De Poelstem

IN DIT NUMMER, augustus/september 2004, nummer 9

Voorwoord

Tee Cee Talk

Marktplein Poelster

Van het net geplukt

Gedachten in Gedichten



Voorwoord   
 
 

 
 



Als het gaat zoals ik hoop dat het zal gaan, is dit het laatste voorwoord dat ik, althans voorlopig, voor de Poelstem zal schijven. Het schrijven van het voorwoord is immers de taak van de voorzitter, en de jaarvergadering van 1 september zal hopelijk Ton Post in mijn plaats tot voorzitter kiezen.
Drie jaar lang ben ik voorzitter van de Poelster geweest. Toen ik gevraagd werd om voorzitter te worden (ik had er zelf nooit ook maar een moment aan gedacht), had ik zo mijn bedenkingen. Hoe kan iemand uit Amsterdam-Oost goed functioneren als voorzitter van een Amstelveense schaatsclub? Met de Poelster schaatsen op de Jaap Edenbaan is wat anders dan de club meehelpen te besturen. De Poelster is immers een echte Amstelveense club, die stevig wortelt in de Amstelveense gemeenschap. Om effectief te kunnen besturen, moet je goede contacten hebben met de plaatselijke pers en de plaatselijke politiek en ambtenarij. Die contacten had ik niet, maar mijn aanstaande Amstelveense medebestuursleden wisten me ervan te overtuigen dat zij wat dat betreft voldoende konden compenseren wat ik miste. Toen ze ook nog benadrukten dat het echt maar voor drie jaar was, en dat het echt niet veel tijd zou kosten, stemde ik toe.
Ik heb geen spijt van deze beslissing gehad. Met plezier denk ik terug aan de vergaderingen die met mijn collegabestuurders Nelleke, Aye, Bob en Johan mocht hebben. Als voorzitter heb ik ernaar gestreefd alles zo in de club te laten verlopen dat het voor de leden leek alsof de dingen vanzelf gingen. Ik geloof dat dat aardig gelukt is. Maar ik wil wel benadrukken dat dingen natuurlijk nooit vanzelf gaan. De abonnementenadministratie, het beheer van het clubhuis, de organisatie van de clubavonden, de evenementen van het jeugdschaatsen, de fietsweekenden, de uitgaven van het clubblad, de organisatie van de jubileumfestiviteiten – niets gaat vanzelf. Integendeel, het kost allemaal veel tijd en energie Een vrijwilligersorganisatie kan alleen maar functioneren als heel veel leden hun steentje willen bijdragen. Ik wil iedereen die bereid was dat te doen daarvoor hartelijk bedanken.
 Door tijdgebrek wegens drukke werkzaamheden en het laatste jaar vooral ook door tragische familieomstandigheden, heb ik als voorzitter niet veel meer kunnen doen dan wat genoemd wordt ‘op de winkel passen’. Veel belangrijke kwesties zoals de organisatie van het jubileum en de oplossing van de crisis rond de schaatsabonnementen van de Jaap Edenbaan heb ik aan mijn medebestuursleden moeten overlaten. Voor hun bereidheid daartoe wil ik hen nog eens extra bedanken. Nieuwe initiatieven heb ik niet kunnen ontplooien. Voor de levensvatbaarheid van een club als de Poelster is dat niet goed. Er komt veel op ons af, de eventuele verhuizing van het clubhuis, de locatie van de Jaap Edenbaan gaat misschien veranderen, en dan zijn er ook nog de oude plannen die op realisering wachten zoals een landijsbaan. Het aanpakken van al deze problemen kost veel tijd en moeite. Ik ben blij dat de Poelster in Ton Post iemand gevonden heeft die zich met de oplossing van deze problemen kan en wil gaan bezighouden. Hij is al jarenlang een trouw Poelsterlid en hij heeft zijn enthousiasme, energie en creativiteit al laten zien bij de organisatie van de viering van het veertigjarig jubileum van de Poelster. Natuurlijk kan hij het niet alleen. Zeg eens een keer niet meteen nee als hij je vraagt een klusje op te knappen.
Ik wens Ton Post en zijn medebestuursleden veel succes in de nieuwe bestuursperiode.

