De Poelstem

IN DIT NUMMER, oktober 2003, nummer 1

Voorwoord

Marktplein Poelster

Tee Cee talk

Rondje 325

Jeugdschaatsen

Van het net geplukt


Gedachten in gedichtenVoorwoord   
 
 

 
 

 

De KNSB, onze eigen schaatsbond, die evenals alle andere sportbonden het dankzij het kabinet Balkenende in de toekomst met veel minder geld zal moeten doen, geeft onder meer de KNSB Nieuwsbrief uit. Deze brief bevat allerlei wetenswaardigheden, over een nieuw tijdenregistratie(software)pakket onder Windows, aanstaande congressen en komende activiteiten, zoals de Landelijke Schaatsdag (1 november) en de Actie Schaatsen voor Water (15 november, jeugdschaatsers schaatsen gesponsord door hun ouders, opa’s en oma’s en andere gulle gevers voor een waterproject in Afrika).
Mijn oog viel op een artikeltje over het Dooifonds. Eerlijk gezegd had ik daar niet eerder over gehoord, stom natuurlijk als je voorzitter van een schaatsclub bent. Maar ja, een schaatser denkt nu eenmaal liever aan vorst dan aan dooi. Het komt erop neer dat natuurijsverenigingen een financiële vergoeding van de KNSB tegemoet kunnen zien wanneer er sprake is geweest van een zeer zachte winter. Deze clubs derven immers inkomsten als zij niet hun natuurijsbanen voor het publiek open kunnen stellen. Na een paar zachte winters dreigen deze clubs failliet te gaan, en door een bijdrage uit het Dooifonds wil de KNSB dit voorkomen. Bravo, ik denk alleen dat als Balkenende hier achter komt, de KNSB nog eens extra gekort wordt. Balkende houdt er immers niet van burgers schadeloos te stellen voor de schade die de natuur (droogte, nattigheid, overstroming, warmte) aanricht. Hij houdt het liever op de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van de burger, alsof wij eenvoudige mensen kunnen bepalen welk weer het wordt.
Hoe dan ook, de Poelster is geen echte natuurijsvereniging, ook al zou het voor ons een enorme financiële opsteker zijn als er weer eens op de Poel geschaatst kan worden. We schaatsen immers op de Jaap Edenbaan. Maar ook al waren we een natuurijsvereniging geweest. Uit het Dooifonds hadden we vorig seizoen niets gekregen. Vorig seizoen was namelijk volgens de KNSB criteria een natuurijswinter, ook al heeft u dat misschien niet echt gemerkt.
Wanneer is er sprake van een natuurijswinter? Er is een natuurijswinter wanneer (even goed opletten, ik citeer) in de periode van 1 december tot 15 maart 1. na een aantal opeenvolgende nachten vorst de optelsom van minimumtemperaturen gelijk of hoger is aan 25 en gelijktijdig 2. gedurende ten minste 6 opeenvolgende dagen de gemiddelde etmaaltemperatuur lager is dan 0 graden Celsius. Bent u daar nog? Dat is natuurijswinter, en we hopen natuurlijk weer dat die komt.
In afwachting daarvan kunnen we terecht op Jaap Edenbaan. De baan gaat zo rond 10 of 11 oktober open, afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk. Neem contact op met je trainer of met de baan om zeker te zijn.
Ik wens iedereen een prachtig schaatsseizoen.

Koen Koch
Voorzitter Poelster

Marktplein Poelster


‘Marktplein Poelster’ biedt ruimte voor:
- Ter verkoop of ter ruiling aanbieden van allerlei zaken die met schaatsen te maken hebben
- Te koop vragen van bovengemelde spullen kan natuurlijk ook


Te koop: Viking lage noren. Zo goed als nieuw; maat 32
Prijs: € 40,-.
Inlichtingen: familie Simons , tel. (0299) 35 12 34.


Ter overname aangeboden:
lage noren in de maten 33, 34 en 35; geslepen en wel.
35 euro per paar.
Inlichtingen: familie Oostenrijk, tel. (020) 641 52 76.

