DE POELSTEM

IN DIT NUMMER, februari 2004, nummer 5


Voorwoord                    

Jubileumnieuws                

Tee Cee talk

Mededelingen van de technische commissie        

Rondje 32               

35e Poelster Bosloop              

Poelster op het net                

Van het net geplukt                

Gedachten in gedichten             
   

Voorwoord   
 
 

 
 

 

Het is half januari: zware regenbuien en windkracht zeven, en de langere termijn weersvoorspelling is al even herfstachtig. Een schaatser kan er alleen maar mistroostig van worden. Een aantal Poelsterleden is echter niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze hebben besloten om eind januari samen per bus naar de Weissensee in Oostenrijk te reizen, en aldaar een week in een sportpension hun intrek te nemen. In ieder geval kan daar op het ‘kleine’ meer naar hartelust geschaatst worden. Er is zelfs de mogelijkheid om de klassieke 200 kilometer te rijden. Voor degenen die willen langlaufen of alpineskiën zijn er ook mogelijkheden te over. Ik ben benieuwd naar de ervaringen van deze ondernemende Poelsterleden en ik hoop in ieder geval in de volgende Poelstem uitgebreid over hun avonturen te lezen.
Een ander lichtpunt blijft de viering van het veertigjarig bestaan van de Poelstem dit voorjaar.
Voor het gemak zet ik verschillende belangrijke jubileumactiviteiten even op een rijtje.
Om te beginnen staat de Poelster Bosloop, 12 april (Tweede Paasdag), in het teken van het jubileum. Het startschot zal door een bijzondere, bekende Nederlander gegeven worden.
Op zaterdag 17 april is er voor onze jeugdschaatsers een bijzondere jubileum-sportdag, tevens diploma uitreiking. Locatie: ons Clubhuis Poelzicht.
Als klap op de vuurpijl is er de echte jubileumviering op 15 mei. Deze viering vindt, vanwege de te verwachten belangstelling, plaats in het Noorddamcentrum. ’s Middags is er een officiële receptie voor genodigden (vertegenwoordigers van de KNSB, de gemeente Amstelveen, naburige ijsclubs, medewerkers etc). ’s Avonds is er het grote feest voor alle leden en oud-leden. In één zaal is er een echte disco, in de andere zaal gaat het wat rustiger aan toe en kan iedereen met oude bekenden herinneringen aan het verleden opdiepen.
Noteer deze data alvast in je agenda. Nadere informatie volgt natuurlijk ook nog.
Al eerder berichtte ik over het jubileumboek dat door een groep enthousiaste Poelsterren gemaakt wordt. Ik heb de ruwe versie ervan mogen inzien, en ik kan jullie verzekeren dat het werkelijk een bijzonder boek wordt. Ook al eerder berichtte ik dat in het jubileumboek ruimte wordt gereserveerd voor een rubriek “Poelsterren feliciteren de Poelster”. Het idee is heel eenvoudig. Wanneer je de Poelster op deze wijze wilt feliciteren, laat mij dit per e-mail weten (koch@fsw.leidenuniv.nl). De kosten van deze felicitatie bedragen 10 euro (over te maken op het rekeningnummer van onze penningmeester Johan de Weerdt). Het is natuurlijk de bedoeling dat jullie op deze leuke wijze bijdragen aan de bestrijding van de kosten van het maken van het in full-colour uit te geven jubileumboek. Ik hoop dat heel veel Poelsterren op deze wijze hun club willen feliciteren.
Voor de jubileumactiviteiten echt losbarsten, zijn er natuurlijk ook nog de gewone schaatsactiviteiten. Op 31 januari zijn er weer wedstrijden in Breda, en vergeet ook de clubkampioenschappen op 7 maart niet. Maak ook gebruik van de trainingsuren. Voor je het weet is het schaatsseizoen al weer afgelopen.