Koen Koch
Oud-voorzitter van de Poelster

Tee Cee talk

Mededelingen van de technische commissie


(Jubileum)seizoensopening
Begin oktober is al dichtbij, dus het kunstijs ligt er al weer voordat je het weet.
De hoogste tijd om de zomer/winterknop om te zetten. Een goede aanzet daartoe kun je geven door te verschijnen op onze seizoensopeningsavond, op vrijdag 24 september. Vanaf 20:00 uur in ons clubhuis Poelzicht.
De opening staat dit jaar in het teken van ons veertigjarig jubileum, dus met de nodige extra’s.
Versnaperingen, een verloting, en bovenal een kijkje in de keuken van de Sponsor  Loterij ploeg.
Onze eigen schaatstopper, Rhian Ket (ploeggenoot van onder anderen Mark Tuitert, Erben Wennemars, Gianni Romme, Marianne Timmer), sleept het nodige naar Poelzicht. We krijgen inzicht in de trainingsopbouw, de trainingskampen, hoe hard er gewerkt moet worden voor een paar tienden seconden snelheidswinst enzovoort.
DE kans om bij een echte topploeg in de keuken te kijken, en wellicht ideeёn en motivatie op te doen om later ook een kans te maken op een plek in de top.
We rekenen op een volle zaal!

 Trainingskamp in oktober, op de baan te Breda
In de herfstvakantie organiseren we samen met Nooitgedacht Wilnis een trainingskamp in Breda.
Vertrek op zondag 17, terugkomst op dinsdag 19 oktober.

We zitten nog niet vol, dus aanmelden kan nog steeds. Zoals in de vorige Poelstem vermeld, opgeven onder voorbehoud is toegestaan. Aanmelden bij de technische commissie (email: dezwaaltjes@hetnet.nl).
De kosten worden zeer laag gehouden, voor minder dan 90 euro heb je een all-in kamp met trainingen en een wedstrijd.

Abonnementenaanvraag seizoen 2004-2005
Er zijn komend seizoen geen tekorten te melden wat betreft de KNSB-licentiehouders. Integendeel, we hebben ruimte over. Dus als je iemand weet die nog wil, er zijn abonnementen beschikbaar.
Dit geldt niet voor de recreanten, dat zit vrijwel vol. Met name op de dinsdag is alles uitverkocht, ondanks onze pogingen om meer abonnementen te verkrijgen.
Er gaan geruchten dat de toegang tot de baan weer is veranderd, het blijft toch elk jaar weer spannend…

 Zomertraining 
Vakantie voorbij? Dan heb je nog enkele weken de tijd om alvast in vorm te komen. In september gaan we gewoon door met de zomertraining, d.w.z:
- De conditietraining in het bos; elke dinsdagavond van 19:30 tot 21:00 uur.
- Fietsen met :   De Woensdagavondgroep
           Elke woensdag vanaf  19:30 uur; startpunt clubhuis Poelzicht.
De  Donderdaggroep, begeleiding: Wim Schenk.
           Elke donderdag vanaf 14:00 uur.
Let op: De aanvangstijden kunnen worden aangepast i.v.m. de weer vroeger invallende duisternis.
Doe mee en dan kom je weer fit op de baan vanaf zaterdag 2 oktober (en natuurlijk daarna).

Trainers
We schreven het al eerder, er is een vacature ontstaan op de woensdagavond KNSB.
Er is natuurlijk driftig nagedacht hoe dit gat op te vullen. Er zijn contacten gelegd met enkele kandidaten, maar we kunnen nu nog geen concrete mededelingen doen. Er is nog overleg nodig om tot definitieve afspraken te komen. In de volgende Poelstem zullen we kond doen van de uitkomst.
Wat we nu al wel kunnen vertellen, is de benoeming van Cor Zwaal tot trainer van de baanselectie. Als jullie de afgelopen zomer Cor in het bos hebben gezien met het opjutten van een stel jonge sporters, dan weet je nu waarom dit was.


Marktplein Poelster


‘Marktplein Poelster’ biedt ruimte voor:
- Ter verkoop of ter ruiling aanbieden van allerlei zaken die met schaatsen te maken hebben
- Te koop vragen van bovengemelde spullen kan natuurlijk ook
 
Dag Poelsterren,

Mijn zoon Laurens Stam is (jeugd)lid van De Poelster.
Ik heb te koop:
 1 paar Easy Gliders maat M, slechts 1 seizoen gebruikt: prijs: 15 euro
 trainingbroek en trui maat S (past ook kindermaat 158-164): prijs: 7,50 euro

Bel naar tel. (020) 643 43 40 of mail naar inge@spaans.nu

Met vriendelijke groet,

Inge Sommer

Van het net geplukt


Fietsen in Athene
Door Renze Lolkema/AD

De Winterspelen had hij al gehad, de Paralympics ook. Alleen de Zomerspelen ontbraken nog. Jeroen Straathof (31) is na komende week de enige atleet ter wereld die aan alle drie de Olympische toernooien heeft meegedaan.

