld willen hebben. Tijdens de vergadering van vorige week zijn we hier wel mee gestart, maar al gauw bleek dat we hiervoor veel meer tijd nodig hebben. Er is al wel veel over geroepen en geschreven in het verleden, we gaan daar in de volgende vergadering eerst maar eens verder mee. Ik hou jullie op de hoogte.
Dan nog de landijsbaan, die schuiven we naar het voorjaar. Het is nu veel te kort dag en dit lijkt iets wat we eerst breed in de gemeente/bedrijfsleven/pers/KNSB/gewest moeten neerleggen, willen we hiermee ooit een kans van slagen maken.

Goed, dit was het weer even om jullie bij te praten. Op zaterdag 13 november doen we met een schaatsenbeurs mee op een wintermarkt in Westwijk, op 27 november hebben we de clubwedstrijd in Breda, dus activiteiten genoeg! Tot op de baan of op de 27ste in Breda!

Met vriendelijke schaatsgroeten,


Ton Post,
voorzitter De Poelster’
e-mail: tonpost@euronet.nl
Nieuwjaarsreceptie


Namens het bestuur nodig ik alle leden uit voor de nieuwjaarsreceptie, die plaats zal vinden op:

2 JANUARI IN ONS CLUBHUIS AAN DE DOORWEG.

Wij hopen dat jullie samen met ons op het nieuwe jaar willen proosten.De receptie begint om 15.30 uur. Iedereen is hartelijk welkom.

Tevens wenst het bestuur iedereen een goede jaarwisseling en een gezond en sportief 2005.

Nelleke Backer


Tee Cee talk

Jurybezetting
Hoezee, er hebben zich twee nieuwe juryleden aangemeld.
Speciaal voor nieuwe juryleden heeft Jan Bolt een instapcursus georganiseerd.
Dit bleek behoorlijk succesvol, er was belangstelling van vele verenigingen.
Jan heeft de cursus tweemaal gegeven in ons eigen Poelzicht.
Onze nieuwe Poelster-juryleden-in-spé zijn: Wieneke van Rossum en Jan Hoefsloot.
Wieneke heeft al een keer bij een wedstrijd de gang van zaken afgekeken.

Overdekt hardrijden
We hebben, samen met Nooitgedacht Wilnis, beslag weten te leggen op 2,5 uur wedstrijdijs in Breda, op zaterdag 27 november.
De inschrijvingen zijn inmiddels achter de rug, en alle deelnemers hebben een reisbeschrijving en toelichting ontvangen.
Op moment van schrijven waren de aanmeldingen nog niet allemaal binnen, dus we kunnen niet zeggen of alle belangstellenden konden worden geplaatst. Wellicht hebben we enkelen teleur moeten stellen, maar de ijsruimte was beperkt. Bij de toewijzing hebben we rekening gehouden met de mate van deelname aan andere wedstrijden, en de volgorde van aanmelding.

Jeugdtoernooi in Thialf
Ook dit seizoen vinden naar verwachting, in Heerenveen weer de traditionele jeugdwedstrijden op de zogenaamde derde Kerstdag plaats, op maandag 27 december dus. De wedstrijden staan open voor meisjes en jongens C en B. Er is geen vrije inschrijving. Als je belangstelling hebt, geef dat dan aan bij Aije. Houd er rekening mee dat de snelsten voorgaan.

Baaninfo
Dit seizoen zijn de klassieke baaninfo boekjes niet uitgereikt. Aangezien internet voor zeer velen bereikbaar is, leek het de technische commissie verstandig om wat dit betreft inderdaad maar eens papierloos te werk te gaan. Maarrr… Inderdaad, de internetdekking is natuurlijk nog geen 100%, en een papieren boekje kan je weer zo lekker in je sporttas stoppen. Daarom dan toch een baaninfoboekje, in sterk afgeslankte vorm, voor de liefhebbers. Dit wordt niet meer algemeen uitgereikt, je kunt er bij je trainer om vragen.
Voor de berijders van de elektronische snelweg volgt hier een herhaling van de adressen:
Baancommissie Jaap Eden: www.baancommissieamsterdam.nl.
Hier vind je het actuele wedstrijdrooster, de uitslagen (meestal enkele dagen na de wedstrijd), en de inschrijvingen (dus je kunt nagaan of je inschrijving klopt en welke clubgenoten ook meedoen).
Op deze site vind je trouwens ook de link naar verenigingen en de Poelster website.

