De Poelstem

IN DIT NUMMERdecember 2003, nummer 3

Voorwoord


Tee Cee talk


Rondje 325

Jeugdschaatskamp 2003

Van het net geplukt

Kaarten WK Allround 2004

Gedachten in gedichten



Voorwoord   
 
 

 
 

 

Als ik mijn voorwoordjes voor de Poelstem teruglees, valt het me op dat ik bijna altijd begin met een commentaar op het weer of op de weersvooruitzichten. Dat is natuurlijk niet vreemd. Schaatsers zijn nu eenmaal afhankelijk van bevroren water. En voor bevroren water, ijs dus, heb je vorst nodig, en liefst windstil weer. Want dan heb je geen last van ribbelig ijs, om maar niet te spreken van door een venijnige oostenwind op elkaar gedreven en samengeklonterde ijsschotsen, in het Fries ook wel ‘kistwerken’ genaamd, die schaatsen onmogelijk maken. Het moet ook niet gaan sneeuwen na het invallen van de vorst, want ook dat is niet goed voor de kwaliteit van het ijs. Onder de sneeuw kan het ijs gaan ‘broeien’ en de ijsgroei wordt ernstig belemmerd. Bovendien kan niet overal geveegd worden, dus liever geen sneeuw. Vlak voor het definitief invallen van de vorst mag het wel even sneeuwen. De sneeuw op het land zorgt ervoor dat er geen stof en zand op het ijs waait, met stroef ijs en botte schaatsen als gevolg.
Het weer dus, een terugkerend gespreksonderwerp voor schaatsers. We hebben de Jaap Edenbaan, maar velen van ons houden toch het meest van schaatsen op echt buitenijs. Wanneer ik dit schrijf, bijna half november, beleven we het ideale weertype. Weinig wind, strak blauwe lucht en al behoorlijk fris met ’s nachts een paar graden onder nul. Als we dit weer over precies een maand hebben, dan beleven we de vroegste Elfstedentocht ooit. Alle voorspellingen over het broeikaseffect, het opwarmen van de aarde, worden dan weerlegd. Zoals in het verleden ook telkens met Elfstedentochten is gebleken, het gaat om uitzonderlijke situaties, die deze tocht mogelijk maken. Verhalen over de ontwikkeling van de gemiddelde stijging van de temperatuur hebben niets met het voorkomen van die uitschieters te maken. Wat het klimaat juist de laatste jaren laat zien, is dat er meer sprake is van extreme situaties, uitschieters dus, dan voorheen. De kansen op een Elfstedentocht, of een langere natuurijsperiode, waar we als schaatsvereniging echt behoefte aan hebben, zijn dus nog lang niet verkeken.
 Ondertussen is het seizoen al een goed eind op streek. De eerste wedstrijden zijn al achter de rug., naar ik hoop met bevredigend resultaat. Ook de grote jongens zijn aan het echte werk begonnen. Heel opvallend vond ik de prestatie op de 5000 meter van Bob de Jong bij de Wereldbekerwedstrijden in Hamar. Hij won afgetekend. Wat zo bijzonder is aan zijn prestatie, is dat De Jong niet deel uitmaakt van een professionele gesponsorde ploeg. Als ‘amateur’ traint hij bij het Gewest Noord-Holland/Utrecht. Lid zijn van een gesponsorde ploeg is dus geen absolute voorwaarde voor succes. Hetzelfde zien we bij het marathonschaatsen. Miel Roozendaal en zijn ploeg hebben de helft van de wedstrijden gewonnen, maar doen het nog steeds zonder sponsor. Petje af. Dit betekent natuurlijk niet dat ik het belang van gesponsorde ploegen voor de ontwikkeling van de schaatssport ontken. Integendeel, voor wat bijvoorbeeld Jac Orie doet bij de Sponsor Loterijploeg, en voor onze eigen Rhian Ket, heb ik het grootste respect. Toch blijkt de infrastructuur die de KNSB en zijn gewesten bieden met al hun trainingsfaciliteiten voor aankomende en gearriveerde schaatsers van essentieel belang te zijn. De Poelster maakt op haar bescheiden wijze deel uit van die infrastructuur, en ontleent daaraan voor een deel haar bestaansrecht. Hoe nuttig ook de gesponsorde ploegen, zonder de schaatsclubs verenigd in de KNSB heeft het schaatsen op de lange termijn geen toekomst.
Tot slot nog dit, en heel iets anders. Het is een bericht voor onze jeugdschaatsers  (en hun ouders). De eerste Zwarte Pieten zijn al op de daken in de buurt van de Jaap Edenbaan gesignaleerd. Het gerucht gaat dat zij onderzoeken of het mogelijk is dat Sinterklaas tegen 5 december een bezoek aan de Jaap Edenbaan kan brengen. Zeker is nog niets, maar de kans bestaat dat hij komt, met snoepgoed en pepernoten. De jeugdschaatsbegeleiders weten er vast meer van. Informeer bij hen. Ik wens iedereen alvast veel plezier.