Als de Olympische Spelen en Paralympics er in Griekenland op zitten, is baanwielrenner Jeroen Straathof nog niet uitgefietst. Sterker, hij neemt niet het vliegtuig naar huis maar de tweewieler. 2960 kilometer, heeft hij samen met wat vrienden uitgerekend, duurt de fietstocht van Athene naar Amsterdam. ,,Vinden we leuk om te doen.''

Straathof geeft toe op de terugweg naar Nederland niet dezelfde haast te hebben als volgende week op de baan van het Olympische velodrome in de Griekse hoofdstad. De voormalige topschaatser - in 1996 werd hij wereldkampioen op de 1500 meter - wil dan vooral nagenieten van een drukke zomer die komende week zijn climax bereikt. De molenaarszoon maakt deel uit van de vierkoppige achtervolgingsploeg en hoopt vurig met een vergulde Olympische herinnering via de Europese fietspaden terug naar zijn woonplaats Leiden te koersen. Nu blikt hij terug op zijn eerdere Olympische ervaringen en kijkt vooruit naar de komende dagen in Athene.

 Winterspelen Lillehammer '94

Straathof: ,,Eigenlijk was de kwalificatie het meest bijzonder. Ik herinner me die skate-off in Davos maar al te goed. Dat was tegen Martin Hersman, Ids Postma en Arjan Schreuder. Tegelijkertijd was er in Davos een vredesoverleg en terwijl ik me voorbereidde, zag ik die ochtend Yasser Arafat lopen. Dat maakte toch een enorme indruk op me. Even later plaatste ik me voor de Winterspelen.

,,Nee, de Olympische Spelen zijn nooit een droom geweest. Het is meer onderdeel van een traject. Ik ben niet zo'n dromer die zegt dat hij dit en dat wil bereiken. Die Spelen in Noorwegen stonden voor mij in het teken van het volgende schaatsseizoen. Door mijn negende plaats was ik namelijk niet zeker van een plaats in de kernploeg. Daarom ben ik toen enorm gaan trainen en heb ik niet veel van de Spelen gezien. Een dag voor de sluiting ging ik echter door mijn enkel. Tja..., dat was een raar einde.

,,Wat me vooral is bijgebleven is het wereldrecord van Koss op de 10 kilometer. Kippenvel, de rillingen lopen weer over mijn rug als ik daaraan terug denk. Hetzelfde had ik vorig jaar in Stuttgart, tijdens het WK wielrennen op de baan. Australië reed toen een wereldrecord.''

Paralympics Sydney 2000

,,Heel bijzonder, die Paralympics. Ik heb die in Atlanta bezocht waar mijn vriendin Evelien (lid van de nationale rolstoelbasketbalploeg) moest spelen. Zo kwam ik ook in contact met Jan Mulder die nog iemand zocht voor op de tandem. In '98 bleek een WK in Colorado te combineren met een trainingskamp in Calgary, waar ik als schaatser was. We haalden meteen zilver. Een jaar later werden we Europees kampioen. Kortom, we gingen met een goed gevoel naar Sydney. Jammer alleen dat ik de openingsceremonie moest missen, de volgende dag moesten wij namelijk al rijden. Ik merkte wel dat de Paralympics groter zijn dan de Winterspelen.

 ,,Dat we daar goud wonnen, was helemaal geweldig. Mede door de samenwerking met Ingrid Paul, mijn schaatstrainster toen, verliep alles volgens plan. Alleen ging alles zo snel. Ik zat in een trainingskamp in Inzell toen ik naar Sydney ging. Vlug nog even het 30-jarig huwelijksfeest van mijn ouders gevierd. Na zes dagen Sydney moest ik meteen naar Hamar voor het volgende trainingskamp ter voorbereiding op het schaatsseizoen.
Tweeënhalve week later stonden namelijk de WK afstanden op het programma.''

Athene 2004

,,Ik ben er anders mee bezig dan met die andere Spelen. Dit is geen toernooi meer om te leren, maar om te oogsten. En ik wil ook naar de openingsceremonie. Ik ga nu anders met sport om. Ik wil ook ontspannen.