Clubkampioenschappen
Het seizoen wordt ook dit keer weer afgesloten met een extra week voor de clubkampioenschappen.
De datum voor ons clubkampioenschap is zondag 27 februari, noteer maar vast in je agenda!

Wedstrijdrooster Jaap Edenbaan
In het seizoen 2004-2005 wordt wederom het combinatiesysteem gehanteerd. De wedstrijden zijn in blokken verdeeld, waarvoor een of meer clubs een vast aantal plaatsen krijg(t)(en) toegewezen.
Dit geeft enerzijds gelegenheid om met je eigen clubgenoten een wedstrijd te rijden, maar anderzijds ook de verplichting om de ruimte te vullen. Dus, geef je tenminste één of twee keer op.


 Het resterende wedstijdprogramma seizoen 2004-2005
Aantekening: Zoals in de vorige Poelstem gemeld, was er een combinatiewedstrijd ingeroosterd op 27 november, dus tegelijkertijd met onze interclub te Breda.
Dankzij de medewerking van de 5Dorpen en de baancommissie is de wedstrijd weer terug gezet naar 4 december. In het rooster is deze wijziging verwerkt.


Rondje 325


De eerste ijsmaand zit er al weer op en de uitslagen stromen binnen. Het SARA-systeem werkt goed en de uitslagenvoorziening van de Baancommissie Amsterdam werkt perfect. Dinsdag of woensdag wordt het nieuwe SARA-bestand verzonden en staan de uitslagen op de site van de Baancommissie en ik probeer de voor de Poelster van belang zijnde uitslagen zo snel mogelijk te verwerken en op de homepage te zetten. Hieronder vind je een klein overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen periode.

Breda, 19 oktober 2004, NGW/Poelster
Het trainingsweekend dat van 17 t/m 19 oktober in Breda plaatsvond, werd afgesloten met een Interclubwedstrijd. De training had blijkbaar zijn vruchten afgeworpen, want vrijwel iedereen verbeterde een of meer pr’s. De snelste tijden waren dit keer voor Leon Schrage die op de 100, 500 en 1500 m tijden liet noteren van 10.97, 41.64 en 2:09.55. Met zijn tijd op de 1500 m bleef hij voor het eerst onder de 2:10. Pechvogel van de dag was Maarten de Lange die op de 1500 m volledig de weg kwijt was en een paar keer van baan wisselde en gediskwalificeerd werd. Maar karakter heeft hij wel, hij mocht buitenmededinging overrijden en kwam toen, gegangmaakt door Kees tot 3:04 een pr, maar zijn tijd wordt helaas niet opgenomen in het SARA-bestand.

Heerenveen, 25 oktober 2004 KNSB
Op 25 oktober 2004 had de KNSB Thialf afgehuurd om de commerciële ploegen de gelegenheid te geven om op snel ijs te kijken hoe ze er voor stonden. Rhian was een van de deelnemers, het ging goed en in het klassement over 500 en 1500 m eindigde hij op plaats 2, achter Tuitert en voor Romme. Zijn tijden. 48.13 en 1:51.77. Tuitert was toen een klasse apart en had maar liefst 2.5 punten voorsprong op Rhian

Heerenveen, 28 oktober 2004 Baanselectie
De baanselectie stond op 28 oktober op het ijs van Heerenveen om te kijken hoe ze er voor stonden en de benodigde punten bij elkaar te schaatsen. Boy Kramer (C-klas) en Frank v.d. Pijl waren uitgenodigd om aan deze sessie deel te nemen en slaagden er in op al de afstanden waarop ze uitkwamen, hun pr’s te verbeteren. Boy deed dat op de 500 en 1000 m, resp. 45.14 en 1:30.87 en Frank op de 500, 1500 en 3000 m met tijden van 43.39, 2:10.00 en 4:46.96.

Amsterdam, 31 oktober Pupillen A/B
Bij de jongens pupillen een aantal nieuwe namen. Derk Abel Beckering kwam in zijn tweede wedstrijd bij de Poelster al tot tijden van 1:02.50 en 37.21 op de 500 en 300m en kan een geducht concurrent worden voor Gert Jan Oostenrijk.