Koen Koch
Voorzitter De Poelster


Jubileumnieuws


Zoals jullie allemaal weten, bestaat onze vereniging in 2004 40 jaar. Dat gaan we vieren! De volgende activiteiten staan op stapel:

Tweede Paasdag, 12 april: Poelster Bosloop
Deze staat in het teken van het jubileum. Startschot door een bekende Nederlander. Locatie: clubhuis Poelzicht.

Zaterdag 17 april: jubileumsportdag voor de jeugd, tevens diploma-uitreiking
Op zaterdag 17 april is er voor onze jeugdschaatsers een bijzondere jubileum-sportdag, tevens diploma uitreiking. Locatie: ons clubhuis Poelzicht.

Zaterdag 15 mei: jubileumfeest
Locatie: Noorddamcentrum, Noorddammerlaan, Bovenkerk. Receptie + groot feest voor leden en oud-leden.

Jubileumboek
Het jubileum wordt ook opgeluisterd door een boek waarin wordt teruggeblikt op 40 jaar De Poelster. Om de kosten te drukken, roepen we iedereen op 10 euro te schenken. Je felicitaties belanden dan in het boek onder de kop: ‘Poelsterren feliciteren De Poelster’. Doe je hieraan mee, bericht dit dan aan onze voorzitter via koch@fsw.leidenuniv.nl. Je bijdrage kun je overmaken op: Postgiro 1851745/Rabobank 302322345
t.n.v. J. de Weerdt, penningmeester ‘De Poelster’.

Zie ook het voorwoord.


Tee Cee talk

Mededelingen van de technische commissie


Clubkampioenschappen
Op ZONDAG 7 maart 2004 organiseren wij (samen met schaatsvereniging Het Gein/eo) onze clubkampioenschappen op de Jaap Edenbaan. Het eerste startschot zal vallen om 19:30 uur.
Dit jaar dus weer: kampioenschappen voor alle klassen tegelijkertijd!
De baan kan weer worden opgeruimd om 23:00 uur, waarna de uitslagen in de Skeeve Skaes worden bekend gemaakt.

De wedstrijdafstanden zijn:

Categorie 100m 300m 500m 1000m 1500m
DPD/C X X


HPD/C X X


DPB/A
X X

HPB/A
X X

DJC

X X

Overige

X
X


Via de trainers zullen jullie de inschrijving kunnen doen. Zij gaan daar medio februari om vragen.
NB: Aan deze wedstrijden kunnen alleen licentiehouders deelnemen.

De Jaap Edenbaan wedstrijden
Het seizoen is nog maar kort, tel de weken maar eens op je vingers af; is één hand voldoende? Het zal niet veel schelen…
De agenda vermeldt onze laatste combinatiewedstrijden op:
Zondag 1 februari Wedstrijdnr 176    19:30 – 21:00  Combinatie 5; Nooitgedacht Wilnis, Jaap Eden, Poelster.
Met name deze wedstrijd is een uitgelezen mogelijkheid voor degenen die de wedstrijden dit seizoen hebben gemist, toch nog voor de clubkampioenschappen het wedstrijdgevoel op te doen.

Zondag 22 februari
Wedstrijdnr 205     07:20 – 09:30  Combinatie 10; HCA, Poelster.Voor de jeugd zijn er ook nog maar weinig wedstrijden. Het overzicht:

wedstr.nr. dag datum tijd omschrijving wedstrijd/deelname
175 zon 1-feb 7:20-09:30 pupillen A/B
176 zon 1-feb 19:30-21:15 Poelster jun A – Sen
185 zon 8-feb 7:20-09:30 jun C
186 zon 8-feb 19:30-21:15 jun B
191 woen 11-feb 16:30-17:45 pupillen C/D/E
195 zon 15-feb 7:20-09:30 jun C en pup A/B op uitnodiging
203 zat 21-feb 19:30-21:15 kamp van Amsterdam jun C en jun B
205 zon 22-feb 7:20-09:30 Poelster jun A – sen
206 zon 22-feb 19:30-23:00 kamp van A'dam jun A, Neo-Sen, Sen  en Vet.
214 zat 28-feb 21:00-23:00 jun B-A
241 zon 7-mrt 19:30-23:00 clubkampioenschappen Poelster/Gein e/o

Daarnaast natuurlijk de marathonwedstrijden plus bijzondere wedstrijden (op uitnodiging, als je snelle tijden rijdt).