,,Maar goed, we zitten dicht tegen een medaille aan. We behoren tot de top-5 van de wereld, zo bleek op het WK in mei. Het doel was plaatsing, maar omdat we op het WK zo goed presteerden, willen we meer. We denken dat we die laatste stap hebben kunnen maken in de training. We zullen er alles aan doen 4 minuten en 5 seconden te rijden. Maar ja, dat doen die anderen ook.

,,Hierna nog vier jaar? Ik denk het niet. Er komt ook een periode aan dat er maatschappelijks iets moet gebeuren. Evelien, mijn vriendin, gaat straks naar de Paralympics en is bezig huisarts te worden. Dat duurt nog drie jaar. Bovendien denken we nu ook aan kinderen krijgen. Misschien dat ik toch nog een jaartje door fiets. Daarna? Ik zie mezelf in de sport actief blijven. Ik heb al m'n schema's bewaard, voldoende bagage dus om er iets mee te doen.''
 Ingekort Persbericht Skatebond Nederland
Beste EK voor Nederland ooit met zeven medailles

Nederland heeft het Europees kampioenschap in Groningen afgesloten met een zevende medaille: brons voor Elma de Vries uit Haule op de marathon (42 km). Arjan Smit uit Nijeveen was op dezelfde afstand bij de mannen de beste Nederlander op de zevende plaats. "Ik blijf het gevoel houden dat er voor mij meer in zit op de marathon," aldus Smit, vorig jaar op de WK-marathon in Venezuela vijfde. Nooit eerder heeft Nederland zo goed gepresteerd op een Europees kampioenschap: vier keer zilver en drie keer brons. Over de medailleoogst is de 31-jarige bondscoach Desly Hill, zelf meervoudig oud-wereldkampioene op de 300 en 500 meter, heel tevreden. "Ja, ik had er graag een gouden plak bij gehad. Maar anderzijds is er nu een goede motivatie om keihard te blijven werken voor volgend jaar. Eén stap tegelijk."

Bij de vrouwen vormde zich na enkele ronden een kopgroep op initiatief van Pia Knecht en Nadine Gloor uit Zwitserland, die respectievelijk tweede en vierde zouden worden. De latere winnares Barbotin en Elma de Vries sloten aan. Aanvankelijk zaten ook de Nederlandse Linda Schellekens en de Italiaanse Elena Ciavattini erbij, maar beiden moesten al spoedig afhaken.
"Ik had het idee dat ik het meest kapot zat van de vier", zei De Vries na de finish. "De laatste vijf ronden was ik bang dat ik eraf moest. Maar ik wilde per se bij de kopgroep blijven tot het laatst. In de sprint zou ik dan wel weer zien."
Het koersverloop was ongeveer zoals vooraf verwacht: Zwitserland viel aan en Frankrijk ging mee. De Vries: "Het was wel vroeg in de wedstrijd, maar ik wist dat ik bij die ontsnapping moest zitten. De Nederlandse meiden hebben prima afstopwerk gedaan."

Van het net geplukt door

Rinus Nieuwstad

Gedachten in gedichten


Vroeger had je nog echte winters. In de zeventiende eeuw beleefden de lage landen een soort mini-ijstijd met jaar in jaar uit strenge winters en gegarandeerde ijspret. Maar ook twee eeuwen later was het beter gesteld met de winters dan nu. Een van de beroemde dichters uit die tijd schreef onder het pseudoniem De Schoolmeester. In werkelijkheid heette hij Gerrit van de Linde. Hij leefde van 1808 tot 1858 en schreef bijzonder vermakelijke gedichten. Van zijn hand is het beroemde, tweeregelige gedicht ‘Op Poot’ (Hier ligt Poot: Hij is dood.).
Van de Linde liet zich ook inspireren door schaatsplezier, zoals te lezen is in zijn Baanvegers-lied.


Baanvegers-lied

Leg reis aan! Leg reis aan!
’t Leven is een gladde baan.
Bittere korrels of melk en saffraan!
- Vegertjen, bind my mijn schaatsjens eens aan. –
‘k Heb het voor grootere luî wel gedaan,
Leg reis aan!
Bittere korrels of melk en saffraan!

- Vegertjenlief, hoe leg ik het aan?
Vegertjen! ‘k ben hier voor ’t eerst op de baan. –
Wil je niet zitten, dan moet je maar staan,
Net als je ’t daaglijks in ’t leven ziet gaan.
        Leg reis aan!
Bittere korrels of melk en saffraan.
’t Leven is een gladde baan.
Bitter en zoet uit een zelfde kraan.
Leg reis aan! leg reis aan!

De Schoolmeester


Tim Oosten