Koen Koch
Voorzitter De Poelster


Tee Cee talk

Mededelingen van de technische commissie

Overdekt hardrijden
1. Breda 2003.
We hebben, samen met Nooitgedacht Wilnis, beslag weten te leggen op 2,5 uur wedstrijdijs in Breda, op zaterdag 22 november.
De inschrijvingen zijn inmiddels achter de rug, en alle deelnemers hebben een reisbeschrijving en toelichting ontvangen.
Op moment van schrijven waren de aanmeldingen nog niet allemaal binnen, dus we kunnen niet zeggen of alle belangstellenden konden worden geplaatst. Wellicht hebben we enkelen moeten teleurstellen, maar de ijsruimte was beperkt. Bij de toewijzing hebben we rekening gehouden met de mate van deelname aan andere wedstrijden, en de volgorde van aanmelding.

2. Breda 2004
We hebben nog een tweede overdekte wedstrijd in petto. Op 31 januari, ook weer samen met Nooitgedacht Wilnis, wederom vanaf 21:00 uur, op de mooie overdekte baan te Breda.
Einde december zullen we de inschrijving gaan openstellen.
We willen bij deze wedstrijd de gelegenheid bieden tot het rijden van een 3000m. Dit betekent dus een lager aantal deelnemers. Nu scheelt het dat een aantal notoire wedstrijdrijders dan net onderweg is naar de WeissenSee, dus wellicht kan dan toch een wens van velen in vervulling gaan: Het rijden van een 3000 m als hoofdafstand, dus niet net nadat je benen zijn volgelopen van de 1500 m.

 Jeugdtoernooi in Thialf
Ook dit seizoen vinden, naar verwachting, in Heerenveen weer de traditionele jeugdwedstrijden op de zogenaamde derde Kerstdag plaats, op 27 december dus. De wedstrijden staan open voor meisjes en jongens C en B. Er is geen vrije inschrijving. Als je belangstelling hebt, geef dat dan aan bij Aye. Houd er rekening mee dat de snelsten voorgaan.

Baaninfo
De baaninfoboekjes zijn uitgereikt op de baan. Mocht je de grote uitdeling hebben gemist en je wil toch wel een eigen exemplaar, vraag dan via je trainer een boekje aan.

De Jaap Edenbaan-wedstrijden
Ondanks alle perikelen en het gemis van een aantal zeer kundige volbloed-baancommissieleden, zijn de wedstrijden dan toch op gang gekomen. Enerzijds past ons droefenis over het terugtreden van deze mensen, anderzijds hulde voor degenen die hun schouders er weer onder hebben gezet.
In de afgelopen twee maanden heeft de jeugd alweer een behoorlijk aantal wedstrijden kunnen rijden, maar hebben we pas één combinatiewedstrijd achter de rug. Opvallend is de belangstelling voor de marathons op de vrijdagavonden, we beleven dit seizoen een piek in het aantal Poelsterren.
Daarbij is ook nog Nel Bolt te bewonderen. We schrijven ook nog, omdat deze vaste Poelsterwaarde in het wedstrijdschaatsen niet meer aan baanwedstrijden zal deelnemen. De technische commissie zal zich uiteraard moeten beraden hoe om te gaan met deze leemte. Zo vervalt bijvoorbeeld de jaarlijks aan Nel uit te reiken vaste, extra prijs die ze altijd wel weer in een gewestelijke of landelijke wedstrijd wist te winnen.