Lees  de baaninfo voor de details, en kijk in het januarinummer van de Poelstem.

NB: Ook inschrijving in de blokken van andere verenigingen is vaak mogelijk. Vraag Aye naar vrije plaatsen!

Deventer
Zojuist binnen: vooruitnodiging van Sportief Oost Nederland uit Deventer.
Zij organiseren in de krokusvakantie een jeugdtoernooi.
Het toernooi zal worden gehouden op donderdag 4 maart 2004 op het snelle ijs van kunstijsbaan ‘De Scheg te Deventer. Vorig jaar namen we al een keer deel, en er zijn vrijwel alleen maar p.r.’s gereden.
Het toernooi zal voor de vijfde keer plaatsvinden, er kunnen maximaal 20 verenigingen deelnemen.
De details volgen nog.

Slotavond

Op vrijdagavond 26 maart vindt de knetterende afsluiting van het seizoen plaats in clubhuis Poelzicht.
Noteer deze datum alvast.

Bob Schrage
 
Rondje 325Er zijn behoorlijk wat wedstrijden gereden de afgelopen periode, helaas werkte het weer of de kwaliteit van het ijs niet mee, want er vielen opmerkelijk weinig pr’s te noteren. Dat kan natuurlijk ook nog liggen aan het nieuwe SARA systeem, want af en toe krijg ik wedstrijden binnen waar achter de tijd de plaats op de afstand vermeld wordt en niet een eventueel pr. Ik heb van alles geprobeerd, maar het lukt mij niet om een ander formaat op het scherm te krijgen. Gelukkig is Wil Jesterhoudt verdergegaan met het verwerken van de marathonuitslagen, zodat ik nu ook een overzicht kan geven van de tot nu toe verreden wedstrijden.

Langebaan

Gew. kampioenschap supersprint, 7 december 2003
Na een goede wedstrijd op 22 november, waarbij hij drie pr’s reed, Had Timo Ket zich geplaatst voor het gewestelijk kampioenschap supersprint. Ook hier twee pr’s voor Timo, maar zijn tijden waren niet voldoende om hoog in het klassement te eindigen. Met zijn serie van 12.53, 12.23 (pr), 29.23 (pr) en 30.57 eindigde hij in het klassement op plaats 22.

Combinatiewedstrijden (13/12, 28/12 en 11/01)
De belangstelling voor de combinatiewedstrijden valt wat tegen, gemiddeld komen er maar zeven Poelsterleden aan de start. De beste prestaties werden geleverd door Leon Schrage die ook in Amsterdam in staat is lage 43’ers te rijden op de 500 m. Op 13 december verbeterde hij zijn pr op de 1000 m tot 1.29.59. Tijdens de wedstrijd van 11 januari bleef Frank v.d. Pijl met zijn tijd van 2.17.50 Leon ruim voor.

NK Allround, 20/21 december
Het NK Allround was voor Rhian Ket na de 500 m al voorbij. Bij het uitkomen van de eerste bocht ging hij onderuit en was een goede klassering met een eindtijd van 1.09.45 niet meer mogelijk. Op de 5000 m eindigde hij met een eindtijd van 7.08.42 op plaats 19. Vastbesloten toch nog wat goeds te laten zien, ging hij op zijn beste afstand, de 1500 m, furieus van start en had met een opening in de 25 sec een goede uitgangspositie voor een plaats hoog in het klassement op die afstand. Waarschijnlijk nam hij te veel risico in de volgende bocht want hij ging opnieuw onderuit en kwam hard in de kussens terecht en moest met een bebloed gezicht de strijd staken.