NK Afstanden 5, 6 & 7 november 2004, Assen
Van 5 t/m 7 november werden in Assen de Nederlandse kampioenschappen afstanden verreden. Rhian Ket had zich geplaatst voor de 1000, 1500 en 5000 m. De 5000 m was de eerste afstand die er voor Rhian op het programma stond. Helaas werd de rit van Rhian tegen Brigt Rykkje niet in beeld gebracht, maar zoals je uit het onderstaande overzicht kunt zien, ging Rhian furieus van start en had tot de 3000 m de leiding. Op dat moment lag hij op een schema van 6:44, maar toen was de tank leeg en moest hij de tol betalen voor zijn snelle start met 3 slotronden in de 35 sec. finishte hij uiteindelijk in 6.56.29, hetgeen uiteindelijk goed was voor plaats 20. Brigt die wat rustiger gestart was, kende weinig verval in zijn rondetijden, hij volgde vrijwel exact het schema van 6:44, en eindigde in 6:44.79.

5000 m NK Afstanden

Rhian Ket

Brigt Rykkje

200 m 00:19.01 19.0 200 m 00:19.64 19.6
600 m 00:49.69 30.6 600 m 00:51.01 31.3
1000 m 01:20.37 30.6 1000 m 01:22.80 31.7
1400 m 01:51.36 30.9 1400 m 01:54.59 31.7
1800 m 02:22.71 31.3 1800 m 02:26.57 31.9
2200 m 02:55.00 32.2 2200 m 02:58.70 32.1
2600 m 03:27.81 32.8 2600 m 03:30.67 31.9
3000 m 04:01.32 33.5 3000 m 04:02.58 31.9
3400 m 04:34.96 33.6 3400 m 04:34.58 32.0
3800 m 05:09.83 34.8 3800 m 05:06.75 32.1
4200 m 05:45.01 35.1 4200 m 05:39.39 32.6
4600 m 06:20.70 35.6 4600 m 06:11.95 32.5
5000 m 06:56.29 35.5 5000 m 06:44.79 32.8

De volgende afstand was de 1000 m, waarop hij de strijd moest aangaan met Beorn Nijenhuis, op voorhand een onbegonnen zaak natuurlijk. Beorn, een van de snelste rijders op de 1000m, heeft zijn start aanzienlijk verbeterd en nam op de eerste 200 m al een voorsprong die in de twee volgende ronden alleen maar groter werd. Op de streep bedroeg het verschil 2,5 sec in het voordeel van Beorn die met zijn eindtijd van 1:11.31 de overwinning voor zich opeiste. De 1:13.81 van Rhian was goed voor plaats 11 in het eindklassement.


1000 m NK Afstanden

Beorn Nijenhuis

Rhian Ket

200 m 00:17.17 17.1 200 m 00:17.89 17.8
600 m 00:43.42 26.2 600 m 00:45.24 27.3
1000 m 01:11.31 27.8 1000 m 01:13.81 28.5


Op zondag stond eindelijk Rhians beste afstand, de 1500 m, op het programma. Hij kwam uit tegen Jochem Uytdehaage, houder van het Nederlands record met een tijd van 1:44. gereden tijdens de Olympische Spelen van Salt Lake City. Rhian heeft als snelste tijd 1:46. achter zijn naam staan, gereden op september j.l. in Calgary. Jochem is natuurlijk nog herstellende van zijn auto-ongeluk en was geen partij voor Rhian. Al vanaf de start nam Rhian een voorsprong en in een uitstekende rit kwam hij uit op 1:51.57, goed voor plaats 7 in het klassement.

1500 m NK Afstanden

Rhian Ket

Jochem Uytdehaage

300 m 24.80 24.8 300 m 25.28 25.2
700 m 52.15 27.3 700 m 53.26 27.9
1100 m 1:20.77 28.6 1100 m 1:22.43 29.1
1500 m 1:51.57 30.8 1500 m 1:53.19 30.7


Utrecht, Heerenveen, Alkmaar 31/10 – 7/11

Het was een druk weekje voor Boy Kramer. Op 31/10 stond hij aan de start in Utrecht en liet daar 45.42 en 2:20.54 op de 500 en 1500 m noteren. Vervolgens op 4/11 naar Heerenveen waar hij 2 pr’s reed, 43.90 en 2:16.79 om ten slotte op 7/11 in Alkmaar deel te nemen aan het Gewestelijk Kampioenschap Junioren C, waar hij de 500 m beëindigde in 44.63 (17) en op de 1500 m een nieuw pr reed met zijn tijd van 2.16.79. (11). Een klassering bij de eerste 3 zat er dus niet in. Ik ben ik er nog niet achter op welke plaats Boy exact geëindigd is, maar dat houden jullie te goed.