Het rooster voor de komende maand
Elke veertien dagen, op de woensdagen, zijn er marathons voor de jeugd.
Wekelijks op de vrijdagavonden, marathons voor de (jong)volwassenen.
 
december

Nr. Dag Datum Tijd Omschrijving
91 Woe 3-12-2003 16.30-17.45 Pupillen C/D
92 Vrij 5-12-2003 IJSBAAN GESLOTEN
101 Woe 10-12-2003 16.30-17.45 Jeugdmarathon
102 Vrij 12-12-2003 21.15-23.15 Marathon V1 - C1 - D1
104 Zat 13-12-2003 21.00-23.00 Combinatie -10- o.a. POELSTER
111 Woe 17-12-2003 16.30-17.45 Pupillen C/D
112 Vrij 19-12-2003 21.15-23.00 Marathon V2 - C2 - D2 - C3
114 Zat 20-12-2003 21.00-23.00 Junioren B
115 Zon 21-12-2003 07.20-09.30 Junioren C
121 Woe 24-12-2003 IJSBAAN GESLOTEN
122 Vrij 26-12-2003 IJSBAAN GESLOTEN
125 Zon 28-12-2003 07.20-09.30 Pupillen A/B
126
19.30-21.15 Combinatie -5- o.a. POELSTER
131 Woe 31-12-2003 IJSBAAN GESLOTEN


Let op: Opgaven langebaan uiterlijk dinsdag voorafgaand aan de betreffende wedstrijd.

Clubkampioenschappen
De datum is nog niet bekend, houd rekening met de week van 7 maart. Het seizoen wordt dan weer afgesloten met een extra week voor de clubkampioenschappen.



Rondje 325

Clubrecords voor Boy Kramer en Rhian Ket

Het heeft even geduurd voordat de wedstrijden op de Jaap Edenbaan onder normale omstandigheden van start konden gaan. De eerste paar weken vielen er wedstrijden uit en moest er met handtijden gewerkt worden. De oorzaak lag in onenigheid tussen de baancommissie, het gewest NH-Utrecht en de Jaap Edenbaan over de uitwerking van het nieuwe contract. Reden voor de heer Bles zijn functie als voorzitter van de baancommissie neer te leggen en ook Wil Jesterhoudt, als systeembeheerder verantwoordelijk voor het verwerken van de uitslagen en opname hiervan in het SARA-systeem van de KNSB, heeft het voor gezien gehouden.

De baancommissie heeft Bart Postma bereid gevonden om de taak van Wil over te nemen en inmiddels lopen de uitslagen weer binnen, zie elders in dit blad. Helaas zijn nog niet alle licentiehouders in het nieuwe SARA II-bestand opgenomen, dus er zijn nog niet veel uitslagen waar pr-verbeteringen bij staan.

PR’s worden in het nieuwe systeem aangegeven met pb. (personal best)

Clubrecords
Het seizoen is nog maar net begonnen, of de eerste verbeteringen van clubrecords kunnen alweer genoteerd worden.

Op 24 oktober verbeterde Rhian Ket, in Heerenveen, het clubrecord op de 5000 m tot 5.52.02 en tijdens het NK afstanden liet hij op de 1000 m een tijd van 1.12.91 voor zich noteren. Ook Boy Kramer is al goed op dreef. Tijdens de pupillenwedstrijd van 2 november kwam hij in Amsterdam op de 500 m uit op een tijd van 48.30.

NK Afstanden
Rhian Ket had zich voor het NK afstanden geplaatst voor de 1000, 1500 en 5000 m. De 5000 m die op vrijdagavond werd verreden liep voor Rhian uit op een teleurstelling. Na een snelle start liep het voor geen meter; waar het aan lag was Rhian ook niet duidelijk en het was dan ook behoorlijk balen. Hij eindigde met een eindtijd van 7.10.76 als laatste in het klassement van de 5000 m.