Tee Cee talk

Mededelingen van de technische commissie


Seizoensopening
Nog maar net het clubhuis verlaten, even een korte impressie van onze openingsavond.
De schaatsslijpinstructie van Peter de Kuiper hebben we moeten laten vallen, vanwege de omvliegende tijd die werd ingevuld met verhalen van Rhian Ket en Cor Zwaal. Cor vertelde over zijn ervaringen in Calgary, en de ontmoetingen daar met Canadese toptrainers. Cor kon zich op de ijsbaan een echte topper voelen, want hij hoefde de baan niet te delen met 250 anderen, het waren er ongeveer 0 tot 10.
Onze Poelstertopper Rhian gaf een kijkje in de keuken van de professionele schaatsploeg van de Sponsor Bingo Loterij. Naast foto’s via zijn laptop gepresenteerd, had Rhian zijn eigen trainings- en wedstrijdspullen meegenomen. Zo konden we allemaal het officiële Nederlandse wedstrijdpak eens bevoelen.
Tot ons plezier kunnen we melden dat Rhian volgend jaar terug wil komen om over zijn eerste schaatsjaar als professional te vertellen.

Abonnementen
In het septembernummer hebben jullie kunnen lezen dat er nog (KNSB-)plaatsen vrij waren. Inmiddels zijn er enige reacties geweest, en hebben we alleen nog plaats op de dinsdaguren. Dat lijkt een luxe, maar wordt zorgelijk als we de plekken niet opgevuld krijgen. Immers, de afname voor dit seizoen bepaalt ons contingent voor het volgende seizoen. Technische commissie, bestuur en trainers beraden zich nog over een list.
De aanvragen voor de recreanten zijn nog niet helemaal rond. Wel is duidelijk dat alle aanvragen gehonoreerd zijn.
De recreanten krijgen op hun huisadres bericht, dat wil zeggen: als je de rekening binnen krijgt, is dat het bewijs dat je een plek hebt.

Toegang op de baan:
Het ligt in de bedoeling dat dit seizoen de elektronische toegangspoortjes in bedrijf worden gesteld. Dus dat is voortaan “gleuven”. In de computer is vastgelegd of het abonnement geldig is. Meerdere keren achtereen met hetzelfde abonnement binnen komen zal niet lukken.
Ik schreef al “Het ligt in de bedoeling”, ofwel zeker is het allemaal nog niet. We weten nog niet of de poortjes op tijd klaar zijn, en voor de recreanten schijnt toegang via de poortjes nog helemaal niet aan de orde te zijn.
Kortom, we moeten het maar ondervinden vanaf 11 oktober.

Aan- en afmelden voor wedstrijden
Aanmelding voor alle wedstrijden geschiedt ook komend seizoen weer via je trainer.
Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan ook afmelden via je trainer. Als deze verhindering zich op het laatste moment voordoet, dan afmelden bij Aye Simons (tel. 0299 - 35 12 34) wat betreft de wedstrijden van de Jaap Edenbaan, en bij Bob Schrage (tel. 020 – 645 21 26) voor de interclubwedstrijden.
Betreft het echt een ‘allerlaatstemomentverhindering’, dan afmelden bij de betreffende baan. Het telnr. voor het Jaap Eden jurylokaal is: 020 – 668 30 68.

Wedstrijdrooster Jaap Edenbaan
Vanwege alle perikelen met de contracten (zie de vorige Poelstem bij “Contractonderhandelingen”) is de voorbereiding dit jaar fors vertraagd. De vergadering met de baancommissie zal op 2 oktober plaatsvinden, en dan horen we meer.
Het wedstrijdrooster is nog niet bekend, maar de eerste week bestaat er altijd een vrije inschrijving.
Dat betekent dus dat je al wedstrijden kan rijden vanaf zaterdag 11 oktober (vervolgens dan zondag en woensdag).
Je kunt je voor deze eerste week direct aanmelden bij Aye Simons.

Overdekt ijs
We hebben nog geen concrete afspraken kunnen maken, de onderhandelingen zijn gaande.
Helaas voor ons hebben we moeten constateren dat ook de baan in Breda succesvol is, de eigen regio heeft al een fors beslag gedaan op de ijsruimte.
Zoals vorig jaar gemeld is Dronten geen optie; je kan er wel schaatsen, maar geen wedstrijden organiseren.