Rinus NieuwstadFietsweekend


Ook komend jaar is er weer het traditionele fietsweekend. Noteer alvast in je agenda van volgend jaar:

10 tot 12 juni 2005.


Beste Jeugdschaatsers/sters
Sarah Veldman heeft een prachtige tekening ingeleverd. Wie volgt?
 


Veiligheid Jaap Edenbaan/
oproep voor EHBO´ersNa een paar kleine ongevallen die in de afgelopen tijd zijn gebeurd, lijkt het ons juist het volgende onder uw aandacht te brengen.

Tijdens de trainingsuren is het niet toegestaan om met meer dan 4 personen naast elkaar te schaatsen, ondanks diverse oproepen via de microfoon wordt hier geen gevolg aan gegeven. Het is verplicht handschoenen te dragen en ook een muts behoort tot de veiligheid. Voor de "snelle schaatsers" onder ons is het van groot belang om rekening te houden met de anderen. Laat de zogenaamde "treintjes"niet te groot worden zodat er niemand meer tussen kan komen. Indien u niet zo snel bent blijft u dan weg uit de binnenbaan, dit wekt anders alleen maar irritatie op. Iedereen is voor zijn plezier bezig, dus houdt het ook prettig!

Het personeel van de Jaap Edenbaan heeft allemaal een cursus bedrijfshulpverlening van de Arbo Unie met goed gevolg afgelegd. Zij kunnen u allemaal de eerste hulp verlenen, dus bij een ongeval dient u de ijsmeesters te waarschuwen.en zij zullen dan indien nodig de ambulance bellen. In de jurytoren is een EHBO/koffer aanwezig, dus wanneer daar iemand aanwezig is kunt u daar terecht voor een pleister enz. De directie van de Jaap Edenbaan is zich bewust van de verantwoording rondt de EHBO en wil ook graag dat iemand aanwezig is op deze post. Zij hebben geprobeerd om via een uitzendburo aan extra EHBO´ers te komen dit lukt echter niet. Daarom is nu overal aangeplakt, dat de directie van de Jaap Edenbaan een gratis schaatsseizoens-abonnement plus een vergoeding van € 5 per uur ter beschikking wil stellen aan degene die minimaal 5 uur EHBO-dienst per week wil draaien. Ingeval van schaatsers die al een abonnement hebben treft de directie een andere voordelige seizoensabonnement regeling Mogelijk dat op deze wijze voldoende EHBO-ers zich voor alle uren beschikbaar stellen.

Bovendien dient nog vermeldt te worden, dat wanneer u zonder toestemming van de baancoördinator tijdens de trainingsuren schaatst met een abonnement wat niet geldig is op dat uur, u NIET verzekerd bent.

Namens de Baancommissie Amsterdam,

Bob SchrageWillem Augustin overleden


Op zondag 31 oktober is Willem Augustin, oud-trainer van de Jaap Edenbaan, op 81-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Sneek overleden. Als schaatser was Willem een legende. Hij reed sinds 1941 alle edities van de elfstedentocht en was bij menigeen bekend als oud trainer van de Amsterdamse jeugd en van de baanselectie. In die hoedanigheid zullen vele oudere Poelsterleden hem herinneren. Een gedreven mens die van 1963 tot 1990 op de Jaap Edenbaan actief was en daar op zondag 25 november 1990 afscheid nam van schaatsend Amsterdam en van een aantal Poelster leden. Ook een man die grote tegenslagen te  verduren had, zoals het vroeg overlijden van zijn zoon. Om dat verdriet te boven te komen gaf hij op aandrang van zijn vrouw schaatsles aan kinderen.
In 1990 verhuisde hij samen met zijn vrouw naar Hindeloopen om van zijn pensioen te gaan genieten. Willem bleef altijd in training en was bijvoorbeeld in vorm voor de tocht van 1997. Naar zijn zeggen had hij die laatste elfstedentocht van 4 januari (barre kou mede door de harde wind) en toen 74 jaar oud, niets van de wind gemerkt!
Aan het eind van dat jaar komt Willem al skeelerend langs de zeedijk bij Hindeloopen in beeld op televisie; hij is dan in training voor zijn 10e tocht. Helaas heeft hij die niet meer mogen beleven!