De 1000 m van zaterdag ging gelukkig een stuk beter, een nieuw pr, 1.12.91 en een 14e plaats in het klassement. Ofschoon hij op de 1500 m van zondag geen pr bij kon laten schrijven, behaalde hij met zijn eindtijd van 1.51.05 een 12e plaats in het klassement. Een prachtig resultaat op dit NK en zeker een felicitatie waard!

Combinatiewedstrijd (1/11)
De eerste combinatiewedstrijd, 11 Poelsterrijders, zit er inmiddels op en diverse Poelsterleden deden van zich spreken. Bij de damessenioren eindigde Sandra Burgerhout op de 1e plaats evenals Leon Schrage bij de neo-senioren en Frank van der Pijl bij de senioren. De beste prestatie kwam op naam van Leon, met tijden van resp. 43.95 en 2:16.62 op de 500 en 1500 m.

Pupillen A/B (2/11)
Zondagochtend vroeg waren de pupillen A en B voor het eerst aan de beurt. Bij de jongens eiste Boy Kramer de 1e plaats voor zich op en bij de meisjes eindigden Ashley Ingenbleek (4) en Stephanie Berendsen (5) hoog in het klassement.

Junioren C (9/11)
Onder goede omstandigheden, weinig wind, hard ijs, reden de junioren C hun eerste wedstrijd. De beste prestaties kwamen op naam van Timo Ket (3) en Bo Folkertsma (4). Timo verbeterde zowel op de 500 als de 1500 m, tijden 47.90 en 2.26.13 zijn pr’s. Op de 1500 m ging er ruim 12 sec. af. Ook Bo verbeterde haar tijden. Op de 500 m ging zij van 60.40 naar 56.96 en op haar 1e 1500 m bleef zij maar net boven de 3 min. grens. (3.01.13)Ook Jan van de Berg reed voor het eerst een 1500m en dat ging hem goed af gezien zijn eindtijd van 2.43.07 en een 6e plaats op die afstand.

Marathon (29/10)
Ook de eerste marathonuitslagen zijn binnen en tot mijn grote vreugde kwam ik een aantal Poelsterleden bij de uitslagen tegen. Bij de pupillen A/B eindigde Boy Kramer op een verdienstelijke 2e plaats. Bij de meisjes C werd Bo Folkertsma 8e en bij de jongens C eindigde Jan van de Berg op plaats 10.


Rinus Nieuwstad


 Jeugdschaatskamp 2003

Van zaterdag 27 tot en met dinsdag 30 december organiseert de KNSB voor de 26ste kaar het Nationaal Jeugdschaatskamp. Dit schaatskamp is bestemd voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Het kamp staat open voor zowel leden als niet-leden van ijsclubs. De dagen worden gevuld met schaatsen, zwemmen, nachtwandelingen en nog veel meer. Er kan op houten schaatsen, hockeyschaatsen, kunstschaatsen, easy gliders en natuurlijk noren worden deelgenomen. De aandacht gaat tijdens het schaatskamp vooral uit naar de schaatstechniek en het schaatsmateriaal. Overnacht wordt in een kampeerboerderij in de buurt van Assen. Er zal gebruik worden gemaakt van de kunstijsbaan Kardinge in Groningen en andere nabijgelegen sportaccommodaties. Om alles in goede banen te leiden gaan er vijftien ervaren begeleiders mee. Naast het feit dat er een bekende schaatser wordt uitgenodigd, zijn er ook demonstraties en natuurlijk een bonte avond met een drive-in disco!
Om er te komen is het mogelijk gebruik te maken van een bus op initiatief van de KNSB en NJSK. Deze bus zal diverse opstapplaatsen aandoen alvorens richting Assen af te reizen. Natuurlijk kunnen de kinderen ook gebracht en gehaald worden.
Het maximale aantal deelnemers is voor dit jaar vastgesteld op 90. Dit maximum is mede bepaald door de mogelijkheden van huisvesting. Kinderen die in 2002 hebben deelgenomen en in 2003 de leeftijd van 14 jaar nog niet hebben bereikt, krijgen voorrang bij inschrijving. Het schaatskamp kost 100 euro (inclusief overnachting en alle maaltijden). Meerprijs voor gebruik van de bus is 23 euro.
Voor meer informatie en aanmelden voor dit KNSB Jeugdschaatskamp zie KNSB.nl