Parkeren bij de Jaap Edenbaan
Door stug volhouden van de sportverenigingen, en toch ook een luisterend oor van ambtenaren en deelraad, is er een nieuwe regeling uit de bus gekomen. De deelraad heeft besloten tot een proef met (beperkt) gratis parkeren; een proef die in beginsel duurt tot april 2004.
De regeling houdt in:
Naast vrij parkeren op de zondagen wordt vrij parkeren op de zaterdagen aangeboden, maar let op, dit geldt voor een beperkt gebied.
Dit gebied omvat de Radioweg bij de ijsbaan (het bekende parkeerterrein, waar ook vorig seizoen parkeren vrij was), en het deel van de woonwijk Middenmeer tussen Kruislaan, Radioweg , spoorlijn en Johannes van der Waalstraat. Anders gezegd: Kruislaan (ja, inderdaad deze helemaal) vanaf de Middenweg, en het gedeelte van de wijk vanaf de Radioweg, waarbij de noordelijke grens (tot) de van der Waalstraat is.
Let op: Fout parkeren blijft strafbaar! Het parkeerverbod op weekdagen blijft gelden!
De politie zal de gang van zaken nauwlettend in de gaten houden, en in december rapport uitbrengen. Als de boel dan niet goed loopt, kan de deelraad de proef direct beëindigen.

Trainingsgroepen:
De trouwe lezers weten dat Bouke uit het vak is getreden, en verder worstelen we nog met de beschikbaarheid van Cor op de dinsdagen. Of dit nu al de Franse invloed is of niet, maar de vliegbazen van Cor kunnen tot dusverre geen zekerheid geven over zijn werkpatroon. We zijn dus nog doende met de precieze indelingen. Hieronder vind je de indeling per trainingsuur. Op de baan horen jullie bij welke trainingsgroep je bent ingedeeld.
Mocht je naam er niet bij staan, neem dan onmiddellijk contact op met Ada Zwaal, tel. 020 – 647 17 70.
Allereerst de blokken:

Dinsdag 1 tijd 17:00 – 18:05
Trainers: Aye Simons en Petra Simons

Dinsdag 2 tijd 18:15 – 19:20
Trainers: Aye Simons, Peter de Kuiper, en ??

Dinsdag Recreanten tijd 19:40 – 20:40
Begeleiders: Aye Simons, Peter de Kuiper

Woensdag tijd 19:40 – 20:45
Ron Ket en Gerard Rietveld

Donderdag tijd 17:00 – 18:05
Trainers: Aye Simons en Petra Simons

Vrijdag tijd 18:15 – 19:20
Geen begeleiding
 
Zaterdag tijd 17:45 – 18:55
Aye Simons en Cor Zwaal

Zondag Recreanten tijd 18:20 – 19:20
John Backer en Marcia Backer en Cor Zwaal
Indeling is nog in behandeling.

De namen:

Appelo Tobias
Woe
Backer John
Zat Woe
Backer Marcia
Woe Zat
Bakker Ted
Woe
Bekius Femke
Di-2
Bekius Annike
Di-1
Bemmel Thijs van Di-2
Benoist Freke
Don
Berentsen Stephanie
Di-1 Don
Berg van Saparoea Jan van den Di-2
Biewenga Jeike
Di-2
Bijlert Chris van Di-2 Zat
Blijleven Arie
Di-2
Bolt-Klugkist Nel
Zat Woe
Boot Anouk
Don
Bosse Pieter
Woe
Boumann Quinten
Di-1
Broek Bert van den Woe
Burgerhout Sandra
Di-2 Zat
Drent Anouk
Di-2 Zat
Eijk Jessica van der Zat
Folkertsma Bo
Di-1 Don
Gaarlandt Barry
Zat
Gerven Emma van Di-1
Gontha Melissa
Don
Gosliga Bouke van Woe Zat
Harst Mark van der Di-1
Heijke Manouk
Di-2
Hermanns Fanny
Di-2
Hoefsloot Renske
Di-2 Zat
Hoefsloot Tamar
Di-2
Hoekstra Rense
Di-1
Horde Carlo de Woe
Ikelaar Cees
Woe Vrij
Ikelaar Gemma
Di-2 Vrij
Ingenbleek Ashley
Di-1 Don
Ingenbleek Justin
Di-1
Jellema Anke Petra
Woe
Nicolaas Dion
Woe
Jongkind Reina
Zat
Ket Ron
Vrij
Ket Timo
Woe Vrij
Koch Romke
Zat
Koch Melle
Zat
Koch Koen
Zat
Kok Plony
Di-1
Koopman - Hofdijk Els
Di-2 Zat
Kramer Boy
Di-1 Don
Kuiper Peter de Zat
Laak Gerard ter Woe
Laak Jelle ter Di-2 Woe
Laak Anouk ter Woe
Lange Kees de Zat Woe
Lange Maarten de Di-1 Don
Langenberg Berend Jan
Woe
Luten Kai
Don
Maschhaupt Willem
Di-2
Mieras Mark
Woe
Nieuwenhuizen Rosalie
Di-1 Don
Oliemans Jan
Woe
Oostenrijk Janneke
Di-2
Oostenrijk Marleen
Di-1
Oostenrijk Gert Jan
Di-1
Ornstein Leonard
Zat Woe
Ouden Lida den Di-2
Palman Paco
Zat
Pijl Frank van de Woe Zat
Pronk Wouter
Woe
Rietdijk Yara
Zat
Rietdijk Jessy
Don
Rietveld Gerard
Woe
Roosien Rui
Di-2 Zat
Sap Sebastiaan
Di-1
Scheur Harry van der Woe
Schrage Bob
Zat
Schrage Leon
Woe Zat
Schrage Taco
Di-2 Zat
Schuit Margert
Woe
Silva Indra
Di-1
Simons Petra
Di-2 Zat
Staal Boris
Di-1
Studer Saskia
Di-1
Vader Dick
Woe
Verbeij Maxime
Di-1
Verbeij Stijn
Di-1 Don
Vermist Erik
Woe
Vlug Manon
Di-1 Don
Vlug Joeri
Di-1
Vrolijk Heleen
Woe Zat
Vrolijk Ton
Woe Zat
Vugt Milan van Di-1
Vuren Sandra van Di-2
Wijk Nivard van Di-1
Wijk Joeri van Di-1
Witbraad Mathijs
Di-1 Don
Zwaal Cor
Woe

Rondje 325


De zomer is voorbij en het is weer tijd voor een nieuwe aflevering van Rondje 325. Veel nieuws is er natuurlijk nog niet. De perikelen rond de Jaap Edenbaan zijn naar ik heb horen verluiden nog niet geheel opgelost en op de website van de Baancommissie heb ik nog geen wedstrijdrooster kunnen vinden. Wel heb ik een nieuw pr-overzicht gemaakt van de licentiehouders die komend seizoen de strijd aan gaan binden. Dit overzicht is gemaakt op basis van de laatste versie van het SARA bestand, aangevuld met eigen gegevens. Zo zijn de uitslagen van de in Breda gehouden wedstrijd helaas nog niet verwerkt. Mochten er tijden niet kloppen, laat dit dan even weten (mgnieuwstad@hetnet.nl of 020 - 643 04 86).

Bij bestudering van de tijden bleek dat Jan Oliemans het afgelopen seizoen een aantal clubrecords bij de veteranen heeft verbeterd, daarom in dit nummer ook een overzicht van de clubrecords. Mochten er tijden niet kloppen, laat het weten.

In de vorige aflevering van de Poelstem stond een overzicht van de pr’s van Rhian Ket. Helaas stonden daar een aantal fouten in. Gelukkig ben ik niet de enige die wel eens een steekje laat vallen want ook op de website van de Sponsor Bingo Loterij (SBL), de ploeg waarvan Rhian tegenwoordig deel van uitmaakt, staan data niet kloppen.
Hierbij, voor zover ik heb kunnen nagaan, het correcte overzicht.