Bouke van Gosliga

PS. Het beroemde verhaal van de eerste elfstedentocht van Willem in 1941, 17 jaar oud, is afgedrukt in de Poelstem van juni/juli 1999. (Hij miste de trein en besloot toen s‘nachts met de fiets via Hoorn en de afsluitdijk naar Leeuwarden te gaan om mee te kunnen schaatsen)

 Van het net geplukt


Sportweek: Het ABC van het schaatsen anno 2004

Vanaf 5 november weer te bewonderen in diverse ijsstadions: het circus van het lange baan schaatsen. De Aegon NK afstanden in Assen zijn de eerste tests voor de nationale helden. Ter opfrissing even een ABC van het schaatsen anno 2004.

Hoe, wat, waar in 2004/2005

Door Robert Heukels (Sportweek)

Adelskalendern
Wereldranglijst. Voor het huidige seizoen aangevoerd door Jochem Uytdehaage en Cindy Klassen. Uytdehaage heeft nog een beste voorsprong op nummer twee, Derek Parra en nummer drie, Dmitry Shepel. Klassen voelt de hete adem in de nek van Anni Friesinger en Claudia Pechstein.

Bos, Jan
Voormalig wereldkampioen sprint kiest geheel zijn eigen weg na het ontploffen van de DSB-ploeg. Koos voor een optreden op de Zomerspelen als baanwielrenner, trainde onlangs moederziel alleen in Inzell, en is nu heel even 'de broer van Theo'. Met zijn trouwe coach Konstantin Poltavets richt Bos zich pas op het NK sprint, eind december. De eerste Essent ISU World Cup-serie laat hij schieten. 'Anders ga ik veel te geforceerd trainen.'

Come back kid
We hadden -eerlijk gezegd- nauwelijks door dat hij al gestopt was, maar onze Deersummer Ids had de schaatsen in het vet gezet en opgehangen in de schuur van zijn boerderij. Gelukkig kreeg hij ineens weer de geest, toen hij in Dronten (waar anders) op het ijs stapte en dacht: hé! En: 'Ik voelde dat ik snel was.'  Postma, die voorlopig als amateur bij zijn oude vertrouwde ploeg van Ingrid Paul verder gaat, vindt wel dat er nu ook goede prestaties moeten komen, anders zegt hij ons allen alsnog adieu. Nu ja, in zijn geval: aju.

 Dollars
Verdienen die schaatsers nou nog wat, buiten hun salarissen om? Jawel, er
is op de Essent ISU World Cup prijzengeld te verdienen, in Amerikaanse dollars. U wordt eerste op een afstand? Dan krijgt u 1.500 dollar. Een tweede plek is goed voor 1.000 dollar, een derde 750 dollar en een zesde plek nog altijd 500 dollar. Bent u het hele jaar in puike vorm en wint u een klassement, dan is 14.000 dollar uw deel. Tweede worden is 9.000 verdienen, derde worden is goed voor een schamele 5.000. Bent u goed in de 100 meter of wint u slechts één van de twee 500 of 1000 meters als sprinter, dan heeft u een beetje pech, die disciplines worden per afstandzege voor de helft van het pond beloond. En als u het hele jaar als beste de 100 meter hebt afgelegd of zich als rapste het snot voor de ogen heeft gereden in ploegenverband, dan wint u 4.000 dollar. Een dagzege in de ploegentijdrit is, tenslotte, goed voor 1.500 dollar.

Geheugen
Het was vorig seizoen een fantastisch schaatsseizoen, vol hoogtepunten en ongedachte tijden. We kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht u toch
alles vergeten zijn, dit waren de kampioenen uit Nederland in 2003/2004: Jochem Uytdehaage (NK allround), Renate Groenewold (NK en WK allround), Carl  Verheijen (wereldtitel 10.000 meter), Marianne Timmer (NK en WK sprint), Mark Tuitert (Europees kampioen allround), Erben Wennemars (NK en WK sprint, wereldtitel 1000 meter).

Inzell
Vorig seizoen had ze nog wat problemen met de keiharde fysieke aanpak van
Markus Eicher. Nu wil ze de vruchten plukken van het werken met Team Inzell Anni Friesinger. Benieuwd zijn we, als altijd, wat Barbara de Loor dit seizoen kan.

Jeugd
Vorig jaar klopte hij al aan, dit jaar wil hij de echte top binnenstormen. Tom Prinsen ging van DSB naar TVM, en met hem ging Jacques de Koning mee.