Van het net geplukt

Persbericht Skatebond Nederland

Smit vijfde in WK Marathon

Arjan Smit is zondag vijfde geworden op de afsluitende marathon van het wereldkampioenschap in Venezuela. De wedstrijd was op het zeer selectieve parcours in Barquisimeto meer een afvalrace, mede door de extreme hitte. Veel kopgroepen, waarin ook Smit vertegenwoordigd was. Uiteindelijk kwam er een complete groep van nog maar 30 man over de streep, waar eerst 130 man van start gingen.

Winnaar werd de Italiaan Massimiliano Presti, voor zijn broer Luca, derde was Nieuw-Zeelander Shane Dobbin. Smit greep net naast het podium. 'Zo dichtbij ben ik nog nooit geweest', aldus een uitgewoonde, eerst teleurgestelde Smit.

In het begin was het afwachten wie initiatief zou nemen. Dat duurde even. Terwijl Ingmar Berga voor in de groep bleef, was Arjan omringd door Roy Boeve en Jan van Loon. Dat ging lang goed, sprinter Boeve kon ongeveer tot halfkoers mee, van Loon tot een paar ronden voor het eind. Ideaal, aldus Smit, die vlak voor de helft de koers openbrak, demarreerde en een aantal rijders meekreeg. Jan van Loon stopte netjes af, maar de groep kwam terug. 'Een superzwaar parcours', aldus de jonge Fries, 'en het asfalt is vooral in de klim en de scherpe bochten heel glad door de hitte.'

Vele demarrages en kopgroepen volgden. Op driekwart van de koers was het de Fransman Cardin die een paar ronden alleen vooruit reed, en een gat sloeg van 200 meter. Hij hield lang stand, maar moest twee ronden voor het eind opgeven. Cardin werd overigens nog vierde in de sprint van de groep die op het eind flink was uitgedund.

Een zware wedstrijd door vooral de hitte, de klim die elke ronde van 3 kilometer bedwongen moest worden, en de vele demarrages. Het Venezolaanse publiek kreeg een prachtige wedstrijd te zien. In de laatste 3 rondes was alleen Berga nog bij Smit, maar na het vele werk dat hij had gedaan, moest Smit het in de laatste ronde alleen doen. Hij trok de sprint aan, 'anders kwam ik klem te zitten', aldus Smit. Coach Colpaert is een zeer tevreden man: ' natuurlijk, eerst is er de teleurstelling, we waren zo dichtbij het podium. Maar een grootse prestatie, van het hele team. Boeve deed keurig zijn werk in het begin, Van Loon tot ver over de helft, en Berga tot ver in de finale. We hebben ons hier zeer goed laten zien, de jongens waren alert, goed van voren, iedereen deed zijn werk, we deden echt mee voor het podium. Dit hadden we even nodig op dit WK.'

Bij de dames eindigde de wedstrijd in een massasprint, de Amerikaanse Theresa Cliff won, voor haar landgenoot Jessica Smith, Li Chin Pan uit China Taipei werd derde. Maandag reist de selectie af naar Nederland, waarna men dinsdag 11 november weer landt op Schiphol.


Martin van Hooidonk

AD: Bom onder Olympisch ijs

Het WK sprint van volgend seizoen in Turijn gaat niet door. Onder de ijsvloer van de hal die momenteel wordt gebouwd in de Olympische Italiaanse stad (2006) is een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Die moet eerst worden gedemonteerd. De bouwwerkzaamheden liggen voorlopig stil.

Maurizio Marchetto, bondscoach van Italië, kon gistermiddag zijn teleurstelling nauwelijks verbergen. ,,Ik heb geen idee wat er nu gaat gebeuren'', zei hij. ,,In elk geval moet die bom daar zo snel mogelijk weg. Of daarvoor nog meer moet worden afgebroken, weten we nog niet. We hadden graag dat WK sprint georganiseerd. Het zou voor Italianen een perfecte kennismaking met het schaatsen zijn geweest.''