Afstand Tijd Datum Baan
100 10.59 09-11-02 UT
300 25.39 09-11-02 UT
500 37.50 19-03-03 CA
1000 1.13.14 15-03-03 CA
1500 1.50.12 09-08-03 CA
3000 3.53.59 08-08-03 CA
5000 7.00.99 19-01-03 HR


Rinus Nieuwstad

Beste jeugdschaatsers/sters

Zaterdag 11 oktober van 9.45 tot 10.45 uur en vrijdag 17 oktober 16.45 tot 17.55 uur starten we met het jeugdschaatsen.
Wij staan zaterdag vanaf 9.15 en op vrijdag vanaf 16.15 uur klaar om jullie op te vangen en je abonnement te geven. Je hoort dan meteen van wie je les krijgt.
Wij zijn herkenbaar aan onze crèmekleurige jasjes met het Poelsterlogo op de rug.

Mocht je geen gebruik maken van het abonnement, bel dan zo spoedig mogelijk naar Aije Simons tel. (0299) 35 12 34 of Johan de Weerdt tel. (020) 640 62 95.

Om vervelende blessures te voorkomen is het verplicht om handschoenen te dragen. Ook het dragen van een Poelster muts (€ 3,50) of haarband (€ 3,50) is verplicht. Niet alleen voor de warmte maar vooral ter herkenning.

Degene die de abonnementkosten nog niet (volledig) hebben voldaan verzoeken wij € 65,- (als u wel heeft aanbetaald € 40,-) over te maken op rek. nr. 1851745 (postgiro) of 302322345 (Rabobank) t.a.v. J. de Weerdt, penningmeester “A.S.V. de Poelster”.

Let op: het vrijdagtijdstip is veranderd, we beginnen niet meer om 17.00 uur maar om 16.45 uur.

Met vriendelijke groet,

De jeugdschaatsbegeleiders

Van het net geplukt

Eerste "marathon" bij World Cup 03-04

De internationalisering van het marathonschaatsen lijkt na jaren van stilstand het komende seizoen een sprong voorwaarts te maken. Niet alleen staat er in Calgary een officieus WK op het programma, ook tijdens de Essent ISU World Cup krijgt de marathon voet aan de grond. Bij wijze van proef wordt het komende seizoen de massastart, een kleine marathon over dertig ronden, geïntroduceerd. “Het hoort nog niet bij een
wereldbekerweekeinde”, benadrukt Jan Dijkema, binnen de ISU coördinator van de Essent ISU World Cup, “want het wordt na de officiële wedstrijden gehouden en voorlopig door de KNSB georganiseerd.” Het wordt een wedstrijdonderdeel voor langebaan- en marathonschaatsers, zodat de typische Nederlandse sport als het marathonschaatsen internationaal eindelijk op hoog niveau een ingang krijgt om zich te bewijzen. Voorlopig staat deze massastart over 30 ronden op het programma voor zondag 23 november in Heerenveen.

bron: KNSB


Van het net geplukt door Rinus Nieuwstad

Gedachten in gedichten


Nico Scheepmaker, die tekende voor bijgaand gedicht, was niet alleen hartstikke gek van voetbal (en dan met name, zoals het een echte voetballiefhebber betreft, Ajax-fan), ook hield hij van schaatsen. Naast talloze fraaie voetbalgedichten (zeer de moeite waard), wierp hij zich ook een enkele keer al schrijvende op het schaatsen.

Een Avercamp

Geen dorp zo mooi als Broek in Waterland
wanneer het Havenrak is dichtgevroren.
De winkelmeisjes zwieren elegant
de polder tegemoet op noren

en horen hoe de kerkklok in de toren
met zijn gelui de ruimte overspant,
omdat er weer een baby is geboren
ten bate van de burgerlijke stand.

De mutsen en de schitterende schaatsen
die gretig elke zonnestraal weerkaatsen
staan in een fel contrast met al het grijs
van het doorgroefde spinnewebben-ijs.

O Avercamp, keer nog een keertje terug
en schilder dit tafereel vanaf de brug!

Nico Scheepmaker


Tim Oosten