Koninklijke Thialf / HCH Jeugdwedstrijd, 29 december
Op 29 december namen Bo Folkertsma, Janneke Oostenrijk, Timo Ket en Thijs van Bemmel deel aan de Koninklijke Thialf/HCH Jeugdwedstrijd in Heerenveen.
Het ijs was goed en er werden supertijden gereden. Ondanks 7 pr’s slaagden zij er niet in hoog in het klassement te eindigen. De beste klassering kwam op naam van Timo, die op plaats 22 eindigde.

Nr Deelnemer Cat 500m 1000m TotaalBo Folkertsma DC1 54.81 (PB) DQ (DQ) 54.810


38 Janneke Oostenrijk DB1 54.44 (PB) 1:53.58 (PB) 111.230


22 Timo Ket HC2 45.54 (PB) 1:30.31 (PB) 90.695


36 Thijs van Bemmel HB1 47.21 (PB) 1:35.06 (PB) 94.740

Marathon

Het heeft even geduurd, maar hier zijn dan toch de marathonuitslagen. Bij alle categorieën wordt er goed gescoord door de leden van de Poelster. Bij de jongens pupillen voort Boy Kramer een verbeten strijd met Kevin Regelink van N.G.W. Boy heeft twee wedstrijden gewonnen en eindigde drie keer op de tweede plaats. In het tussenklassement staat Boy op plaats 2 met 47,2 punten. Kevin heeft er 58,4 en ik vermoed dat Boy één wedstrijd gemist heeft.

Ook Bo Folkertsma doet het goed bij de meisjes C. Ze heeft weliswaar nog geen wedstrijd gewonnen, maar ze scoort regelmatig en staat in het tussenklassement na zes wedstrijden op plaats 6.

Marcia Bakker, gepromoveerd naar de D1, heeft gemerkt dat het daar moeilijker is om hoog in het klassement te eindigen. Tot nu toe is ze er slechts één keer in geslaagd om punten te bemachtigen. Ik moet er echter bij vermelden dat ik niet weet hoe vaak zij aan de start verschenen is.

Nel Bolt gat stug door en heeft inmiddels 13 punten verzameld, goed voor plaats 13 in het tussenklassement. En natuurlijk mag ik Berend Jan Langenberg niet vergeten die inmiddels bij de V2 die met een 8e plaats op 19 december ook zijn eerste punten heeft gepakt.

Rinus Nieuwstad

35e Poelster Bosloop


Speciale jubileumeditie – Tweede Paasdag – 12 april

Niet alleen voor onze club is 2004 een jubileumjaar, dit geldt ook voor de Poelster Bosloop: Wij organiseren onze BOSLOOP op Tweede Paasdag (12 april)  voor de 35e keer.
Reden te meer om er een spetterend festijn van te maken.
In samenwerking met de commissie voor het 40-jarig jubileum pakt de Bosloop-commissie dan ook flink uit:
NIEUW om    10.00 uur:           kidsloop  over ruim 2 km
        Speciaal voor kinderen tot 12 jaar.
              11.00 uur:          Bosloop over 5, 10, 15 of 21 km.
Voor alle categorieën zijn er speciale prijzen voor de beste lopers en alle deelnemers ontvangen een prachtige foto van het moment waarop zij zelf de eindstreep passeren !
Omdat ons clubhuis te klein zal zijn om iedereen te kunnen ontvangen, zal een deel van de activiteiten zich buiten (overdekt!) afspelen.

Let op de volgende Poelstem voor nadere informatie!Poelster op het net


Sinds kort staat er een geheel vernieuwde versie van de Poelster Homepage op het net. De Poelster homepage is nog steeds te vinden op:

www.xs4all.nl/~eelcon/poelster/.

Mocht je problemen hebben om de pagina te vinden, probeer het dan via:

www.knsb.nl > Links > Verenigingen

Heb je op of aanmerkingen over de homepage, laat mij dat dan weten via mgnieuwstad@hetnet.nl.