 Lende, Sijtje van der
Zonder grote sterren en met een zeer beperkt budget gaat ze het gewoon nog eens proberen. Sijtje van der Lende is de coach van een nieuwe ploeg met de frisse naam Team Viteau Watercoolers. Er werd vooraf nog een beetje geheimzinnig gedaan wie daar toch allemaal inzaten, wij dachten nog aan Jan Bos of Annamarie Thomas of Bob de Jong, maar het bleek uiteindelijk om Rutger Elsinga, Remmelt Eldering, Arnaud Venema en Carien Kleibeuker te gaan. Om de één of andere reden zijn we met de rentree van die laatste wel blij. Rare uitspraak van Van der Lende op de vraag waarom er zo weinig op reis wordt gegaan: 'Mensen die er altijd op uit zijn, worden een beetje van die vreemde types.' Sorry?

Moskou
De verrassende plek voor het WK allround, dat op 5 en 6 februari gehouden wordt. Voor zij die denken: léuk, Moskou, even een mededeling: de ijsbaan ligt behoorlijk ver buiten het centrum van de stad, in de buitenwijk Krylatskoye. Het stadion is gloednieuw en er kunnen 9.000 mensen in.

Oscar
En de winnaar van vorig seizoen was. Chad Hedrick. De 27-jarige man uit Houston, Texas, werd door de jury vooral geprezen omdat hij zo snel na zijn entree in het langebaanschaatsen wereldkampioen allround werd. Hedrick was de eerste niet-Nederlander die dit kunstje flikte sinds 1994. Overigens is de Oscar niet met een knipoog vernoemd naar de Oscar van de filmwereld. De prijs is vernoemd naar Oscar Wilhelm Mathisen (1888-1954), een fameuze Noorse schaatser. De held werd vijf keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen en zes keer Noors kampioen. Ook verbeterde hij tot veertien keer toe een wereldrecord en was hij recordhouder op alle officiële afstanden. De  buitengewoon geliefde en vriendelijke man kon ook uitstekend duiken en wielrennen. Waarvan acte.

Postcode
De meest succesrijke ploeg van vorig seizoen heet niet langer SBL, ook niet Sponsor Loterij, het is tegenwoordig: Postcode Loterij. Het contract loopt tot en met 31 mei 2006. Bij de ploeg van Jac Orie gingen Marja Vis (TVM) en Annamarie Thomas (Regiotop KNSB) weg. Wieteke Cramer (Opleiding Langebaan) en Frédérique Ankoné (was gestopt) versterken de ploeg van kampioenen Erben Wennemars, Mark Tuitert, Gianni Romme en Marianne Timmer.

 Regiotop
Niet commercieel, maar wel vol topnamen: dit nieuwe team van de KNSB.
Annamarie Thomas, Frouke Oonk en Sandra 't Hart gaan onder leiding van
Aart van der Wulp de jacht openen op hun commerciële concurrentes. Tip: let op Moniek Kleinsman, die reed reeds tamelijk hard in het voorseizoen.

Startregel
Tijdens het ISU-congres in Scheveningen, afgelopen zomer, is er bar weinig besloten, maar toch wel dit: er mag nog maar één valse start worden gemaakt. U zegt: dat was toch al zo? Jawel, maar dat was per rijder. De nieuwe regel is per paar. Het was dus zo: als Bos tegen Wennemars moest en Bos ging vals van start, en vervolgens Wennemars ook nog een keer, dan kon dat. Nu mag na een valse start van Bos ook Wennemars niet meer vals starten. Er is dus een zekere mate van ongelijkheid ingetreden, maar het schiet wel wat meer op, allemaal. De schaatsers zijn er, uiteraard, minder blij mee.

Telfort
Het was DPA, het is nu Telfort. De ploeg van Ingrid Paul en haar rijders
Gretha Smit, Ids Postma, Ralf van der Rijst, Bob de Jong en Remco Olde
Heuvel kregen eind september een nieuwe sponsor en derhalve zekerheid tot en met de Spelen in 2006. Het budget per jaar? Negen ton.

Warsylewicz & Wüst
Zie daar de toekomst van het schaatsen. De eerste, van voren Justin geheten, komt uit Canada en is wereldkampioen allround bij de junioren. De tweede heet Ireen en komt uit Nederland en werd vice-wereldkampioene bij diezelfde junioren.

Wennemars, Erben en Freddy
Het broertje van dé schaatser van het vorige seizoen, Erben Wennemars,
heet Freddy, is sinds kort achttien jaar en heeft zich op projectbasis aangesloten bij Jong Oranje. Wordt ongetwijfeld in komende jaren vervolgd.

Van het net geplukt door

Rinus Nieuwstad