Het WK sprint gold als test voor de Winterspelen van een jaar later in Turijn. Waar de sprintelite elkaar nu treft in 2005 is nog onbekend.

 Het mysterieuze schaatstalent van 'n Texaan
door Mark van Driel (Volkskrant)

Ten minste twee olympische kampioenen heeft Chad Hedrick overtuigd van zijn talent. Derek Parra: 'hij is geboren voor het schaatsen.' Bart Veldkamp: 'dat lulletje gaat nog heel hard rijden.' Beiden zijn de WK afstanden in Berlijn niet vergeten, waar Hedrick vorig jaar debuteerde op de 5 km. Parra moest vijf seconden toegeven op zijn 27-jarige landgenoot, Veldkamp bleef steken op een tiental tellen. De Texaan van geboorte legde beslag op de vijfde plaats, een verdienstelijke prestatie.

Wat zijn hoge klassering uniek maakte: ten tijde van de wereldkampioenschappen schaatste hij nog geen jaar. In de zomer van 2002 volgde Hedrick het voorbeeld van KC Boutiette en Parra. Hij verruilde zijn inline skates, waarop hij tientallen malen wereldkampioen werd, voor de klapschaats. Sneller dan velen voor mogelijk hielden, plaatste hij zich voor de World cups en, uiteindelijk, voor de WK afstanden.
In de zomer heeft hij niet stilgezeten. Twee weken geleden verbeterde hij zijn persoonlijke record op het snelle ijs van SLC tot 6.29.41. Op de wereldranglijst staat hij daarmee 24ste, maar daarin ziet zijn coach spoedig verandering komen. In gedachten is Tom Crushman bij Hedrick als hij zegt: 'de dagen van de  Nederlandse overheersing op de 5 en 10 km zijn misschien wel voorbij.'

Het talent van de 27-jarige is raadselachtig. Geen schaatser maakt meer lawaai op het ijs. Zijn schaatsen lijken te kreunen onder de druk. Voor een schoonheidsprijs zal zijn rijstijl nimmer in aanmerking komen. Hedrick wappert  schijnbaar ongecontroleerd met zijn armen en lijkt zich vooruit te wringen.
Zijn bewegingen mogen dan ongebruikelijk zijn, ten koste van de snelheid gaan ze niet. Volgens coach Crushman weet zijn pupil zijn krachten fundamenteel beter op het ijs over te brengen dan de meeste schaatsers. 'Zijn heupen zijn altijd stabiel en het begin, midden en eind van zijn slag is even sterk.'
Ook Parra roemt de effectieve slag van zijn landgenoot, wiens techniek ten
opzichte van vorig jaar is verbeterd. 'In een hardloopwedstrijd is Chad makkelijk te verslaan. Op de fiets ook. Maar zodra je Hedrick op schaatsen zet, verandert hij in een geoliede machine.'
Wat Hedrick bovendien onderscheidt, menen Crushman en Parra, is zijn vechtlust. Hij kan racen als geen ander, zoals hij vorig jaar in al zijn onervarenheid eens liet zien in een duel met de Noor Eskil Ervik.
In plaats van ronden in een regelmatig tempo te rijden, paste hij zijn snelheid aan de Noor aan. Reed Ervik de binnenbocht, dan probeerde Hedrick hem in de buitenbocht bij te blijven door te versnellen. Had hij zelf de binnenbocht, dan keek hij waar de Noor bleef. Zijn tempo zakte vanzelf terug.
'Ik hoop altijd op snelle tegenstanders', zegt de Texaan in Hamar. 'Bij mijn persoonlijk record van twee weken geleden had ik geen tegenstand.'
Zijn vechtlust schrijft Hedrick toe aan zijn opvoeding. Hij groeide op in Houston, waar zijn vader een rolschaatsbaan exploiteerde. De jonge Chad kreeg te verstaan dat winst heilig was, ongeacht de middelen. Zijn lijf en gelaat vertonen tekens van strijd en valpartijen. Vanaf zijn zestiende is hij beroepsatleet. 'Mijn vader leerde me: schaats en win of verlies en verdwijn.'
Het ijs heeft Hedricks karakter niet veranderd. De Amerikaan is het tegenovergestelde van de bescheiden nieuweling. Hij gedraagt zich uitdagend, is luidruchtig, en trekt zich van gevestigde reputaties weinig aan. In de ogen van Bart  Veldkamp: een brutale aap.
Tegelijkertijd wordt Hedrick ('Ik hou ervan als anderen naar me kijken') omschreven als uiterst leergierig. Het ontgaat weinigen dat hij uit is op olympische goud, een medaille die het inline skaten niet kent. Het najagen van die olympische droom kost hem geld. Met skeeleren verdiende hij tienduizenden dollars.
Parra ziet in de opofferingsgezindheid van Hedrick de wil om te slagen.
'Toen ik overstapte naar schaatsen en Gianni Romme voor het eerst zag, moest ik aan Chad denken. Ik zag  dezelfde vechtlust. Nu staat Chad ook op het ijs. Ik denk dat we nog veel van hem zullen horen.'