Rinus Nieuwstad


Van het net gepluktSalt Lake City: Olympische recordbaan: eind in zicht

Olympische recordbaan: eind in zicht
Van onze verslaggever Mark van Driel (Volkskrant)

AMSTERDAM - De Nederlandse schaatscoach Bart Schouten raakt zijn baan bij de ijsbaan van Salt Lake City kwijt. Schouten, die de Amerikaan Derek Parra bij de Spelen van 2002 naar goud op de 1500 meter leidde, moet weg vanwege drastische bezuinigingen. De coach vreest dat ook het voortbestaan van de Olympische ijsbaan onzeker is.

Wegens een gebrek aan inkomsten heeft het stichtingsbestuur waaronder de Utah Oval valt afgelopen weekeinde zestig procent van het personeel de wacht aangezegd - tien vaste krachten. Schouten mag het lopende seizoen afmaken, maar moet per 15 maart vertrekken. Zijn trainingsprogramma, dat ambitieuze schaatsers van vele nationaliteiten de kans biedt om zich te ontwikkelen tot deelnemers aan de Spelen, is geschrapt.

Schouten betreurt de maatregel niet alleen vanwege zijn eigen lot. Hij zegt dat de vooruitzichten gunstig waren. Hij bespeurde veel belangstelling bij schaatsers voor zijn trainingsprogramma. Bovendien waren er volgens hem besprekingen met sponsors gaande. Onder leiding van Schouten werd de Duitse Monique Garbrecht vorig jaar nog wereldkampioene sprint in Calgary.

Schouten vreest dat de bezuinigingen het einde van de recordbaan in Salt
Lake City zullen inluiden. Nu de belangrijkste vaste krachten moeten vertrekken, dreigen ook veel vrijwilligers boos weg te gaan. Hij acht de kans groot dat de WK sprint, die voor volgend jaar staan gepland, niet zullen doorgaan. De olympisch ijsbaan van Turijn moest eerder al afzien van dat toernooi, wegens vertragingen rondom de bouw van de overdekte hal.
'Ik vrees dat er over een kleine vier jaar geen ijs meer is in Utah', laat Schouten weten. 'Het ziet er naar uit dat het een soort lokale ijsbaan wordt. Het lijkt erg kortzichtig, maar het kan ook een van tevoren uitgedacht plan zijn. Salt Lake City heeft even heel veel positieve aandacht gekregen. Zoals ze nu omgaan met de olympisch erfenis is bedroevend.'

Om het voortbestaan van de olympisch accommodaties van Salt Lake te garanderen, werd na de Spelen een fonds van 70 miljoen dollar opgericht.
Behalve de ijsbaan zouden van dat bedrag ander wintersportfaciliteiten worden onderhouden. Het was de bedoeling niet alleen de lokale bevolking te laten profiteren van de faciliteiten, maar ook om veelbelovende atleten op te leiden.
Volgens Schouten is het schaatsen de dupe geworden van de slecht lopende andere projecten, zoals kunstrijden en bobsleeën. Aan zijn huidige programma nemen schaatsers met maar liefst tien verschillende nationaliteiten deel.
Toppers zitten er op dit moment niet bij. Schouten: 'De olympische droom van veel mensen is verstoord. Zonde.'


Stichting Wintermarathon
Hilversum, 9 januari 2004.

Schaatsen op natuurijs op de Weissensee

Nu nog beperkte mogelijkheden toerschaatsers voor deelname

Nu de vorst in Nederland het voorlopig laat afweten, kunnen de Nederlandse schaatsliefhebbers hun hart ophalen op de Weissensee. Vele duizenden toerschaatsers en een paar honderd wedstrijdrijders zullen over twee weken
bezit nemen van de Weissensee.

Op het 'kleine meer' kan al vanaf begin december worden geschaatst en de laatste berichten luiden dat het 'grote meer' als gevolg van strenge vorst inmiddels ook is bevroren. Als volgens de verwachtingen de vorst aanhoudt, kunnen de tochten en de wedstrijden wellicht op het grote meer plaatsvinden.
De definitieve beslissing waar ons evenement zal plaatsvinden, neemt het bestuur van de SWM in overleg met ijsmeester Norbert Jank op zaterdag 17 januari.