Naslagwerk “Nederlandse kampioenschappen hardrijden langebaan 1887-2003”.
door Martin van der Bij

Dirk Broer, Michiel Jansen, Jeroen Heijmans, Gerrit Stevens, Robert Koorneef, Marnix Koolhaas, Nol Terwindt, Huub Snoep en Martin van der Bij hebben een boek geschreven met daarin het complete overzicht van de uitslagen van de Nederlandse schaatskampioenschappen vanaf 1887 tot 2003.
Wist je bijvoorbeeld dat het eerste Nederlandse schaatskampioenschap werd gehouden in 1887? Wist je dat de meeste all round titels niet door Rintje, Ids, Gianni maar door Hilbert van der Duim werden gewonnen (7 op rij). Wist je dat lang niet alle kampioenen bij de junioren ook topper werden bij de senioren? Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je kunt vinden in het boek “Nederlandse kampioenschappen hardrijden langebaan 1887-2003”.
Het boek van 240 pagina’s bevat de complete resultaten van alle Nederlandse kampioenschappen bij de senioren en junioren, heren en dames, all round en sprint. Het is een uniek boek dat hoofdzakelijk uitslagen bevat.

Van het net geplukt door Rinus Nieuwstad


Kaarten WK Allround 2004

De Poelster heeft via de KNSB kaarten toegewezen gekregen voor het WK Allround in het Thialf-stadion in Heerenveen.
De wedstrijd wordt gehouden op 9,10,en 11 Januari 2004.
De kaarten die de Poelster toegewezen krijgt zijn alleen STAANPLAATSEN. De kosten zijn 20 Euro per kaart. De leden die hier gebruik van willen maken moeten voor 30 November reageren bij Nelleke Backer: (020) 643 57 09.


Gedachten in gedichten

Het enige onderwerp dat dichters nooit verveelt en nooit verveeld heeft, is uiteraard de liefde. Zeker als deze niet beantwoord wordt, krijgt een gedicht iets van een van een smartlap (een ondergewaardeerd genre). Een winterse dag met natuurijs op een stadse singel is dan ook een mooie inspiratiebron.


Singelijs in Alkmaar

Het is zover van hier naar ’t land van dromen later –
mijn herderinnnetje dat lyceïste was:
vandáág ben jij mijn lief van tussen kaas en water,
mijn bruid van één nacht ijs: wi jschaatsen in de pas.

Dat jij zo virtuoos, zo tussen neus en lippen,
we binden samen af en ik breng je naar huis, -
een strohalm vond, een scheur, om in mijn arm te glippen
bloedwarm zoals je was, wildvreemd maar veilig thuis.

Jouw prins komt elke dag, en elke dag een ander;
en morgen rijden wij vergeten langs elkander:
het paradijs, prinses, duurt maar een enkel uur.

Ik ken mijzelf in jou, die elk moment verander,
in ieder klokkeslaan een vijver en een vuur.
En elke liefde weer… een rad van avontuur.


Michael Deak


Tim Oosten

Terug naaar de startpagina