Voor de toerschaatsers die lang hebben geaarzeld om naar de Weissensee te gaan en zich nog niet hebben aangemeld zijn er nog beperkte mogelijkheden.
In de zogenaamde A-periode, van 18 januari tot 24 januari. In deze periode staat de grote toertocht op 23 januari op de kalender.
De perioden B en C zijn volgeboekt en slechts heel sporadisch worden hiervoor nog aanmeldingen geaccepteerd; waarbij de deelnemers die op de wachtlijst staan, voorrang krijgen.
Voor info zie: www.weissensee.nl

 
KNSB: Wanneer kun je veilig op natuurijs schaatsen?

de KNSB-site meldt:

Wat moet je weten als je 'veilig' wilt gaan schaatsen?

Wanneer kun je veilig op natuurijs schaatsen?

Op de ca. 1000 natuurijsbanen in Nederland kan doorgaans vrij snel (na vier of vijf nachten matige/strenge vorst) worden geschaatst. De banen zijn in beheer van ijsclubs. De plaatselijke media zullen berichten wanneer de ijsbanen haar poorten openen.
Voor het schaatsen van tochten zal men iets meer geduld moeten hebben.
Veiligheid heeft de absolute prioriteit. De tochten worden pas vrij gegeven als er een dusdanige ijslaag is gevormd dat er duizenden mensen op kunnen schaatsen. Een fijnmazig systeem van natuurijscoördinatoren en subcoördinatoren beslissen samen met de organiserende ijsclubs of de tocht kan doorgaan. Tientallen vrijwilligers per tocht zijn dan dag en nacht in touw. Als er een tocht onder auspiciën van de KNSB doorgaat, is er de garantie dat er zo veilig mogelijk geschaatst kan worden, dat de route van de tocht aan strenge eisen voldoet, dat deze is gecontroleerd en voortdurend wordt gecontroleerd. De natuurijscoördinatoren van de KNSB, verschijnen tijdens vorstperiodes veelvuldig in de media om duidelijk te maken waar men veilig kan schaatsen.
De KNSB doet geen uitspraken over waar op welke sloot, kanaal en/of plas er individueel veilig geschaatst kan worden. Daarvoor kun je terecht bij de plaatselijke gemeente, politie en/of havendienst.


Hoe weet ik waar ik een tocht kan schaatsen?

Op www.KNSB.nl, www.natuurijsschaatsen.nl en op NOS Teletekst vindt men tijdens vorstperiodes actuele informatie over de uitgeschreven toertochten, startplaatsen, starttijden, afstanden etc. Er zijn diverse toertochten die ook geschikt zijn voor jeugdige- of niet zo ervaren schaatsers. De toertochten zijn per provincie gerangschikt en hebben allemaal een code.
Deze bestaat uit de afkorting van de provincie en het nummer van de tocht:
GR: Groningen
FR: Friesland
DR: Drenthe
OV: Overijssel
FL: Flevoland
GE: Gelderland
NBr: Noord Brabant
LI: Limburg
ZE: Zeeland
ZH: Zuid Holland
UT: Utrecht
NH: Noord Holland

Moet ik me voorbereiden op een schaatstoertocht?

Ja! Ook voor een kleine schaatstoertocht moet je een beetje conditie hebben, fit zijn en moeten de schaatsen gerond en geslepen zijn. Zorg dat:
de schaatsen ingereden zijn, je dus een aantal keren op de kunstijsbaan geweest bent. Dit kan blaren, zere schenen, zere voeten en een pijnlijke onderrug voorkomen.
je een toertocht kiest die qua afstand en zwaarte geschikt voor je is.
houd rekening met de wind (liefst terug wind mee) en overschat jezelf niet
je niet alleen bent/gaat
je de aangegeven en gepeilde route aanhoudt en voor donker weer terug bent
je goed oplet bij wakken, bruggen en kluunplaatsen. Niet alleen rood-wit
lint dient als markering, ook boomstammen, bundels riet etc.
je voldoende eet, drinkt en rust. (5:1, Na 50 minuten actief, 10 minuten rust)
je een rugzakje meeneemt met daarin wat extra kleding (bijv. pully en windjack), extra veters, eten en drinken, wat EHBO spulletjes en een  aluminium opvouwbare deken. Dit alles bij elkaar weegt niet meer dan 1-1,5 kilo.
je naast je rugzakje ook een natuurijsveiligheidsset bij je hebt (kijk op www.KNSB.nl) bestaande uit een werplijn en ijsprikkers. Doe deze NIET in je rugzak!


Hoe weet ik hoe hard het ijs groeit?

Het KNMI in De Bilt registreert alles over de ontwikkeling van een vorstperiode. Op de internetsite van het KNMI vind je allerlei wetenswaardige informatie: www.KNMI.nl


 Hoe herken ik een officiële KNSB schaatstoertocht?
alle op teletekst en op de websites vermelde tochten zijn tochten die onder
auspiciën van de KNSB worden uitgezet bij de start- en/of stempelplaatsen wappert de KNSB-toertochtvlag bij de inschrijving ontvangt u de officiële KNSB/UNOX startkaart. Alleen met deze kaarten kunnen de KNSB toerschaatsdiploma's worden aangevraagd. Er zijn startkaarten voor junioren (t/m 15 jaar) en senioren. Let op: deelname aan een schaatstoertocht is altijd op eigen risico. De KNSB of de bij haar aangesloten schaatsverenigingen zijn niet aansprakelijk voor schade, in welke vorm dan ook.

Hoe kom ik aan een KNSB Toerschaatsdiploma?

Een KNSB toerschaatsdiploma is verkrijgbaar na 250, 1.000 of 2.500 gereden kilometers. Na 250 schaatskilometers, reikt de KNSB het bronzen diploma uit, bij 1.000 kilometer het zilveren en bij 2.500 kilometer het gouden. Voor het behalen van het vereiste aantal kilometers geldt geen tijdslimiet.
Om een dergelijk diploma aan te vragen, stuurt u uw deelnemerskaarten met het totaal van de gereden kilometers naar het bondsbureau van de KNSB, Postbus 1120, 3800 BC, Amersfoort. U ontvangt dan uw deelnemerskaarten retour samen met het toerdiploma, een verklaringsbewijs. Aan dit diploma zijn Euro 2,50 aan administratiekosten verbonden. U ontvangt hiervoor dan  ook een factuur.


Web links?

Mocht u naast de informatie op www.KNSB.nl of www.natuurijsschaatsen.nl nog meer specifieke informatie willen hebben over bijvoorbeeld veiligheid, het weer etc. Kijk dan eens op:
www.nordicskatingcenter.nl
www.redned.nl
www.KNMI.nl
www.ANWB.nl
www.9292ov.nl
Schaats.pagina.nl

De KNSB wenst je een sportieve ijswinter toe!

Van het net geplukt door

Rinus Nieuwstad

Gedachten in gedichten


Natuurijs is avontuur en soms een beetje risico nemen in het door zekerheden dichtgespijkerde bestaan. De ijsvloer als uitdaging, verwoord door Jaap van Lakerveld.


Schaatskalender

Het ijs is zwart en goeddeels onbereden
Het strekt zich dreigend tot de einder uit
Wat krassen tonen dat het is betreden
De stilte wordt verbroken door geluid

Een knal als explodeerde er wat kruit
Een schok gaat door het ijs en door je leden
Tegen de wind die om je oren fluit
Bleek het onmogelijk je warm genoeg te kleden

De kou, de wind, de onvoorspelbaarheden
Van draagkracht en de dikte van het ijs
zijn avonturen in een burgermans bestaan

Niet ieder risico moet steeds worden vermeden
want het bestaan is zeker minder grijs
wanneer er schaatskalenders in de kranten staan

Jaap van Lakerveld


Tim Oosten

Terug naar de startpagina